Турска кухня *5*

• 521 611
  • 1 748
  •   1
Отговори
# 810
  • Истанбул
Скорошно оздравяване ,Ердинч!Гечмиш олсун!За забележките направени по повод на написаното =разбрахме,че се имате за корифей,гурме и познавач на турската кухня-възможно е това да е свързано с професията ви.Няма лошо!
За ашурето=аз пиша задължителни 7 продукта,вие казвате препоръчителни 41,смятам ,че можете да направите смисловата разлика между 2 думи нали?
С риск да се повторя -не харесвам ашуре с тъмен цвят -това е моя вкус и не ангажирам никого с него.За вас и за мен меже би ашурето е детска игра-роднините ,приятелите ми всяка година ,когато дойде свещения месец Мухаррем ,ме питат кога ще правя ашуре?Е, това за мен си е вид атестация.

Обожавам и всеки ден се опитвам да опозная Османската и турската кухня ,която е необятна.Приятен ден!

# 811
Ердинч, оздравявай бързо!

# 812
Ердинч, оздравявай бързо!

И от мен пожелания бързо да се оправят проблемите, стискам палци! Peace

# 813
  • Бургас
Аз също използвам готови кори за баклава,обаче абсолютно всеки лист се маже с разтопено масло..
Бих искала да вмъкна, че вместо да се маже всеки лист с мазнина, може да се редят корите последователно и накрая, когато баклавата се нареже на парчета, да се залее отгоре с разтопената мазнина. Тя наистина ще изцвърчи и ще проникне по разрезите между корите. Ефектът ще е същият. И още нещо : когато баклавата се опече и изстине, може тогава да се залее с горещия сироп. Покривам я с една кърпа, /която не опира в самата баклава, разбира се / и ......нататък си знаем.
Но, както и да я направим, стане ли по нашия вкус, баклавата е велик десерт !

# 814
Аз също използвам готови кори за баклава,обаче абсолютно всеки лист се маже с разтопено масло..
Бих искала да вмъкна, че вместо да се маже всеки лист с мазнина, може да се редят корите последователно и накрая, когато баклавата се нареже на парчета, да се залее отгоре с разтопената мазнина. Тя наистина ще изцвърчи и ще проникне по разрезите между корите. Ефектът ще е същият. И още нещо : когато баклавата се опече и изстине, може тогава да се залее с горещия сироп. Покривам я с една кърпа, /която не опира в самата баклава, разбира се / и ......нататък си знаем.
Но, както и да я направим, стане ли по нашия вкус, баклавата е велик десерт !

Peace Peace

# 815
  • При елфите ...
Всъщност няма нищо сложно, ето набързо една преведена рецепта.

Екмек Кадаиф

120мл................прясно мляко
30гр..................краве масло
2бр...................жълтък
30гр..................пудра захар
1........................щипка сол
300гр................бяло брашно
12гр .................суха мая(тука според мене 5гр, 1чл и 1/2 ще трябва да са достатъчни но в рецептата е така)

Омесваме меко тесто(ако има нужда да се добвя сл брашно при воднисто тесто или п.мляко при сухо тесто).
Разпределете тестото в тавата и я оставете да втаса час.
Пече се в 200Ц загрята фурна около 20мин(внимавайте да не загори, щото зависи много от фурната и по добре да се проверява със клечка за зъби).
След като изстине се изважда от тепсията и се оставя да престои около 24часа.
За заливката се приготвя шербет 1:1 (4чч захар плюс 4чч вода плюс 2,5сл лимонов сок).
Заливката се оставя да заври на среден огън до леко сгъстяване около половин час.
Залива се горещо върху така приготвено вече тесто и  се слага на загрят котлон до като заври и попие тестото заливката. Hug
Много ти благодаря! Ще го пробвам! За нова година бях пак в Турция и си взех готов, търсих си и сух, но не намерих!

