Турска кухня *5*

• 523 793
  • 1 748
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте, купих си пакет мантъ. Проблема е в това, че не зная как се приготвя, съответно консумира.Какъв вкус да очаквам. Доколкото разбрах се вари, а после?

# 496
  • Sofia
Аз знам,че след като се свари и отцеди се залива с гъсто кисело мляко с джоджен,прави се запръжка с масло,чесън и червен пипер и се полива...но може и да бъркам

# 497
Ако оставя първото втасване в машината за хляб- дали ще се получи, или му трябва по-бавно втасване. От тази доза горе-долу колко нормални парчета ще изкарам. (Да няма война в къщи)

може, може, импровизирай както ти душа сака

късай с по около 80г парчета и ще имаш близо 10 на брой

Цитат
Ердинч:  Някой път моля, напиши и този хляб с който правите дюнерите в ТР- питка-две корички с голяма дупка в средата - (голямо обяснение спретнах, ама дано се сетиш.)

Хляб ПИТА
източник: http://www.ekmeksanati.com

Вода.................325мл
Олио.................30мл   
Сол....................9г
Бяло брашно.....600г
Cyxa Мая   ..........7г
малко царевично брашно за оформяне

месиш и втасваш в машината до като си удвои обема(без царевичното)

разделяш на 10 равни парчета и ги овалваш на топки

изчакваш да отпочинат за 15мин покрити с памучна кърпа

в това време пускаш фурната да загрее на 250Ц

в източника от където превеждам се ползва камък във фурната, който няма керамичен камък може да използва тавата на фурната обърната наопаки

отпочиналите и малко втасали парчета се точат с диаметър около 16-17см върху набрашнен с царевично брашно плот

парчетата се редят една върху друга набрашнени по между си със царевично брашно

престояват/отпочиват така още 15мин

пекат се две по две около 4-5мин върху керамична плоча(или обърната наопаки тава)

внимава се да не се прекали със времето

така приготвените хлябове може да се напълнят направо със дюнер или па да се консумират направо намазани от вътре със масло, поръсено със сирене и обогатено със чубрица, червен пипер и пр.  #Crazy

посетете непременно източника там има видео показващо процеса на печенето

сега ще кажеш дай и лесна рецепта за дюнер Simple Smile

ето и една мързелива рецепта за дюнер

парче месо без ципи и мас(бонфиле, контрафиле, антрикот и пр)

прясно мляко колкото да покрие месото, осоляваш на вкус, добавяш нарязан на ситно лук и чл оцет(може да обогатите сместа със сл лъжичка кисело мляко, чер пипер, чубрица и др,
(в някои рецепти вместо прясно се исползва само кисело, също така солта се стрива със лука до като и излезе водата, смесва се със млякото, добавя се чубрица, чер пипер и др, на вкус, малко олио, чл оцет)

престоява около 12часа в хладилника

следващия ден се изсушава и се слага във фризера до като се стегне добре месото(не много)

вадиш режеш като пастърма на тънки листа

печеш във леко намаслен тиган до зачервяване(виж долу снимката)  #Crazy

втори вид мързелив дюнер

не маринованото парче месо се реже на тънки парчета/листа дебели около сантиметър, маринова се със гореописаните

след 12часа парчетата се слагат една върху друга и се стягат със стреч филм, замразява във фризера до като се стегне но не и да се втвърди като камък

режеш пак като пастърма на тънки листа, например така и печеш пак във леко намаслен горещ тиган

Цитат
Имате още един интересен хляб, който се пече в затворен съд, но и тук съм зле с обясненията дори името не си спомням- звучеше като манджичка.

за това ли става въпрос  newsm78

Цитат
след като се свари и отцеди се залива с гъсто кисело мляко с джоджен,прави се запръжка с масло,чесън и червен пипер и се полива

да така е, също като при макароните, те са всъщност един вид макарони напълнени със месо

виж тука е описано, долу горе е същото

как разбираме дали са сварени добре, след готовност почват да изплуват към повърхноста

разгледай и тука

всъщност може да пробвате същата рецепта направо и със сварени и изстудени макарони, препоръчвам

Hug

Последна редакция: пн, 22 апр 2013, 14:56 от Ердинч

# 498
благодаря, Доли, Ердинч  bouquet  bouquet  bouquet

# 499
  • Пловдив
  bouquetБлагодаря, за изчерпателния отговор.  chefТочно това е "хляб Капама" newsm81, веднага запрятам ръкави (зареждам хлебопекарната да меси) newsm10

# 500
  • София
Ердинч, много благодаря за рецептата за питките(аз ги знам като ливански).
Винаги съм се чудила как се правят. Много ги харесвам и вече ще си ги правя.
Само не знам откъде да си намеря такъв камък за печене? Имам сач- глинен,
може би и с него ще стане.

# 501
Ердинч, много благодаря за рецептата за питките(аз ги знам като ливански).
Винаги съм се чудила как се правят. Много ги харесвам и вече ще си ги правя.
Само не знам откъде да си намеря такъв камък за печене? Имам сач- глинен,
може би и с него ще стане.

не знам дали са ливански, има подобни и индийски, ето и едно интересно видео със различна технология за подобна пита

може и без камък, мятай направо върху тавата на фурната

ако ще е устойчив сача на горепосочената температура, мисля че ефекта ще е долу горе същия

ето подобна пита по друг начин, тънкоста при печенето е когато почнат да се образуват мехурчета се обръща у другата страна и така до края

Последна редакция: нд, 21 апр 2013, 22:59 от Ердинч

# 502
Като гледам тези питки ме връхлетяха едни мили спомени - пра-баба ми правеше такива и им казвахме "бездърми" . Баба ми (дъщеря й) много ги обичаше и често я караше да прави. Ядехме ги намазани с масло (домашно, от овче мляко), но обикновено имаше към тях и пилешка супа ... ммммммм  Heart Eyes

# 503
пра-баба ми правеше такива и им казвахме "бездърми" .

прозвуча ми като базлама

Hug

# 504
пра-баба ми правеше такива и им казвахме "бездърми" .

прозвуча ми като базлама

Hug

А, да и така също.  Grinning  Изгубили сме се в превода, явно. Помня също, че ги печахме директно върху плочата на печката (с дърва и въглища).

Последна редакция: пн, 22 апр 2013, 17:29 от nela_66

# 505
Помня също, че ги печахме директно върху плочата на печката (с дърва и въглища).

Hug

еми то си беше едно от натуралните начини за печене у онова време ...

немаше му тефал подобни тигани и пр

или направо върху сач, както у видеото, по селския му начин ...

Последна редакция: пн, 22 апр 2013, 09:43 от Ердинч

# 506
Ще клада печката, решено е!  Heart Eyes

# 507
  • София
Ердинч,много благодаря за видеото, което пусна.
Ще ми бъдат полезни.

# 508
  • Пловдив
Ердинч, до тук каквото си казал (написал) се получава-без грешка. Пекох на опакото на глинения сач във фурната- надуват се като балончета. Само едно провалих-защото зор да бъркам във фурната да го барам постоянно.

Ама това "по селския начин" вече ме удари в земята - да се скъсам не мога да го направя.
Смейте ми се, но не мога печка да запаля, камо ли огИн насред полето.
Рецептата на тия питки трябва да започва с  осигуряване на бабата.

Май е време вече да минем на каймаци сладоледи и .......................

# 509
зор да бъркам във фурната да го барам постоянно.

във фурната не се ''бара''

Цитат
Май е време вече да минем на каймаци сладоледи и .......................

тука бях публикувал рецепта за един лечебен турски сладолед, а тука и други

Общи условия

Активация на акаунт