Турска кухня *5*

  • 521 409
  • 1 748
  •   1
Отговори
# 180
  • Пловдив
  • Мнения: 688
Изсуших бамнята/много лесно стана само дето се притеснявах/ и опитах прословутото "хюнкар беенди"=на господаря му хареса.
Бамнята колкото е по-дребна толкова по-бързо изсъхва. За пръв път суша нещо. За около седмица изсъхва. Виси на терасата. Първо я измих, после я оставих върху вестник да изсъхне. За няколко часа изсъхна в най-големите жеги. После я нанизах с 1 губерка/голяма игла/ и здрав конец, окачих на терасата и готово! Сега трябва само да намеря хартиен пакет за съхранение.

Та момичета/и момчета ако има/ 1 молба. Сега ме е прихванало на тема туршии, зимнина и т.н. та си помислих  newsm78 , че щом в Гърция правят мнооого туршии и то оригинални, едва ли в Турция са останали по-назад, при положение че половин хилядолетие ТЕ са определяли "модата" на Балканите по отношение на кухнята. Абе няма какво да се лъжем! Балканската кухня е само 1 част от Турската, колкото и да ни боли да си го признаем.... Но това е друга тема.
Молбата ми е: Можете ли да пуснете рецептата на някоя СУПЕР-ГОТИНА турска ТУРШИЯ или каквато и да е друга зимнина????
В друга тема на БГ мамма попаднах на някаква ЖЪЛТА КЮРДСКА ТУРШИЯ, но не разбрах добре обяснението. За това моля тук за нещо по-интересно.

Благодаря предварително!   bouquet

# 181
  • Мнения: 573
sylya, дай линк, ако може към туршията   bouquet

veni35, казва се пилав юстю /pilav üstü/ и представлява пилав върху, които се слага най-често боб или нахут, но може да сложи вид гювеч или пиле с зеленчуци или месо с зеленчуци и т.н. Възможностите са неограничени, почти всяка манджа.

# 182
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 13 138
Благодаря  bouquet

# 183
  • Пловдив
  • Мнения: 688
kaigi скъпа, бих ти дала линк, защото има много линкове към разни рецепти, но в случая не гоня превод. Повече ме интересува някоя ИЗПИТАНА хубава турска туршия/зимнина, наследена като рецепта от баба, дядо, вуйна, леля.... Нещо такова.

А това е кюрдската туршия на hadil от арабския форум, обаче нещо не разбирам част от процедурата:"В буркана хубаво притискаш зеленчуците и слагаш леко изкривена капачка тип "омния", за да хлътне вътре и да ограничи отвора. Заливаш с охладена, преварена вода и затваряш добре. Държиш на хладно да вкисва бавно на топло ще шупне и ще се развали"

"Жълта мосулска туршия"

за 3 -литров буркан. Приготвяш карфиол и зеле, измити и нарязани на едри парчета. Вариш вода с куркума или шафран (на 2 литра вода 1 ч.л. куркума). След като заври водата, сваляш от котлона и още докато е горещо слагаш карфиола, а зелето върху него и захлупваш. Като изстине, изхвърляш водата и редиш в буркана. слагаш 1,5 с.л. сол, 2 каф.чашки оцет (ябълков най-добре). В буркана хубаво притискаш зеленчуците и слагаш леко изкривена капачка тип "омния", за да хлътне вътре и да ограничи отвора. Заливаш с охладена, преварена вода и затваряш добре. Държиш на хладно да вкисва бавно на топло ще шупне и ще се развали) - за около 4-5 дена си готова.

Последна редакция: ср, 22 авг 2012, 11:46 от sylya

# 184
  • Мнения: 39
Здравейте!Може ли малко помощ с превода.Аз се мъча сама с Гугъл преводача но някои неща не се сещам как точно да се преведат.Какво означава tatli lor,има го в рецепта на много сладкиши,като в този например http://miskokululezzetler.blogspot.com/2010/11/lor-tatls.html Благодаря ви предварително.

Последна редакция: пт, 24 авг 2012, 10:25 от danielasz

# 185
  • Мнения: 573
Lor peyniri e вид меко сирене, нещо като извара е. Използва се за направата на сладкиши, баници и т.н. Обикновено се продава като tuzsuz lor или безсолно, но има и солен вариант. Затова и в рецептите за сладкиши обикновено пише не tatli lor, а tuzsuz lor. tatli lor или сладко сирене лор не съм чувала да има. Надявам се да съм ти помогнала  Simple Smile

# 186
  • Мнения: 39
Тук в БГ с какво мога да го заместя това сирене.Дали прилича на нашето крема сирене?

# 187
  • Мнения: 2 201
Тук в БГ с какво мога да го заместя това сирене.Дали прилича на нашето крема сирене?
Със сирене Филаделфия  Laughing

Любими кюфтета от червена леща и булгур (Mercimek koftesi)


Кюфтета от червена леща by Dry Thyme, on Flickr

# 188
  • Мнения: 22 867
Момичета, ако някоя е правила гюлляч (не съм сигурна, че така се пише), след като поеме млякото, в хладилник ли се съхранява? И изобщо охладено ли се сервира? newsm78

# 189
  • Мнения: 2 201
Момичета, ако някоя е правила гюлляч (не съм сигурна, че така се пише), след като поеме млякото, в хладилник ли се съхранява? И изобщо охладено ли се сервира? newsm78
Гюлляч и сутляш са две различни неща.
Гюлляч - сложи го в хладилник в тези жеги е добре. Охладен - да. Да ти е сладко Hug

