СТРАСТИ - градините в София кампания 2012/2013

• 145 918
  • 1 244
  •   1
Отговори
# 585
  • София, Люлин-8
Ама те 3те точки са само ако работят на територията на СОС и хората от другите градове грам не ни бъркат. Критерия в този му вид категорично не прави това, което заради което твърди г-жа Минчева, че е приет. Според нея целта на критерия е да стимулира младите да работят в системата. Но като се дават точки за баба или дядо стимулират само изнасиленото почване на работа на пенсионери, вместо да си гледат почивката. Порабовтват 6-7 месеца, после напускат като приемат детето, което пък води до текучество  на персонал, което пък се отразява на децата, които свикват с хората.
За мен критерия трябва да съществува само за родителите и то само в градината, в която работят, пък тогава нека им приемат децата по дифолт ако трябва без значение от  другите критерии и точки.

И аз това й писах  newsm10

# 586
В настоящият момент или към 01.03.2013 година детето ми е възможно да има 10 точки и да влезе в градината зад блока ми благодарение на това че дядо й вече работи в ДГ, а сега това на нас няма да ни се случи, поради тази промяна.

И аз имам градина зад блока, ама си водя детето в СДЯ на 25 мин. пеш, при положение, че дори е с хронично заболяване.

Това, че споделих че имам градина зад блока ли дразни толкова не разбирам? Лошо за хроничното заболяване на детето ти, но другите нямат вина за това нали така? Знам че тук в тази тема всички са много докачливи, но писанията ми нямат за цел да дразнят никого!

Е, другите нямат вина и че твоето дете не е прието, нали така?
Предимството по К1 се ползва само от жители на столицата. Аз не смятам, че е редно да проверяваме родословното дърво на детето до 10-то коляно.
Най-малкото, родителите му живеят в София и си плащат за това. Аз съм против "напористите" родители, които нямат скрупули да изместят други деца, за да влязат техните.
И това е въпрос на селски манталитет, който няма нищо общо къде са живели прадедите на децата.

# 587
  • София, Люлин-8
В настоящият момент или към 01.03.2013 година детето ми е възможно да има 10 точки и да влезе в градината зад блока ми благодарение на това че дядо й вече работи в ДГ, а сега това на нас няма да ни се случи, поради тази промяна.

И аз имам градина зад блока, ама си водя детето в СДЯ на 25 мин. пеш, при положение, че дори е с хронично заболяване.

Това, че споделих че имам градина зад блока ли дразни толкова не разбирам? Лошо за хроничното заболяване на детето ти, но другите нямат вина за това нали така? Знам че тук в тази тема всички са много докачливи, но писанията ми нямат за цел да дразнят никого!

Както вече писах и зад нашият блок има градина, но не ни приеха защо от отпустнатите 10 места от които 6 за обща опашка имаше 2 деца с 10+ точки и 3 деца с 8,1 (брат/сестра в градината) и един късметлия с 8,0 т. от 40 джуркащи се за това заветно място. Та с какво въпросните 2 деца с 10+ т.ще имат повече право от останалите 40, които са с 8 т. Wink

# 588
  • София
Пресен пример от тази учебна година - 2 майки започнаха като лелки в ОДЗ, само и само да приемат децата им с 10+т. на текущо класиране през септември.
Записаха ги и в края на октомври напуснаха. Яко, нали? Изобретателността българска няма граници.
Сега на мястото на напусналите не могат да се намерят хора и е една безкрайна върволица от "лелки" за по 1 седмица....

# 589
  • Sofia

Е, другите нямат вина и че твоето дете не е прието, нали така?
Предимството по К1 се ползва само от жители на столицата. Аз не смятам, че е редно да проверяваме родословното дърво на детето до 10-то коляно.
Най-малкото, родителите му живеят в София и си плащат за това. Аз съм против "напористите" родители, които нямат скрупули да изместят други деца, за да влязат техните.
И това е въпрос на селски манталитет, който няма нищо общо къде са живели прадедите на децата.

