Турска кухня *5*

  • 522 521
  • 1 748
  •   1
Отговори
# 675
  • Мнения: 8 423
Момичета, благодаря, че се включихте.  Hug
Ето какво открих: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=373486.360 В пост 370 има същото питане и линк към рецепта. Някой може ли да я преведе? Благодаря!   bouquet А на следващата страница haksev споделя как ги прави тя. Ще пробвам и този начин.
Ако някой има и друга идея, моля да сподели. Благодаря!   bouquet

# 676
  • Мнения: 2 201
Много ми харесват тези дюли - могат да се правят и варени и печени, но трябва много дълго време да се обработват. Дюлите се изчистват, нарязват се. Приготвя се захарен сироп  1:1 (захар и вода), подправки по избор - карамфил, може и ванилия - шушулка. Слага се на котлон - на най-ниска степен, или в подходящ съд във фурната(на 120 градуса) и се вари или пече 2-4-6 часа.  Колкото по-дълго се вари толкова по-наситен става цвета и вкуса разбира се. Танинът съдържащ се в дюлите е веществото, което "оцветява" дюлята при по-дълга топлинна обработка.
В Турция на доста места ползват червена боя за оцветяване и това е малко подвеждащо за цвета. Поднася се с каймак(сметана), поръсва се с орехи, шам-фъстък Heart Eyes

Чела съм, че не всички дюли сменят цвета си. Но тези в България съм пробвала - сменят.

Моят опит (с много малко захар и по-кратко варене - тогава не знаех тези подробности) Имам едни дюли ще пробвам тези дни...

# 677
  • Мнения: 8 423
Суха мащерка, много благодаря!  Hug Ще изпробвам рецептата тези дни и ще покажа резултата.  Peace
п.п. След като снощи Доли писа, че може би се варят в гъст захарен сироп, за да сменят цвета си, се сетих, че когато правя сладко от стъргани дюли, те сменят цвета си в процеса на варене. Явно това е начина.  Peace
Още веднъж благодаря на всички!   bouquet

# 678
  • Пловдив
  • Мнения: 639
За дроба стават и агнешки и телешки дроб. За първи път срещам рецепта със сода, лично аз не виждам смисъл от нея, защото се реже много тънко. Аз му слагам червен лютив пипер и сол, после брашно и го пържа. Понеже е нарязан наистина много ситно става бързо.
  kaigi, а има ли някаква тънкост в рязането на черния дроб? Никога не успяваме да го нарежем в къщи толкова тънко.

# 679
  • Мнения: 29
За дюлите аз имам следната рецепта: 1 кг дюли,1 кг захар и 1 ч.ч.вода.Правим сироп в който слагаме дюлите,нарязани на половинки или четвъртинки да врат на слаб огън 10 минути.Това се повтаря 3 дни.След това дюлите се вадят и изсъхват върху решетка.Слагат се в кутийка.Отделно сиропа,който е останал може да се ползва за палачинки или нещо друго.

# 680
  • Мнения: 3 743
Моят мъж много обича говеждо месо, но никога не мога да го направя достатъчно крехко, та и на децата да им хареса, има ли някакъв трик от турската кухня Praynig

# 681
  • Мнения: 293
За дроба стават и агнешки и телешки дроб. За първи път срещам рецепта със сода, лично аз не виждам смисъл от нея, защото се реже много тънко. Аз му слагам червен лютив пипер и сол, после брашно и го пържа. Понеже е нарязан наистина много ситно става бързо.
  kaigi, а има ли някаква тънкост в рязането на черния дроб? Никога не успяваме да го нарежем в къщи толкова тънко.

Защо не пробваш да го замразиш? Предполагам, тогава лесно ще се нареже на тънко.

# 682
  • Мнения: 51
Моят мъж много обича говеждо месо, но никога не мога да го направя достатъчно крехко, та и на децата да им хареса, има ли някакъв трик от турската кухня Praynig

марината за 500г месо

65ml олио/зехтин
сок от 1 средно голям лук
1 сл кисело мляко
1 сл доматено пюре
1 скилидка чесън(счукан)
1/2 чл смлян чер пипер
1/2 чл сол

смесвай всичко

импровизирай с различни подправки и вместо к.мляко пробвай и със прясно  Hug или па смесвай и двете  Crossing Arms

намазаното със сместа месо престоява във хладилник 24ч, като на 12.ч са обръщат и наопаки  Praynig

много е важно също печенето на месото  Naughty

махаш/бършеш/чистиш месото от марината, можеш направо да го измиеш и изсушиш със памучна кърпа(след чистенето може да се намаже леко със зехтин)

в силно сгорещена скара запечатваш месото първо от едната после и у другата страна  Peace

 Naughty внимаваш да не пресъхне и както му викат да остане отвътре леко алангле  ooooh!

