Въпроси за курбан

• 6 355
  • 17
  •   1
Отговори
Здравейте,не знам дали е това точното място ,но реших да попитам.Миналата година,през април месец ми почина бебенцето,а тая година пак април месец,почина свекър ми без да е боледувал ей така от раз  Sad Тея дни нещо ми се върти в главата,че ако не си правим курбан с мъжа ми и другата година нещо лошо ще се случи,не знам може би от страх.Никога не съм правила курбан и не знам как се случва,дали трябва да е от тази година или следващата,дали може да е на Гергиов ден,трябва ли да идва свещеник в къщи...Моля ако някоя е наясно с тези неща,да сподели. 

# 1
Миличка,според мен най добре върви попитай свещеник в някоя църква.И аз по едно време се бях замислила за корбан,но така още не съм разпитвала как се прави и кога се прави Hug И моля те изгони лошите мисли и не си мисли че нещо лошо ще се случи и догодина просто понякога има съвпадения Hug

# 2
Ние сме правили, за съжаление не помогна в нашия случай ...
Може би бяхме закъснели.
Носехме погача и червено вино ако не се лъжа, но най - добре е да отидеш и да попиташ. В различните църкви искат различни неща по принцип. Правихме го в църквата, не мисля че празниците имат нещо общо.
Успех и дано лошото ви забрави!  Hug

# 3
  • Талант на 2012,2013 г.
Аз също мисля, че няма нищо общо едното с другото.

Курбаните в различните краища хората ги правят по различен начин.

Ние правим на брат ми. Не в църквата, а у дома. Всяка година на една и съща дата колим мъжко животно. Събираме се най-близките, правим погача наречена за случая, трябва да има и червено вино.

Хапваме за здраве и така.

Но ти ако искаш попитай.

А няма лошо да си правиш курбан. Но започнеш ли го, трябва да е всяка година... Поне при нас е така. Peace

# 4
БЛАГОДАРЯ ВИ Hug

# 5
Ах мила, и като направиш курбан ще върнеш бебето или свекъра си? Само дето ще отнемеш живот, пък бил той и на животно и ще му причиниш мъки. Не виждам с това какво ще постигнеш, най-много пак да си навлечеш гнева Божи...В Библията пише: Не убивай и не е уточнено хора или животни. Е ако изповядваш Корана тогава ситуацията е друга..Не ви разбирам честно казано вас с курбаните, вместо да се помолите на Бог и да сведете глава смирено, ходите и колите животни.. Еми какво да кажа повече те фактите говорят сами за себе си...

# 6
  • Талант на 2012,2013 г.
Курбан се прави за здраве...

И какво искаш да кажеш с това, че фактите говорят сами за себе си?

Не ни разбирай, ние и не искаме това.

Толкова ли е трудно да да замълчиш пред болката на хората? Само да беше погледнала кога е писан последният пост.

Или нее... ако разровиш, то ще ти олекне... ooooh!

# 7
Няма значение откога е поста, важно е посланието му. Що ли все хора дето говорят за курбани губят близки и прочие. Пак в Библията е казано: който вдига нож от нож ще погине. И за да не ме сметнете за лудото отче дето проповядва из форумите ще кажа, че е жестоко да убиваш заради това че си загубил близки. Това е варварска традиция от турско време. Неслучайно думата е курбан, щото идва от турски. Или сигурно не мога да си изразя възмущението в темата за въпроси за курбан, щото тема антикурбан не виждам.
Съжалявам за загубите ви искрено и не ги пожелавам на никой, ама курбана няма да ви реши проблемите. Айде това от мен, че в тая тема вече ми става зле.

# 8
Да се извиним ли, че децата ни са починали и сме те накарали да се почувстваш зле?

# 9
  • Талант на 2012,2013 г.
Или просто да се примирим, че ти си недосегаема госпожо?

Ми като ти става зле в тая тема... Ние ли те поканихме?

Тук сме жените на които от нищо не им става зле.

Защото няма по-лошо от това да изгубиш най-милото си...

