Турска кухня *5*

• 523 685
  • 1 748
  •   1
Отговори
# 510
  • София
...
тука бях публикувал рецепта за един лечебен турски сладолед, ...

Не знам само в България дали се продава салеп. Така и не разбрах защо в София още няма турски магазини. Арабите окупираха женския пазар, а комшиите се правят на скромни.

# 511
Нела, въобще не се бъркаш в името  Grinning

И моята баба правеше биздерми и пазлами. Разликата беше, че едните бяха със сирене, другите без и във оформлението им  Peace

Ердинч, както винаги си дал много полезен линк. Направо изумявам как от най-обикновено постно тесто може така да се надуят питките и стигам до извода, че тук пак ключовата ролята е  печенето  Peace

# 512
Не знам само в България дали се продава салеп. Така и не разбрах защо в София още няма турски магазини. Арабите окупираха женския пазар, а комшиите се правят на скромни.

може и в арабските магазини да я има, търси я със името и на арабски sahlab

Hug

Цитат
тук пак ключовата ролята е  печенето

Hug

Последна редакция: чт, 23 май 2013, 17:04 от Ердинч

# 513
  • София

може и в арабските магазини да я има, търси я със името и на арабски sahlab

Ми някой път ще питам. Иначе имат една интересна подправка махлеб, ама нея я ползвам за кексове и козунаци.

# 514
Иначе имат една интересна подправка махлеб, ама нея я ползвам за кексове и козунаци.

махлеп(рrunus mahaleb от семейството на рosaceae) расте и се отглежда край егейско море и в южна Турция.
Също така расте в централна и южна Европа, Франция и Германия, Северна, Западна и Централна Азия и Северозападна Африка, от Мароко до Пакистан и Киргизстан са и се и смятат за родина.

може да я използваш при всички тестени, също така тя е много полезна билка( болкоуспокояваща, диуретик, има тонизиращо действие, използва се като афродизиак. при астма, при растеж на простата, намалява кръвната захар, увеличава сексуалната мощ и пр.).

Последна редакция: пт, 03 май 2013, 06:31 от Ердинч

# 515
  • Пловдив
Махлеп-ът е хубава подправка,но първите няколко пъти не можах да уцеля колко да сложа и се получи свръх ароматно тесто. Обаче вече имам оправдание- било е с лечебна цел

Салеп имам в пакетчета на д-р Йоткер, но то е готова напитка за разтваряне-предполагам, че нямаш това предвид.

Все още искам да разбера преди да експериментирам дали дамла сакъз и чам сакъз са едно и също нещо.

# 516
Махлеп-ът е хубава подправка,но първите няколко пъти не можах да уцеля колко да сложа и се получи свръх ароматно тесто. Обаче вече имам оправдание- било е с лечебна цел

за около кг брашно около сл махлеп

Цитат
Салеп имам в пакетчета на д-р Йоткер, но то е готова напитка за разтваряне-предполагам, че нямаш това предвид.

не, не е същото, става въпрос за сто процентов салеп

Цитат
Все още искам да разбера преди да експериментирам дали дамла сакъз и чам сакъз са едно и също нещо.

подобно е, но не е същото, може и без дамла сакъз

дамла сакъз(или при вас е с названието медицинска дъвка)

чам сакъз
(борова дъвка/смола)

# 517
  • Пловдив
Ами-да сега ми се изясни. Те затова са и такива мънички зрънца, защото ако прекалиш става горчиво, някъде му казват и мастикс. Най-много ме обърка това http://www.zdravosloven.info/tag.php?tag=%CC%C0%D1%D2%C8%CA%D1%2 … CA%C0%20500%E3%F0  -в аптеката чам сакъз и мастикс ги имат за едно и също. А борова смола по гоата ехеее....... Повечето от нетипичните за България подправки си купувам от Одрин, защото е най-близо (170 км) обикновено КИПА-маркет. Дали в него ще може да се намери и такъв 100% салеп и в какви пакетчета може да е.

# 518
В Кипа не. Потърси актар, това е магазин за билки и такива подобни. Обикновено имат окачени сушени патладжани и чушки, по това ще ги познаеш.

# 519
  • 14°25´17˝ ... някъде по линията...
Здравейте. Hug
Страхотни рецепти, просто не знам, на коя по-напред да се нахвърля!   Simple Smile  bouquet

Искам да попитам, как се наричат (може и на турски) дребните макаронени изделия, които се запържват преди ориза при приготвянето на пилав? С какво могат да бъдат заместени при европейски условия, т.е. липса на оригиналните турски продукти?

Хубав ден!  Hug

# 520
наричат се шехрийе. могат да се намерят и тук в големите магазини. виждала съм ги в Била и Кауфланд при секцията с макаронени изделия.

преди няколко дни се връщам от Истанбул и не се наситих на прекрасната храна. такова невероятно кюнефе ядох...мммм  Heart Eyes

# 521
  • 14°25´17˝ ... някъде по линията...
Много благодаря. Ще проверя в "нашите" Билла и Кауфланд, дано сортиментът им е аналогичен.

Е-ееех, кюнефе - Да ти е сладко (макар и със закъснение).  Simple Smile

# 522
Шехрие-то го има в гръцки и италиански вариант, предполагам ще се намери лесно.

# 523
  • София
Аз го знам като арпа шехрие, но съм го срещала и с името" орзо".

# 524
Здравейте на всички ценители на вкусната храна!
В турския ресторант на автомагистраа Тракия правят страхотна агнешка чорба. Бистра е, без застройка. За алост в нета няма рецепта, която поне алко да се доближава до тази. Някой да има идеи как да я приготвя, че от яколко дни я сънувам вече  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт