Турска кухня *5*

  • 521 450
  • 1 748
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 894
Ivllin, мерси за бързия отговор! Изглежда много лесна за приготвяне "тортичка"....

а мен мама ме е учила да бъркам с миксера, докато захарта не се разтопи Naughty и кое е правилното сега?
magito1986  Hugмисля,че и двата метода са правилни,когато ги разбиваме с миксер стават по-пухкави,

# 76
  • близо под тепетата
  • Мнения: 679
magito1986  Hugмисля,че и двата метода са правилни,когато ги разбиваме с миксер стават по-пухкави,

Знаех си, че по-добрият резултат ще е с този с миксера Peace  с вилицата е мързеливият вариант...

# 77
  • Пловдив
  • Мнения: 688
Ivllin благодаря много за преводите на рецептите, особено за патладжаните.
А тази мусака с патладжани и сос бешамел съм я опитвала в 1 хотел в Анадола/Кападокия. Не беше с кайма а със по-ситно нарязано месо и патладжани и отгоре бешамела+настърган пармезан за "цвят". Обаче беше върха........ облизахме си пръстите. Просто наистина си заслужаваше.

Eй такова нещо беше:



Някой ще преведе ли и този патладжан?
http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://haniminmutfagi.files.w … p;um=1&itbs=1

Последна редакция: вт, 29 май 2012, 14:46 от sylya

# 78
  • Мнения: 894
sylya
Това е патладжан със сос бешамел и настъргано сирене.Технологията е същата.Разрязваш патладжаните на две-стават като лодки,поставяш ги в солена вода за 20 мин отцеждаш,пържиш ги оставяш ги върху хартия да се отцеди маслото .Сгъстяваш сос бшамел и поставяш по няколко лъжички върху изпържените патладжани отгоре поръсвате със сирене чедър може и пармезан.Бон апетит
Материали:

1 кг. патладжан

300 гр. телешка кайма

1 средно голяма глава лук

1 супена лъжица доматено пюре (може да използвате доматен сос )

Сол и черен пипер

За соса бешамел;

1 супена лъжица брашно

1 чаша мляко

Масло

Сол

Стъргано чедър сирене

# 79
  • Мнения: 41
Записвам се и аз.
обожавам турската кухня. Особена почитателка съм на искендер..ядох на няколко места в Турция и навсякъде беше невероятно вкусно. Не давах на никой да припари до чинията ми.
Главно приятелят ми готви ястия от тази кухня в нас...последното попадение беше Хюнкар Беенди.
Ние сме от Пловдив. Има няколко закусвални които откриха сравнително наскоро в центъра и там има готвено за всеки ден. Там също пробвах Хюнкар Беенди и особено соса беше супер.
Мотивирахте ме с прекрасните рецепти, утре имаме гости и имама намерение да ги изненадам с нещо   bouquet Grinning

# 80
  • близо под тепетата
  • Мнения: 679
В няколко рецепти вече попадам на съставката çiğ krema. Да не би, случайно, това да е прословутата заквасена сметана? Thinking

# 81
  • Мнения: 894
Да, това е сметана Simple Smile

# 82
  • Пловдив
  • Мнения: 688
Ivllin благодаря ти за преводите   bouquet   bouquet   bouquet

sweetmary къде са са тези заведения в Пловдив, където яде Хюнкар Беенди-то? Моля те дай ми адресите. Много искам и аз да опитам преди да го пробвам.

# 83
  • Мнения: 573
В няколко рецепти вече попадам на съставката çiğ krema. Да не би, случайно, това да е прословутата заквасена сметана? Thinking

Това е сурова сметана, каквото и да означава Grinning Заквасената е екши крема. 

# 84
  • Мнения: 22 867
В няколко рецепти вече попадам на съставката çiğ krema. Да не би, случайно, това да е прословутата заквасена сметана? Thinking

Това е сурова сметана, каквото и да означава Grinning Заквасената е екши крема. 

kaigi, това ли е каймак или има друго название за него?

