Истанбул 10

• 56 791
  • 725
  •   1
Отговори
# 90
Девойки, не ми се чудете на шрифтовете, линковете и други подобни зулуми,които може би ще станат,защото сега се уча.  bouquet

# 91
  • ВАРНА
           Таня, благодаря  Peace  Че тъкмо съм загледала една Бохемия с четири нощувки... а там почти цял един ден е посветен на Буюкада. Не, че много си падам по организациите, но си мислех - за пет дни чак пък нищо организирано да не запиша.... айде поне едни острови, така и така ще се ходи...  Grinning  Аз, като една не гледала нито един сериал  Embarassed, по-скоро бях заинтригувана от един разказ за Хейбелиада . Ще си позволя един цитат от него:
      "...В средата и третата четвърт на XIX в. (т.е. от края на 40-те години та до Освобождението) на остров Халки е имало цяла българска колония. ”Колонизаторите” са част от цариградските българи, които, да припомним, понякога са достигали до 35-40 хиляди (повечето от тях - мъже в активна възраст, занаятчии и търговци); затова с право мнозина автори (как да забравиш Тончо Жечев?) са писали, че Цариград е бил най-големият български град..."
       Та сега моля тези, които са ходили на Хейбелиада, да си кажат и те мнението Simple Smile

# 92
  • Варна
Благодаря, Таня! Аз също мислех за Кабаташ. Определено не примирам по къщи от сериали, но все пак ми се иска, макар и набързо, да видим островите (досега не сме ходили). Не съм убедена дали именно най-големият си заслужава най-много, още не съм решила кой ще е. Искам обаче да минем през някой от тях на път за Азия, на която е време да отделим няколко часа. Вероятно единият ден ще е посветен на някой от островите, оттам Бостанджъ, после Чамлъджа (по светло, защото нямам фото за тъмно) и накрая обратно към Кабаташ, Таксим, Истиклял или Еминюню, Пиер Лоти, Еюп. Обмислям го и приемам съвети.   Thinking

Последна редакция: нд, 06 май 2012, 15:24 от beljata

# 93
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
На мен много ми хареса Буюкада  Mr. Green Кака Сузан беше камънак по мойта градина, ама тя не беше предвидена  Laughing Бонусче за ентусиазма ми да примирам пред всяка къща, храст и котарак  Crazy

Лятото определено е по-различно от пролетта - бугенвилиите (още го помня  Laughing) цъфтят, цъфналите олеандри направо гори правят, къщите почти всички за живи, велосипеди, хапване...изобщо е много хубаво и спокойно. Доста курортно и лежерно  Peace Аз с удоволствие бил се върнала там  Mr. Green

# 94
Давам линк към албума от Буюкада, ще кача още снимки след малко  Peace

https://picasaweb.google.com/107926455980220846439/ByuykadaPrincesIslands2011

# 95
Ех че красиво Simple Smile направо ви завидях момичета Simple Smile ако имам възможност това лято ще отида непремено поне до Одрин  Laughing

# 96
Аз съм била на Хейбелиада, ама като не съм била на Бюйюкада не мога да сравня.  Thinking Спокойно беше, чисто, зелено. Ако човек търси културни обекти - има, знам че има, въпреки, че не съм ги посещавала. На всички обитаеми острови от Принцовите има гръцки църкви, има поне на два от тях синагоги, има манастир  newsm78 ли беше точно на Хейбелиада. Съвсем на бегли спомени го карам, но има какво да се види. Въпреки това, още в много предишните теми аз съм казвала, че за мен Принцовите острови не са за първо посещение на града. За второ, за трето... В Европа и Азия има наистина доста по- ярки места. Но, българите си ги дърпа, понеже ние си нямаме острови и повечето от нас не са и стъпвали на остров, та звучи много екзотично. И наистина е доста притяно с ферибота, който пори вълните из архипелага.

# 97
О, аз чак сега дочитам пътеписа, който е дала Нес в млякото за Хейбелиада - след него няма какво повече да се каже за този остров!  Laughing Пътеписа е изключителен, макар автора да се отнася в една тенденциозност, но какво от това.

# 98
Ние ходихме на Бююк ада (Големият остров). Част от удоволствието е, разбира се, самото пътуване. Знам, че на острова има манастир на някаква височинка. Не отидохме, защото от тръгването от Кабаташ, през цялата ни разходка валеше освежителен пролетен дъждец. Имаше опашка за файтони, но къщите, които видяхме, поддържаните дворове и пищната растителност, ми бяха достатъчни. Може би заради дъда, не усетихме никаква неприятна миризма. Всичко е много спокойно. Сред забележителностите на острова са вилата, в която е живял Троцки, хотелът, в който е отседнала Агата Кристи, докато е писала "Десет малки негърчета", споменатият манастир. Много приятно място. Към обяд дъждът спря, силното слънце изсуши всичко, обядвахме в приятен и евтин ресторант "Кьошем", до самия плаж. При хубавото време на връщане станаха чудесни снимки и клипчета на азиатския бряг, за където се бяхме запътили. Видяхме опо пътя и другите острови. На Хейбели ада спряхме само зада слязат и се качат пътници. И той ми изглеждаше доста симпатичен.  Simple Smile

# 99
Ето и цитат от един пътепис, чийто линк не съм запазила:

Буюк ада

Местните хора казват, че той по нищо не отстъпва на известни курорти. Той е най-големият остров - 5.4 кв. км. В античността се е наричал Питиус. Вилите са построени на отделни групички, на югозападните склонове. Преобладава вечнозелената растителност с огромни палми, пинии, олеандри, чимшири, кипариси. Брегът е стабилизиран с огромни скални късове, а хората се припичат върху тревния пояс, под сянката на палмите. Както и сградите на останалите острови, и тук къщите са изградено от дървени, боядисани в бяло няколко етажни вили в типично средиземноморски стил. Основно превозно средство е велосипедът, а файтоните са и превозно средство, и туристическа атракция. Конете пък са подковани с гумени подкови. Така е още от Средновековието, за да не нарушава тропотът на конските копита почивката на знатните люде.

