(Био) зеленчукова градина 16

• 69 161
  • 735
  •   1
Отговори
# 150
  • Варна-София
Да покажа моята "смешана посадка".
http://s019.radikal.ru/i624/1204/9c/d9a960f7a8ec.jpg
http://s019.radikal.ru/i612/1204/40/2f672abc6e3b.jpg
А сега ще я обясня.
Сред арпаджика, на определени разстояния съм засадила балучки (едрата зеления). Като обера балучките за агнешкото за Гергьовден на тяхно място ще посадя краставици Гергана, дето ще лазят по земята. Арпаджикът ще си расте между краставиците, докато бъде изваден за глави през лятото. Празните места са заради сляпото куче и студа през зимата.

Първите разсадени домати "Рила".  
 http://s45.radikal.ru/i109/1204/52/725ad14e1e07.jpg
Най-после с кайсии. Ръчното опрашване на кайсии по морския бряг е голяма работа!!!
 http://s019.radikal.ru/i610/1204/63/1a39cc21f9cf.jpg

Шефът на тарафа (кърлежосъбирач на котлова храна).   http://s019.radikal.ru/i641/1204/cd/d4e0dac2fade.jpg

Последна редакция: пн, 23 апр 2012, 21:02 от amica1

# 151
Да, на скилидки е чесъна,  Като купя чесън и видя, че е поникнал и веднага отива в градината. установих обаче че пръста в чстъците ( райсинг бедс) не му харесва. Имам една лонда от старите собственици - там се чувства прекрасно и вече няколко пъти слагам за зелен ( мъжът ми го ползва за пеюените си чушки)
Сега съм наслагала околовръст на градината - доста добре се чувства в месната почва.

да Ви кажа какво направихме с онзи орех ( дето го мъкнем от БГ). Вчера го извадихме и изхвърлихме. Приятели ни казаха за поверието за човек, които засади орех...и решихме да не рискуваме, та сега търсим какво да посеем на негово място. Аз съм за черница, но идея си нямам тук от къде да намеря

# 152
ОК,ама не е ортела,ами баш мента   Thinking -няма общо нито с листата,нито с аромата на ортела
 Titina,какво е това поверие  за ореха ,и защо му вярвате изобщо?

# 153
Ами вярвам, че в народните поверия има истина, защото поне за мен това е мъдрост минала през вековете.
Иначе самото поверие казва:                                                                                                                                                                                                               Старо поверие предвещава смърт на този, който посади орех, когато стволът нарастне колкото врата му ( на други места е когато дървото достигне ръста на посадилия го), което обяснява защо открай време с неохота садяли орехово дърво. За да се предпазят, очертавали широк кръг с дълъг червен пояс. Дървото се засаждало в средата на този магичен кръг. Докато орехът израстне с толкова дебел ствол, минава повече от един човешки живот, така спечелвали отсрочка и се радвали на дълъг живот.

# 154
  • Вече на светло в София
...да Ви кажа какво направихме с онзи орех ( дето го мъкнем от БГ). Вчера го извадихме и изхвърлихме. Приятели ни казаха за поверието за човек, които засади орех...
Какво е поверието?

# 155
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
....та сега търсим какво да посеем на негово място. Аз съм за черница, но идея си нямам тук от къде да намеря

Wink търси morus Simple Smile

http://www.naturehills.com/product/white_mulberry.aspx
http://davesgarden.com/guides/pf/go/58163/

# 156

Сред арпаджика, на определени разстояния съм засадила балучки (едрата зеления).