  bouquet

# 683
  • Мнения: 1 218
Моят мъж много обича говеждо месо, но никога не мога да го направя достатъчно крехко, та и на децата да им хареса, има ли някакъв трик от турската кухня Praynig
Здравей, Галче! Говеждото става лесно с по-дълго варене. А за запържване, стекове трябва да се купува месо от определени части на животното - това са от поясната част - бонфиле и контраиле /top sirloin, tenderloin, sirloin на английски/, хубаво е да е отлежало 21 дена. Така на тиган става за 7 минути от всяка страна. А за скара - кой както му харесва. По-скъпо е, но много по-крехко. За телешко варено и кебапи може да вземеш и обикновено месо за готвене. Там, където си, има първокласно говеждо на разумни цени. Поздрави Simple Smile http://www.boeufinfo.org/

Последна редакция: пт, 22 ное 2013, 20:13 от Г-жа Броненосец

# 684
  • Мнения: 8 423
Суха мащерка, още веднъж благодаря за рецептата за печени дюли.   bouquet Станаха превъзходни. Ето снимка:

# 685
  • Мнения: 2 201
Fortuna прекрасни са се получили дюлите  Hug
На фурна ли ги прави и колко часа на колко градуса?  Laughing
Аз днес приготвих дюлите и мисля да ги опека:)

# 686
  • Мнения: 8 423
Суха мащерка, пекох във фурната на 150 градуса, около 3 часа.  Peace
Допуснах грешка, че не ги обелих. След това ги правих отново и поправих грешката си. Днес ММ си е поръчал отново да ги правя (изобщо стана ни любим десерт).
Благодаря ти още веднъж.  Hug

# 687
  • Мнения: 2 201
Бях обещала рецепта за яйла чорба.
Вчера за пръв път имах възможност да я тествам, не исках да пиша рецепта без да съм я изпробвала Simple Smile
Та това е рецепта, която майка ми даде, а тя я има от едно списание, от което е останал само листа с рецептата  Joy, та Laughing

Рецептата е за 2 порции (може да удвоявате, утроявате)
водна чаша е нормална чаша с вместимост 220 мл, а кафена чаша която аз ползвах е с вместимост 100 мл.


Turkish yayla soup by drythyme, on Flickr

1 литър вода(или бульон)
4 с.л пълни с ориз = 1/2 кафена чаша ориз=45 грама

1 жълтък
1 водна чаша кисело мляко
1/2 водна чаша прясно мляко (сварено и охладено)
2 пълни супени лъжици брашно = 40 грама

1 равна супена лъжица джоджен
3 с.л. краве масло
червен пипер

сол

В повечето рецепти съм чела, че е добре солта да се слага най-накрая за да не се пресича супата.
Аз спазих това "правило", но майка сподели, че е ползвала солен бульон(от месо) и не и се пресекла супата, така че...
Водата се поставя да заври. Ориза се изчиства, измива и се добавя към врящата вода. Много бързо се сварява (по-малко от 10 минути), през това време може да се приготви "застройката".
В отделен съд се разбива жълтъкът с киселото мляко и прясното мляко. Добавя се на порции брашното, за да се усвои добре. Аз ползвах миксер и всичко се разби чудесно:)
След като оризът е напълно готов , махаме от котлона, част от водата се сипва към купата със застройка, като продължаваме да разбиваме с миксер. Застройката се затопля с цел да не се пресече ако се сипе директно във врящата вода. Застройката се сипва внимателно към водата с ориз и се връща сместа на котлона. Оставяме супата да заври, като бъркаме често за да не загори. Супата е готова, когато се сгъсти леко и почнат да се образуват балончета (т.е бълбука отне около 10 минути, но намалих доста котлона). Слагаме сол и оставаме супата настрани да си почине:). През това време в тиган слагаме маслото и след като се стопи добавяме джоджен (мента не върши работа Wink ползвайте джоджен). Разбъркваме и добавяме сгорещеното масло към супата. Пазете се, не пръска, но се получава лека реакция при добавяне на маслото към супата, разбърква се добре и се оставя около 15 минути преди поднасяне:)

Ако искате можете да си направите и масло с червен пипер и да слагате по чаена лъжичка преди сервиране към всяка купа.
Много вкусна стана! Ориза омеква доста почти се губи в сместа:)


И моите дюли (станаха много вкусни) два пъти правих за два дена  Crazy Blush


Quince dessert by drythyme, on Flickr

Последна редакция: нд, 24 ное 2013, 16:43 от Суха Мащерка

# 688
  • София
  • Мнения: 102
Момичета, без да искам станах собственичка на 1 пакет "булгур за кюфтета" (така пише на пакета), турско производство. Много е ситен. Знам, че от едрия булгур може да се прави пилаф, ама как се готви това чудо? Моля, помагайте

# 689
  • Мнения: 1 934
Фортуна, може ли малко повече подробности за дюлите  Simple Smile - слагаше ли вода или 3 часа ги пече без вода. Горе-долу колко захар на колко дюли?

Сетих се, че червеният цвят може да дойде и от киселина някаква както при сладкото от рози-когато се вари е безцветно, а накрая като се прибави лимонтозу става розово.

Бабо Станислава, нагоре има рецепта от Мащерка за кюфтета от червена леща, там се слагаше и булгур  Peace

В чорбата Езогелин на първа страница при рецептите също има булгур или пък направи салата Късър с булгур-всичките рецепти са в началото на темата  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт