Турска кухня *5*

  • 521 447
  • 1 748
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 2 201
Ами като ми се разпаднат, с лъжица ще ги ядем  Wink Ще ги направя с повечко лук, защото обожавам, особено на кюфтета. Снимки не чакайте, че съм много тежка гемия  Confused

Не се разпадат  Laughing

А Маги и аз имам една рецепта за морковен кекс ама не знам да е турска  Laughing

# 91
  • близо под тепетата
  • Мнения: 679
А Маги и аз имам една рецепта за морковен кекс ама не знам да е турска  Laughing



Това на снимката ли е? Shocked хич не прилича на кекс...това си е вече висш пилотаж Laughing

Я сподели ингридиентите Joy

# 92
  • Мнения: 2 201
Маги това е заради глазурата  Laughing

 Whistling

Ако няма глазура ще е кекс или кейк. Ако има ще или кейк или торта  Laughing

Морковен кейк с глазура

# 93
  • близо под тепетата
  • Мнения: 679
Мащерче Wink, ще си я запиша и обезателно ще я пробвам(в Турция) Hug

Засега избягвам рецепти, където захарта, брашното и подобни продукти са в грамове. Причина: тук нямам кухненска везна(срам-не срам) Rolling Eyes , а и имам лоши спомени с опит да приготвя нещо, превръщайки грамове в в./ч./к. ч. или лъжици и обратното ooooh!

Харесла съм си 2 рецепти, но май първият ми опит ще е с №2(и без орехи)
1.http://nursenincantasi.blogspot.com/2012/04/havuclu-kek.html
2.http://www.turkishcookbook.com/

# 94
  • Казанлък of all places
  • Мнения: 688
Magito, пробвай тази рецепта . Не е турска кухня, но е страшно сполучливо и вкусно!

# 95
  • Мнения: 573
Аз правя един морковен кекс, доста сполучлив, без грамажи  Laughing Като намеря време ще я пусна, рецептата е от турска книга.

Каймака е друга манджа, не е квасена сметана. В турската кухня квасената сметана не се използва, затова и е много трудно да се намери   Sad

# 96
  • близо под тепетата
  • Мнения: 679
Благодаря за предложенията!!! едно по едно ще ги пробвам Peace

И вече ми се пече морковеният кекс Laughing а дали ще му подхожда шоколадова глазура? newsm78 малко какао, пудра захар,масло, прясно мляко?

РедактирВам се Laughing

По-хубав и от на Старбъкса стана Mr. Green  щото аз съм си го правила  Joy chef направих го с 2 заливки-шоколадова и карамелена. Повече ми хареса с карамел. Имам само 1 забележка -много ми дойде захарта(дори като го опитах без глазурата Rolling Eyes ). Сега ще постна рецептата, заедно с моите промени. Следващия път ще пробвам на Суха Мащерка рецептата Peace

Ето снимка:


Морковен кекс на Binnur Hanım
http://www.turkishcookbook.com/

1 ч.ч.=250мл.

Продукти:

3 яйца
1 1/2 ч.ч. захар(аз сложих 1 1/3ч.ч. и пак ми беше сладко, а по принцип нямам проблем със сладкото Laughing )
2 ч.ч. ситно настъргани моркови(аз след като ги настъргах, ги минах и с пасатора, но не до ниво "каша" Laughing )
1/2 ч.ч. зехтин(аз направих 1:1 олио:зехтин)
2с.л. лимонов сок
1с.л. настъргана лим. кора
(нямах лимон и сложих 1 ванилия)
1ч.л. канела
1/2 ч.л. настъргано/смляно индийско орехче
1/2 ч.л. смлян джинджифил(аз сложих 1ч.л. настърган, пресен)
1ч.л. смлян карамфил
2 1/2 ч.ч. брашно
1ч.л. бакпулвер(аз не догледах хубаво и изсипах цялото пакетче-хубаво се надигна, нямаше натрапчив аромат Mr. Green )
3/4 ч.ч. смлени орехи
2/3 ч.ч. стафиди(ако се слага повече, захарта се намаля)
(не сложих толкова много-около 60-70гр.сурови ядки-микс и 50гр. стафиди и сушени боровинки, иначе нямаше какво да ги правя)

Яйцата и захарта се разбиват с миксер-около 3-4 минути(аз разбивах повече).Добавят се морковите, мазнината, лимоновата кора и сокът, канелата, инд.орехче, джинджифилът и карамфилът. Продължава се бъркането. В отделна купа се пресяват брашното и бакпулвера, след което се добавят към течната смес. Бърка се, докато сместа стане кремообразна. Накрая се добавят ядките и сушените плодове, като внимателно се разбърква с лъжица. Пече се във фурна, която предварително сме загрели до 180С(или на 3 Laughing ). Ако фурната има нива-слага се на средното ниво. Пече се 40минути или докато клечката за проверка(дали за зъби или от метла) не излезе чиста. Изчакват се 15минути, след което се поставя на решетка, за да изстине по-лесно.

