Турска кухня *5*

  • 522 541
  • 1 748
  •   1
Отговори
# 780
  • Sofia
  • Мнения: 29 110
явно е друг сорт,такива в БГ няма,т.е. не внасят

# 781
  • Мнения: 366
Ердинч ,прекрасни и много полезни клипчита си ни представил .Благодаря много !  bouquet 

Останах безмълвна ,какви виртуози..

labrex
,и твоята баклавица е чудесна ,казваш ,че не те е затруднила ,но ти постоянно показваш различни

вкусотии,..така ,че  с теб не можем да  се сравняваме . Simple Smile И тъй като скоро си я правила имам

следните въпроси:-какъв е размера на тавичката ти :-масло или маргарин използва : -и колко време

отнема приготвянето и  Embarassed
 


# 782
  • Там, където ме обичат
  • Мнения: 3 681
Включвам се в темата от любов към турската кухня и с
липсата на всякакви умения в тази сфера.
Направата на домашна баклава е една от големите ми задачи за тази година.
Не мога и да точа.  Embarassed

# 783
  • Пловдив
  • Мнения: 641
Не се страхувайте от баклавата, дори никога да не сте хващали точилка, става още от първия път. Е при първия опит ще се радвате на резултата и с малко по-дебелички кори, но следващите пъти ще се усъвършенствате. Тази година дори омесих тестото в хлебопекарната. Позволих си да импровизирам. Сътворих 3 пласта от по 7 кори, но понеже си избрах по-голяма правоъгълна тава, реших, че ще стане тъничка и сложих до ядките ок.300гр. нарязан пресен кадаиф. Трябва да свикнеш да ръсиш нишестето с пълна шепа без да го пестиш и всичко ще е ОК.
Не мога да ви сложа снимка............вече няма.......
/като аз само я опитах, защото съм диабетик/

# 784
  • Sofia
  • Мнения: 29 110
.....какво нишесте  Thinking

# 785
  • Пловдив
  • Мнения: 641
Корите се точат с царевично нишесте, то се ръси между тях поне 2-3 пъти, като след втория път може да ги навиещ и точиш едновременно до 10 бр. - С едно движение-10 резултата

# 786
# 787
  • Мнения: 22 867
labrex ,и твоята баклавица е чудесна .......................имам следните въпроси:-какъв е размера на тавичката ти :-масло или маргарин използва : -и колко време отнема приготвянето и  Embarassed

normas, съгласна, че е чудесна, вече я нахвалих. За вкусотийките - като ме вдъхнови нещо, захващам се, иначе не съм постоянно в кухнята. Понеже за пръв път я правя, карах точно по рецептата, използвах маргарин. По принцип почти не го ползвам и точно по тая причина реших, че няма да стане кой знае какво, и без това не го ядем постоянно. Предполагам, че може да се замести с друга мазнина, Ердинч ще каже. Тавата ми е кръгла, с диаметър 31,5, сега ходих да я меря. Laughing Баклавата след печенето беше тънка, след сиропирането бухна някак и стана висока. Използвах царевично нишесте при точенето. Не знам дали съм права или така ми се е сторило, но според мен най-вкусна беше след сиропирането, като пое сиропа и се поохлади. И на другия, и на по-следващия ден си ми харесва, добре я похапвам Embarassed, но като че ли първия ден беше най-добре. Правенето не знам колко време ми отне, не мисля, че е много, беше твърде приятен процесът и може би затова. Бях включила фурната да се нагрява и се захванах, но време ми е трудно да определя. Пробвай, ако искаш и половин доза, не е трудно и е вкусна баклавата, надявам се и на теб да хареса. Peace

# 788
  • Русе
  • Мнения: 7 144
Когато бяхме това лято в Турция ми се струваха много 15-20 лв. за килограм баклава,
истинската/качествената баклава е най малко със 45тл и нагоре цена за кг
например за последно от онези зелените(шьобиет) си ги купих за 53тл/кг

за толкова пари баклавата не е баклава, внимавайте моля  Thinking
ooooh!
Ами толкова струваше в един крайпътен магазин, където ни спря автобуса на връщане. Не съм купувала и не знам каква е била като вкус и качество.

Последно има ли значение нишестето царевично или пшенично ще е?
Когато правих баклавата предната седмица, имах по малко и от двата вида и смесих. Оня ден от МЕТРО си купих 1 кг пшенично, тъй като е бяло, а царевичното жълтее.

# 789
  • Мнения: 160
Eрдинч,направо ме вдъхнови с тия клипчета Simple Smile Имах в хладилника турски кори за баклава и само трябваше да запретна ръкави Wink Сега се пече,ако съм доволна от резултата утре ще покажа Wink Моята е с орехи,че имах и начупени,другия път ще пробвам с шам фъстък.
П.П Това ашуре дето си го показал...мммм нямам думи.Може ли да напишеш рецептата Peace
От моя приятелка туркиня съм чувала,че трябвало да има 7 съставки вътре  newsm78 ама и ти си кажи мнението   chef

# 790
  • Мнения: 366
labrex ,благодаря ти много за разясненията ,относно баклавата  GrinningОтдавна я гледам и все не мога

да се реша ,но  ще я направя със сигурност ..

# 791
  • Мнения: 6 217
По моята логика маслото (отчасти)прави баклавата стегната, защото се втвърдява, което не може да стане с олио или маргарин. Права ли съм?

# 792
  • Истанбул
  • Мнения: 333
Маслото е причина баклавата да се рони като пясък в устата,заедно с правилно проготвения сироп и точно навреме залята баклава.
Аз също използвам готови кори за баклава,обаче абсолютно всеки лист се маже с разтопено масло.На 10 ия  лист се посипва с орехи или смлени лешници или смлени фъстъци.Отгоре отново десет листа.Нарязва се и се пече във фурната.После се залива с предварително направения сироп.Когато се залива баклавата се чува едно ДЖОССССС! Hug
Няма свястна баклава за 25 лева килото.Просто миналата реколта на антепски фъстък беше слаба и цените на фъстъците автоматически се вдигнаха,така ,че ако искате да консумирате хубава баклава -определени марки или се ръководете от цената -около 45-50 турски лири;
Пам-в приготвянето на ашурето трябва да има задължително 7 съставки.Тук в ТР май всеки си има своя рецепта за приготвяне на ашуре,например аз обичам в ашурето да преобладават повече плодовете,да е със светъл цвят,някои не изкисват предварително смокините и стафидите и ашурето става с*кален* цвят,да е сладко ,но не и да накъртва.Абе май съм доста придирчива,но пък и ашурето е един вид атестация за кулинарните дарби на домакинята.

Последна редакция: пт, 03 яну 2014, 09:29 от haksev

# 793
  • Мнения: 160
Момичета благодарение на видеото което ни предостави Ердинч,успях да сътворя тези мини баклавички.ЕрдинчБЛАГОДАРЯ ТИ!  bouquet
http://pam73.snimka.bg/cooking/vkusno.789297.32317175

# 794
  • Мнения: 9 992
Момичета благодарение на видеото което ни предостави Ердинч,успях да сътворя тези мини баклавички.ЕрдинчБЛАГОДАРЯ ТИ!  bouquet
http://pam73.snimka.bg/cooking/vkusno.789297.32317175

Чудесно изглеждат, това с точени кори ли е ? Аз се чудя с купешки тънки , ако сложа нишесте и тн , дали ще се получи .  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт