(Био) зеленчукова градина 16

• 69 262
  • 735
  •   1
Отговори
# 510
vihrusha, а листата как са?

горното са изображения на сачмянка.

# 511
Поздрави от Испания : ) .
Ей, броя дните до 12-ти , когато ще съм си в градината.
Като се свържем по скайп с баща ми и все съм на "Е тва хубаво, ама пипера как ми е?"
Разбрах, че на село много е валяло дъжд, време беше.
Гергьовденски дъжд, направо го приемам като личен подарък /именничка съм/ .

Докато пътувахме с влака гледах нивите с артишоци и портокаловите градини.
Земята съвсем керемиденочервена .
Много хубави пазари има тук, продават всичко, ама да знаете, нашите домати наистина са си най-вкусни .

Бушка, от къде си взе семената за нахута ?
Аз имам за киноа и сусам, ама кога ще ги сея- не знам.
За 12-ти май имам работа колкото за цял месец  Laughing .

# 512
  • Пазете Гор
Темата се развива толкова бързо и толкова много градинари пишат в нея. Това е радващо! По едно време ми хрумна идеята да вземем да се преброим  Laughing. Тъкмо можем да следим в развитие дали се увеличаваме, дали идеята за домашно отглеждане на храни, за чист близък до земята начин на живот намира привърженици.

Котките се справят добре с дребни смоци и отлично с всякакви гущери. Подчертвам обаче, че не намирам смоковете и гущерите за някакъв проблем в градината. Тъй се случи обаче, че моята котка и предшествениците й унищожиха и прогониха една процъфтяваща колония стенни гущери. Забелязах, че в последствие се увеличи видимо популацията на един вид пълзящи червеногръби бръмбари, които май ядат семена.
Всичко в природата е толкова фино и балансирано.
Не помня споделях ли как миналата есен без да искам настъпих един очарователен тритон - живееше в едни оронени тухли на дренажната шахта. Беше почти като домашен любимец. Излизаше вечер и крачеше някак бавно, колебливо. Ужасна случка.

Разсадих основната маса домати, пипера, и патладжаните. Подчертано по-добре се бяха развили корените, пикирани в общ съндък. По-добре, отколкото онези в кофичките. Избегнах травмирането при изскубване, като ползвах немската си мистрия. Тя е фин уред от неръждавейка, и повече мяза на тортена лопатка. То и подобно на торта вземах растения от сандъчето, ведно с подложната им почва. Не боледуваха след пресаждането.

Утре ще прореждам гнездата на краставиците. Всичко изникна, а като се знам как не обичам да хвърлям....

bushkata, мисля, че това което питаш дали е девесил, е пащърнак или подобен му див братовчед.

Дребните гювечоунищожители утъпкали разсада на праза, та си купих готов и го набодох нарядко из лехите. Празът обича светло, тор и вода. По правило го садя след месец, ама тая пролет тъй се случи.

Гергьовски дъждове, а? Злато.

# 513
Само по черешите са дупчиците, на листата им няма нищо.

# 514
Където живея има доста отровни змии, аз съм с малко дете дето щъка из градината- не мога да рискувам. А и изпитвам ужас от такива твари.
След 2 дни си тръгвам за БГ и след като се върна ще ходим да търсим коте. Целта е да свикне докато малчо не е тук.
Иначе знам, че ще увеличим безбройните пълчища от комари, но замислшм и монтиране на система против тях ( за сега лампи, факли, растения не дават резултат)

# 515
  • Варна-София
Вихруша, имаш си вишнев (черешов) хоботник. Това е бръмбарче, което изяжда само ядката. Аз миналата година имах 100% заразеност на вишната. Тази година се мъча да го боря с пепеляна вода, обаче досега съм пръскала само веднъж.
Все пак за мен ще е успех да не е 100% заразена тази година.  

Течният тор от ЧКЧ трябва да се разрежда докато получи цвят на слаб чай, после с него може и да се поливат, и да се обливат растенията. Ако е скъп може само листно да се пръска. Нямам идея за цената.

Бушка, според мен имаш червен овощен акар, както при Нова и при мен. Цитрусова настойка не го мори. Други средства трябва да дирим.

# 516
Авосет, купих си наухт от един био магазин за храни, трябва да има във всеки такъв магазин. Имаше два вида - едър, продаваше се на кило и пакетиран - за покълване. Рътих семената, за да видя каква е разликата - този за покълване има 100% кълняемост, а едрия - около 50.
Куркума, тритона е магическо животно, трябва да си горд, че е уважило градината ти Simple Smile
Амика, във вас тук ми е надеждата. Аз от зеленчуци не разбирам, но тепърва се уча. Лозите и дърветата - там съм съвсееем боса. Пиши, ако намериш цаката.

п.п. Няма дъжд при нас. Удави София, затвориха централни улици, заради наводнения - при мен, малко по-нагоре - суша. Местя маркуча и онова ми ти гадно попово прасе само ходи след него по мокрото и копае. Страх ме е да полея вече  Confused

# 517

Бушка, според мен имаш червен овощен акар, както при Нова и при мен. Цитрусова настойка не го мори. Други средства трябва да дирим.

