(Био) зеленчукова градина 16

• 68 658
  • 735
  •   1
Отговори
# 615
  • Варна-София
Авосет
Пепеляна вода: Вземаш 300-350 грама дървесна пепел (за бързо мерене това са 5-6 капачета от сладолед Магнум), слагаш в стара тенджера, добавяш 2 литра вода, кипиш 5 минути и доливаш до 10 литра. След изстиване  отливаш бистрата част (или прецеждаш през найлонов чорап), добавяш 2 супени лъжици течен сапун и пръскаш. Ако се вдигне мътилка - няма страшно, просто ще ти оцвети малко първото дръвче в сиво.

Видях, че имаш от розовите въшки по розата. Имам супер лекарство за тях от доматени колтуци –Събраните колтуци се заливат с вода – колкото да покрие и с ръка се „перат” докато се размажат на парцал (тъкмо се разкисва мръсното по пръстите след колтученето). Стои поне 1 час или пренощува. Налива се през цедка в машина за пръскане. Добавя се още толкова вода с малко течен сапун (пропорция 2 с.л. на 10 литра; изчислява се пропорционално)

Тоя куфар с цветя направо ме потресе. Удивително хрумване. Говорещо.

Последна редакция: пн, 14 май 2012, 21:57 от amica1

# 616
  • Пазете Гор
Аз персистирам в пиенето на бира. Мноого съм добър там. Нищо, че при мене е десет градуса през следобеда.

Бордюрите на лехите ми са от павета. Завчера ги разместих и отдолу се показа цяла енциклопедия животиняци: мокрици, стоножки, плужеци, ухолазки, 5-6 вида мравки с всичките си стадии на развитие, червеи, попови прасета, и още поне двайсет вида пълзящи, чието име не знам. Аз зеленчукова градина ли имам или зоопарк, бе холан.

avocett, радост моя!

stelt77 , имаш приказна градина. Всичко е прекрасно! Слагай още снимки. Питам се как успя да развиеш опорната мрежа за краставиците. Аз три сезона не успявах и накрая се отказах. Връзвам едни сезали, и е много грозно.

Тоя студ си има и плюсове: не ми се изтегля разсада за доматите, които ще заменят граха,а марулите стават крехки като напъните ми за въздържание.

Ердинч терминът е "contaner gardening", саксийно зарзватчийство, демек  Laughing. Имам идея да започна такъв бизне: консултации и направа на малки или по-големи градинки на места, дето никой не вярва, че може да се отгледа и кактус.

Последна редакция: пн, 14 май 2012, 21:49 от Куркума

# 617
Аз персистирам в пиенето на бира. Мноого съм добър там.

И мъжът ми е така... В почивните си дни не пие вода...  Laughing  По едно време събираше бирени бутилки да си прави сал, но се наложи да ги изхвърлим... Само сал си нямаме вкъщи...  #Crazy 

Градината се гледа почти сама... Аз по цял ден гоня едно прохождащо кърмаче, а мъжът ми майстори нещо... Последно правеше някаква кутия за колата, щяла да харчи по-малко гориво...  Rolling Eyes  Вече не успявам да следя проектите му...  Laughing  Лятната ни кухня е като работилничката на Дядо Коледа...  Mr. Green

Мрежата за краставиците я развивахме двамата, но ми казаха, че ставало и като се надене върху бъчва... Само трябва да държиш права линия и да режеш...  Peace

# 618
  • Варна-София
... Градината се гледа почти сама...

И аз искам градина, която да се гледа почти сама!?!
 fiuuuuuu smile3501

# 619
  • на пъпа на Златията
stelt77,
Радвай се,  че гледа колата , че иначе ще смени жената.

Има ли някой убавец като мен , да не си е сложил пипера още в градината?Мислех след един ден да го правя, ама тоя дъжд ще го отложи повече.
Поне едничък да има, та да ми е по-спокойно.Как се отразява късното изнасяне?

# 620
  • Пазете Гор
По-напред, а и в други теми е ставало въпрос за опрашването. Ще споделя някои свои знания по въпроса, разбира се - без да го изчерпвам.
Растенията не винаги имат пол - еднополовите такива се наричат двудомни. По-често мъжката и женска генетична информация се съдържат в цветовете на растенията. Има самоопрашващи се и кръстосано опрашващи се растения. Самоопрашващи означава, че опрашването се случва вътре в самия цвят. При кръстосаното опрашване е нужно някак да се пренесе мъжката генетична информация (тичинковия прашец) до близалцето на друг цвят. Най-често това вършат насекомите (овошки, слънчоглед, тиквови) и вятърът (житни, иглолистни, царевица).
 За оранжерийно производство хората са създали и сортове растения (най-често краставици и тиквички), които не се нуждаят от опрашване, за да дадат плод. В останалите случаи в оранжериите се използват подобни на пчели насекоми (бомбуси), които се завъждат с тая цел.
Доматите са самоопрашващ се вид. Не е нужно тичинков прашец от единият цвят да се занесе до друг, но въпреки това кацането на насекоми е стимулиращо - създаденото поклащане на цвета извършва опрашването. Пълзящите тиквови се опрашват от мравки, защото цветовете им  се затварят преди да излязат летящите.

