Домашна машина за сладолед

• 148 530
  • 365
  •   1
Отговори
# 180
дорис, какво имаш предвид "варят". слагаш ги разбити, нали? та така те, ако заврат, се пресичат. или нещо не разбирам...

# 181
Машината не бива да върти повече от 40 мин. рискуваш да изгори , и не е нужно да е в камерата (въртенето става въпрос) Моята камера е нагласена на  -20 гр. за 24 часа като стои купата после сладоледа става за 20-30 мин. до ниво  на заледен крем (някак си се надига втвърдява и е ясно, че няма нужда да върти повече) и после го слагам в кутия във фризера за да стегне до край. Така пише и в упътването.

Меси!Това е, че след дори час нямаше видимо сгъстяване.Не беше замръзнала купата както трябва явно.Въпреки това, след като го оставих да замръзне, стана хубав.Вторият път направих този по-лесния, с кондензирано мляко.Получи добре.Карамелизирано също ще е подходящо.Не е трудно и да се направи.Пробвах и едно, от което става много хубаво смути.Представлява половин авокадо с някакъв плод, вода и мед.Добавих и чия.Стана нелошо.Чудя се, ако се направи италиански меренг от белтъците и се намали сметаната, дори и да се махне, дали ще стане нещо.Трябва да се пробва.Иначе лидълската машина си работи безпроблемно.

# 182
plm_79,
за мен кондензирано мляко не е вариант ,защото не е по малко вредно от готовия купен сладолед и в такъв случай не си струва усилието да го правя в къщи.
С  пресни плодове , с кисело мляко , с квасено сметана - консистенцията не става хубава - като стегне става на камък.

След моите експерименти най добре става с мляко, сметана и жълтъци. Единственото вредно до тук е карагенанът в течната сметана, но няма как иначе не става свестен сладолед.
Вече след като е готов още като е в купата може да се слагат суш. плодове (предварително накиснати), сладко, ядки , кок. стърготини , натрошен шоколад и каквото ти хрумне.
Предстои да пробвам с квасена сметана вместо с течна,като сложа повечко жълтъци дано  да стане !

# 183
А някой пробвал ли е глюкоза вместо захар?
Някъде бях гледала, че италианският сладолед се правел с глюкоза.

# 184
elenaregulus, и аз принципно не купувам кондензирано мляко, но това от лидл изглеждаше по-добре, сравнено с някои други, поне според описанието.В руския магазин има хубаво, а и много хубава заквасена сметана.Иначе може лесно да се направи нещо като кондензирано мляко.Млякото се вари и ако се добави захарта по-късно няма да се карамелизира, а ако се добави в началото ще стане дулсе де лече.Сигурно с кафява захар ще се получи също.Сладоледът ако стане само с белтъци, без сметана, може да се избегне и този карагенан, обаче сигурно няма да е така добре, както със.Ще пробвам.

# 185
Според мен на сладоледа не му е нужно толкова много захар , още по малко глюкоза . Прочетете в нета за гликемичният индекс и колко не добре е да се консумират такива храни .
Аз го правя с 3-4 с. л. кокосова захар или сироп от агаве и накрая прибавям сушени плодове или малко дом. сладко за повече сладост.
Всеки който го е опитал е на мнение че е достатъчно сладко.

# 186
За мен има смисъл да се занимавам с цялата тази врътня, за да хапваме всички в къщи по здравословен сладолед, иначе бих си купила готов има доста хубави например този е уникален

Сладолед Carte d'or брауни

# 187
дорис, какво имаш предвид "варят". слагаш ги разбити, нали? та така те, ако заврат, се пресичат. или нещо не разбирам...

Значи - сваряваш мялкото и отделяш много добре жълтъците. Разбиваш ги с малко водичка /така се разбиват по-добре/. Прибавяш бавно подсладеното мляко и после шомбъкваш жълтъците вече добре затоплени в млековарката. И бъркаш - 10 минути поне докато сместта ври. Не се пресичат. Веднъж сложих ванилия и какао в този момент на варене и ги пребих, но принципно са си ок и само набъбват и сгъстяват сместта все едно е крем. Става по-гъсто от боза. Накрая слагаш шоколада да се разтопи и си готов с този етап. Много ми се иска да може да слагам и сметана - става по-пухкав сладоледа.

# 188
Е, то дали захар или глюкоза е все тази.
А агавето пък е високо фруктозно и е доста по-вредно от глюкозата, защото се метаболира през черния дроб и разпадните продукти са все едно си пил алкохол, вдига се лошия холестерол, увеличава се риска от диабет тип 2 и т.н.
Навремето и аз ползвах агаве, но спрях, като попрочетох.

