Турска кухня *5*

• 523 723
  • 1 748
  •   1
Отговори
# 960
  • Варна
 ooooh! Blush Много съм добре! ooooh! Blush

Извинявай, че те подведох, без да искам. За соК не съм гледала. Ние пием изстискан там, на място, не съм търсила пакетиран. Гълтам си инфото назад, макар че може и да е полезно някому.

# 961
О, то си има конкретен "модел" Laughing
Не знаех, честно казано, сега за пръв път купих кадаиф и ще пробвам, защото харесвам много кюнефето.
Като се върнеш, моля, сподели подробности. Благодаря ти!  bouquet

Laughing Не съм фенка на кюнефето , но като ти прочетох поста викам :Трябва да го разуча това сирене ... и му намерих рецептата

http://kunefe.blogspot.com/2011/05/kunefe-peyniri-nasl-yaplr.html
Künefe Peyniri Nasıl Yapılır?

# 962
  • Варна
Аз пък не обичам сладости, но откак опитах въпросния десерт, задължително в Истанбул си поръчваме... толкова е сладко, че трудно изяждаме едно (а мъжът ми е луд на тема "сладко" и за него нищо никога не е достатъчно сладко, обаче това...) и ни стига до следващото ходене. Но искам да направя, за да опитат и други. Е, няма да е оригинала, особено с моцарела, ама каквото е.

Подскажете, моля, ако знаете, колко мога да съхранявам кадаифа.
Ще докладвам какво съм сътворила... като сътворя. Party

# 963
Аз пък не обичам сладости, но откак опитах въпросния десерт, задължително в Истанбул си поръчваме... толкова е сладко, че трудно изяждаме едно (а мъжът ми е луд на тема "сладко" и за него нищо никога не е достатъчно сладко, обаче това...) и ни стига до следващото ходене. Но искам да направя, за да опитат и други. Е, няма да е оригинала, особено с моцарела, ама каквото е.

Подскажете, моля, ако знаете, колко мога да съхранявам кадаифа.
Ще докладвам какво съм сътворила... като сътворя. Party

Точно кюнефето изобщо на нищо не мяза не е достатъчно сладко ...може би , ако някой си прави в същи по собствен вкус  newsm78 ... И грис халва със сирене  също не е сладка
Докато рових видях че и специални котлони за кюнефе има
Мисля , че ако направиш заготовка сложиш я в найлон и я пъхнеш във фризер поне 3 месеца може да стои

# 964
  • Варна
     t_, поне кюнефето, което ние сме яли в Истанбул (признавам, че е на едно и също място и нямам общ поглед), е много сладко. Това не е само мое мнение.
     Не налагам вкуса си, затова не казвам колко е прекрасно... въпрос на вкус. Но и твоето "на нищо не мяза" си е лично мнение. Peace

# 965
  • Пловдив
Аз съм яла кюнефе на няколко различни места в Турция и винаги е било много сладко.С мъжа ми си делим една порция, толкова сладко ни идва, хем и двамата сме по ориенталските десерти.Виждала съм да го приготвят в  чинии от алпака, специално за целта, в тях го поднасят и като е готово.

Последна редакция: чт, 03 апр 2014, 12:09 от Горгона

# 966
  • София
Да се изкажа и аз за КЮНЕФЕТО.
Наистина по- сладък десерт  не съм хапвала.
Последния път опитах в едно заведение в САПФИР.
Ще ми държи "влага" до следващо ходене в Истанбул.
Беля, виж рецептата на ПЕПЕЛЯШКА за кюнефе, но
суровия кадаиф мисля, че не трае дълго,освен ако
не го замразиш.
В Истанбул на Египетския пазар видях да приготвят
кюнефе на дървени въглища в малки алуминиеви
чинии и директно с тях го сервират.

# 967
  • Варна
Брезичке, разбрах, ама малко късно... ooooh!

Нищо, сега моцарелата ще се използва за друго, а кадаиф ще си набавя пак, ако не от Турция, то от Търново.

Знам, че аз не съм показател за сладостта на десерта, но след като мъж ми не е в състояние да ме допълни и да довършим една порция, значи наистина е много сладко. И, както си написала... държи ни влага до другото ходене.

# 968
     t_, поне кюнефето, което ние сме яли в Истанбул (признавам, че е на едно и също място и нямам общ поглед), е много сладко. Това не е само мое мнение.
     Не налагам вкуса си, затова не казвам колко е прекрасно... въпрос на вкус. Но и твоето "на нищо не мяза" си е лично мнение. Peace

Знам ли , нищо не ми се видя достатъчно сладко . С изключение  само на баклавата бюлбюл ювасъ ...Иначе преди години съм правила по една книга кадъбоан . Много хубаво стана .
Между другото това кюнефе което ядох ти го дават в една найлонова тавичка , сиропа отделно към половин литър и като се прибереш се  залива и се изчаква ... Според мен сиропа не е във ред . Преди години един сладкар ( пак турчин , но не специално баклаваджия ) беше казал на една позната , че сиропа се вари 2:1 ,  40 мин. И от тогава дали за торта дали , за баклава или нещо друго така го правя .

# 969
  • Варна
Ето защо не ти е харесало... Другия път го опитай на място... най-добре с изглед към Босфора... ще поискаш да се върнеш и да хапнеш пак.

# 970
# 971
Много ми хареса сладкиша! Една водна чаша = на чаена,или повече?! newsm78

# 972
Сега гледам един филм , поднасят на главния герой биберли екмек ... и веднага заразах всичко и намерих рецептата  Joy

http://www.sahrapsoysal.com/tarif/777/biberli-ekmek-tarifi.html

# 973
  • Sofia
Е, момичета, завърнах се и аз от пътешествието в Истанбул и Одрин.
Този път мотото му за мен беше: "Опитай от всичко!". За пореден път съм очарована от турската кухня!
Естествено търсех да си накупя и продукти за експерименти тук. Взех си кори, кисело мляко, подправки, различни сирена, червена леща ... Обаче не можах да намеря продуктите за любимия ми десерт - кюнефето  Sad Залагах на Кипа, но там нямаше, за съжаление...
След две седмици пак ми предстои ходене до Одрин, може ли да ме ориентирате откъде да взема суров кадаиф и кюнефе пейнири?

# 974
Ееех, ужасни сте, ужасни, влезнах да си припомня рецептата за кюфтетата от червена леща и булгур, а сега правя списъци с неща за пробване и купуване, тц, тц, тц, наместо да правя списъци на дрехи за почивката, аз планирам какво да домъкна.

За кюнефето, този път и аз ще купувам продукти и ще се опитам да го направя поне наполовината по-сладко, края на юни пак ще питам за пропорции, че като го опитах, как не ритнах камбаната от сладост.

Иначе от Турция аз основно си нося нахут, нахут, нахут, нищо общо няма с продавания тук, а много обичам хумус.

Ако някой толкова не може да се ориентира в двата вида булгур, едър и дребен,  мога да пратя снимка, имам по малко и от двата вида, сега ще го снимам.

От сладостите им най-харесвам казан диби, даже предния път си купих на Доктор Йоткер някаква заготовка, но една пирятелка го прави, че и то се оказа доста завъртяно.

Общи условия

Активация на акаунт