Турска кухня *5*

• 523 793
  • 1 748
  •   1
Отговори
# 1 335
  • Пловдив
Аз също съм голям любител на корите им за баница.
Не са просто по-различни от българските, а нямат нищо общо с тях.
Фините кори, с които тук се прави баница - там се прави баклава.За бюрек / баница / корите са кръгли, плътни, ръчно точени и печени леко на сач, имат лека влажност, продуктът с тях става прекрасен.Може да се замразяват, но пресни са най-добре.

# 1 336
Фините кори, с които тук се прави баница - там се прави баклава.За бюрек / баница / корите са кръгли, плътни, ръчно точени и печени леко на сач, имат лека влажност, продуктът с тях става прекрасен.Може да се замразяват, но пресни са най-добре.
може ли линк снимка на такива кори

# 1 337
Аз български ползвам вече много рядко.Слагам във фризера.Не намирам разлика.Но вземам не от тези които са на бройка /от големите камари/ защото много бързо ми се слепват а тези които са в плик на килограм.Ето от тези http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://recepti.-spam136-/js/c … ;ved=0CCoQMygMMAw

# 1 338
  • София
може ли линк снимка на такива кори

Не говоря за по-дебелите, а за тези, които са по-фини и от нашите и не така крехки, а меки и гъвкави... няколко пъти ми носиха от Турция приятели... несравними са за всичко, но за вита баница са незаменими, все едно си си взела майстор под наем, за да ти ги разточи току-що пред теб вкъщи  Joy
Рулата за витата баница с нашите готови кори не стават никога гладки, а по-скоро ъгловати и външния вид на самата баница е нееднороден... или поне аз не ги докарвам...  Embarassed
В момента не намирам опаковката на турските, но на този линк може да видите на 4.10 мин., как лесно се работи с тях и че не съхнат при процеса на работа, дори и да е по-дълъг!

https://www.youtube.com/watch?v=n1aumxXubO4

Последна редакция: пн, 04 май 2015, 16:20 от arhbarzashka

# 1 339
  • Пловдив
Аз тънките не ги признавам за баница, хрупкава не я и харесват у дома.Истината е, че се правят с материал турските от всички видове, а това за нашите е трудно да се каже.

# 1 340
  • София
С нашите става хрупкава само на повърхността, а останалото е с пълнеж, то не е възможно да не е меко Simple Smile
И все пак, ако някой знае, дали има магазин в София, в който продават туски хранителни стоки, да пише... има едно черпене от мене...  newsm10

# 1 341
  • София
Аз наскоро открих едни нови за нашия пазар
кори, които наподобяват големите турски.
Кръгли са и около 50 см в диаметър, печени
са на сач , плътни и влажни.Продават се на бройка
и цена на кг.Има ги на пазара в Слатина, на Плиска,
може би и на др. места.

# 1 342
  • София
може би и на др. места.

Ми дай нещо като марка и име.

# 1 343
  • София
Аз български ползвам вече много рядко.Слагам във фризера.Не намирам разлика.Но вземам не от тези които са на бройка /от големите камари/ защото много бързо ми се слепват а тези които са в плик на килограм.Ето от тези http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://recepti.--reklamen-spa … ;ved=0CCoQMygMMAw

Мими, пропуснала съм поста ти, извини ме  Hug
Точно за този вид кори става дума  smile3521 Доколкото разбирам ги купуваш от Турция и ги замразяваш... умно! На мен са ми носили приятели, които летуват в Турция и то по 1-2 пакета, така че не са оставали, та да мисля как да ги съхранявам, защото изчезват своевременно  Wink  А намирала ли си от тях у нас? Дали някой внася и продава?

# 1 344
  • Русе
На пазарния ден в Ловеч предната седмица гледах подобни кори за баница. 5 броя бяха на цена от 2,50 лв. Вчера обаче нямаше, а хората, които ги продават бяха. Ще отида и другата сряда да видя. Решила съм да си купя да ги пробвам. Не мога да чакам до края на юни, за да си купя от Турция Laughing

# 1 345
  • София
Чакаме инфо...  Peace
Вики, поинтересувай се и за размера, моля те  Praynig Едните, които ползвах бяха елипсовидни с нормален размер, а другия вид бяха огромни.

# 1 346
  • Русе
Чакаме инфо...  Peace
Вики, поинтересувай се и за размера, моля те  Praynig Едните, които ползвах бяха елипсовидни с нормален размер, а другия вид бяха огромни.
Добре, само да докарат другата сряда. Размера на пакета беше голям, може би 25/30 см.
Мисълта ми беше, че можеш да потърсиш по пазарите. Тук тези кори бяха на тараба, където продават пакетирани и насипни ядки, боб, леща. Продават също така пакетирани турски булгур, турска червена леща и турски фурми без костилки Peace

# 1 347
Аз български ползвам вече много рядко.Слагам във фризера.Не намирам разлика.Но вземам не от тези които са на бройка /от големите камари/ защото много бързо ми се слепват а тези които са в плик на килограм.Ето от тези http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://recepti.--reklamen-spa … ;ved=0CCoQMygMMAw

Мими, пропуснала съм поста ти, извини ме  Hug
Точно за този вид кори става дума  smile3521 Доколкото разбирам ги купуваш от Турция и ги замразяваш... умно! На мен са ми носили приятели, които летуват в Турция и то по 1-2 пакета, така че не са оставали, та да мисля как да ги съхранявам, защото изчезват своевременно  Wink  А намирала ли си от тях у нас? Дали някой внася и продава?
Тук не съм ги виждала.

# 1 348
  • София
Добре, само да докарат другата сряда. Размера на пакета беше голям, може би 25/30 см.
Мисълта ми беше, че можеш да потърсиш по пазарите. Тук тези кори бяха на тараба, където продават пакетирани и насипни ядки, боб, леща. Продават също така пакетирани турски булгур, турска червена леща и турски фурми без костилки Peace
Свеки, която е отговорник по пазаруването Embarassed е обиколила всичко възможно, но в София вече няколко години не намираме. Надявах се, че има някое "тайно"  Wink място, където би могло да доставят поне по заявка, така че... ако някой знае такова....  Praynig

N.B. А пропо... Вики, ако видиш корите, моля те, ако не те затруднявам, да вземеш координат на човека, който ги продава /визитка или телефон/, за да му поръчам да ми изпрати една голяма опаковка /най-вероятно са в кашони/ по Еконт и да си замразя като  Мими. А и ако някой друг иска от тях за най-фините баклавички и вити баници... ще сме ти много благодарни...  Hug  bouquet  bouquet

# 1 349
  • София
може би и на др. места.

Ми дай нещо като марка и име.
Доставят ги насипни в големи пакети и се продават на бройка.
Сега не съм в София, но като се върна ще проуча коя е фирмата,
която ги произвежда. Купих си 3 броя за около 2 лева.Става една
голяма баница, или си правя 5-6 банички на грил тигана от 1 кора.

Общи условия

Активация на акаунт