Турска кухня *5*

  • 521 457
  • 1 748
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 894
sylya,Feis Hug Hug Hug моля
Мусака от патладжан и сос бешамел
1 кг патладжан
250 грама говеждо месо/кайма/
3 броя зелен пипер
1 голяма глава лук
2 средни домата
2 супени лъжици зехтин
За пържене масло
Достатъчно черен пипер
Достатъчно сол
За сос бешамел:
3 супени лъжици брашно
3 супени лъжици маргарин
2,5 чаши мляко
1 чаша настърган пармезан
Патладжанът се нарязва на колелца, посолява се и се запържва за кратко ( по минута от всяка страна), след което се оставя да се оцеди от мазнината.  Задушава се наситнения лук. Добавя се каймата , доматите,пипера, които сте настъргали или нарязали на ситно. Добавяте подправките и още малко вода като оставяте да покъкри 2-3 минути. В йенска тавичка се подреждат на дъното патладжани,посипва се от каймата, подреждат се патладжани, кайма и се завършва с патладжаните.  Печете 20 минути на 240 градуса. През това време се приготвя сос бешамел. Разделете белтъците и жълтъците и ги разбийте по отделно. В тенджерка разтопете маслото и  добавете брашното (бъркате през цялото време с тел, докато приготвяте соса). Сипва се прясното мляко, а  след това се добавят жълтъците и накрая белтъците на пяна. С така приготвения сос заливаме мусаката и поръсвате с настърган пармезан   печем  още десетина минути на 180 гр.или до зачервяване на заливката.Ястието се поднася горещо


# 61
  • БГ
  • Мнения: 1 263
sylya, киселее си, но е много приятно, на моят пише sos nar eksisi, незнам твоя такъв ли е, използвам го за овкусяване на салата, точно вместо оцет - ситно нарязани домати, краставици, чушка, лук, магданоз, добавям маслини и зехтин и завъртам едно кръгче отгоре от соса за финал, вкусно е, опитай!   Peace

magito1986, от Харманли само ми го носят, ще питам точно откъде, а в Свиленград го правиха пред мен, на барбекюто, в ресторант Кебап Хаус, в центъра.

Ivllin, благодаря за рецептата,      bouquet   и аз обожавам всичко с патладжани! 

# 62
  • Пловдив
  • Мнения: 688
Ivllin и останалите .......... страхотни сте. Ivllin специални благодарности за мусаката.

Обичам патладжани. Направо не е истина как страхотно ги приготвят в Турция. Това ще се пробва задължително!!!

А на Хюнкар Беенди-то можете ли да преведете някоя добра рецепта? Виждам много, но не знам коя си я бива  newsm78

На горната снимка за Хюнкар Беенди рецептата е тази:

HÜNKAR BEĞENDİ:
MALZEMELER:4 adet patlıcan.
3 çorba kaşığı tereyağ.
2 kahve fincanı un.
2 kahve fincanı süt.
2 kahve fincanı rendelenmiş kaşar.
1 adet soğan.
250 gram kuzu eti.
4 tane domates.
YAPILIŞI:
Öncelikle patlıcanları soyun ve çatalla ezin. Tencerede 2 çorba kaşığı tereyağını eritin.  üzerine 2 fincan unu ilave edin ve pembeleşene dek kavurun. Üzerine yavaş yavaş sütü ekleyin. Bir iki dk. sonra ezilmiş patlıcanı ve kaşar peynirini tavaya alıp suyunu çekene kadar pişirin.
Ayrı bir tencereye  geride kalan 1 yemek kaşığı tereyağını  ve soğanı koyun ve kavurun. Soğanlar ölünce eti koyun ve güzelce pişirin.Ardından küçük doğranmış domatesi ve tuzu ekleyin. beş altı dk. sonra ocaktan alın.
Patlıcanı servis tabağına alın ve eti üzerine koyarak servis yapın.
AFİYET BALŞEKER OLSUN.

Не знам обаче дали е добра! Ако някой знае по-добра да казва.
http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://img2.blogcu.com/images … p;um=1&itbs=1



Последна редакция: ср, 23 май 2012, 17:01 от sylya

# 63
  • Мнения: 894
sylya-Това намерих Малко история"Хюнкяр беенди "
Това е ястие, което според популярната легенда трябва да е короната на турското кулинарното изкуство. В груб превод името му означава „харесва му на падишаха“. Историята му, поне според преданията, е като на тортата "Захер" - готвач получава неочаквана поръчка от високо и докато се чуди как да се справи, проявява своя кулинарен гений.

Хюнкяр беенди
Нарязвате килограм агнешко бутче на малки парчета и го оставяте да къкри час и половина с две глави ситно нарязан лук, 50 г масло, два обелени и накълцани домата, сол, черен пипер и дафинов лист. Изпичате два килограма патладжани и ги обърквате като за кьопоолу. Правите сос бешамел, като разтапяте 50 г масло в тиган и запържвате в него 100 г брашно до златисто, след това бавно добавяте половин литър мляко. В соса добавяте патладжаненото пюре и бъркате още шест-седем минути на бавен огън. Месото се сервира в средата на съда, патладжаненото пюре - около него.

Последна редакция: ср, 23 май 2012, 17:59 от Ivllin

# 64
  • Пловдив
  • Мнения: 874
  bouquet
Много благодарим за превода! А тази рецепта съвсем не е сложна и скоро мисля да приготвя това ястие...

