Турска кухня *5*

  • 522 582
  • 1 748
  •   1
Отговори
# 795
  • Там, където ме обичат
  • Мнения: 3 681
Аз също използвам готови кори за баклава,обаче абсолютно всеки лист се маже с разтопено масло.....

haksev , благодаря за споделеното, но ако не те затруднява, би ли качила тук подробна рецепта за твоята баклавичка, с готови кори.
Колко кори слагаш?
 /щото примерно Белла имат кори и по 400 и по 500 гр./ значи различен брой са.
Как приготвяш сиропа?
Колко време и на каква Т печеш и т.н.


А баклавичките на Pam73 са прекрасни.  Peace

# 796
  • Мнения: 160
Аделинда,да това е с готови кори за баклава.Много е важно корите да са пресни,за  да не се чупят,а да се набират лесно. Нишесте се слага на домашно точени кори за баклава,за да не залепват корите една за друга,защото се точат по 10 кори наведнъж.Ти за какво искаш да слагаш нишесте на готови кори?

# 797
  • Мнения: 9 992
Аделинда,да това е с готови кори за баклава.Много е важно корите да са пресни,за  да не се чупят,а да се набират лесно. Нишесте се слага на домашно точени кори за баклава,за да не залепват корите една за друга,защото се точат по 10 кори наведнъж.Ти за какво искаш да слагаш нишесте на готови кори?

Ми де да знам  newsm78 да е по-вкусно . Мога да точа , но не съм виртуоз и по 10 кори на куп и тънки няма да мога да направя. Казвали са ми и че ги почвали от предния ден и ги оставяли за позасъхнат да не се слепват . Веднъж съм яла домашна турска баклава, принципно не съм и голям фен , е те такава вкусотия няма  Crazy  chef

# 798
  • Мнения: 22 867
........А баклавичките на Pam73 са прекрасни.  Peace

Pam73, повече от прекрасни! CrazyСамо си представям колко са вкусни! Heart Eyes  bouquet  chef

# 799
  • Истанбул
  • Мнения: 333
Пам,много добре изглеждат,сигурна съм ,че и на вкус са страхотни!

Фокси,тук в ТР има специални кори за баклава,.много фини и тънки.Аз нареждам баклавата в квадратна или правоъгълна тава-става по-лесно за рязане на квадратчета или малки правоъгълници.Ами тавата се намаслява с разтопено масло някъде около 500 грама се разтопява масло,слага се лист -намазнява се ,пак лист пак масло и така до 10,после слагам орехите,отново 10 броя намаслени кори.отгоре отново масло.Вземам малка линийка и нарязвам баклавата.Преди това обаче съм си направила сиропа ,който е вода -захар 1към 1 =1 л.вода -1 килограм захар-сварява се като се гледа да се образуват големички мехури-това е признак за готовност на сиропа=слагат се един пакет ванилия и 2=3 резена лимон,за да не кристализира.оставя се да се охлади.Фурната е предварително загрята на около 180=200 градуса,като се зачерви ,пък и по мириса се усеща,че баклавата е готова.Изваждам от фурната и заливам с хладък сироп=не горещ ,защото ще стане на тесто,язък за метериала.Изчаквам да си поеме и това е.Но тук има толкова много магазини за баклава ,tъй че.....Ето тук има един клип за ориентировка....http://www.youtube.com/watch?v=loaf9hxOD_U

# 800
  • Там, където ме обичат
  • Мнения: 3 681
haksev,

Благодаря за рецептата и за клипчето.  bouquet
Щом слагаш орехите на 10-тата кора, значи цялата баклава ти е от 20 кори, нали така?

# 801
  • Истанбул
  • Мнения: 333
Да PeaceНо може и 15-15 ти ще си прецениш,

# 802
  • Мнения: 3 743
Аделинда,да това е с готови кори за баклава.Много е важно корите да са пресни,за  да не се чупят,а да се набират лесно. Нишесте се слага на домашно точени кори за баклава,за да не залепват корите една за друга,защото се точат по 10 кори наведнъж.Ти за какво искаш да слагаш нишесте на готови кори?

Ми де да знам  newsm78 да е по-вкусно . Мога да точа , но не съм виртуоз и по 10 кори на куп и тънки няма да мога да направя. Казвали са ми и че ги почвали от предния ден и ги оставяли за позасъхнат да не се слепват . Веднъж съм яла домашна турска баклава, принципно не съм и голям фен , е те такава вкусотия няма  Crazy  chef

Моите купени кори имат нишесте, не знам дали всички купени имат Peace, но на мен даже понякога ми се налага да го изтупвам Mr. Green

# 803
  • Мнения: 280
Пам,много добре изглеждат,сигурна съм ,че и на вкус са страхотни!

Фокси,тук в ТР има специални кори за баклава,.много фини и тънки.Аз нареждам баклавата в квадратна или правоъгълна тава-става по-лесно за рязане на квадратчета или малки правоъгълници.Ами тавата се намаслява с разтопено масло някъде около 500 грама се разтопява масло,слага се лист -намазнява се ,пак лист пак масло и така до 10,после слагам орехите,отново 10 броя намаслени кори.отгоре отново масло.Вземам малка линийка и нарязвам баклавата.Преди това обаче съм си направила сиропа ,който е вода -захар 1към 1 =1 л.вода -1 килограм захар-сварява се като се гледа да се образуват големички мехури-това е признак за готовност на сиропа=слагат се един пакет ванилия и 2=3 резена лимон,за да не кристализира.оставя се да се охлади.Фурната е предварително загрята на около 180=200 градуса,като се зачерви ,пък и по мириса се усеща,че баклавата е готова.Изваждам от фурната и заливам с хладък сироп=не горещ ,защото ще стане на тесто,язък за метериала.Изчаквам да си поеме и това е.Но тук има толкова много магазини за баклава ,tъй че.....Ето тук има един клип за ориентировка....http://www.youtube.com/watch?v=loaf9hxOD_U

Благодаря за поясненията.

