Нашите кухни - тема 43

• 94 704
  • 740
  •   1
Отговори
# 285
benche, ами незнам дали ще можем  да си купим всичко на куп. Сега чакаме оферта за кухнята. Но поне фурна и плот ще земем. Абсорбатора и съдомиялната са под въпрос. Зорлем правим душ кабина, която беше предвидена да се прави догодина. Ама като шурна оная ти вода през вратата:) Наклона е малък и затова. Ама тия от душ кабините казах че е перфектен за душ кабина. Та и там 1000 и кусур:(

# 286
  • Раковски
Задължително и аспиратор инак парите влизат в шкафовете и стените.

# 287
  • 14°25´17˝ ... някъде по линията...
Ще слагаме вградени фурна и плот едни над други. Интересува ме контактите за включване, къде обичайно се слагат? точно зад уредите или трябва да са изнесени на стената при съседния шкаф. Мисля си, че ако са точно отзаде може да се нагряват. А и доколкото разбирам един път включени няма как да ги изключиш от ел. мрежата, особено ако са точно отзад. Как е при вас? Ел. техника  ни ги е сложил точно отзаде и мисля че това е грешка. А и като гледах фурните са дълбоки  около 55-57см. незнам има ли място за щепсел.

Ние ги слагахме в шкафа отстрани, даже май има и някакво правило, че трябва да бъдат достъпни и ако нещо не дай си Боже стане, да има достъп до контактите. Само на плота е зад/под него, но в чекмедже под него (на нас фурната и плота са ни на различни места).

Няма значение къде ще сложите ТВЪРДИТЕ ВРЪЗКИ на фурната и  плота.
Почти всички плотове и фурни се връзват на твърда връзка, заради консунацията им.(Затова заводски нямат щепсели)
Голяма грешка е да им слагате щепсели и контакти. Е тогава може да стане нещо.
Пускаш фурната на горен и долен реотан и печеш примерно час и половина нещо.
Тоя контакт направо ще почне да свети.
А и недай си боже стане нещо, няма да се навреш в шкафа до който светка и тряска да изключиш
печката или фурната, а ще тичаш до таблото с бушоните и ще свалиш главния бушон.

Не си правете хора експерименти с тока и не слушайте разни измислени майстори с "правила".

Прочете си хубаво инструкциите на уредите. Вижте каква им е консумацията и се замислете за тия контакти дето слагате. Прочетете колко ампера е контакта и колко ампера е примерно плота.
По същия начин се монтират и всички бойлери. Не напразно има ключ за бойлер, а не се слага обикновен ключ за "ламба" .

За това пише да се вика електротехник или специализиран сервиз за монтаж на уредите.

Confused Понеже съм цитирана, ще добавя по повод на "измислените майстори с правила", че на нас уредите ни ги свързва сертифициран електротехник и имаме някакъв документ/гаранция за свършената работа. Тука това е задължително, не че не може някой по домашному да си свърже уредите, но в случай на нужда гаранцията пропада, застраховката няма да е валидна, а може и да бъде подведен под отговорност, ако стане пожар и т.н...

П.П. Уредите ми са също АЕГ и доколкото си спомням, по щепселите си личи, дали са предназначени за контакти или за твърда връзка (разбира се, може да се преправи, но никой сериозен електротехник не би се наел да прави промени, които биха били опасни или при които той може да си загуби лиценза). Напр. хладилника се свързва с контакт, но е абсурдно той да се намира зад уреда и при всяко размразяване да не налага издърпването му.

П.П.П. Също относно "правилата" - електротехникът например отказа да постави лампа в близост до мивката (има някакви норми, колко далече от водата може да се сложи). Така че имаме лампи над работния плот, но не и над мивката, сега си купихме с идеята сами я сложим и нарушим тази норма.

# 288
Тъй като dalil спомена абсорбатор, а shadowman-аспиратор, може ли някой, който разбира да ми обясни разликата, защото виждам,че се използват като синоними, а те не са. Поразрових се в нета, но не намирам точно и ясно обяснение на едното и другото и кое е по-добре да се вземе в крайна сметка.

# 289
# 290
дааа моя е грешката. И аз много неправя разлика между двете. Но аспиратор трябва да сложа имаме дупка  през която да се отвеждат парите в комин. За другите знам, че никаква работа невършат

# 291
  • на Мелмак
Да се включа относно питането за индукционният котлон-аз съм с такъв и си струва всяка стотинка,много съм доволна Peace

# 292
дааа моя е грешката. И аз много неправя разлика между двете. Но аспиратор трябва да сложа имаме дупка  през която да се отвеждат парите в комин. За другите знам, че никаква работа невършат

Другите просто пречистват въздуха и имат филтър, в който се натрупват мазнините и миризмите и който се сменя периодично. В допълнение се държи отворен прозореца на кухнята. Те са алтернативата за онези, които нямат дупка във външна стена за вентил или изход за комин.

# 293

Здравей,
Ползвайки аспираторът като абсорбатор с активен въглен - първо му намаляваш капацитета и второ му увеличаваш шума, а да не говорим, че грам работа не върши  Simple Smile

# 294
Здравейте,
избирам си уреди за вграждане за новата ни кухня .Спряла съм се на Siemens i Bosch.Ако някой има такива нека да сподели дали е доволен и какво означава функцията 3Di Auto pilot ?

# 295
Здравейте,
избирам си уреди за вграждане за новата ни кухня .Спряла съм се на Siemens i Bosch.Ако някой има такива нека да сподели дали е доволен и какво означава функцията 3Di Auto pilot ?

Здравей,
Без да съм съвсем сигурна, но мисля, че някъде съм го чела - 3D е функция за фурните на Bosch, което означава че топлият въздух не се разпространява само от един заден вентилатор, а има малки процепи по цялата вътрешност на фурната и яденето се обдухва от всички посоки, което спомага за равномерно изпичане.... или нещо подобно...
Знам със сигурност, че Бош е средния клас а Сименс висок - съответно и ценово имат разлика... чувала съм, че в съдомиялните са най-добри.... друго не знам - дано да съм помогнала Simple Smile

# 296
Цитат
Изкушавам се за комбинирана фурна и фурна с пара и се чудя дали индукционния плот си струва парите.  Thinking
Струва си.

# 297
  • София
Ще слагаме вградени фурна и плот едни над други. Интересува ме контактите за включване, къде обичайно се слагат? точно зад уредите или трябва да са изнесени на стената при съседния шкаф. Мисля си, че ако са точно отзаде може да се нагряват. А и доколкото разбирам един път включени няма как да ги изключиш от ел. мрежата, особено ако са точно отзад. Как е при вас? Ел. техника  ни ги е сложил точно отзаде и мисля че това е грешка. А и като гледах фурните са дълбоки  около 55-57см. незнам има ли място за щепсел.

Ние ги слагахме в шкафа отстрани, даже май има и някакво правило, че трябва да бъдат достъпни и ако нещо не дай си Боже стане, да има достъп до контактите. Само на плота е зад/под него, но в чекмедже под него (на нас фурната и плота са ни на различни места).

Няма значение къде ще сложите ТВЪРДИТЕ ВРЪЗКИ на фурната и  плота.
Почти всички плотове и фурни се връзват на твърда връзка, заради консунацията им.(Затова заводски нямат щепсели)
Голяма грешка е да им слагате щепсели и контакти. Е тогава може да стане нещо.
Пускаш фурната на горен и долен реотан и печеш примерно час и половина нещо.
Тоя контакт направо ще почне да свети.
А и недай си боже стане нещо, няма да се навреш в шкафа до който светка и тряска да изключиш
печката или фурната, а ще тичаш до таблото с бушоните и ще свалиш главния бушон.

Не си правете хора експерименти с тока и не слушайте разни измислени майстори с "правила".

Прочете си хубаво инструкциите на уредите. Вижте каква им е консумацията и се замислете за тия контакти дето слагате. Прочетете колко ампера е контакта и колко ампера е примерно плота.
По същия начин се монтират и всички бойлери. Не напразно има ключ за бойлер, а не се слага обикновен ключ за "ламба" .

За това пише да се вика електротехник или специализиран сервиз за монтаж на уредите.

Confused Понеже съм цитирана, ще добавя по повод на "измислените майстори с правила", че на нас уредите ни ги свързва сертифициран електротехник и имаме някакъв документ/гаранция за свършената работа. Тука това е задължително, не че не може някой по домашному да си свърже уредите, но в случай на нужда гаранцията пропада, застраховката няма да е валидна, а може и да бъде подведен под отговорност, ако стане пожар и т.н...

П.П. Уредите ми са също АЕГ и доколкото си спомням, по щепселите си личи, дали са предназначени за контакти или за твърда връзка (разбира се, може да се преправи, но никой сериозен електротехник не би се наел да прави промени, които биха били опасни или при които той може да си загуби лиценза). Напр. хладилника се свързва с контакт, но е абсурдно той да се намира зад уреда и при всяко размразяване да не налага издърпването му.

П.П.П. Също относно "правилата" - електротехникът например отказа да постави лампа в близост до мивката (има някакви норми, колко далече от водата може да се сложи). Така че имаме лампи над работния плот, но не и над мивката, сега си купихме с идеята сами я сложим и нарушим тази норма.

Съжалявам ако си ме разбрала грешно, но това си го писала ти:
даже май има и някакво правило
никъде не пише, че уредите са монтирани от сертифициран електротехник.
Това е най-добрия вариант за всеки който може да си го позволи или закона го изисква.
Идеята ми беше да не позволявате на разни "майстори" да пипат по уредите.
За отговорността си много права, защото имаш и документ за монтажа, а и гаранцията на уредите ти важи с  този документ.
Тук в България всеки си мисли, че може да върже три жици и никой не мисли какво може да стане от една слаба връзка. А пък и ходи доказвай после кой ти го е вързал та да носи няква отговорност.
По света хората са ги писали тия закони с кръв и опит и не напразно всеки майстор има лиценз и трепери за него.

# 298

[/quote]
Аз също съм се опарвала от такива пишман-майстори, затова разчитам само на препоръчани от познати и доказани професионалисти. Особено пък за опасни ел услуги и свързване на битова техника...Последно трябваше да се монтира пералня...голям зор видяхме, опитвахме сами дълго време, не стана...накрая повикахме екип на http://remontnaboileri.eu/ които се оказа, че ремонтирали и свързвали всякакви уреди и хората се справиха доста бързо Simple Smile

# 299
dalil, някъде зад фурната е връзката. По принцип си остана място достатъчно място между фурната и стената след вграждането на фурната - сигурно около 10см. Някъде там е връзката и на котлоните. Уредите са монтирани преди около 7 години и от тогава никога не сме ги разкачали.

Общи условия

Активация на акаунт