Турска кухня *5*

• 523 809
  • 1 748
  •   1
Отговори
# 420
Благодаря ти,нямам меласа,но ще ги топна в медена вода.

# 421
Хич не си ме объркала, щото аз така и не съм се оправила кое за какво! Grinning Искаш да кажеш, че това в кутията е оризово брашно? Ако е така, ще му изнамеря употреба.

Hug

за около 500г брашно предимно се добавя от 1 до 2сл махлеп (за кекс, погача, симит, баници и пр.)

УПОТРЕБА
бебешко муаллеби, сютляч, исползва се предимно в сладки подобни на казандиби и муаллеби

СЪСТАВ
оризово брашно

Рецепта за Муаллеби

4чч .................прясно мляко
1чч .................захар
3сл .................оризово брашно
1кл..................захарна ванилия
1кл .................пшенично нишесте

смесете захарта, оризовото брашно и пшеничното нишесте, добавете лека-полека млякото и със постоянно бъркане печете до сгъстяване. След като се сгъсти сместа добавете ванилията, разбъркайте добре и сипете в купички. След като изстинат импровизирайте отгоре със индийско орехче, фъстъци и подобни преди сервиране.

Благодаря ти,нямам меласа,но ще ги топна в медена вода.

може да го направиш и със захар, печеш до каремелизиране на захарта без да прегаряш и разреждаш със вода до консистенция по течна от на меда.

в краен случай може и направо в захаросана вода, но ефекта не е същия

Hug

Последна редакция: нд, 03 фев 2013, 08:42 от Ердинч

# 422
Ердинч,благодаря ти за съвета!

# 423
  • В сбъднатите си мечти
Ердинч ,миналата пролет като правих козунаци по изпитана рецепта реших да добавя махлеп ,имам от същия на снимката . Резултата беше ,че тестото стана като пресечено ,не станаха конци като друг път ,но иначе беше вкусно . От тогава не съм добавяла никъде .Имаш ли представа на какво се дължи този ефект ,или се е получило случайно ?

# 424

Ердинч, благодаря! Както винаги точен и много полезен!  bouquet

Суха Мащерка,  sladka hapka, и на вас благодаря за идеите!  bouquet

# 425
  • DE
Здравейте!
Някой от вас би ли ми помогнал с превод.
Много обичам да се ровя из турските кулинарни странички и блогове, но нищо не разбирам и преводите са ужасни.
Гуглето все ме праща да доя разни животни hahaha така разбирам че е мляко
Интересуват ме думите на турски:

Брашно  Масло
Захар    Мляко
Сол       Яйца
Олио     Кисело мляко
Мая     Чаша     
супена и чаена лъжица
Пудра захар
Сметана   Крем(пудинг)

Моля за извинение предварително!

# 426
  • София
Ердинч ,миналата пролет като правих козунаци по изпитана рецепта реших да добавя махлеп ,имам от същия на снимката . Резултата беше ,че тестото стана като пресечено ,не станаха конци като друг път ,но иначе беше вкусно . От тогава не съм добавяла никъде .Имаш ли представа на какво се дължи този ефект ,или се е получило случайно ?

Изчакайте и отговора на Ердинч, но лично аз съм ползвал махлеб за козунаци и не съм имал никакъв проблем с него. Нямам идея какво разбирате под пресечено тесто, но една от причините да не получите конци е недоброто втасване.

# 427
Здравейте!
Някой от вас би ли ми помогнал с превод.
Много обичам да се ровя из турските кулинарни странички и блогове, но нищо не разбирам и преводите са ужасни.
Гуглето все ме праща да доя разни животни hahaha така разбирам че е мляко
Интересуват ме думите на турски:

Брашно  Масло
Захар    Мляко
Сол       Яйца
Олио     Кисело мляко
Мая     Чаша     
супена и чаена лъжица
Пудра захар
Сметана   Крем(пудинг)

Моля за извинение предварително!