Когато пчелата лети, власинките по тялото и придобиват електростатичен заряд от триенето с въздуха, да кажем отрицателен заряд. Растенията са се изхитрили, и тичинковият прашец има обратната полярност, за да се лепи по пчелата и така да се разнася по другите цветове. Виждали сте пчелните ботушки, нали? Simple Smile Пчелата е привлечена от сладкия сок, който се отделя в цвета - обкновено на такова място, че да го стигне пчелата с хоботчето си, тичинките се отриват о въпросните власинки. Някои растения се специализират за само един вид опрашвачи.

Природата е съвършена.

Комшията още не е сложил пипера, rorik. А миналата седмица в Батановци гледах един пиперов разсад, още неизкарал същински листа, което си е съвсем нормално за по-студените краища. Е, и не говоря за някоя тлъста капия, а за сгърчени безформени чушки, дето стават през септември. Моят пипер е сложен в тенекии и има трети двойка съшински листа, висок е около 15 см.

bushakata - спанакът има мъжки, женски и двуполови растения. Първи извеждат цвят мъжките.

Последна редакция: вт, 15 май 2012, 09:35 от Куркума

# 621
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
stelt77,
Радвай се,  че гледа колата , че иначе ще смени жената.

Има ли някой убавец като мен , да не си е сложил пипера още в градината?Мислех след един ден да го правя, ама тоя дъжд ще го отложи повече.
Поне едничък да има, та да ми е по-спокойно.Как се отразява късното изнасяне?

черитата са още на балкона, калинките, рибките и "твоите" чушки също

Hug разбирам те  Hug и мен ме чопли, но никак не се виждам заметната с найлон да бода чушки в дъжда  Crossing Arms

# 622
Здравейте, искам да се похваля, че моят артишок, за който търсих мнения миналата година, оцеля през голямата зима и сега пак ще има плодове.
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2192/479726604941253094133706 … uLibL68AxeIkC.JPG
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1549/166261701045605068313370 … GwfgQHnHPrXuw.JPG

# 623
 rorik,изобщо не е късно за пипера,спокойно.Нормалните срокове са около 24 май.Но ние от нетърпение....А и с това застудяване няма да избърза кой знае колко разсаденото.Миналата седмица след дъжда в понеделник и топлото време всичко рязко дръпна.А сега за два дена застудяване краставиците ми се изкривиха-няма да покрия стандарта  Joy
Моя мъж също в почивните дни разнася бирата из градината-не че и аз не се ортача от време на време,но гледам да избягвам,че ми се доспива  Laughing
Стелт,хубава ти е градината,напред си и с пипера,и с доматите.Аз харесвам малко по-"разхвърляните" градини.Когато всичко е по конец ми е прекалено стерилно и изкуствено.
Авосет,имаш око за необикновеното в обикновеното-такива хора като теб могат да бъдат истински щастливи.Защото щастието е в малките неща,в миговете.Запази това в себе си,моля те  Hug.И на добър път в живота   bouquet

# 624
Открих 1на забравена преди 2г.кофа с оборски тор. Дали ще става за нещо, че ме е страх да я отворя Laughing

# 625
  • на пъпа на Златията
За Златията се закъснява.Крайния срок тук е Гергьовден.Ама пусто студа ги забави , а и  остарявам.Ще внимавам да не боледуват , като ги вадя с шпаклата надълбоко и издебна облачно време.
vihrusha ,  няма му нищо. Като пекне слънцето ,  го разстели и завии плътно с найлон да го обеззаразиш  за няколко дни и после в градината.

P.S..Разбрахте ли се КОЙ ще пусне новата тема.В залисията за борба с гадове , и мани да не я изпуснем?

# 626

bushakata - спанакът има мъжки, женски и двуполови растения. Първи извеждат цвят мъжките.

Благодаря, Куркума. А да ги режа ли, за да продължат да вадят листа?

И някой събирал ли е семе и как?

# 627
По нашия край разсад се сее между 25-ти март и 7 април, а се разсажда след 24-май... Тази година обаче намерихме малко време преди 20 март и реших, че ако чакам, може и да прескоча...  Laughing  Та затуй разсада вече е из градината...

amica1, имаш знания и опит, за които мога само да мечтая... Който не знае как да гледа градина, само копае, сади, полива и квото стане...  Laughing  Та тя мойта за това се гледа сама...  Mr. Green   Мъчи ме само, че е много малка и нямам място за нищо, а това със знания и опит не се оправя...  Rolling Eyes

Уф, забравих... http://skill-bg.com/?p=2829  Laughing

Последна редакция: вт, 15 май 2012, 11:08 от stelt77

# 628
bushkata,като прецъфти му нахлузи върху цвета един стар найлонов чорап и леко превържи отдолу.След като узрее семето само го пречупваш и готово.Така процедирам и със салатите и с водния лук,и с морковите и магданоза.
Стелт,и аз като разсадих и погледнах останалото в ястъка се размечтах за още един декар двор  Joy.Да има кой да ми го подари.....

# 629
Благодаря ти, Вили   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт