CV-та пишем безкрай, все ще ни вземат, знай!-тема No 20

• 62 197
  • 796
  •   1
Отговори
# 645
За по- запознатите исках да попитам: какъв компютърен курс се търси най-често. Минах няколко нива английски и сега се чудя какво да запиша така или иначе бездействам.

Благодаря!   bouquet

# 646
  • Има много детски смях.
SvetlaK, а как е минала изобщо предварителният подбор и интервюто?
Това не е никак трудно  Peace Повечето фирми просто купуват с ушите си, често няма тест или подобни, просто се презентираш. И ако успееш да се продадеш- впоследствие попадаш в подобни ситуации. Laughing И аз имах такава колежка, а говорим за доста ключов отдел в огромна международна компания. Но виж, английски си знаеше момичето, май си бяха поговорили с нея на английски на интервюто. Впоследствия си я обучихме, научихме я на всичко и в момента е доста цЕнен и ценЕн кадър  Peace

# 647
  • Перник
За по- запознатите исках да попитам: какъв компютърен курс се търси най-често. Минах няколко нива английски и сега се чудя какво да запиша така или иначе бездействам.

Благодаря!   bouquet

Най-често, имаш предвид не специализирана ИТ работа ли, Реа? Според мен работа с офис пакет - word, excel, power point, бази данни също искат все по-често. Aз това се сещам  Peace

# 648
  • Има много детски смях.
Зависи от естеството на работа.
Основно ексел. И уърд евентуално. Но пак зависи от сферата. На мен досега за над 10 години трудов стаж поуър пойнт не ми се е налагало да ползвам никога, уърд- изключително рядко. Затова пък ексела си го цукам и докато спя.

# 649
Благодаря!   bouquet
Най-често, имаш предвид не специализирана ИТ работа ли, Реа? Според мен работа с офис пакет - word, excel, power point, бази данни също искат все по-често. Aз това се сещам  Peace

Офис пакета го владея.
Направо се чудя с какво още да се усъвършенствам вече  Mr. Green

# 650

И какво ми остава - звъня на колеги да ми препоръчат някой. Все пак на доста от тях им се налага да съкращават служители. За добрите, всички съжаляваме. И ако им се е наложило наскоро да съкратят някой, който е бил добър и ще се справи, защо да не ни свържат? Но това не са връзки. Това са контакти.

Зина, бъркаш, струва ми се, връзките с контактите Simple Smile Вие ЧР-специалистите се научихте да се "контактвате" на разни места, което е много хубаво за хора, които наистина си струват, но нямат връзки. Аз разбирам връзкарството по друг начин - там вие въобще не участвате, назначават се направо хора без избор, без нужната квалификация даже, но с късмета да си близък на шефа или там който и да е. Това е връзкарството, контактите са за тия като нас, дето нямат връзки Simple Smile

Факт, в малките градове просто е някакъв ад.

Но иначе статията....не знам кое са празните приказки, аз в момента имам трудности да намеря хора с:
датски
холандски
шведски
счетоводители

и много,много други. Така,че ПРОБЛЕМ ИМА, колкото и да не ни се иска.

Знам много добре какви бяха въпросите, които се задават за изследването, лично аз съм отговаряла. Ето--при нас взимат без опит и трябва да Ви кажа,че това е пагубно....

# 651
Но иначе статията....не знам кое са празните приказки, аз в момента имам трудности да намеря хора с:
датски
холандски
шведски
счетоводители
и много,много други. Така,че ПРОБЛЕМ ИМА, колкото и да не ни се иска.
Знам много добре какви бяха въпросите, които се задават за изследването, лично аз съм отговаряла. Ето--при нас взимат без опит и трябва да Ви кажа,че това е пагубно....