# 85
  • Варна.....
  • Мнения: 1 753
sylya
Това е патладжан със сос бешамел и настъргано сирене.Технологията е същата.Разрязваш патладжаните на две-стават като лодки,поставяш ги в солена вода за 20 мин отцеждаш,пържиш ги оставяш ги върху хартия да се отцеди маслото .Сгъстяваш сос бшамел и поставяш по няколко лъжички върху изпържените патладжани отгоре поръсвате със сирене чедър може и пармезан.Бон апетит
Материали:

1 кг. патладжан

300 гр. телешка кайма

1 средно голяма глава лук

1 супена лъжица доматено пюре (може да използвате доматен сос )

Сол и черен пипер

За соса бешамел;

1 супена лъжица брашно

1 чаша мляко

Масло

Сол

Стъргано чедър сирене
А каймата, лука и доматеното пюре какво  ги правим?

# 86
  • близо под тепетата
  • Мнения: 679
В няколко рецепти вече попадам на съставката зiğ krema. Да не би, случайно, това да е прословутата заквасена сметана? Thinking

Това е сурова сметана, каквото и да означава Grinning Заквасената е екши крема. 

Колко вида сметани ще сътворят тия хора  Shocked Joy

Kaigi,
Скрит текст:
екше крема никъде не съм виждала и все си нося от България Rolling Eyes къде я продават,аджаба?! Laughing

sylya, аз се сещам за две lokanta покрай главната. Първото е като тръгнеш по Железарска към тунела(улицата на Джумаята). Ресторантчето се пада на ъгъла на улицата, където се пресича с една уличка, която те извежда към Халите. Името му е Sofra-всеки ден има готвено-2вида супи newsm78 +основно и много други неща има Peace Там съм яла само mercimek зorbası и .... лахмаджун(олеее, докато се сетя как беше...все за пиде си мисля hahaha ). Бяха доста вкусни! Другото се намира на уличката в дясно от Халите - точно срещу касата на дюнерджийницата Laughing (забравих им името). Там не съм яла, но знам, че правят кюнефе Whistling (не съм го опитвала). Казваше се Дерсим, но май са го преименували.

tais, предполагам се запържват и сместа я нареждаш върху патладжаните, после я покриваш пак с патладжани и тогава заливаш със соса Peace

Edit-вам се: май Ivllin е смесила двете рецепти-линкът под снимката е за друга рецепта, но тя просто е обяснила технологията на приготвяне за ястието на снимката, която е подобна на тази в линка Peace Laughing
прочетох рецептата(от линка), т.е. тази с продуктите, които Ivllin е дала и пише, че лукът се настъргва и се запържва до златисто. След това се добавя каймата и се разбърква няколко минути. Накрая се добавят салчата/настърганите домати, солта, черния пипер, etc. подправки каквито искаш; разбъркваш много добре. Напълват се патладжаните със сместа от кайма; в чашка се смесват 1 ч.л. доматена салча, кимион и вода и после го изливаш в тавата. Приготвяш си соса бешамел,слагаш си кашкавала, печеш и ядеш Grinning


бтв, има хубави рецепти в този блог Simple Smile

Последна редакция: чт, 31 май 2012, 11:59 от magito1986

# 87
  • Мнения: 1 934
Маги, сетих се и за двата турски ресторанта, които препоръчваш, бях ги забравила  Simple Smile
Чувала съм отлични отзиви и за двата, ще се постарая в най-скоро време да ги пробвам.

Тия дни съм решила да правя кюфтета от червена леща без пържене или печене, дано само не ми се разпаднат

# 88
  • близо под тепетата
  • Мнения: 679
Тия дни съм решила да правя кюфтета от червена леща без пържене или печене, дано само не ми се разпаднат

Успех! Simple Smile Тези кюфтета ми се струват толкова сложни(заради опасността от разпадане)...да се похвалиш със снимка после Peace

Аз утре ще правя морковения кекс, освен ако тази вечер не ми се обади гладът за сладко и в 9часа не почна да го бъркам Mr. Green

# 89
  • Мнения: 1 934
Ами като ми се разпаднат, с лъжица ще ги ядем  Wink Ще ги направя с повечко лук, защото обожавам, особено на кюфтета. Снимки не чакайте, че съм много тежка гемия  Confused

Общи условия

Активация на акаунт