Турска кухня *5*

  • 521 352
  • 1 748
  •   1
Отговори
# 1 665
  • Мнения: 366
Точно такива бяха! Значи да не разчитам, че ще са като турските, защото те и българските са по 15-16 в пакет от 400г.

Точно така ,дори сега забелязах ,че пише(с дребни букви )  на бг.език-Фини точени кори за баклава и сладкиши, а с големи на турски ,за да ни подведат ,ех тия търговци , #2gunfireкрай нямат номерата им,аз затова си нося лупа в чантата. Joy Joy Joy

# 1 666
  • Мнения: 263
Търся рецепта за чили сос. Ядохме го в турски ресторант в Англия и не знам турското име. Нещо като лют доматен сос.

Сигурно става въпрос за "езме"  newsm78

# 1 667
  • Мнения: 3 449
Има едни турски кори за баклава в Била.
Някой пробвал ли ги е?
Имате ли изпитана рецепта за баклава?
За корите не мога да помогна.Аз купувам от Турция и замразявам .За рецепта правя с 500гр кори 350 гр орехи .Разпределям ги на две места между корите .Нарязвам на квадратчета и заливам с 250 гр разтопено масло.Пека на 180гр до готовност.Заливам студена баклава с горещ сироп от 3чаши и половина захар.толкова вода и 1ч.лъж.лимонов сок

# 1 668
  • Мнения: 366
mimi0585 ,това със замразяването е мн.добра идея.  Grinning Но аз имам лош спомен със замразяване на бг.кори,след размразяване бяха толкова ''кашкави'',че за нищо не ставаха и ги изхвърлих .И тъй като имам 2 пакета турски кори ,всеки по 800 гр.,а на тях пише ,че са за баклава и бюрек(малко по-горе бях споделила) и мноого си мисля ,дано някой ,който има опит да ми помогне.Мога ли да направя тиквеник с полвината пакет кори -24 бр.(по3 бр на руло или са много фини за тази цел),а останалите 22 кори на баница.Или да замразя ,а за тиквеник и баница да купя българси .Ще съм благодана ,ако ми дадете идеи.

# 1 669
  • Русе
  • Мнения: 8 807
mimi0585 ,това със замразяването е мн.добра идея.  Grinning Но аз имам лош спомен със замразяване на бг.кори,след размразяване бяха толкова ''кашкави'',че за нищо не ставаха и ги изхвърлих .И тъй като имам 2 пакета турски кори ,всеки по 800 гр.,а на тях пише ,че са за баклава и бюрек(малко по-горе бях споделила) и мноого си мисля ,дано някой ,който има опит да ми помогне.Мога ли да направя тиквеник с полвината пакет кори -24 бр.(по3 бр на руло или са много фини за тази цел),а останалите 22 кори на баница.Или да замразя ,а за тиквеник и баница да купя българси .Ще съм благодана ,ако ми дадете идеи.
Щом пише, че са и за бюрек- баница, значи ще станат и за тиквеник.  Wink

# 1 670
  • Мнения: 2 201
burgu borek:

http://www.nefisyemektarifleri.com/burgu-borek/

Доматения сос може и да е аджука (acuka), макар той да се приготвя и с пиперена салца (сос) и доматена салца(сос). Може да се направи и лют и не лют.  Party

# 1 671
  • София
  • Мнения: 561
Най-лесна и вкусна е с орехи PeaceКорите ги разделяш на 3 части,ред кори,ръсиш обилно
счукани орехи,1с.л.грис,настъргана лим.кора,пак кори,пак орехи и др.,завършваш с третия пласт
кори.С остър нож нарязваш баклавата на ромбове.Сгорещяваш 250 г краве масло и поливаш навсякъде по разрезите.Печеш до зачервяване.Баклавата се залива студена с горещ сироп,в който е изцеден половин лимон.Получава се перфектната баклава(винаги така я правя за Коледа и НГ).Ако има в сиропа
да се сложи и медицинска дъвка(аромат на бор),но отдавна не съм виждала.
 Тази баклава я научих преди 30 години(като млада домакиня) от една професионална готвачка
и оттогава друга не съм харесала и останах вярна на тази рецепта.

