Истанбул 10

• 56 338
  • 725
  •   1
Отговори
# 675
  • ВАРНА
      На границата е на късмет  Wink Например моето пътуване -  на отиване бяхме единствен автобус и, въпреки че сваляхме багаж, минахме много бързо. На връщане - трети или четвърти автобус... Естествено, че се позабавихме  Peace

# 676
Има  друга католическа църква, до която се стига по едни стъпала надолу. Много е красива. От многото обикаляне в жегата /през септември/, бяхме и на Принцовите острови, фериботи, конясване, на мене ми стана лошо и се огледахме къде да поседнем и видях тази църква. Много ми хареса. Нали ми беше лошо и не направих снимки. После продължихме по Истиклял и предположих, че ми е паднала захарта  / пусти диети/  и реших да си купя две парчета баклава. Не знам какво си помисли сладкаря, но не ми взе пари.

http://www.inacloud.eu/wp-content/uploads/2010/10/IMG_0550.jpg
Снимката не е моя, намерих я в нета. Извинявам се на авторката.

# 677
А как беше на границата?Чака ли се ?Ние престояхме 4 часа и това е причината, да се замислим отново.
Ние вчера - около 80 минути. Събрали се бяха може би около 6 български автобуса. Граничният контрол от 2те страни беше горе-долу бърз, 20 минути от турска страна, 40 от българска и после 20-25 минтути проверки от ДАИ.
На отиване беше много бързо, към 30-40 минути.

# 678
  • Plovdiv
Снощи на границата с Турция имаше някаква проверка от агенция митници към ЕС и въпреки това беше супер спокойно,около 50мин. престояхме общо там.

# 679
Здравейте момичета,
Имам един въпрос - като се качим на метрото от Аксарай, на спирка Карталтепе или на Байрампаша трябва да слезем за МОЛ Форум? Обърках се, тъй като тук са дадени и двете?

# 680
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Коджатепе нещо си

# 681
Това съм си копирала от тема3 за Истанбул:

Форум мол
От Лалели пеша до голямото кръстовище на няколко нива, което е Аксарай , от там с метрото до спирка Байрампаша.

Виждам,че Шебек е писала друго-кое е вярно newsm78,аз още събирам само инфо,защото мисля да ходим без агенция.

# 682
Вижте в сайта на самия МОЛ.  
Така или иначе, ще го видите от прозореца.
http://www.forumistanbul.com.tr/forumisten/?lang=TUR&mo=contact-12

Последна редакция: пн, 28 май 2012, 13:21 от ASSAMARIS

# 683
На картата от сайта на мол Форум се вижда перфектно-станцията е Kartaltepe-Kocatepe,значи това,което съм си копирала си е грешно инфо. newsm78

# 684
Слиза се на 5тата спирка, Kartaltepe-Kocatepe, молът се вижда от самата метростанция, която не е под земята. До него има и Икеа.
Самият мол е в квартал Байрампаша, поне аз с това впечатление останах, но спирката му не е Байрампаша, а тази горе.

# 685
  • софия
Записвам се и започвам да ви чета. Имаме намерение за ходене през септември със собствен транспорт. Отивам да чета и проучвам - хотели, агенция за хотела, пътуване с личен автомобил и т.н. "дреболийки". Hug За сега нямам въпроси, защото нищо не знам.

Последна редакция: пн, 28 май 2012, 15:34 от zvanche

# 686
h_o_p_e, правилната спирка е Kartaltepe-Kocatepe! Това, което си копирала съм го писала аз, беше отдавна. На сайта на мола така пише и от там стана объркването. После тази информация беше махната от първа страница, защото не е вярна, но ето че който рови и чете съвестно стига до нея и се подвежда и объкрва. Съжалявам за това! Но няма начин да бъде изтрито и затова си стои.

# 687
Пинеееееееееееееееееееее  Shocked Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug

# 688
pina, добре дошла!  Hug

Мацки, завърнах се и аз снощи късно. Изчетох ви и днес цял ден пиша моите впечатления. Малко ми е нервен и объркан поста, ама и работа върша и бързам на вас да се отчитам. Слагам го в скрит текст, щото е дълъг. Дано имате търпение да четете  Hug

Скрит текст:
Заповядайте моят разказ за пътуването ми до Истанбул.
Започвам с коментар относно организацията и повече няма да споменавам туристическата агенция- преди да стигнем в Истанбул трябваше да спрем някъде за да се освежим и пием кафе. Това не се случи, тъй като шофьора подмина комплекса за почивка /съдейки по поведението му по време на придвижването ни в Истанбул, приех за себе си, че за него това е първо пътуване из този град или най-много второ, добре че имаше добри истанбулчани, които ни показваха от къде да минем с рейса, а също така и една от местните екскурзоводки, която беше и навигатор през втория ден/. Ето защо, ние се озовахме на Орду джадеси в седем сутринта, сънени, схванати и подрусващи се нервно в резултат на нуждата ни от WC. Една от екскурзоводките ни /няма да назовавам имена/ ни обясни, че поради ранния час, в който пристигнахме, в хотела няма да има свободни стаи за настаняване, /което си го знаехме/, ето защо ще си оставим багажа в три на брой стаи, ще се поосвежим и тръгваме на пешеходната обиколка до Султанахмед. В този момент почуствах леко притеснение от нещо неприятно, което предстои. След около 15 мин., докато се паркира автобуса пред Университета на Лалели, и се стоварят багажите, стигнахме до хотела и ШОК! Хотела се оказа сменен, според нашите екскурзоводки- от турския туроператор в последния момент, но това на нас никой не ни го беше казал, разбира се! По оферта хотела трябваше да е Сурейя /в който беше отседнала Джулс преди месец/, а този в който ни настаниха е Метро отел, на 5 метра по диагонал от Сурейа. Хотела е пълна скръб, развалина, в ремонт, мръсни тоалетни, смърди, пълен ужас!!!  Не съм очаквала лукс, ама и тази гадост не съм я предполагала  Sad. Наблъскахме се 15 човека с багажите в отпусната ни стаичка за отмора, метър на метър и петдесет, струпахме куфарите и чантите, търпеливо се изредихме всички до WC, нямаше време да си измием и очите дори! Така беше и в другите 2 стаи. Много се разочаровах. Стига толкова за това.
Започва веселата част  Simple Smile.
Тръгнахме на пешеходната обиколка. Имахме си местна екскурзоводка, не си направих труда да й запомня името, около 60 годишна. Разказваше подробно жената, ама аз не я слушах много много, нали все пак си бях прочела всичко в нета  Laughing  Wink, подмятах се наляво надясно из джадесито и Хиподрума, снимах безразборно /както и вие ще се уверите по-късно  Simple Smile/, общо взето бях супер щастлива и ентусиазирана. До 13:30ч. със спътничката ми успяхме да посетим Синята джамия / където миришеше много лошо  Simple Smile/и Св. София. Бях купила е-билети за Св. София и Топ Капъ. Така че в тези обекти влезнахме безпроблемно. Имах нещастието по време на обиколката из Св. София да ми свърши батерията на апарата и за това нямам снимки от вътрешността й /ще се сдобия с такива на по-късен етап/. Към 13:30ч. се върнахме в хотела за да се настаним в стаята ни.  След приблизително два часа, през които си заредих фотото и други разни неща, тръгнахме към Капаль чарши, където не се мотахме, минахме през една улица само. След това посетихме Йерeбатан. Оттам по трамвайната линия, та на моста Галата /кеф  Grinning/ пътьом видяхме гара Сиркеджи. Реших, че ще ходим да се мятам най-после на кула Галата, но след като минахме под някакъв подлез излязохме на Тюнела и реших, че трябва да се повозим на фуникулера. Истината е, че не бях особено сигурна накъде да хвана за Галата. От фуникулера веднага попаднахме на носталгичното трамвайче  Simple Smile.  Тръгнахме по Истиклял, Таксим. По пътя наобратно се помотахме по успоредни на Истиклял улички, уж за по-лесно и да не се лутаме в тълпата, та се и позагубихме малко  Simple Smile, ма това си знаех, че ще ми се случи, и ориентирайки се по една висока не особено хубава сграда излязохме пак на Истиклял, от Каракьой хванахме трамвая и се прибрахме в хотела, беше към 21:00ч. Общо взето и трите вечери се прибирахме рано, та не съм попадала на нощния живот в Лалели, но другия път ще наваксам пропуснатото в този смисъл  Simple Smile. Относно Истанбулкарт-купих я от един павилион до университета, след като бях минала през целия Орду и никъде другаде не видях да се продава, за сметка на това имаше много машини за жетони и на едно място и апарат за зареждане. Павилион за Акбил всъщност, истински, видях на Кадъкьой. Зареждах три пъти, като първия път заредих 30 лири, втория 5 и третия 10, общо 45 лири, къде отидоха тези пари така и не разбрах. Останаха ми около 5 лири всъщност, но не обърнах внимание при последното таксуване. Депозита и на мен ми е 7 лири, щото си имам много хубава синя пластмасова дрешка  Laughing.
Вторият ден започнахме с обиколка на Долмабахче. Много е красив. След него, от пристанището на Кабаташ се качихме на кораб до Буюкада. Качихме се на горната открита палуба, но духаше вятър и след като се наснимахме и намръзнахме, слязохме на първия етаж. Не знам коя беше фирмата превозвач на отиване, билета струва 5 лири. Голямо желание имах да посетя този остров, голямо нетърпение в кораба. Е, бях там. Не съм особено впечатлена обаче. Очаквах да има много цветя, нямаше. Иначе беше зелено. За сметка на това миришеше страшно много на конски изпражнения, много неприятна миризма. Не разбирам какво толкова намират хората в разходката с файтон. Конете-много мръсни, неподдържани. Там бяхме два часа. В 15:00ч. си хванахме корабче на Шехир, то е 3 лири и се плаща с истанбулкартата. Слязохме на Кадъкьой, видяхме отдалеч гара Хайдарпаша. От там намерихме втората спирка за автобуси /по безценното упътване на pina/ и след 20 минутно въртене по таз спирка, вече бях доста отчаяна, видях автобус 14F, метнахме се на него и поехме към ... познайте къде... любимия Чамлъджа, разбира се! Като се качихме в рейса, вече, до нас мина и автобус № 13B, но както се казва след дъжд-качулка. Возихме се до спирка Чамлъджа туристик /но в рейса не я съобщиха туристик, ама аз си знам втората Чамлъджа/. Слязохме на спирката и вече по описанието на Шебек, по стръмната уличка нагоре и т.н., общо взето аз уж ходя много пеша, всеки ден, ама по едно време ми писна да изкачвам тоз баир! И тъкмо стигнах мечтаната цел, застанах на тераската снимки, т’ва онова, и като заваля един дъжд! Ужас! То цял ден над парка имаше огромно количество черни облаци, ама решиха да се изсипят точно над мен! Добре че, в деня преди да тръгна, след като установих, че по Графа не продават вече гумени ботуши, успях да си взема от магазинче за „лев” 2 дъждобрана. Е вярно, не бях много фешън, ама бях суха почти, имах и чадър. Краката ми станаха вир вода.
Третият ден, вече беше по-спокоен. Започнахме с Топ Капъ. Беше претъпкано с туристи от цял свят. Той е и в ремонт в момента. По едно време доста се изнервих, за щастие вече бяхме на края на обиколката. А се изнервих защото бързах. Бързах за така копняната, желана и сънувана кула Галата! Но преди да тръгнем към нея се отбихме по Соук чешме сокак, наистина много симпатична уличка  Simple Smile.
След катерене по нелеките стръмнини стамбулски в посока нагоре, без точна представа къде точно се намирам, изведнъж се появи пред мен от дясно! Полетях като я видях! Такова щастие. Ще си призная, че най-нагло, без изобщо да се замислям, задминах цялата дълга около 50 м. опашка и се наредих току пред стълбите на кулата, измествайки три девойки мили. Най-голямата изненада беше, че никой не ми каза абсолютно нищо! Изобщо не реагираха на поведението ни! Трябва да ме е срам, ама не ме е, е не се и гордея  Embarassed Simple Smile.  А като се качихме горе, леле, кеф, кеф, кеф, усмивка от едното ухо до другото, треперех от щастие, честно! Снимки, снимки, снимки! Изведнъж, от всички страни, започна езан! Отвсякъде в кръг екна! Получи се доста нестроен вой! След като слязох, поседях доста пред самата кула, порадвах й се от всички страни и пак тръгнахме.  Отново по Истиклял /четири пъти за три дни!!!/, на метрото- наляво, наляво, надолу, още по-надолу ....   след 10мин. Слязохме на 4 Левент. И там гледки, от всякъде навсякъде, снимки, турско кафе като на Джулс. Около час и половина изкарахме и там, позволих си да се попеча дори, тоест навих си ръкавите на тишърта и се поопънах на стола. Няколко младежи ме поогледаха доста старателно, аз се направих на разсеяна  Wink Sunglasses. Не гледах 4D-то, реших да не си експериментирам с очите. 

За финал: изкарах си супер, изпълних си на 99 % програмата, оставих си и неща за повторно пътешествие. Много съм доволна и щастлива. И времето беше много хубаво, въпреки едночасовия дъжд, който ме валя на Чамлъджа. Хареса ми абсолютно всичко.
Не успях да изям нещата от списъка, който имах. Ядох само су бюрек /хубава е, заприлича ми на макарони със сирене  Simple Smile/, кумпир ядох, това е страшно вкусно /давайте рецепта, как се прави тоз картоф!!!/, ядох, по заръка на Анджи, локум от морков от едно магазинче на Истиклял, също видях по-различен локум в Koska, но там продавача беше нещо изнервен и се отказах да си взимам от него. Ядох и ананас на клечка, много сочен и вкусен беше  Laughing. Ядох профитероли в сладкарница Инджи, нарочно я търсих, страшно много ми хареса, то шоколад, то сладост. Пих и лимонада там /почувствах се като Фатмагюл, само Керим ми липсваше, хахахаха/.

Това май е всичко. Ще допълвам със сигурност. По-късно през нощта ще дам и линк със снимки в този пост.
Дано сте имали търпение да ме изчетете!

П.П. Благодаря на всички вас, за съветите, напътствията, пътеписите, снимките и всичко, което правите за тази тема! Ръководила съм се изцяло от вашите писания! Целувам ви всички!   Hug Heart Eyes

Последна редакция: пн, 28 май 2012, 22:30 от Hellenn

# 689
Хелънчееее  Hug Hug Hug Hug Hug Hug

Добре дошла  Hug Защо нервен пък ти, дано да е от работата, а не от впечатленията  Tired

Сядам да те чета  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт