(Био) зеленчукова градина 16

• 69 218
  • 735
  •   1
Отговори
# 225
  • на брега на Дунава
Амика ,това с луната и за мен сега е непостижимо ,защото пет дни съм на работа , а в събота пътувам на 130 км. до градината си.Как да улуча луната и съответните дни? newsm78 Интересно ми е обаче има ли резултат от това.Май ми се вижда съмнително , но аз и без това вярвам само в неща , който мога да си обясня и да проверя. Hug
Тази година /преди две седмици / посадих домати под найлон и други - на открито.Вторите зарових до първите листа/имаше такова филмче за опита на руски дачник/ за да се прихванат добре ,да пуснат повече корени .В посадъчните ямки поставих половин чаена лъжичка смесен тор и налях доста вода.Като пое водата размесих с компост и ги посях заедно с пръстта от кофичките .Миналата неделя си изглеждаха добре /само малко са опърлени от слънцето/.Ниските нощни температури не са им повлияли особено.Според мен така ще развият мощна коренова система и ще се нуждаят от по-малко поливане и подхранване.След това ще ги полея с мая и сол , а после с коприва ,когато му дойде времето.
Освен лук и чесън какво още може да се сее в ягодите ?Зелеви може ли  newsm78 Май не може ,поне така пише  LaughingИ аз като Куркума нямам много място и искам да уплътня ягодите.По края на лехата ще посадя праз от разсад.

Последна редакция: чт, 26 апр 2012, 11:55 от МХ

# 226
От книжката:
"Когато при своята обиколка Луната достигне най-високата си точка пред съзвездие Стрелец, тя става възходяща. От този момент започва ежедневно да описва все по-голяма дъга на небето. Точките на изгряването й се изместват в посока североизток, а точките на залязване - в посока северозапад. Това движение не бива да се обърква с нарастването (пълненето) на Луната."

Ех да я имах твоята книжка  Simple Smile. Ще се окаже, че съм работил точно обратно на звездите  Grinning. Всъщност четох нещо подобно, но не ми стана ясно какво е  smile3538

Последна редакция: чт, 26 апр 2012, 12:17 от manandy

# 227
  • Варна-София
... Такам, сега се сещам за нещо важно...  

Аз пък се сетих за 3 важни неща.

Първо, че ги сях в купешка почва, която си е богато наторена.
Второ, за пикирането може и да съм ги преторила - мешах биотор, оборска тор ...
Трето, правих второ пикиране преди 10 дена рязах дъното на кофичката и слагах отдолу втора кофичка с пръст. През цялата установка забивах люлякова пръчка, за да я крепи здрава. За точно 1 седмица допълнителната почва (1/2 почва + 1/2 оборска тор) беше обхваната от коренчетата и после ги сложих в земята. Там пък във всяко гнездо сложих (както е по оная статия, за която бях дала линк) 2 чаши оборска тор и 1/2 чаша дървесна пепел, но без да ги смесвам (това пък от друг източник) и още добавих стрък коприва в корените.
Има си хас вече да съм ги прехранила, точно това което не искам да правя ...
Ама всеки път се боря със страха да не би да изпитват недостиг на нещо.
Тюх ...  smile3538 Ще видим по-нататък през сезона. Добре, че първомартенските Рили са само 1 ред. Поне не се завиват листата като тирбушони от прехранване, както казваше Вили.
Къде е тая златна среда?  newsm78

За съвместимост с градинските ягоди прочетох за боб, цвекло и чубрица.
Със зелетата, доматите и краставиците, ягодите врагували.

Последна редакция: чт, 26 апр 2012, 13:04 от amica1

# 228
  • Вече на светло в София
amica1, ако чашките, с които си слагала оборския тор и пепелта са от 200мл не са преторени. Аз слагам даже повече оборска тор, но пък не съм слагала пепел.

Някой садил ли е боб+царевица? Реших за използвам царевицата да се катери боба по нея. Така ще си спестя мрънкането на мъжО да забива притки. Ако някой го е правил как разполага семената? имам впредвид на какво разстояние са бобовите от царевичните зрънца? Ако ме разбрахте

А сетих се още нещо. Да препоръчате хубав сорт без конци за зелен, че нямам семе.

# 229
  • Варна-София
Точно такива са - мерителни чашки от прах за пране, удобното е, че имат и деления и дръжка.

Скела, Маце, всички, показвайте домати в оранжерии да оплакнем очите.