Брашно - un: misir unu - царевично брашно; пшенично брашно- bugday unu
 Масло- tereyagi
Захар - seker   
Мляко - sut
Сол - tuz     
Яйца - yumurta
Олио- ay cicegi yagi
Кисело мляко - yogurt
Мая maya; хлебна мая -ekmek mayasi   
Чаша - bardak; filcan; kadeh   
супена- corba kasigi   / чорба кашъ
чаена лъжица- cay kasigi    /чай кашъ
Пудра захар- pudra sekeri   
Сметана - kaymak         
Крем - krem santi  /крем шанти
(пудинг) - puding;

Заповядай, надявам се да съм помогнала.

# 428
  • DE
Невин , сърдечно ти благодаря за това, че си направи труда да ми преведеш думите Hug
Сега поне ще имам поне малка представа за какво става въпрос в рецептите.
Cok tesekkür ederim

# 429
  • Варна и...духом на Босфора
  И аз да помоля за превод з
а няколко думи
кишниш
ярма това го слагат в сместа чкъм булгура за ичли кюфтетата
чьокелек Hug

# 430
  И аз да помоля за превод з
а няколко думи
кишниш
ярма това го слагат в сместа чкъм булгура за ичли кюфтетата
чьокелек Hug

Може ли да ми напишеш думите на латиница, че тъй не мога да ги разбера. Чьокелек, аз го знам като сърцевина на плод, но в речника пише че е сметана. Ярма го знам като да сцепиш на две

# 431

Ердинч, благодаря! Както винаги точен и много полезен! 

Hug

не е споменато за колко махлеп и за колко брашно става дума, но вероятно махлепа играе важна роля върху структурата на глутена в тестото, затова мисля че трябва да се внимава за количеството му спрямо брашното

Нямам идея какво разбирате под пресечено тесто, но една от причините да не получите конци е недоброто втасване.

Да, напълно съгласен с дядото newsm10

комшу.  Hug

Заповядай, надявам се да съм помогнала.

естествено че да!

Невин и много поздрави на всички.   Hug

Hug

# 432
  • В сбъднатите си мечти
Дядо Хаджия ,Ердинч ,сега виждам че сте отговорили .   bouquet
На 2 кг .брашно сложих 2 с.л. с връх .Тестото не стана на конци ,не седеше нормално ,а като превтасало ,още преди втасването ,после си втаса ,но нямаше обичайните конци . Все едно сложих  царевично брашно, станаха вкусни ,но някак " пръхкави" .Не знам как да го обясня . Аз меся много и имам опит ,затова освен махлепа не мога да видя друга причина за провала .
Благодаря ви за отговорите , следя темата с интерес .Благодаря на всички за споделените рецепти и опит   bouquet

# 433
  • София
Дядо Хаджия ,Ердинч ,сега виждам че сте отговорили .   bouquet
На 2 кг .брашно сложих 2 с.л. с връх .Тестото не стана на конци ,не седеше нормално ,а като превтасало ,още преди втасването ,после си втаса ,но нямаше обичайните конци . Все едно сложих  царевично брашно, станаха вкусни ,но някак " пръхкави" .Не знам как да го обясня . Аз меся много и имам опит ,затова освен махлепа не мога да видя друга причина за провала .
Благодаря ви за отговорите , следя темата с интерес .Благодаря на всички за споделените рецепти и опит   bouquet

От брашно до брашно дори и от една и съща партида разликата е огромна. Сега ... може и да е от махлеба (въпреки, че не съм убеден), може и да от атмосферното налягане (колкото и смешно да ви звучи то си оказва влияние при втасването), може пък да е от някой друг продукт, а може дори и да било от лошото ви настроение или пък някое малко притеснение (тия неща тестото ги улавя на момента) и т.н.  и т.н. Демек причини хиляди.

# 434
  • София
Благодаря за темата и за положения труд от авторката!   Обичам турска кухня!
Ще следя с интерес!
  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт