Турска кухня *5*

• 523 672
  • 1 748
  •   1
Отговори
# 240
Кайпириня, давам ти рецепта отдругаде

малко и нагледно за локмата/тулумбата,
при локмата или тулумбата особенно важна е консистенцията на тестото

още
http://youtu.be/vYbGXkO5Lmk

# 241
Кливия, как ме разкри  Crazy  Whistling

# 242

Мммм, тези вкусни нещица - локма съм ги правила! Heart Eyes  bouquet
Момичета и момче, едно пиленце ми подсказа за вкусна супа келе пача, може и да не се казва точно така, ама нещо подобно е. Доколкото разбрах и език се използва май за нея? newsm78 Някой ще подскаже ли рецепта?  bouquet

# 243
Локма е тулумба така ли,  newsm78или са различни неща?

Последна редакция: ср, 03 окт 2012, 11:02 от TЯ

# 244

Мммм, тези вкусни нещица - локма съм ги правила! Heart Eyes  bouquet
Момичета и момче, едно пиленце ми подсказа за вкусна супа келе пача, може и да не се казва точно така, ама нещо подобно е. Доколкото разбрах и език се използва май за нея? newsm78 Някой ще подскаже ли рецепта?  bouquet

Келле Пача Чорба
(рецепта характерна за местноста Хатай)

Продукти (за 4 души)
1 бр глава (агне или овца)
1 сл краве масло
4 бр пача  (крак на овца)
1 сл натрошен червен пипер лют
3л вода
4 скилидки чесън
сок от 3бр пресен лимон

приготовка
Изчистват се главата и пачата(пача буквално преведено е крачол). изчистената глава и пача се пускат в кипнала вода и се варят. След като се сварят се вадят от тенджерата и им се отделя месото от костите(главата би трябало да е без мозък). Водата от вареното се отделя встрани. В друга тенджера стопете маслото, добавете чесъна. след 4 или 5 разбърквания добавете литър вода от отделената встрани(от водата в която сме сварили главта и пачата) Добавя се отделеното месо и се кипва още веднъж. разделя се на порции и се сервира веднага след като се поръси отгоре със натрошения пипер, по желание се добавя и сок от пресен лимон.

============

от личен опит знам че в Хатай тази  чорба се приготвя и от глава печена във фурна и пача пържен в тиган

също така може да се направи и със настройка ( newsm78 или застройка ,май така се викаше  newsm78).

след варенето, в малко от сварената вода се разбиват следните продукти и се добавят към чорбата постепенно (за да не се пресече млякото с непрекъснато леко бъркане и лека полека се добавяло)

1бр яйце
1сл брашно
3сл кисело мляко

плюс бол оцет и чесън като подправки добавени непосредствено преди консумацията

да ви е сладко

Hug

Локма е тулумба така ли,  newsm78или са различни неща?

подобни са в печеното но във състав са малко различни

тулумба
1 сл краве масло
 375мл вода
 375мл брашно
 4 бр яйца
 щипка сол

локма
2 чч брашно
1чч вода
1 сл мая
1бр яйце
1 чч олио
2 бучки захар

Последна редакция: чт, 04 окт 2012, 08:25 от Ердинч

# 245
Келле Пача Чорба
(рецепта характерна за местноста Хатай)
.............също така може да се направи и със настройка (  или застройка ,май така се викаше  ).

Ердинч, благодаря!  bouquet Хич не звучи лошо, на мен само лютивия пипер ще ми е вповече, но пък народът около мен хапва лютиво. Колко щеше да ми е лесно, ако бяха живи баба и дядо, гледаха всякакви животинки....... Обаче по Великден, агнешката главичка обикновено все се чудим какво да я правим, догодина може да пробвам да направя нещо подобно на
келле пача чорба по рецептата, щото съвсем същото няма да го докарам, мисля, че ще се хареса.
Застройка е на супите. Peace

# 246
Здравейте, имам въпрос относно кюнефето. Заместител на сиренето, което се използва в приготвянето на кюнефе може ли да бъде моцарелата? Дали се постига същия ефект като се запече, т.е да се разтегля като кашкавал? Или ако има някакъв друг вид сирене, който може да се използва и да се намери в БГ - моля, споделете. Набавих си най-накрая суров кадаиф  Mr. Green и сега остава да взема да го направя това така жадувано кюнефе  Crazy.

# 247
Ердинч,благодаря за инфото! Hug

# 248
Здравейте,от много време се интересувам от турска кухня, но днес ми хрумна нещо и имам нужда от омощ.
На 13 октомври имам рожден ден и реших да почерпя приятелите си в домашна обстановка на "турско парти"   chef-. Поводът е, че открих че на тази дата Анкара става столица на Турция.
Виждам, че темата е отрупана с неустоими кулинарни предложения, но много бих се радвала да ми препоръчате нещо от тях  - като основното е да са бързи, лесни и евтинки............
Гостите ми ще са около 12 човека
Предварително много Ви благодаря  bouquet

# 249
Мимка, с уговорката без да съм специалист по турската кухня, веднага ти препоръчвам кюфтенца от леща, салата пияз , хайдари или морковен таратор, кайгана, а за десерт казан диби. То се оформи едно вегетарианско меню, но ти можеш да си харесаш и нещо с месо  Simple Smile

http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D0%B9%D1%86%D0%B0

Това е рецептата за пияз, понеже я няма изнесена в рецептите отпред.

# 250
  • Там, където ме обичат
Момичета, знам че не е точно в тази категория, но дали някоя от вас е правила фалафел. Много го харесвам и искам да зарадвам близките с това.

# 251
Момичета, в една книга, която наскоро прочетох, любимият десерт на един от героите беше ашурето. Там имаше и рецепта, но исках да ви помоля за рецепта  Praynig

# 252
Момичета, знам че не е точно в тази категория, но дали някоя от вас е правила фалафел. Много го харесвам и искам да зарадвам близките с това.
        Заповядай рецепта за фалафел.
http://vkuhniata.wordpress.com/2009/07/04/falafel_with_tahini_sauce/

# 253
  • София
Момичета, в една книга, която наскоро прочетох, любимият десерт на един от героите беше ашурето. Там имаше и рецепта, но исках да ви помоля за рецепта  Praynig

Заповядай:
http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D1%83%D1%80%D0%B5

# 254

Заповядай:
http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D1%83%D1%80%D0%B5

На 1-ва стр на темата в поста на Суха Мащерка е същата рецепта, става наистина вкусно. Peace

Общи условия

Активация на акаунт