Скрит текст:
След унищожени 2 парчета ми е толкова тежко...добре, че пратих 90% за вкъщи и за бабите Simple Smile и се успокоявах, че съм на танци тая вечер и ще изгоря поне 1/3 от калориите, които поех, ама започнаха едни светкавици и гръмотевици  mamma , един вятър задуха, заваляха дъжд и градушка ooooh! вкъщи ще си играя хората, пък и от утре съм 3 дена на детокс Joy

Последна редакция: пт, 01 юни 2012, 17:49 от magito1986

# 97
  • Мнения: 74
От мен нещо много вкусно и екзотично:

Котлет от сьомга и ананас, глазирани с меласа от нар




Спорна седмица на всички!

# 98
  • Мнения: 41

sweetmary къде са са тези заведения в Пловдив, където яде Хюнкар Беенди-то? Моля те дай ми адресите. Много искам и аз да опитам преди да го пробвам.
Те са от типа закусвални и има готвено за деня. Веднъж съвсем случайно попаднах в едното (Паша) като ходих да взема храна за обяд и видях че са сготвили от Хюнкар Беенди-то,  но ти можеш да поръчаш предполагам. Значи и двете са много близо едно до друго. Едното заведението се намира точно до паркинга на Халито, май се казваше Паша, правят и дюнери (уууникалниии, месото е върха и зеленчуците са винаги пресни). Другото е от Джамията продължавах надолу по кълдаръмената уличка, то се пада на ъгъла- Софра, мисля че преди е било пицария. Правят дюнери, готвено за всеки ден,скари, доставки по домовете даже (има си менюта за вкъщи), понякога има и баклава, да не забравя точно този айран който пиех в Турция...страхотия Simple Smile)) Друго заведение Антик, но там не знам дали има. Редовни посетители сме в Антик с приятелят ми и следващият път ще погледна, защото там винаги ям едно и също и не съм обърнала вснимание.  Confused Grinning Grinning

# 99
  • Мнения: 5
Момичета,много добре започва тази тема.Гледах по телевизията как произвеждат баклавата.Цяло изкуство!
Ще я следя с удоволствие!

# 100
  • близо под тепетата
  • Мнения: 679
Момичета, тук има клипче как се правят тези кюфтета от леща...и вече не ми изглежда такава философия Mr. Green  ще се пробвам да ги направя, само не знам кога Laughing


Защо на БГ пазар няма pazı ?! smile3516

# 101
  • Мнения: 1 934
Маги, благодаря за клипчето,много е хубаво-миналата седмица правих такива кюфтета, но никой не се престраши да ги пробва вкъщи  Laughing-отделно не им сложих нищо червено и те имаха цвят на  ...... Wink

На мен ми харесаха на вкус и на приятели допаднаха-жалко, че фамилията е толкова закостеняла

# 102
  • Мнения: 2 893
Някой пекал ли е морковения кекс във формички за мъфини? Дали би се получило добре? А турският айрян с какво е по-различен от нашия?

# 103
  • Казанлък of all places
  • Мнения: 688
Някой пекал ли е морковения кекс във формички за мъфини? .... А турският айрян с какво е по-различен от нашия?
Аз. Винаги. Много готини мъфини стават.
Ами не е различен, просто си го продават соленичък. Той си е техен ( май).

# 104
  • близо под тепетата
  • Мнения: 679
Някой пекал ли е морковения кекс във формички за мъфини? Дали би се получило добре? А турският айрян с какво е по-различен от нашия?

Аз го пекох втория път...става, ако искаш да раздаваш, но на мен повече ми хареса в голямата форма, защото като го разрежеш на парчета и го залееш с топинга, той попада и в самото парче.... Rolling Eyes Peace  във формичките го пекох по-кратко Grinning

А турският айрян .... ами, по-различен е с това, че Е хубав и има вкус на айрян! Peace Лично аз спрях отдавна да си купувам от нашия. Веднъж опиташ ли турския, няма начин да се прекараш и да си вземеш български отново Joy

Общи условия

Активация на акаунт