# 1 672
  • Мнения: 9 992
burgu borek:

http://www.nefisyemektarifleri.com/burgu-borek/

Доматения сос може и да е аджука (acuka), макар той да се приготвя и с пиперена салца (сос) и доматена салца(сос). Може да се направи и лют и не лют.  Party

A подробна рецепта преведена, може ли? Hug Hug bouquet По това което чета май не е много по различно от нашата лютеница?
http://www.melis.gen.tr/melis-products/sauces/adjuka-hot/?lang=en

# 1 673
  • Мнения: 727
burgu borek:

http://www.nefisyemektarifleri.com/burgu-borek/

Доматения сос може и да е аджука (acuka), макар той да се приготвя и с пиперена салца (сос) и доматена салца(сос). Може да се направи и лют и не лют.  Party

A подробна рецепта преведена, може ли? Hug Hug bouquet По това което чета май не е много по различно от нашата лютеница?
http://www.melis.gen.tr/melis-products/sauces/adjuka-hot/?lang=en

Аджика е от кавказката кухня ... Главното там е че чушките се пекат на каменна плоча и се стриват също върху каменна плоча https://www.youtube.com/results?search_query=%D0%B0%D0%B4%D0%B6% … D0%B5%D0%BF%D1%82

# 1 674
  • Мнения: 2 201
Възможно е да има влияние от кавказката кухня..

ето една рецепта на английски https://www.giverecipe.com/acuka-the-walnut-sauce/

като tomato and pepper paste са domates salçası и biber salçası (ако ги търсиш)

3 с.л пиперена салца
1 с.л доматена салца
1/2 ч.ч зехтин
1 ч.ч орехи смлени на едро/счукани
4 скилидки чесън
2 чаени лъжички кимион (ама ми се струва много това)
черен пипер и суха мащерка. Всичко се смесва. Обикновено го сервират с хляб да се маже отгоре.

Виждала съм и да запържват продуктите но тази рецепта е просто да се смесят без топлинна обработка.

# 1 675
  • Sofia
  • Мнения: 29 048
Как се прави грис халва с моцарела?
Ядох я в турски ресторант,хареса ми,не е много сладка.

# 1 676
  • Мнения: 366
  Момичета ,които се справяте с турски език ,моля ви за помощ.   PraynigИскам да направя тиквеник с турски кори за баклава ,( имам  2 пакета ,всеки по 800г) гледах в нета цял ден   и мисля ,че това е най-удачна рецепта за мен(изглежда съседите не правят баница с тиква ),но тя е почти ,като нашият тиквеник .Не искам превод на цялата рецепта ,а единствено колко е броят на корите на пакета и най-важното по колко бр.се  използват в конкретната рецепта за едно руло . а ако ми дадете други идеи...благодаря ви ! Hug

# 1 677
  • Русе
  • Мнения: 7 144
  Момичета ,които се справяте с турски език ,моля ви за помощ.   PraynigИскам да направя тиквеник с турски кори за баклава ,( имам  2 пакета ,всеки по 800г) гледах в нета цял ден   и мисля ,че това е най-удачна рецепта за мен(изглежда съседите не правят баница с тиква ),но тя е почти ,като нашият тиквеник .Не искам превод на цялата рецепта ,а единствено колко е броят на корите на пакета и най-важното по колко бр.се  използват в конкретната рецепта за едно руло . а ако ми дадете други идеи...благодаря ви ! Hug
Не се справям с езика, но то си пише "4 yufka ", т.е. 4 бр. За броя на листите в пакета не пише. Пише си само 1 пакет готови кори за баклава. В тавата има 7 навити парчета Wink

# 1 678
  • Мнения: 2 201
Аз не бих направила тиквеник с кори за баклава.  Heart Eyes
Направи баклава с тях.   bouquet
Ето една рецепта: http://www.nefisyemektarifleri.com/baklava-yufkasindan-balkabakli-borek/
Както и Вики_1974 е казала използват се по 4 кори 1 кора, намазва се с мазнина,  по рецепта е олио, 1 кора, намазва се олио, след това 2 кори се слагат, мазнина и след това плънката и се навива на руло.

1 кора, мазнина, 1 кора, мазнина, 2 кори, мазнина, плънка.
Ако има нужда от пояснения спрямо таз рецепта пиши на ЛС  Hug

 

# 1 679
  • Мнения: 366
CM ,аз имам 2 пакета по 800гр.кори за баклава и бюрек ,( така пише на пакета) така че с единият пакет ще правя баклава ,но с др.пакет от800г се чудя какво да
 направя ,та затова реших да е тиквеник  и баница .Дали да не купя бг.кори за тиквеник. newsm78
Вики_1974 ,благодаря за превода,както и нa CM.   HugИ аз не знам вече какво да правя .. Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт