С какво ви дразнят свекървите- 16 тема

  • 73 239
  • 757
  •   1
Отговори
# 525
  • Мнения: 6 365
Култура на хранене е да се храниш така, че да не ти е развалено настроението заради влошена естетика и влошени кулинарно-вкусови качества на храната. Но най-вече нещата да са лекинко ритуални, да се запазва свещената природа на храненето.

Иначе модели на сервиране имам няколко, като се почне от селския на дълга маса (в запас от предните поколения има 50 чинии за всички гости и нищо не се сервира в тава, затова пък вино се пие от една паница), мине се през американския (салата, пюрета и гарнитури в големи купи и се подават през масата) и се стигне до индивидуално сервиране с украси, балсамови редукции и простотии.

Няма значение какво ще е, стига да е свещено. Може и салата в легенче, но не и ако се пере в него. Правила съм 5 кила зелена салата в леген, по случай събиране на родата (на бившия), асистирахме си няколко жени и си беше баш приказка от Ева Луна, имаше специален момент.

В кристал или дървена паница- ако го няма момента на магия, нещо не е наред.

Обаче мушамичката разбива всичко и по никакъв начин не може да е свещена и да е част от култура на хранене.

Иначе за моментално сервиране на гореща храна има касероли, които са естетични и пазят по-добре топлината от алуминиевата тава на свекървещицата.

# 526
  • Fort Worth, TX
  • Мнения: 2 119
Ти пък тава...аз бъркам салата в легенче.

Joy
Ауу!И ти ли?
Аз си имам едно малко легенче-червеничко, което седи в шкафа на печката и го позлвам единствено за месене на тесто и смес за палачинки.

# 527
  • Мнения: 654
Ще си кажете,всичко ще си кажете Mr. Green
Кой мушама,кой леген,кой и двете Laughing
Аз имам нощува от баба ми и ми е много удобна за тесто.
Една приятелка чела някъде,че яйца се разбиват най добре в порцеланов съд и преди време подари на всички приятелки такива.
Но аз си имам една купа/малко прилича на легенче,малко/ и палачинките стават най добре.

# 528
# 529
# 530
  • Мнения: 654
Думата може би трябваше да ,,нощви",но по нашия край е ,,нощува".
Голям дървен съд,като моя в единия край има и плот.
http://www.kumanishop.com/antiki/43-noshtvi.html

# 531
  • Мнения: 6 365
Яйцата се разбиват в меден съд, защото част от медта влиза в състава на белтъка и го правят по-твърд. Колко е полезно не знам, но целта била външен вид.

# 532
  • Мнения: 7 337

Обща салата е една купа и няколко вилици.

Е къде сте го виждали пък това! Чисто практически как ще стигат до купата с вилиците?




Е ,къде няма да казвам ,не и при свекърва ми  .Тя е царица на аранжирането винаги всичко е супер изпипано и като вид и като вкус  Heart Eyes

Всички си бодат с вилиците от обща салата нищо трудно няма практически .

# 533
  • Мнения: 6 508
Не разбрах - кой кого обиди на селянин? newsm78

Богинята. Щом разбра, че твоята рода яде в очукани чинии върху вестници, реши, че действието се развива на село.

# 534
  • Шумен
  • Мнения: 5 276
Ох като заговорихте за мушами та се сетих мен как се опитваха да ме накарат (подарявайки ми често-често) новички мушамички големички като за масата във всекидневната  Crazy И това беше докато в един момент не заявих че аз такова нещо не искам да си ползват доброжелателите аз съм си решила да си слагам покривки  Simple Smile
Свеки пък по време на хранене (когато са само семейството в кухнята) слага правоъгълни подложки пред всеки върху покривката. Преди бяха от твърда мушама а сега са платнени като рогозки само че меки.

# 535
  • Мнения: 2 712
джоджо купа със салата ,от която всеки да си сипва в отделна чинийка не е като обща салата Laughing
Обща салата е една купа и няколко вилици.
Точно ! Да поясня на джоджо :
- тавата с гювеч и вилици / без чинии за индивидуално сервиране/,
- обща купа със салата + нарязан хляб върху мушамичка ! Култово !
"Айде ,яжте !" /Тавата може и да е с мусака, принципът е всеобщото бодене/
За такива нещица иде реч , а колкото до сливенското производство -
не бих отказала от килимите.

# 536
  • Мнения: 685
нарязан хляб върху мушамичка

Ох, това е ... Sick Виждала съм как бършат мушамата с гъбичка, с която почистват всичко в кухнята (без да се мие, а само се заплаква) и после пляскат хляба.

# 537
  • Мнения: 654
Ползвам всичко,и мушама,и подложки,и покривки,и подложки върху покривката,защото за мен е важно гостите ми да се чувстват добре.
По голяма част от гостуващите у нас са с деца,и малки,и големи.
Не искам да се чувстват неудобно когато изтърват прибор или детето разлее чашата.
При мен зависи от настроението и повода.
Случвало да си сервираме закуска в градината на искрящо бяла покривка,а също така се е случвало на Коледа да имаме мушама.
За мен е важно всеки в моя дом да се чувства добре,и ако за снахата е важно да има сложена ленена покривка,ще го направя.
Ще го направя,защото ще ми е приятно да и доставя удоволствие.
За свекървата е късно да се докарвам,но за снахата и зетя има време.

# 538
  • Мнения: 2 712
нарязан хляб върху мушамичка

Ох, това е ... Sick Виждала съм как бършат мушамата с гъбичка, с която почистват всичко в кухнята (без да се мие, а само се заплаква) и после пляскат хляба.
+ това ,със същата гъбичка се забърсва кухненският плот + мивката !

# 539
  • Мнения: 51
 Много обичам да се храня на покривка... ако може и искрящо бяла да е, НО вече рядко имам тази възможност. Ако не детето да събори нещо, то това... ще съм аз. Mr. Green Имаме ли гости, бялото става пъстро, но пък още не съм се отказала от покривката де... И подложки също ползвам! Peace

Общи условия

Активация на акаунт