Турска кухня *5*

• 523 850
  • 1 748
  •   1
Отговори
# 330
Суха Мащерка , ако не те затруднявам , би ли ми обяснила по колко доматено пюре и червен пипер да слагам ? Купих си 2 кг . червена леща от Турция. Това означава ,че и следващите ми супички ще бъдат с такъв цвят .
Дали да не пробвам да направя и кюфтенца ?  Grinning

Да ще напиша Simple Smile

Моите пропорции Simple Smile)

За 2-3 порции:

2 кафени чашки червена леща
5 чаени чашки вода или бульон(1 литър)
1 морков
1/2 глава лук
няколко скилидки чесън
сол

Тези продукти се оставят да се варят до готовност. През това време се приготвя следната смес:
В 2-3 с.л олио или зехтин се запържва 1/2 средна глава лук  след като се запържи добре се добавят  2 с.л доматено пюре и 1 с.л. пюре от червен пипер т.нар салча, но ако нямам от пипер или от домат и добавям 3 с.л. лютеница общо и червен пипер на прах ( за цвят общо взето Simple Smile ) и около 1 с.л. брашно. След като Супата се свари се добавя по малко към заприжката така, че да не се получат бучки при смесването им. След това всичко се изсипва в тенджерата при останалата част от супата и се доварява 3-4 минути докато се смесят всички вкусове и миризми Simple Smile
Понякога пасирам, понякога не Simple Smile

При поднасяне аз я поръсвам според сезона с различни подправки: зимата с чубрица или мента, лятото с пресен магданоз или пресен копър. Може да се залее със сгорещено олио с мента или с червен лют пипер. Сервира се с лимонов сок Simple Smile

Моите кюфтета(не са много червени  Laughing )

Кюфтета от червена леща и булгур by Dry Thyme, on Flickr

Последна редакция: сб, 17 ное 2012, 00:08 от Суха Мащерка

# 331
Суха Мащерка Много ти благодаря  Hug  bouquet

# 332
  • ...живея на последния етаж...
Да се включа и аз с рецепта за супата от червена леща. Старах се да налучкам максимално близък вкус до този в Турция, та се получи горе долу. За цвета, преди да сложа подправките, си е жълт, но после малко позеленява, обаче е много вкусно и никой не гледа как е на цвят.
Пропорциите са на око, готвя за четирима, ако може и да остане за после, добре дошло.
- червена леща  1 ч.ч.
- лук 1 малка глава
- морков 1бр.
- картоф 1бр.
- зехтин
- чесън 2 скилидки
- сол
Всичко се вари и пасира, добавят се джоджен и риган и се доварява. Задължително се консумира с лимон, вкусът е абсолютно различен.

# 333
ПтицеЧовка  bouquet Hug

# 334
В горната рецепта забравих чесъна.  Laughing

# 335
  • В сбъднатите си мечти
Здравейте ,правила съм много рецепти от темата ,всичките са сполучливи и ви благодаря че ги споделяте   bouquet
Видях в нета този десерт и ще съм благодарна ако някой преведе рецептата ,струва ми се ,че ще е сполучлив Simple Smile
http://www.yemektarifleri.info/kadayifli-muhallebi/

# 336
veni-vidi ето:
съставки
1литър прясно мляко
1 водна чаша пудра захар
2 капки сакъз (това не знам къде ще го намериш)
2 супени лъжици брашно
2 супени лъжици нишесте
1 жълтък
за кадаифа
300 gr кадаиф
1 водна чаша счукани орехи
1 водна чаша пудра захар
1 чаена лъжичка канела
50 gr масло

начин на приготвяне
маслото се разтопява в тенджера и към него се прибавя накълцания на ситно кадаиф.запържва се. Към кадаифа се прибавя 1та чаша захар и орехите и се запържва добре. Заедно с това, за да приготвим малебито сипваме в една тенджера млякото, брашното, нишестето, пудрата захар и сакъза и варим като бъркаме постоянно. сега всичко е готово.  половината от запържения кадаиф разстиламе в огнеупорна тавичка (йена), отгоре разстиламе малебито и най-отгоре останалия кадаиф. сервира се охладено.

тук никъде не пише къде се използва жълтъка, но предполагам, че се слага в крема.

afiyet olsun! Simple Smile
(добър апетит Simple Smile)

# 337
 Здравейте !

2 капки сакъз (това не знам къде ще го намериш)

Дамла сакъз е  Mastix

Продава се в аптеките  ,достатъчни са 1-2 малки кристалчета.

# 338
  • В сбъднатите си мечти
Много благодаря за превода   bouquet   bouquet  bouquet
Сакъз (мастикс) имам в къщи .
Само се чудя кадаифа няма ли да остане сух така  newsm78 или ще си поеме влага от крема ?Пудрата захар като се обърка с него и маслото може би трябва да се карамелизира леко  Thinking

# 339
Вени, ето едно видео как се приготвя.

http://www.kekevi.com/tkadayiflimuhallebi.html

Кадаифа като се запържи в маслото накрая се добавя и захар и се бърка още около минутка.
Кадаифа омеквал от крема,но трябва малко да е и хрупкав  по рецептата от видеото -може и без дъвката. Във видеото сложиха ванилия и един пакет сметана на прах  и разбиха с миксера няколко минути за да стане пухкав.

С дъвката внимавай,аромата е много силен , ако прекалиш и  нагарча / поне на мен/.

# 340
  • В сбъднатите си мечти
Вени, ето едно видео как се приготвя.

http://www.kekevi.com/tkadayiflimuhallebi.html

Кадаифа като се запържи в маслото накрая се добавя и захар и се бърка още около минутка.
Кадаифа омеквал от крема,но трябва малко да е и хрупкав  по рецептата от видеото -може и без дъвката. Във видеото сложиха ванилия и един пакет сметана на прах  и разбиха с миксера няколко минути за да стане пухкав.

С дъвката внимавай,аромата е много силен , ако прекалиш и  нагарча / поне на мен/

Благодаря   bouquet  Ще поръчам да ми донесат пресен кадаиф ,ако не го дочакам ще пробвам с готов печен .

# 341
  • Пловдив
Като стана на въпрос за този Сакъз, искам да питам:
дамла сакъз (мастикс) и
чам сакъз едно и също нещо ли са?

# 342
  • Sofia
Мисля,че е едно и също...Вчера питах в една аптека,има в малки пакетчета за 4,50лв.но не видях грамажа колко е,много малко ми се видя. В арабските магазини дали се предлага и колко струва

# 343
Здравейте оттново, благодаря Ви от все съррце за вкусните рецепти, които споделяте тук.

Благодарение на Вас рожденния ми ден беше събитие, за което дълго се говори в приятелския ни кръг - такова меню сътворих Simple Smile
Докато разглеждах темичката попаднах на клипчето за приготвянето на кадаиф с крем, а отдолу имаше препратка за приготвянето на това
 http://www.youtube.com/watch?v=sWW_xZCQRcM&feature=player_embedded#!
Sultan Taci
Стори ми се доста лесно и ефектно, но ако може превод , защото не съм сигурна в съставките много, има ли желатин?
А разбира се, ако някой го е приготвял да сподели отзиви Simple Smile

# 344
Здравейте оттново, благодаря Ви от все съррце за вкусните рецепти, които споделяте тук.

Благодарение на Вас рожденния ми ден беше събитие, за което дълго се говори в приятелския ни кръг - такова меню сътворих Simple Smile
Докато разглеждах темичката попаднах на клипчето за приготвянето на кадаиф с крем, а отдолу имаше препратка за приготвянето на това
 http://www.youtube.com/watch?v=sWW_xZCQRcM&feature=player_embedded#!
Sultan Taci
Стори ми се доста лесно и ефектно, но ако може превод , защото не съм сигурна в съставките много, има ли желатин?
А разбира се, ако някой го е приготвял да сподели отзиви Simple Smile

1литър пр. мляко, 1в.ч захар, 3с.л брашно, 2с.л пшенично нишесте, 1/2 пакет маргарин, 20-25 броя бебе бисквити/има ги тези турските по магазините/ 1пакет ванилия. . Крем малеби се прави в последователността, в която е дадена -  запържваме маслото и башното заедно, докато брашното смени цвета си, намалява се огъня и се прибавя  студеното мляко, после нишестето, захарта. бърка се и когато почне да ври се прибавя ванилията и начупените на едро бисквити.  От тенджерата се слага в мокра кексова форма и се изчаква в хладилника 1 ден, после се залива отгоре с разтопен на водна баня шоколад, към който по желание се прибавя масло или маргарин за гладкост и се оставя още 1 час да се стегне в хладилника.

Общи условия

Активация на акаунт