# 65
  • Мнения: 427
Записвам се при вас  Hug И се връщам да чета , обичам турска и арабска кухня.
Но досега не съм се опитвала да приготвя нещо от тях . Peace

# 66
  • Мнения: 894
https://www.bg-mamma.com/assets/vessur/img/not_found.png
Много интересна рецепта Кюфтета със сос бешамел-много го използват съседите този сос Simple Smile Simple Smile

Момичета направих мусаката със сос бешамел стана божествена-снимки по-късно Grinning

Ястието е превъзходно

Последна редакция: пт, 25 май 2012, 19:00 от Ivllin

# 67
  • Казанлък of all places
  • Мнения: 688
Търсейки днес начин да оползотворя един булгур установих,че има нова тема. Simple Smile
Късър е на дневен (вечерен) ред, па да видим после какво!

# 68
  • близо под тепетата
  • Мнения: 680
Случайно някоя от вас да има изпробвана рецепта за морковен кекс? Като бях в Турция пробвах един Havuçlu kek(усещаха се канела и ядки) Crazy и ми хареса много....та ще се радвам, ако някой се включи с отговор Mr. Green

Това с патладжаните(мусаката) звучи и изглежда много добре....само да не бяха пържени и с месо Joy

# 69
  • Мнения: 894
Морковена торта
3 яйца
1 чаша захар на пясък
1 чаша растително масло,
половин чаша кис. мляко
половин чаша орехи
1 чаша моркови,
1 чаена лъжичка канела
1 ч.л. ванилия
1 ч.л. бакпулвер
3 чаши брашно
Начин на приготвяне:
В купа разбийте яйцата и захарта с телена бъркалка .В друг съд смесете брашно,бакпулвер и ванилия .Добавете олио,кис.мляко ,канела, моркови и,орехи,може и кората на един портокал. Всичко смесете добре и излейне в предварително намазана с олио и брашно  клъгла форма може и в кексова,може и в тава.Пече се около 35 мин на 170 градуса опитвайте с клечка за зъби
Източник
http://www.bg-mamma.com/images/video_thumbs/IPq2JGjYt0M.jpg




Последна редакция: пн, 28 май 2012, 16:46 от Ivllin

# 70
  • Мнения: 22 867

Ivllin, благодаря зе рецептата, копирах си я.  bouquet С какво се хапва, нещо имаше в купичка на клипа? Преди доста време правих морковена тортичка, но беше с крем май заквасена сметана и маскарпоне.... newsm78, забравила съм. Беше много крехка и трябваше да внимавам като режа, защото се ронеше, но беше много вкусна.  Heart Eyes

# 71
  • Мнения: 894

Ivllin, благодаря зе рецептата, копирах си я.  bouquet С какво се хапва, нещо имаше в купичка на клипа?.  Heart Eyes
labrex  HugДоколкото виждам сметанка ,ако имаш шпрее-завърташ отгоре една роза Laughing
А в друг сайт видях,след като се извади от кексовата форма се залива с течен шоколад,но килограмите ще скочат до небето newsm47 newsm47

# 72
  • Мнения: 22 867
А в друг сайт видях,след като се извади от кексовата форма се залива с течен шоколад,но килограмите ще скочат до небето newsm47 newsm47

Така си е! Grinning Като я спретна и опитам, ще решавам дали да слагам кремче или ще върви и без него. Аз съм повече по заквасените сметанки, отгоре ливвам и по малко шоколад, уж за украса само, ама добре става! Grinning  Peace

# 73
  • Мнения: 894
Вижте нещо интересно
Източник
http://www.nefisyemektarifleri.com/surpriz-kek-tarifi/
Кекс"Сюрприз"
3 яйца
1 чаша захар на пясък
1 чаша растително масло
1 чаша кис. мляко
2 супени лъжици какао
1 пакетче бакпулвер
1 ч.л. екстракт от ванилия
2.5 чаши брашно
За крема
3 чаши пр.  мляко
1 чаша захар на пясък
З чаши пр.мляко
3 супени лъжици нишесте/60 гр/
Сирене 1 опаковка крем сирене (200 гр.)
1 ч.л. екстракт от ванилия
3 супени лъжици кокосови
За заливане на кекса1 пакет тъмен шоколад
1 с .л.сметана
Разбивате захарта и яйцата добавяте олио и мляко,брашно с бакпулвера,какао и ванилия .Изсипвате в кексова форма и печете около 30 минути на 170гр.Когато е готова и изстинала разрязвате надлъжно кекса на две части.Долното парче с помощта на лъжичка издълбавате и пълните с крема/3 чаени чаши мляко+чаша захар+60 гр цар.нишесте бъркате до сгъстяване сваляте от огъня идобавяте крема сирене ванилия и кок.стърготини.Запълвате издълбаната част на кекса и отгоре слагате втората част на кекса -сглобявате го.Разтопете щоколада на водна баня добавете сметана и залейте кекса .Сложете в хладилник да се охлади Бон апетит  bouquet

# 74
  • близо под тепетата
  • Мнения: 680
Ivllin, мерси за бързия отговор! Изглежда много лесна за приготвяне "тортичка"....

Ще я направя...веднага щом се снабдя с моркови Grinning

Само едно не мога разбера ooooh! гледам вече масово се разбъркват яйцата и захарта на ръка, при това не много дълго....а мен мама ме е учила да бъркам с миксера, докато захарта не се разтопи Naughty и кое е правилното сега?

Общи условия

Активация на акаунт