Каква е разликата между арпаджик и балучки Thinking

# 157
сериозно опасно,значи  Laughing  
 Titina  Hug, всеки има право да вярва в каквото иска  Peace

червенобрежката ми рода не я знае тая притча-гледат орехови градини там масово,че е много доходоносно  Wink

# 158
Поверия....колкото си искаш Simple Smile Не можеш да бягаш от всички Simple Smile
Аз си посадих орех преди две седмици в двора....пък ще видим след някоя друга година какво ще стане :Р То по тази логика...аз и на разпети петък бях из градината, както и по Великден ама...това е друга тема Simple Smile
Иначе и на мен чесъна ми взе да жълтее и това стана след застудяването преди няколко седмици, тъ го отдадох на това.
От известно време се "боря" с времето, че все като стане събота и неделя се изливат едни дъждове и почти нищо немога да бутна по градинката. Чак тази седмица си сложих и другата част от картофите...посях малко краставички - гергана и корнишони(пък каквото стане), но тъй и не ми стигна времето за няколко гнезда тиквички, а защо не и боб Simple Smile

# 159
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...за Гергьовден на тяхно място ще посадя краставици Гергана, дато ще лазят по земята. Арпаджикът ще си расте между краставиците, докато бъде изваден за глави през лятото.

...

Thinking лука иска окопаване, а с краставиците наоколо как ще стане?
вчера видях какво е амика  Laughing  харесва ми Simple Smile

и да взема да се пожаля, всичко расте, всичко се развива, но сякаш съм с месеци след другите  Confused чушките едва са се кръстосали и то първия разсад, а две и три още ги няма  Confused
доматите и те са на порции, и те са едни малки, другите още по-малки  Tired
утешава ме само това, че няма да има как да ги засадя навън, тук си е хладно нощем, а няма кой да ходи да ги завива всяка вечер и да ги отвива всяка сутрин. докато се затопли ще порастнат  (може би) Hug

# 160
Гледам си разсадите - бе, едните домати дрееебни, дрееебни. Що не растат точно тия, чудя се.
Пък седнах да потърся отново инфо за тях, че като купувах семена - купувах "да има".
И чета:
"Растенията достигат височина 15-20 см. "  hahaha
Стана ми ясно, що не растат, те са около 10 см, значи почти са пораснали вече  Joy

# 161
Всеки си вярва в каквото си иска - несъмнено. Моето виждане е, че моя и на семейството ми живот трщбва да е съобразен с тези неща. Пък и вярвам, че са пренесли мъдростта през вековете - за тоа си следвам и сеенето според фазите на луната, бая, както баба баеяе на разсада и др подобни.

А за ореха- още древните славяни са вярвали, че това дърво е връзката между света на живите и мъртвите, както и че чрез черупката можеш да чуваш гласове от отвъдното. Между другото на една от задушниците се носят точно орехови листа на гробищата.

Имам посети лози. Посети в саксия де. Кога мога да ги слагам на постоянното им место?

# 162
  • Вече на светло в София
bushkata, какви са тези миньончета? Няма да имаш нужда от колци Joy
За краставичките ти още ще им е студеничко. Нали ти казах, че преди 3 дни сложих семенца, е днес вече имам 3 поникнали. Те растат бързо, но са на топло в стаята.

Titina, не бях чула за тази легенда. Аз имам в един съд орехче, хванато от един стар и много хубав орех. Вече е бая големко и мислех да си го посадя на есен

# 163
Ей тез - добре, че прочетох. Щях да ги вадя навън и да ги мъча с батковците  Laughing
Сега ще си ги боцна в саксия и ще си ги гледам за декорация, най-вероятно, то колко плод ще даде?

Ще постискам краставиците още малко тогава.
Домата, който нощува на вън, не е от най-щастливите, но е добре. Има още 2 нощи да покаже, но най-вероятно ще ги вадя на 25ти. Ден за садене, според М. Тун  Wink

# 164
направих си цитрусова настойка днес,че чакам след застудяването тия дни и като се оправи времето,да тръгнат и паячетата
нищо ново за вас сигурно,но аз не знаех кой точно метод се използва и е правилен,затова се порових,а и защото имам етерично масло от почти всеки цитрус,та мислех да пробвам и по-мързеливия начин  Embarassed Embarassed
значи,маслото от лимон/цитруси изобщо/,се извлича чрез студено пресоване от кората/,което значи ,че трябва и да начукам корите,след заливането с вода,...а и май водата бая гореща трябва да е  Thinking чудя се и за какво ще й е на сместта да поседи 5 дни  newsm78

bushkata, „Плодовете са кръгли с тегло 6-8 г“ -това ще да са чери доматки ли?

Общи условия

Активация на акаунт