Турска кухня *5*

• 523 831
  • 1 748
  •   1
Отговори
# 465
  • Пловдив
Незнам и аз дали съм го чула правилно, но било много вкусно и сладко и се казва ЕЗМЕ, например (бадемово). Ердинч-ти си: Има ли такова нещо и как се прави?

Последна редакция: нд, 17 мар 2013, 22:13 от makak

# 466
Незнам и аз дали съм го чула правилно, но било много вкусно и сладко и се казва ЕЗМЕ, например (бадемово). Ердинч-ти си: Има ли такова нещо и как се прави?

Лесна Домашна рецепта за Бадем Езме

Езме точно преведено от тр на бг е смачкване

1ва рецепта

125г...............  Бадем (обелен и печен)
2сл   ................ вода
2-3сл ................захар
1-2капки..........пресен лимонов сок

2ра рецепта

500г ..............Бадем
1чч ...............вода
1чч ...............захар
1кл ................пресен лимонов сок

1. Бадемите би трябва да са опечени и обелени(може и със сурови), а ако са необелени първо ги пускаме във вряла вода и се вре още около 2-3мин. след което се оставят да почакат във врялата вода около още 10на мин. Вече много лесно могат да се обелят. После се пекат във фурна на 200 градуса, като от време на време се разбъркват и се внимава да не загорят. След като изстинат се смилат със мелачка или се начукват на много дребно/ситно.
Във някои рецепти бадемите не се пекат а се смилат и използват сурови

2. Във удобна паничка се слагат водата  и захарта, оставя  се да ври до като се посгъсти малко, добавя се лимоновия сок и ок. Охлажда се. Във някои рецепти вместо обикновенна захар се използва и пудра захар.

3. смлените бадеми ги сложете в паничка(в оригиналната рецепта бадемите се мачкат върху студена мраморна плоча) и мачкайте със лъжица до попиване на изстудената захаросана вода... мачкайте.....мачкайте... до  #Crazy за по силен бадемов аромат може да се добави малко и от течната бадемова есенция на доктор оеткер.

4. Оформете тестото на пръчки и ги изрежете на парченца. Може да се оформи между две хартии за фурна със точилка. Или оформете както ви душа сака ...

импровизирайте отгоре със лешници, фъстъци и пр.

Hug

Последна редакция: пн, 18 мар 2013, 10:02 от Ердинч

# 467
  • Пловдив
Така по картинките ми прилича по консистенция нещо като марципан. Още не съм опитала гюллач, а вече в акъла ми се загнезди и езме-то. Имате ли идея в какви магазинчета може да се намери. Там където продават локуми и баклава дали ще има или е по- специално.
В този форум  още няма рецепта за сутлю нуруйе (кой го знай дали така се казва), аз опитах в ТР и импровизирах. Направих баклава с филирани бадеми и залях с 1:1 сироп пр. мляко и захар. Мрного беше вкусно, изчезна за няколко часа, но не беше същото като онова което опитах в ТР. Заради прясното мляко не купих да донеса и да го разчопля подробно (дето се вика да видя аз какво пее в радиото) ама или ядките или сиропа не уцелих в моята импровизация..........Някой ще кажат-все баклава, ама тая си е друг чишит.

# 468
Здравейте,току що ми донесоха оцет от нар,не съм използвала досега,бихте ли ми казали на  кои салати върви?

# 469
  • София
Здравейте,току що ми донесоха оцет от нар,не съм използвала досега,бихте ли ми казали на  кои салати върви?

не знам дали е турска кухня, но аз ползвам оцет от нар на салата от пресен спанак, лук, чесън и натрошено сирене.
ЕЗМЕ е същото като марципан. аз обожавам това от шам фъстък. Преди години ми бяха подарили кутия от някаква прочута сладкарница в Истанбул. Там имаше "марципанови" бонбони от шам фъстък, бадем, лешник, орех.
Признавам, не споделих с никого, изядох си ги сама Simple Smile

# 470
  • София

Аз напоследък май го използвам почти навсякъде Simple Smile Особено върви на салата Касър  Peace

# 471
Благодаря Ви,съжалявам,че досега не съм си купила такъв оцет.Много е приятен,ароматен.

# 472
Направих Бадем Езме от първата рецепта,бързо,лесно,вкусно,Ердинч благодаря за рецептата.Не съм опитвала истинско,за да направя сравнение,но да попитам,оригиналното така ли е -не много сладко?

# 473
  • София
Здравейте, момичета (и може би момчета, обичащи да си похапват вкусно...)
Сигурно не е най-подходящото място, ама тук все пак съм чела, а ме е срам да се появявам с такъв въпрос другаде... моля ви, много ви моля, някой може ли да м икаже какво означава "ilmek"?

Много, много, много благодаря...
 Hug

# 474
Здравейте на вси4ки. . Не знам  дали тук трябва да питам но преди време бях яла едни турски питки със сирене и варени картофи като плънка има6е и някаква зелена подправка ама не знам каква бе6е .. Тестото на амите питки бе6е не6то от рода на пала4инките или питките за дунер самк 4е по меки4ки. . Предполагам се пържат в пове4е олио.. Та въпроса ми е.. Може ли някоя да ми даде някаква такава подобна рецепта за такива питки 4е изрових половин гугъл.. Е не можах да намеря никъде такава рецепта.. Надявам се да сте ме разбрали ии някоя да помогне..  Благодаря предварително. Simple Smile

# 475
# 476
Сигурно не е най-подходящото място, ама тук все пак съм чела, а ме е срам да се появявам с такъв въпрос другаде... моля ви, много ви моля, някой може ли да м икаже какво означава "ilmek"?

Hug

Дай някакъв контекс, може и на лични  Grinning Иначе клуп означава, но не знам дали ти върши работа.

# 477

Hug

Според мен илмек е бримка

# 478
 Kaigi,  мисля 4е е това.. Благодаря!  И аз днес разглеждах разни форуми и го сре6тнах това име няколко пъти.. Ама като не ми се занимава6е да гледам кое какво е така се полу4ава. .. 6те видя да пробвам да си направя ии ако са съ6тите 6те пи6а.. Ина4е на вид мязат на тези за които говорих и аз  newsm44 благодаря ти о6те веднъж

# 479
Много не си падам по плетенето, но баба ми им казваше клупове. Може и да е бримка, не споря. Ето за това става въпрос.
https://www.google.com.tr/search?q=ilmek&oe=UTF-8&hl=en& … KUaPJOoKwPIbDgJAG

Росица, дано е това, ако ли не ще намерим нещо друго  Wink  Имай предвид, че не се пърже.

Общи условия

Активация на акаунт