# 189
Е, то дали захар или глюкоза е все тази.
А агавето пък е високо фруктозно и е доста по-вредно от глюкозата, защото се метаболира през черния дроб и разпадните продукти са все едно си пил алкохол, вдига се лошия холестерол, увеличава се риска от диабет тип 2 и т.н.
Навремето и аз ползвах агаве, но спрях, като попрочетох.
За пръв път чувам това за агавето. Къде го прочете дай линк за тази информация. Аз съм чело точно обратното и то се продава в био магазините.
Ти си ползвай глюкоза щом така ти харесва.
ето инфо за нея:
(E 900 – 999 Други)
Име : Фруктозо-глюкозен сироп / Захар
Група : Опасни
Предупреждение : Консумацията в големи количества е опасна за здравето. Черният дроб не успява да го обработи мигновенно в енергия и го преобразува в мазнини. Повишава се риска от сърдечно-съдови проблеми, инсулинова резистентност и диабет.
Коментар : Доставя на организма единствено калории, без никакви минерали, витамини или други полезни съставки.
и линк за състава на купешкия сладолед
http://kakvoiadesh.com/app/index.jsp?showbarcode=3800024603150

Последна редакция: ср, 29 юни 2016, 22:55 от elenaregulus

# 190
Никъде не съм писала, че така ми харесва. Зададох въпрос дали някой е пробвал глюкоза вместо захар,което на практика е почти едно и също.
Има разлика между захар и фруктозо глюкозен сироп. Това най-вероятно е high fructose corn syrup, който аз лично също гледам да избягваме поради същите причини за фруктозата, за които писах по-горе.
А ти си ползвай агаве, щом ти харесва.
https://authoritynutrition.com/agave-nectar-is-even-worse-than-sugar/
http://m.huffpost.com/us/entry/450144.html
http://blog.doctoroz.com/dr-oz-blog/agave-why-we-were-wrong

Последна редакция: ср, 29 юни 2016, 23:01 от Пролетен дъждец

# 191
Някъде бях гледала, че италианският сладолед се правел с глюкоза.
Най-вероятно си прочела когато го споменах тук. Peace Така е- използва се глюкоза, защото така сладоледът не става на кристали. Peace Аз съм правила глюкоза вкъщи (тук ми беше голям проблем да я намеря в магазин, а нямах време да я поръчвам онлайн Laughing )- мисля, че използвах вода, захар и малко лимонов сок и варих за кратко на котлона да се посгъсти. Глюкозо-фруктозният сироп който използват в хранителната индустрия е друго нещо, доколкото знам. Всъщност, ако се сложи глюкоза вместо захар не е нужно да се слага голямо количество. Peace Предполагам, че и с мед резултатът би бил подобен newsm78

# 192
Dolce, благодаря, че ми отговори конкретно на въпроса!
Освен тук, бях гледала веднъж Иван Звездев, който също го спомена и приготви сладоледа с глюкоза вместо захар. Може да пробвам с твоя вариант и да видя има ли разлика.

# 193
Никъде не съм писала, че така ми харесва. Зададох въпрос дали някой е пробвал глюкоза вместо захар,което на практика е почти едно и също.
Има разлика между захар и фруктозо глюкозен сироп. Това най-вероятно е high fructose corn syrup, който аз лично също гледам да избягваме поради същите причини за фруктозата, за които писах по-горе.
А ти си ползвай агаве, щом ти харесва.
https://authoritynutrition.com/agave-nectar-is-even-worse-than-sugar/
http://m.huffpost.com/us/entry/450144.html
http://blog.doctoroz.com/dr-oz-blog/agave-why-we-were-wrong

Благодаря за тази информация! Човек не знае вече и в био магазините не може да се има доверие!
Фруктоза има и в плодовете, но те имат фибри , а фрешовете значи не са полезни , тъй като в тях остава само фруктозата в концентриран вид
Кокосовата захар има почти изцяло захароза , пише на опаковката че е полезна и с нисък ГИ, да не излезе че и тя е вредна, че вече в чудо се видях! Rolling Eyes

# 194
Пробвах следната комбинация.

400мл. прясно мляко

200мл. сметана 30%

4 яйца ( жълтъци и белтъци )

100гр. захар

50гр. декстроза

1 с.л. сладко от боровинки

2 с.л. ваников екстракт

Принципно количеството сметана трябва да е 400мл. , но понеже сложих белтъците и реших да го намаля двойно.От захарта, глюкозата и малко вода се прави горещ сироп ( около 120° ).Излива се леко при разбитите белтъци, като не се спира разбиването.Другото е ясно.Понеже ползвах мляко от млекомат и трябваше да се свари, прибързах, не изчаках да изтине малко,  и изпуснах малко жълтъците, но с пасатора това лесно се оправя.Може би стана с по-изразен яйчен вкус, но ванилията го замаскирва.Добавих малко глюкоза, за да видя дали ще има разлика, но не усетих такава.Ако се ползва само захар пак става и не се усещат кристали.Количеството май дойде в повече и на машината и трябваше около час, за да стане с добра гъстота.

Общи условия

Активация на акаунт