Турска кухня *5*

• 521 592
  • 1 748
  •   1
Отговори
# 825
# 826
Булгурени кюфтета някой да знае как се правят с плънка ?

# 827

Предполагам че търсиш тази рецепта :
helena , обещаната рецепта

Ичли кюфте

750 гр. телешка кайма /два пъти смляна/
1,5 – 2 водни чаши ситен булгур
3-4 яйца / 1 за тестото, 2-3 за пържене /
1 шепа орехи
2 глави лук
по една лъжица çam fıstığı / кедрови ядки / и kuş üzümü /сушен касис/черно френско грозде/
1 супена лъжица маргарин
1 чаша зехтин или олио
2 кафени лъжици черен пипер и сол
2 кафени лъжици кимион
1 кафена лъжици червен пипер

Плънка:
Нарязания на ситно лук, чам фъстък се запържват с едната лъжица маргарин. Прибавя се половината кайма. След като остане само на вода се прибавя солта, кимиона, черния пипер, kuş üzümü и çam fıstığı.

Ситният булгур с другата половина кайма, сол, черен пипер, червен пипер и едното яйце се месят като се поръсва с вода от време на време, докато се получи еднородна смес.

Правят се топчето малко по-малки от яйце и с единия пръст се оформя нещо като черупка на яйце, възможно най-тънка.

Напълва се със плънката, затваря се и се оформя с влажни ръце. Предава се овална или вретеновидна форма.

За няколко минути се слагат във вряща, солена вода. Изваждат се и се след като поизстинат се потапят в яйце и се пържат в сгорещена мазнина.

http://www.youtube.com/watch?v=jAi6mFOHxg8
http://www.youtube.com/watch?v=dXydTUTSLgQ&feature=related

kaigi

# 828
  • Ямбол
Здравейте, до сега не съм писала в темата, но с удоволствие ви чета и се възхищавам на нещата който правите, изглеждат превъзходно. Когато ходя до Одрин винаги си взимаме от някоя фурна топъл хляб - много вкусен и вътре не е като сурово тесто като нашите, а стои като гъба много въздушен. Ако някой знае рецепта за такъв хляб ще съм много благодарна да я сподели. Grinning

# 829

Предполагам че търсиш тази рецепта :
helena , обещаната рецепта

Ичли кюфте

750 гр. телешка кайма /два пъти смляна/
1,5 – 2 водни чаши ситен булгур
3-4 яйца / 1 за тестото, 2-3 за пържене /
1 шепа орехи
2 глави лук
по една лъжица çam fıstığı / кедрови ядки / и kuş üzümü /сушен касис/черно френско грозде/
1 супена лъжица маргарин
1 чаша зехтин или олио
2 кафени лъжици черен пипер и сол
2 кафени лъжици кимион
1 кафена лъжици червен пипер

Плънка:
Нарязания на ситно лук, чам фъстък се запържват с едната лъжица маргарин. Прибавя се половината кайма. След като остане само на вода се прибавя солта, кимиона, черния пипер, kuş üzümü и çam fıstığı.

Ситният булгур с другата половина кайма, сол, черен пипер, червен пипер и едното яйце се месят като се поръсва с вода от време на време, докато се получи еднородна смес.

Правят се топчето малко по-малки от яйце и с единия пръст се оформя нещо като черупка на яйце, възможно най-тънка.

Напълва се със плънката, затваря се и се оформя с влажни ръце. Предава се овална или вретеновидна форма.

За няколко минути се слагат във вряща, солена вода. Изваждат се и се след като поизстинат се потапят в яйце и се пържат в сгорещена мазнина.

http://www.youtube.com/watch?v=jAi6mFOHxg8
http://www.youtube.com/watch?v=dXydTUTSLgQ&feature=related

kaigi

Благодаря много за рецептата, тъкмо майка донесе ситен булгур от Турция   bouquet  bouquet  bouquet

# 830
  • София
Привет на всички!
Въпросът ми вероятно не е много за тази тема, но не мога да се сетя за по-подходяща, затова ще го задам тук.  Simple Smile

Купих си заготовка за фалафели от един арабски магазин. На прах е и "бедата" ми е, че никъде върху плика не е описан начина на приготвяне. Някой приготвял ли е такива фалафели и ако да, моля за рецепта.
Благодаря предварително!

# 831
  • Sofia
е няма ли поне едно малко етикетче с обяснения....
и аз си бях купила такава смес и до колкото си спомням само с вода се разбъркваше...моето беше в кутия с две дози и подарък машинка за правенето им/някаква метална джаджа,която замина в кофата/...забъркваш сместа,оформяш на топчета,лека сплескваш,може и дупка да направиш по средата и пържиш

# 832
  • София
Абослютно никакво обяснение няма върху пликчетата, само лепенка с името на вносителя.
Аз до сега суров фалафел не съм виждала и въпроса с консистенцията ми е сложен, та за това попитах.
Ето така изглежда заготовката:

# 833
Привет на всички!
Въпросът ми вероятно не е много за тази тема, но не мога да се сетя за по-подходяща, затова ще го задам тук.  Simple Smile

Купих си заготовка за фалафели от един арабски магазин. На прах е и "бедата" ми е, че никъде върху плика не е описан начина на приготвяне. Някой приготвял ли е такива фалафели и ако да, моля за рецепта.
Благодаря предварително!

Може би се прави по същия начин, както е описано тук.

# 834
Tочно вчера правих фалафелчета и днес хапвам , но аз ги правя с нахут накиснат.

# 835
  • София
Директно се разрежда с вода до получаване на гъсто тесто. Престоява около половин час и после ги правите на фалафели.

# 836
  • София
Благодаря на всички!   bouquet
Утре или вдругиден ще ги пръжна и ще дам отчет какво се е получило.Спокойна вечер!

# 837
Здравейте! От много време искам да си направя от турския ориз, но не знам какъв сорт ориз се използва. Можете ли да ми помогнете?

# 838
  • Русе
Здравейте! От много време искам да си направя от турския ориз, но не знам какъв сорт ориз се използва. Можете ли да ми помогнете?
Имаш предвид ориз пилаф ли?
Аз ползвам дългозърнест.

# 839
Здравейте,

имам едно въпросче! Наскоро ми донесоха от Турция - сос от Нар -
- на етикетчето пише : NAR TAT - Nar Eksisi Sosu.
Обясниха ме, че се използва за овкусяване на салати и като
марината за приготвяне на месо! Това беше обяснението.

Но аз искам да науча нещо повече. За какви салати по-точно става
и как да се направи тази марината. Дали само от този сос или се
допълва и още нещо!

Предварително Благодаря, ако някой ми отговори! Hug

Общи условия

Активация на акаунт