По принцип и аз я правя така, както е показано  на клипчето.
Но орехите ми са разбъркани с канела и при реденето следвам : първите три кори - само ги мажа с  разтопеното масло. След третата кора вече всяка следваща, също я намазвам, но поръсвам от плънката. Последните три кори пак вече са без плънка. Не я изсипвам само посредата.

За сиропа пропорцията ми е 3чаени чаши захар, 2 чаени чаши вода и ври точно 5минути, след като е заврял на ключ.

И винаги заливам изстудената баклава с горещ сироп.

# 804
  • Мнения: 51
Маслото е причина баклавата да се рони като пясък в устата,заедно с правилно проготвения сироп и точно навреме залята баклава.

 Hug
баклавата не бива да се рони и това не зависи от маслото, напротив тя трябва да е със определена дъвчеща се консистенция в най долните пластове(под плънката) и със определена хрупкавост в горните(над плънката), па роненето и зависи напълно от вида на тестото и съставките в нея(например добавка на кисело мляко я прави по ронлива и пр.).
 Hug




Цитат
Пам-в приготвянето на ашурето трябва да има задължително 7 съставки.

в ашурето са препоръчителни 41 вида продукти. По точно ашурето със 41вида и викат Ашурето на Конака, то се състои от общо 4 групи(зърнени, бобови, плодове и семена) съдържащи 41 вида съставки със известни съотношения помежду си, впрочем конашкато е между най вкусните, препоръчвам.

Цитат
Тук в ТР май всеки си има своя рецепта за приготвяне на ашуре,например аз обичам в ашурето да преобладават повече плодовете,да е със светъл цвят,някои не изкисват предварително смокините и стафидите и ашурето става с*кален* цвят,да е сладко ,но не и да накъртва.Абе май съм доста придирчива,но пък и ашурето е един вид атестация за кулинарните дарби на домакинята.

haksev по вида да посрещаш е добре, но да знайш по важното е по вкуса да изпращаш  Peace

тука има една дума, от ''кал'' да е но от любимата да ми е, или по точно ашурето ми от рода на конашката да е  Hug

например в предните постове бях пуснал снимки на салатки от Антеп, всъщност изглеждат като съвсем от най обикновените в рода си салатки, но впрочем  те са от най вкусните съдържащи много различни подправки.  През месец съм в там и непременно се отбивам при майстора Халил(Халил Уста)

между другото Халил майстора прави и най хубавото агнешко кюшлеме месо което може да вкуси човек някога.



много пъти съм я снимал тази салатка на място, но никога не съм я издокарвал до оригиналната( и не само аз),все нещо и липсва(може би придирчивоста на майстора  newsm78).

Цитат
Абе май съм доста придирчива,но пък и ашурето е един вид атестация за кулинарните дарби на домакинята.

ашурето е една от най лесните рецепти в турската кухня, и според мене не може да е вид атестация за кулинарските дарби на една домакиня, по скоро тя може да е атестационна само за новоначинаещите в кулинарията.

със здраве   bouquet

 Hug


Скрит текст:
Oт глeднa тoчкa нa cъдържaниeтo нa витaмини, aшурeтo e нaй-здрaвocлoвният и бoгaт нa хрaнитeлни вeщecтвa cлaдкиш в турcкaтa кухня. Пoнeжe ce пригoтвя зaeднo cъc зърнeни и бoбoви хрaни, тoвa гo прaви бoгaт нa прoтeини, a cушeнитe плoдoвe oбoгaтявaт cъдържaниeтo му нa витaмини. В aшурeтo нямa нaличиe нa хoлecтeрoл, пoнeжe cъдържa caмo рacтитeлни мaзнини. Aшурeтo ce пригoтвя oт бoгaти нa хрaнитeлни вeщecтвa прoдукти, пoрaди кoeтo в нeгo ce cъдържaт ocвeн витaминитe B2, B1, C и A, тaкa cъщo и гoлeми кoличecтвa жeлязo, цинк, фocфoр, кaлций и нaтрий.


!!! понеже имам проблеми със здравето(скоро бях в интензивното), определено време няма да мога да се включвам, но пък ще ви следя със интерес.

# 805
  • Мнения: X
Ердинч, почти не пиша в темата, но с голямо любопитство, любознателност и най-вече удоволствие чета постовете ти. Ако не всичко, то научавам поне по малко от това, което ни предаваш като опит и знания. Благодаря ти, оздравявай!   bouquet

# 806
  • Мнения: 3 743
Ердинч, пожелания за бързо оздравяване и от мен  bouquet. Стана ми интересно кои са 41 съставки на ашурето, на български и английски език на пръв прочит не намерих подобна информация. Ако те затруднявам, не се притеснявай. Ако някой друг знае, ще се радвам да сподели Hug

# 807
  • Sofia
  • Мнения: 29 114
един път направих ашуре , в рецептата имаше и боб,не ми допадна,миришеше ми на готвена манджа  ooooh!

Ердинч,скорошно оздравяване,чакаме те   bouquet

# 808
  • В сбъднатите си мечти
  • Мнения: 162
Ердинч ,бързо оздравяване ти пожелавам   bouquet
Благодаря ти за всичко което споделяш с нас .Винаги те чета с интерес ,следвам много от съветите ти и правя рецептите ти !

# 809
  • Мнения: 280


!!! понеже имам проблеми със здравето(скоро бях в интензивното), определено време няма да мога да се включвам, но пък ще ви следя със интерес.



Скорошно оздравяване Peace

Общи условия

Активация на акаунт