Да търсиш случайно такива, които са на ТИ с доставките  Blush Факт е, че аз пък трудно намирам обяви, предполагам само големите фирми имат обособен отдел снабдяване, останалите се справят кой както може. Въпреки че, един такъв отдел, може да спести пари  на фирма, колкото за заплатите на служителите и отгоре

# 652
SvetlaK, а как е минала изобщо предварителният подбор и интервюто?
Това не е никак трудно  Peace Повечето фирми просто купуват с ушите си, често няма тест или подобни, просто се презентираш. И ако успееш да се продадеш- впоследствие попадаш в подобни ситуации. Laughing И аз имах такава колежка, а говорим за доста ключов отдел в огромна международна компания. Но виж, английски си знаеше момичето, май си бяха поговорили с нея на английски на интервюто. Впоследствия си я обучихме, научихме я на всичко и в момента е доста цЕнен и ценЕн кадър  Peace

Ще си позволя да стъпя на твоя пост, защото ми е изключително полезен. Peace

Това е единият вариант и е чудесно, че при вас е сработил. Другият е взимаш я и като не става - затова е изпитателния срок. Просто си тръгва.

Повечето фирми не правят тестове не защото нямат пари или не искат да разходват средства, а защото това е и време, което кандидатите трябва да отделят. А ако кандидата не е безработен, всеки час му е ценен. Ако някой ти хареса в рамките на две интревюта, риска си струва. Едно интервю за кандидата е поне 2.5 часа време. При нас са поне две. И ако сложа и тестове - отиват към един цял работен ден, разхвърлен обаче в два-три дни. И накрая, ако не го взема, съм му загубила времето на човека.

А и тестовете често не са показателни. Има тестове, които е трудно да излъжеш, така е. Но въпреки това, хората са склонни да не отговарят честно. Така че, дори и да не успее да излъже теста, може да създаде не съвсем коректен профил. Колко от вас биха си признали, че умишлено са наранили животно например?

А съм имала случай с човек, който технически и граматически беше перфектен в немския. Теста му беше изцяло верен. Обаче като започнахме са ди говорим....мъка. Човека знаеше всички правила, но речта му не течеше. Докато си сглоби изречението в главата минаваха минути. Като го сглоби и го каже - перфектно е. Но не върши работа.

Това, което всъщност искам да ви кажа е да не подценявате работодателя, само защото не ви прави специални тестове за определено нещо. Никой не може да симулира познание цели 6 месеца по отношение на нещо, което му е ключово за изпълнение на длъжността. Така че, тестовете не са задължителни. Дори и да се сгреши в подбора, има 6 месеца изпитателен срок, през който грешката е напълно поправима. Това е моето мнение.

# 653
  • Под кленовите дървета
Ами Ред, за счетоводители....мъжа ми миналата година ходи на няколко интервюта - те му предлагат заплата, колкото сегашната Shocked Местоположение - на другия край на София, а тук има осигурен транспорт на 15 мин. от нас за спешни случаи. Каквото и развитие да предлагат, за заплатата която дават за ангажиране на време и способности - няма смисъл.

# 654
Ами Ред, за счетоводители....мъжа ми миналата година ходи на няколко интервюта - те му предлагат заплата, колкото сегашната Shocked Местоположение - на другия край на София, а тук има осигурен транспорт на 15 мин. от нас за спешни случаи. Каквото и развитие да предлагат, за заплатата която дават за ангажиране на време и способности - няма смисъл.

А възможно ли е съпругът ти да е достигнал лимита на длъжността счетоводител като заплащане? Само разсъждавам. В крайна сметка, за едно ниво на длъжността, заплащането не може да расте без край. Расте до определен момент. От там нататък, трябва да порастне длъжността.

# 655
А възможно ли е съпругът ти да е достигнал лимита на длъжността счетоводител като заплащане? Само разсъждавам. В крайна сметка, за едно ниво на длъжността, заплащането не може да расте без край. Расте до определен момент. От там нататък, трябва да порастне длъжността.
Чудесно те разбирам какво искаш да кажеш с това, но как компенсират вдигането на цените на всичко. Щом живота поскъпва, щом цените се вдигат, за мен означава, че и заплащането за работата се повишава. На мен ми вдигнаха заплатата 3 пъти за 3 г. Ама и цените се вдигнаха за тия 3 г. поне 10 пъти. Щом хляба е по-скъп, значи и труда ни трябва да се повиши.

# 656
  • Под кленовите дървета

Възможно е, да. Поради същата причина вече гледаме навън.
Както hayasyказа - всичко поскъпва. А и срамота работник в цех за камъни да взима колкото мъжа ми. И после знаеш ли колко лицемерно ми звучи като чуя някой вишист да казва "учи, че да сполучиш", като виждам как висшето образование в Бг за нищо се няма. Говорим за магистър.