Мад, с увивния боб имах кахъри, нека някой печен да каже. Четох някъде за схеми за засаждане на "индианската триада". Ще поровя малко.
Ето тук има схеми, мярката между гнездата е във футове (стъпки), а в гнездата в инчове (2 пръста един до друг).
http://www.reneesgarden.com/articles/3sisters.html

Последна редакция: чт, 26 апр 2012, 15:25 от amica1

# 230
  • на брега на Дунава
MAD65:  Аз сях миналата година царевица и боб за зелен.Не знам защо , но отначало бобът дръпна по-бързо от царевицата и натежаваше .После като укрепнаха стъблата на царевицата , всичко си беше наред.В един ред по края на градината :гнездо боб - царевица , на около педя разстояние .
Сега ги сложих на триъгълник - царевицата в един ред ,а гнездата боб в друг и по нарядко ,така че на две царевични стъбла се пада едно бобено гнездо .
Амика, благодаря за подсещането за цвеклото при ягодите.Чудесно ми се връзва такава комбинация.
Този ми е пролетния грах : http://prikachi.com/images/945/4692945Z.jpg
Какво бих могла да засадя от двете му страни така ,че да не си пречат  newsm78 Спряла съм се за сега на пипер или домати.

# 231
  • Вече на светло в София
MX   bouquet
Смятам и аз в края на градината. Ще видим какви ще ги сътворим.

# 232
При нас Боба го слагаме след като е поникнала царевицата-да има време тя да дръпне и закрепне.И се слага през 2-3 стръка царевица по едно бобче-иначе им е много задушно.По времето,когато се слага боба се слагат и тиквите,но те на по-големи разстояния.
За зелен боб препоръчвам Чер старозагорски-единствения му минус е,че е нисък.Но пък вкуса му е превъзходен  Peace

# 233
  • Варна-София
Този ми е пролетния грах : http://prikachi.com/images/945/4692945Z.jpg
Какво бих могла да засадя от двете му страни така ,че да не си пречат  newsm78 Спряла съм се за сега на пипер или домати.
Домат точно недей.
Патладжан, краставица, царевица, салати, слънчоглед - може, а тук във форума беше писано, че някои пробват с праз – заедно се поливат, грахът първи става и освобождава място за праза.
Аз ще слагам марули до граха, а през лятото, като прибера граха - дайкон.

Баш Чер старозагорски си взех, тази събота ще го сложа. Куркума също много го хвали.

Последна редакция: чт, 26 апр 2012, 16:37 от amica1

# 234
  • Вече на светло в София
vili, на един или на два реда  са?
За зелен боб препоръчвам Чер старозагорски-единствения му минус е,че е нисък.Но пък вкуса му е превъзходен  Peace
нисък, т.е без колове тип "пешак"?

# 235
  • на брега на Дунава
amica1 Опитах се прочета материала за индианците ,царевицата , боба и тиквите , ама май не го разбрах.И при нас по селата сеят в тази комбинация ,но в различни редове .Миналата година засях пет гнезда по този начин около 80 см.диаметър-в центъра тиква ,към периферията царевица и боб.Не се получи много добре-тиквата превзе всичко.
Чер старозагорски сях и съм доволна.Не е увивен ,а нисък и компактен храст и това има своите предимства.
vili__66  И аз стигнах до този извод .Сега ще ги сея в различно време.
"Царевицата осигурява необходимата за добрия растеж на тиквата шарена сянка и служи за опора на пълзящите фасулени стъбла, а тиквата с грубите си листа и стъбла отблъсква животните, които се опитват да се доберат до вкусните кочани. От своя страна фасулът попълва изчерпаните запаси от азот в почвата. Тази селскостопанска тройка е одухотворена в легендите на ирокезите и е позната като Трите сестри. "

Последна редакция: чт, 26 апр 2012, 16:18 от МХ

# 236
Царевицата е на 70 сантиметра ред от ред и около 20 между растенията.За боба-правиш две крачки-пускаш бобче и с крак засипваш с пръст/по някои места на тази операция казват"ритам боб"/.А тиквената семка пускаш на десетина крачки.В реда на царевицата.
По тази схема сме сели декари.Но става въпрос за боб за зрял.За зеления са по-оправдани вършините-по-удобно е и за бране и за поливане.
А някои брал ли е зрял боб в царевица?Незабравима емоция  Laughing.Обикновено се прави през август.В царевицата е задуха и жега,листата и режат голите ръце,ресата и се сипе навсякъде по теб,смесва се с потта и праха-щипе и люти....робски труд.

# 237
  • Варна-София
Най-меродавен е местният опит. Слушайте Вили!!! Интернет предлага само помощни материали, опита на някой, някъде си по света.

# 238
Това определено не го разбрах,amica1.
Споделям опит-собствен и на предците ми.Не ангажирам никого с него.Всъщност споделям повече емоции,чувства...
И да-на календара на Тун може да се има повече доверие отколкото на местния опит...

# 239
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Това определено не го разбрах,amica1.
Споделям опит-собствен и на предците ми.Не ангажирам никого с него.Всъщност споделям повече емоции,чувства...
И да-на календара на Тун може да се има повече доверие отколкото на местния опит...

мисля, че не се разбрахте Simple Smile
амика иска да подчертае, че точно опита ти (личен) трябва да са цени и прилага Peace

и аз съм решила да опитам да запълня "дупките" в лозето с царевичка за варене и бобчета между нея  Peace

Общи условия

Активация на акаунт