Листата на моите лозички са по-малко поразени от тези на Бушката,  дали пък не се дължи все пак на пръскането? Пропуснах тази седмица, но от другата мисля за продължа да пръскам ежеседмично и да отбележа ефекта. Нищо не ми коства, не е скъп препарат.
Само се чудя, amica, дали да редувам цитрусовата настойка с още нещо, ще пробвам и в по-висока концентрация?

ПП. Нищо чудно вината да е и в цитрусите, моите не бяха добри, останалите лимони изгниха за няма и седмица в хладилника. Thinking
Омекнаха и мухлясаха.

# 518
  • Пазете Гор
Тритонът ми приличаше досущ на този.

Бордолезовият разтвор запазва ли качествата си веднъж разтворен? Питам дали да го съхранявам в пръскачката до следващото третиране, или трябва всеки път да приготвям нов?

От резитбите ли, от що ли, но моята асма Отел измени вида на листата си. Вече са дълбоко набраздени, което ги прави силно неподходящи за сарми. А е имало сезони, дето само в буркани съм слагал по 300-400 листа, отделно прясната консумация. От две години насам обаче зорлем успявам да направя едно-две ястия през сезона. То добре, че обикалям родината, та все се случи да намеря някъде подходяща асма и да осигуря лозова шума. Заради пръсканията избирам все да са по изоставени места - помпени станции, черкви, запустели къщи, подивели дворове. И до днеска обаче не знам кои сортове дават хубава шума за сарми.

Тъщата прави от листенца мискет, ама мене ако питате, главоболна работа е. Дребнички са, пък и малко жилави.

У дома редя за варене сармичките в една хубава дебелодънна медна тенджера. Казвам хубава, защото събира практически неограничен брой сарми Wink. Слагам в плънката преобилно пресен джоджен и пресен лук  chef, понякога и малко мляно месо.

Последна редакция: ср, 09 май 2012, 23:11 от Куркума

# 519
От малките листа  ( или от накъсаните) правя мързеливи сърми.

Аз посях моята лоза онзи ден, и докато съм си в БГ ще давам нареждания по тел ( Скайп) кое кога какво да се прави - разбирай полива и бере

# 520

И аз имам, семейство, както и дъждовници.
Живеят в мазето, което е доказателство за това колко ми е влажно мазето.
Дъждовниците първите година-две ги вземах с един фараж и в дерето. Връщаха се.
Дори една женска роди в една дупка в двора, пълна с вода.
Докато тритоните май снасят яйца.
Обичам всякакви гадинки, без змии и хлебарки.
А змия, поне една, срещам всяка година в двора. Confused

Не са съвсем нормални змии са си, идентифицирах 2 вида : earth snake  и garden snake. От първия вид аз убих 3 (+1 убита от тези дето слагаха мълча) , от втория вид съпругът ми уби 1 брой. След като сложихме нафталина на съм срещала, въпреки, че се оглеждам като гърмян заек. Зущери имаме доста, особенно в чемширите

Титина, пропуснала съм това за нафталина, дали може да повториш.

# 521
Вихруша, имаш си вишнев (черешов) хоботник.

+1
колебаех се м/у хоботник и съчмянка. И аз го имах по-миналата година на вишната, всички вишни после бяха с червейчета. Не зная биометод за спасение, тази година пръсках с дитан и децис и засега е ок. На едната череша имах съчмянка, млада е, мъжът ми помисли, че няма да я бъде - оправи се с дитан.

# 522
Bushkata аз съм от горната страна на Южен парк и при нас никакъв дъжд. Снощи чаках, чаках и накрая пуснах маркуча, а "Зад канала" протекъл . Тази вечер пак нищо, но и без това такива кратки порои не ни трябват:)
Мерси, Amika1Сега почвам да чета за този натрапник Twisted Evil

# 523
  • на брега на Дунава
И аз имах краста по лозата ,но не беше червена.Пръсках освен с традиционния бордолезов разтвор  и с настойка.Не се разпространи особено.
Куркума ,не става да се съхранява бордолезовия.Само прясно приготвен върши работа.Миналата година в Родопите ,Триград видях тритони ,но бяха шарени със жълто по гърбовете.
Гледам по телевизията поразиите от градушка и наводнение и се чудя какво ли става на Балкана newsm78 PraynigДано всичко е наред Peace

# 524
  • на пъпа на Златията
Куркума,
Някъде четох че бордолезовия разтвор не  се ползва след престояване.Но миналата година купих на паста.???Не го оставям в пръскачката ,защото варта запушва разпръсквача!ТТрудно се мие  и с оцет.
Титина ,
За змиите няма ли таралежчета? Котките също вършат работа.
В къщи си имам 2 смока по метър и половина.

Общи условия

Активация на акаунт