Има и малко колорит все пак - търговска уличка с малки магазинчета, където се предлагат наргилета, поне десетина видове баклава и сиропирани сладкиши, черно турско кафе и пожеланието "ако е рекъл Аллах"...

Практична информация

Фериботът за Принцовите острови може да се хване в Истанбул на две места - пристанищата Еминюн (близо до Топкапъ и Египетския базар) или Кабаташ. Билетът струва към 2 евро. Дори човек да не е почитател на островните преживявания, разходката из Мраморно море си струва. Освен това Истанбул, видян отдалеч, също е доста красив. Отдалеч се вижда цялата европейска част на новия Истанбул - кварталът "Галата" и 60-метровата отбранителна кула, "Бейоглу" с центъра "Таксим", дворецът на султаните "Долма бахче". По-късно - вече от островите, може да бъде видяна и азиатската част на града - Кадикьой, с голямата гара "Хайдар паша", Селимовите казарми и Ускюдар, наречен още Златния град.

На почти всички острови могат да се наемат файтони за разхода, като цената на малка обиколка (с продължителност 45 мин.) е около 9-10 евро, а на голямата обиколка (над един час) е нещо от вида на 22 млн. турски лири, или 15-18 евро. Има и велосипеди под наем, както и възможност да се яздят коне край брега. Все пак дори обиколката пеша на острова не е за изпускане.

# 100
  • Варна
При четвърто предстоящо ходене мисля, че вече е време да видя островите, още повече, че смятам да ги съчетая с Азия, на която, както казах и преди, все още не сме отделили нужното внимание (два пъти само до Йеди тепе). Миналият път изтървавахме ферибота, не рискувах да отидем и да висим за друг (а може би е трябвало, след думите ви, че са доста, на различни компании) и пътьом смених програмата.
Шебек, снимките са прекрасни (сега се сещам, че щях да се сдобивам с островни бугенвилеи Wink ) и като се има предвид, че смятаме да пътуваме в края на август, още веднъж се убеждавам, че ще си заслужава.
Ще съм благодарна за идеи как, според вас, да организирам деня за островите и Азия (с Чамлъджа), така че да е най-пълноценен и да се върнем преди залез в Европа (бих искала даже по залез да сме на Пиер Лоти) и дали за тази цел да избера петъка (вероятно той ще съвпадне с рождения ми ден) или съботата.

# 101
  • ВАРНА
Ето и цитат от един пътепис, чийто линк не съм запазила:

.................

Да не е тозиSimple Smile

pina, толкова чувства и емоции усетих в този разказ, че и аз всичко му простих  Grinning  Питах за острова, защото може би ме е страх от това, да не отида с голямата кошница ... и да взема да се разочаровам  Simple Smile  Но пък дори и да не го усетя така великолепен острова, гледката, предполагам, ще компенсира. А и като се сетя, колко красива ми се стори "Свети Стефан" когато я видях за първи път, даже не забелязах тогава ръждата...

Мисълта ми беше, че Бохемия предлагат четирите нощувки със задължителен цял един ден на Бюйюкада...  Thinking  А аз искам да се кача на ферибота, като стигнем до островите, да си реша на кой да сляза, колко да стоя, накъде да тръгна после...  Ама няма пълно щастие...  Grinning

Последна редакция: нд, 06 май 2012, 23:41 от Нес в млякото

# 102
Белята, ние бяхме точно края на август  Peace На снимките не личи, но острова беше потънал в цветя - липсват защото милото снимаше.  От моите лалета пролетта му дойде до гушата и сега нямах думата  Laughing

Много лесно се съчетават - до избрания остров, после до Бостанджъ (20 минути е от Буюкада), Байдат, Кадъкьой (по желание Мода), Чамлъджа и после на Таксим (разстоянието е огромон, но се взима за 20-25 минути бясно каране) и после на Пиер Лоти и по леглата  Mr. Green

Аз си откраднах идея от единия пътепис и следващия път доБостанджъ с автобуса от Таксим през моста  Crazy

Последна редакция: нд, 06 май 2012, 20:49 от Шебек

# 103
  • Варна
Благодаря ти, точно така си го представях.   bouquet
Остана да намеря точните линии от Кадъкьой до Чамлъджа и от там до Таксим. Надявам се да има време и за Ортаклар, защото си мисля, че петъкът ще е по-спокоен и, съответно, по-подходящ, а както казах, ще трябва да се отрази ресторантче по поводно. Апаратът ще е в мен, защото не можахме за лалетата, та да снимам августовските цветя на острова. Щом казваш, че на снимките ти "няма" цветя, значи наистина ще имам доста за снимане.

# 104
В първия пост има как да се стигне до Чамлъджа, аз ти копирам от моите записки - по-подробно ми се чини  newsm78

Чамлъджа парк - оказва се, че веднъж стигнали до Кадъкьой и до автобусната спирка Кадъкьой можем да се качим на автобуси - 13B / 14F / 14D / 14K / 14R / 14Y - всичките имат спирка на Turistik Camlica tesisleri (предната спирка се казва Camlica, но тя е по- далеч от парка).

За връщане в европейската част - 129Т до Таксим или 103 до Кабаташ. Хващат се от спирка Camlica. На самата спирка има списък на спиращите автобуси с тяхната начална и крайна спирка, както и огромна карта на Истанбул.

Общи условия

Активация на акаунт