# 10
Съжалявам за децата ви...Да и това ме кара да се чувствам зле...Но зле ми става и от хора с подобно  мислене....
По-добре се извинете на животните преди заколението. Дано ви разберат само.

# 11
Или просто да се примирим, че ти си недосегаема госпожо?

Ми като ти става зле в тая тема... Ние ли те поканихме?

Тук сме жените на които от нищо не им става зле.

Защото няма по-лошо от това да изгубиш най-милото си...
Опитвам се да кажа само, че от курбана няма смисъл. Нито близките ви ще се върнат, нито ще предотврати бъдещи загуби, нито пък здраве ще донесе. Само ще причините умишлено болка и ще убиете едно животно, което също има деца или е нечие дете...Или животните не плачат и не ги боли....Айде моля ви се...

# 12
За мен фактът, че от толкова теми, в които са пролени хиляди сълзи на почернени майки, не си намерила време да изкажеш съболезнования, а се хвана точно за животните говори много ...

Вече ми се струва, че трупаш мнения, честно!  ooooh!

# 13
LadyLady, вземи наистина да прочетеш Библията! След това пак разяснявай какво пише в нея. На кратко когато Мойсей извежда християните от Египет, Господ му поръчва да заколят агне и с кръвта му да намажат вратите си, за да не ги покоси, както египтяните, а агнето да изпекат и изядат с вътрешностите. Намери си друга обосновка, не се излагай.
Относно думата "курбан" и произхода и, то той не е турски, а е от иврит. Гугъл може да ти помогне по въпроса.
Дали ти харесва или не тази традиция никой не те е питал в темата. Да си замълчиш в подходящият момент е въпрос на възпитание и съчувствие! Като толкова те жегва направи си я тази тема "антикурбан" и пиши на воля! Хората са казали: Господ забавя, но не забравя! И не, не само тези, които убиват животни, както си се изразила, губят близки. Безсмъртни хора още никой не е видял, пък били те суровоядци, веганци или вегетарианци!

Момичета, поклон пред душите на любимите ви!

# 14
LadyLady, вземи наистина да прочетеш Библията! След това пак разяснявай какво пише в нея. На кратко когато Мойсей извежда християните от Египет, Господ му поръчва да заколят агне и с кръвта му да намажат вратите си, за да не ги покоси, както египтяните, а агнето да изпекат и изядат с вътрешностите. Намери си друга обосновка, не се излагай.
Относно думата "курбан" и произхода и, то той не е турски, а е от иврит. Гугъл може да ти помогне по въпроса.
Дали ти харесва или не тази традиция никой не те е питал в темата. Да си замълчиш в подходящият момент е въпрос на възпитание и съчувствие! Като толкова те жегва направи си я тази тема "антикурбан" и пиши на воля! Хората са казали: Господ забавя, но не забравя! И не, не само тези, които убиват животни, както си се изразила, губят близки. Безсмъртни хора още никой не е видял, пък били те суровоядци, веганци или вегетарианци!

Момичета, поклон пред душите на любимите ви!
хубаво си чела Библията, ама да беше взела да си поосъвремениш знанията, щото щеше да знаеш, че вече писанията в Стария завет са твърде дискусионни  Wink. Нещо повече доколкото знам Новия Завет, където са хуманните предписания идва за да отмени по-несъвършения Стар. Думата курбан идва от турски и се употребява основно в онова време. Не разбирам хората загубили близки, които вместо да нахранят човек или животно, тръгват с ножа да го колят. Много ясно, че всички губим близки. Наскоро аз загубих един от най-добрите хора които съм познавала. Цялото и семейство колеше на воля курбани, даже синовете и. Много пъти им казвах да си преосмислят ценностите, ама не стана. Е сега вече си ги преосмислят и не колят...Не е само курбана, а манталитета. Живота е за да учи хората, докато всеки не си научи урока, ще се сблъсква и със смъртта и с разни други работи. Аз моя урок поне по отношение на курбаните съм си го научила. Пак казвам. Съжалявам за близките ви, ама бъдете малко по-осъзнати, а не в 21 век да лежите на курбаните да ви оправят нещата....

Общи условия

Активация на акаунт