Иначе модели на сервиране имам няколко, като се почне от селския на дълга маса (в запас от предните поколения има 50 чинии за всички гости и нищо не се сервира в тава, затова пък вино се пие от една паница), мине се през американския (салата, пюрета и гарнитури в големи купи и се подават през масата) и се стигне до индивидуално сервиране с украси, балсамови редукции и простотии.
Няма значение какво ще е, стига да е свещено. Може и салата в легенче, но не и ако се пере в него. Правила съм 5 кила зелена салата в леген, по случай събиране на родата (на бившия), асистирахме си няколко жени и си беше баш приказка от Ева Луна, имаше специален момент.
В кристал или дървена паница- ако го няма момента на магия, нещо не е наред.
Обаче мушамичката разбива всичко и по никакъв начин не може да е свещена и да е част от култура на хранене.
Иначе за моментално сервиране на гореща храна има касероли, които са естетични и пазят по-добре топлината от алуминиевата тава на свекървещицата.