# 190
  • Мнения: 22 867
Гюлляч - сложи го в хладилник в тези жеги е добре. Охладен - да. Да ти е сладко Hug

Суха Мащерка, благодаря ти  bouquet, хареса ми! Heart Eyes За пръв път го правя, донесоха ми кори от Турция, правих го по рецептата от опаковката. Доста сочно стана, но на дъното на тавата имаше от млякото, така ли трябва да бъде? А доста постоя в хладилника. Но пък беше много  добре със сладолед и лъжичка, вкуснотиия. На моменти ми напомняше на домашна юфка с мляко на фурна, баба го правеше.Peace

Да сложа и не много добра снимка на вкусотийката, леко побългарен вариант:


Последна редакция: пт, 31 авг 2012, 22:10 от labrex

# 191
  • Мнения: 51

Доста сочно стана, но на дъното на тавата имаше от млякото, така ли трябва да бъде? А доста постоя в хладилника. Но пък беше много  добре със сладолед и лъжичка, вкуснотиия.

 Hug

Много добре изглежда, като тукашните е. Не се притеснявай за млякото, тъкмо така трябва да си е, сочно. Може да се сервира и със конфитюр, тук се сервира със плодове от сезона и предимно със нар

 Hug


# 192
  • Мнения: 22 867
Много добре изглежда, като тукашните е. Не се притеснявай за млякото, тъкмо така трябва да си е, сочно.

Благодаря, много вкусно ни беше и сега току каже някое от децата, че иска от онова с млякото. Още не съм пробвала с домашната юфка, те са едни тънички люспи, няма да е същото, но нещо подобно предполагам, ще стане. А и имаше в магазините за здравословни храни оризови кори, виждала съм преди, но нямам време сега да търся, и те ще свършат работа си мисля. С плодове сигурно ще е добре, но нямах подходящи, ябълки само и някакви смотани праскови, та затова сладкото. Но съм си поръчала пак да ми донесат такива кори. Peace

# 193
  • Мнения: 51
Благодаря, много вкусно ни беше и сега току каже някое от децата, че иска от онова с млякото. Още не съм пробвала с домашната юфка, те са едни тънички люспи, няма да е същото, но нещо подобно предполагам, ще стане. А и имаше в магазините за здравословни храни оризови кори, виждала съм преди, но нямам време сега да търся, и те ще свършат работа си мисля. С плодове сигурно ще е добре, но нямах подходящи, ябълки само и някакви смотани праскови, та затова сладкото. Но съм си поръчала пак да ми донесат такива кори. Peace

 Hug


със донашна юуфка нема да е същия ефекта

аз доста време я търсих рецептата, но никъде я няма, защото тука се купуват винаги готови корите. Но знам че се правят от пшенично брашно и специално царевично нишесте които се смесват със специална филтрирана вода и се постига смес с много специална консистенция. Може да има и вариации от оризово брашно, но не съм се срещал. Тая смес се стопля до 100 и 150 градуса и се разлива във специални за гюллача тави и така се оставя да си оттегли водата, След което листата се отделят самостоятелно от тавата и веднага се сушат във специална сушилня и чак след това са готови за употреба.

например един майстор е дал репортаж във вестник и споменава за рецептата така: рецептата е само от вода, царевично нишесте и пшенично брашно и нищо друго. смесваш до идеална течна консистенция, разливаш на тънък слой във тавата на фурната и печеш до образуване на листо и след това оставяш да съхне на вентилатор във фурната. всяко готово листо би трябвало да бъде с тегло между 30 и 35 грама, с по тежко листо крайният резултат е лапа. но не споменава нищо за процентите на състваките.

навсякъде приказват/пишат че е много трудно да се прави в домашни условия. даже че е невъзможно.

 5чч царевично нишесте
 1чч пшенично брашно
 за всяка чч брашно 1чч вода


ако успееш да си приготвиш корите ето и една сполучлива рецепта за финала
 
Продукти:
 •10-11 броя листа
 •2,5 lt прясно млеко
 •750g захар
 •1 paket ванилия
 •зърна от нар
 •смлени или по точно счукани орехи
 
приготовкаı:
 1. млякото и захарта ги кипваш, добавяш ванилията и охлаждаш. слагаш ендо листо в дъното на таватаю отгоре поръсваш със 1чарпак от охладеното мляко и слагаш следващото листо, пак мляко и така до края, най накрая останалото мляко го добавяш най отгоре. оставяш да отпочине в хладилника около 1,5часа
 
след 1,5часа би трябвало да попие течноста
 
2. преди да сервираш посипваш отгоре със орехи и зърна от нар
  
консистенция като за палачинки


в момента е трудно да се намери тука, годишно се произвеждало около 250тона и 85процента от тях се консумирало по време на рамазан байрам

 Hug





 

# 194
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 353
Аз вече питах, ама не получих много точен отговор или поне аз не разбрах Praynig
Искам да си направя кадаиф, но процедурата не ми е много ясна, защото нямам готов и тук няма откъде да си купя! Преди време направих опит с навито фиде, ама ми се разпадна, не че не стана вкусно, ама е различно!Пратет ми рецепта, не вярвам в миналото кадаифът да се е купувал, все има някакъв начин да се направи у дома! Благодаря ви! Много вкусни неща сте пуснали, а ние дето сме на диета............. Crossing Arms
 Joy

Общи условия

Активация на акаунт