# 816
  • При елфите ...
Пак да питам, в ресторанта на хотела ни предлагаха много приятен десерт, приличаше на хлебни филийки нарязани на триъгълници напоени с някакъв червен сок /може би от нар/, много лек и вкусен сладкиш. На някой да му е познат?  newsm78

# 817
  • София
Привет на всички!
Ердинч,бързо оздравяване и от мен.
Винаги следя с интерес твоите постове
и научавам много полезни за мен неща.
Да споделя и аз нещо за моята баклава,
че се заформи голям диспут по темата .
Тази година я правих с кори за баклава,
купени от ТУРЦИЯ.Бяха 48 на брой и тънки
като паяжина.Разделих ги на 3 части и сложих
на две места плънка от орехи,малко грис и лимонова кора.
Корите бяха 800 г.Сложих 250 г масло,а сиропа направих' на око'
и тук ми беше грешката, оказа се недостатъчен и трябваше да доварявам
нова доза.Беше много вкусна, но вече ще спазвам пропорцията,
която знам така КОРИ:ЗАХАР:ВОДА- 1:1:0,5.

# 818
  • Бургас
Да споделя и аз нещо за моята баклава,
.Беше много вкусна, но вече ще спазвам пропорцията,
която знам така КОРИ:ЗАХАР:ВОДА- 1:1:0,5.
Да разбирам, че тези отношения са теглото на корите : теглото на захарта : теглото на водата / което приемаме, че е равно на обема  ѝ / ? Така както си записала, математически е напълно ясно, но аз искам да попитам, защото за пръв път срещам по този начин зададена рецептата , а винаги се чудя колко сироп да направя като непрекъснато сменям тавите. Благодаря.

# 819
  • София
Това съотношение го знам от една професионална готвачка отпреди 30 години.
В моя случай, при 800 г кори и захарта трябваше да е толкова , а водата около400- 500 мл.
На мен турските баклави са ми прекалено сладки, затова намалявам захарта и задължително
слагам в сиропа сока на половин лимон,така се олекотява вкуса на сладкото.

# 820
  • Sofia
Днес в Халите открих един щанд с турски вкусотии,взех си лаваш и пелте от черници,има и пресни кори,около 5лв.пакета,имаше и много видове баклава,повечето над 40лв./кг.,имаше ашуре,яд ме е че не си взех....До сега не бях го виждала този щанд,а казаха,че отдавна били там....

# 821
  • При елфите ...
Как да си направя дресинг за салата със сок от нар?

# 822
Слагала съм суров шам фъстък,който е зелен в началото,но при печенето си променя цвета.Възможно ли е да слагат и малко зелена боя newsm78 за по-добър търговски вид? Особено на мини баклавичките,които са поръсени и отгоре

в никакъв случай, показах ви баклава от местен познат производител, който например ползва масло приготвенно само през първа пролет със сток за цяла година, ползва само захар от местността Малатйа, брашно от Конйа и всичките със определени исо стандарти и пр.

естествено е че злоупотребяващите със здравето на хората могат да ползват подобни, както тука така и при вас, има ги навсякъде

например тука напоследък злоупотребяващите се публикуват във вестниците със обяви от държавата даващи подробности за всички им нередности

вземал съм много пъти смлян на едро и на прах суров фъстък, зелено си е

Здравейте Simple Smile. Доста често ходя в т.нар. Турското - заведение на магистралата между Пл и Сф. Там правят страхотни салати - на пръв поглед обикновени - домати и краставици и мн подправки. Някакви идейки какво точно е съдържанието й?

това е много специална салатка със много подправки, характерна е за местността и родината на баклавата Гази Антеп

А някаква идейка какви са подправките  newsm78

# 823
# 824
[/img]http://media.snimka.bg/s1/3062/032369009-special.jpg?r=0[/img][/img]
Една баница с прекрасните турски кори и гюзлеми на тиган отново с тях.
Дано този път съм успяла с качването на снимките.

Общи условия

Активация на акаунт