# 657

Възможно е, да. Поради същата причина вече гледаме навън.
Както hayasyказа - всичко поскъпва. А и срамота работник в цех за камъни да взима колкото мъжа ми. И после знаеш ли колко лицемерно ми звучи като чуя някой вишист да казва "учи, че да сполучиш", като виждам как висшето образование в Бг за нищо се няма. Говорим за магистър.

Щом сте го решили, дано да успеете.  Hug

Но и тук вероятно има по-високо платение позиции. Главен счетоводител, след това финансов директор. Или пък, ако не му се навлиза на такова ниво във финансите - Главен счетоводител, после ДЕС. Дори и собествена счетоводна кантора е вариант.

# 658
ZinaSt, със собствена счетоводна кантора защо си мислите, че се изкарват милионите?
Имам 2ма приятели с кантори и служители....не са цъфнали и вързали.

А относно цената на труда ни....положението е жалко. За специалисти, които въпреки всичко стоят тук и дават всичко от себе си, заплащането е смешно малко. Същите тези хора на вън, биха получавали най-малкото 5-10пъти повече.

# 659
ZinaSt, със собствена счетоводна кантора защо си мислите, че се изкарват милионите?
Имам 2ма приятели с кантори и служители....не са цъфнали и вързали.

А относно цената на труда ни....положението е жалко. За специалисти, които въпреки всичко стоят тук и дават всичко от себе си, заплащането е смешно малко. Същите тези хора на вън, биха получавали най-малкото 5-10пъти повече.

Да съм казала, че се изкарват милиони? За това как да изкараш милион, със сигурност няма да получиш съвет в тема, учеща как се пишат CV-та. Не съм казвала подобно нещо. Моля, не перефразирай думите по начин, предаващ ги толкова погрешно, че ги прави да звучат абсурдно тъпо.

Това за заплащането навън не е задължително вярно. Много хора са заминали и наистина печелят по 5-10 пъти повече. Но пъти повече са заминали и печелят далеч не повече, ако изобщо печелят. Доста и се връщат. Пощата ми е пълна със CV-та на жеаещи да се върнат. Много повече са от тези, които желаят да се махнат от тук. Първите, пострадали от кризата, са точно те.
Да, има позиции, за които чужбина е единствения вариант за доход, който да ти позволява да живееш нормално. Сестра ми е такъв специалист.
И отлично познавам бизнеса наречен собствена счетоводна кантора. Всичко ми е известно до най-малкия детайл - игрите на НАП и НОИ с големите одиторски компании, игричките по дипломирането на експерт- счетоводителите...всичко. Но продължавам да твърдя, че това е начин да се печелят прилични пари. Милиони - не. Просто приличен доход.

Не казвам, че е лесно, но съм и върл противник на тезата, че тук е куча колиба. И тук може. Стига да искаш, да си упорит и да полагаш необходимите усилия. Както е впрочем навсякъде. В чужбина може и да получава 5-10 пъти повече, но първо, ще трябва да получи правоспособност да работи като счетоводител по тяхното законодателство и второ, вероятно ще работи повече. В САЩ например, данъчните агенти се пре-сертифицират на всеки 2 години. Всеки 2 години учиш на ново, полагаш изпит и чак тогава можеш да продължиш да работиш...И не само в държавния сектор е така. Счетоводители, HR-и, всички се пре-сертифицират на определен период от време. Няма го това - взех си дипломата и до там. Дипломата е началото, не краят.

А конкуренцията каква е...в по-голямата част от Европа можеш да си оперативен счетоводител след 3 до 6 -месечен курс....Нали се сещаш колко са тези кадри? Безброй. Със сигурност като отиде там един счетоводител, знаеш наизуст българското данъчно, счетоводно и осигурително законодателство, ще го вземат от летището още и ще му дадат ако не 5 до 10, то поне едно 4 пъти отгоре като заплата....Айде стига с тия химери за неконкретизираното, напротив, свръх обширно понятие "на вън". Кое е това навън, където дават 10 пъти повече на счетоводител. Има ли си име, обособена суверенна територия, нещо конкретно? Или е просто "навън"? 

Последна редакция: чт, 31 май 2012, 22:18 от ZinaSt

Общи условия

Активация на акаунт