Е и моето дете има заболяване, което макар и не хронично, което води последствия, но аз не го коментирам, когато коментирам съвсем друго, нали така? И Мисля, че няма да дискутирам повече, а ни най-малко да отговарям на това дали съм напорист родител, който иска да отмести другите по пътя си, за селския манталитет много може да се изпише, но аз няма да го направя. Явно е, че в тази тема само и единствено административни въпроси се задават и макар и името й да е ''Страсти....'' не бива да се споделят лични чувства, да се търси подкрепа и изобщо да се споделя каквото и да е извън административните въпроси и съждения.  

Пък и за местожителството в по-горният си пост съм написала какво ми е мнението и по никакъв начин не желая да го коментирам!

# 590
  • София
И аз мисля, че е поставяне в неравностойно положение да се получават точки заради прародител . В подобен случай се оказва, че при здрав дядо или баба, вместо да започват работа тепърва в детско заведение, би могло просто да помогне при отглеждането на внука си, докато родителите са на работа.
В моя случай със съпруга ми нямаме близки роднини под ръка - моите са починали, неговите в друг град и сме притиснати да започнем работа, а няма нито кой да гледа бебо, още по-малко да помага финансово, ако някой от нас си жертва работата. Убедена съм, че много хора са в подобно положение.

# 591
  • София

Истината е, че този критерий доста се опорочи. Дори включването на Моnikqe го потвърждава. Да започне някой някъде работа, само за да приемат детето в ДЗ. Пък после като напусне да му мисли директорката.

Само да не решат да го прехвърлят в социалните критерии, защото от това, което прочетох оставам с впечатление, че може и това да се случи:
"Наличието на някаква привилегия би била оправдана при т.нар. "социални критерии", поради самото им естество, но не и по отношение на общите критерии, които следва да са еднакви по отношение на всички лица", се казва още в мотивите на съда.

# 592
  • Sofia
Пресен пример от тази учебна година - 2 майки започнаха като лелки в ОДЗ, само и само да приемат децата им с 10+т. на текущо класиране през септември.
Записаха ги и в края на октомври напуснаха. Яко, нали? Изобретателността българска няма граници.
Сега на мястото на напусналите не могат да се намерят хора и е една безкрайна върволица от "лелки" за по 1 седмица....

да за такива случаи е абсолютно нагло, но в моя случай баща ми е след инфаркт заради който не може да упражнява професията която има и е принуден да търси всякаква работа, и след като две години е безработен започна в ДГ, но не за да получим точките, а за да има работа.

п.п. Тук в темата се съди прибързано, без човек да знае на другия какъв му е случая. Та вече съжалявам леко, че споделих, че няма да ползваме така заветните точки, за да мога и аз да си тръгна на работа, все пак майката като роди не е за изхвърляне или само с детето вкъщи да стои и все до печката и мивката да се върти.

Истината е, че този критерий доста се опорочи. Дори включването на Моnikqe го потвърждава. Да започне някой някъде работа, само за да приемат детето в ДЗ. Пък после като напусне да му мисли директорката.

Само да не решат да го прехвърлят в социалните критерии, защото от това, което прочетох оставам с впечатление, че може и това да се случи:
"Наличието на някаква привилегия би била оправдана при т.нар. "социални критерии", поради самото им естество, но не и по отношение на общите критерии, които следва да са еднакви по отношение на всички лица", се казва още в мотивите на съда.

Извинявай, но ти как установи, че родителят ми започва работата само за да влезе детето в ДГ?

Последна редакция: ср, 19 дек 2012, 19:18 от AnMary

# 593
  • София
Monikqe, знам че детенцето ти има проблем от съседната тема и съжалявам  Hug

Предполагам, че си малко афектирана от последните новини и затова при теб нещата малко прозвучаха като 'тропане с краче'  Peace

Опитай се да гледаш обективно за този критерий К4.
Момичетата споделиха, че като цяло не са против да има някакво предимство за работещите в тази сфера, но  това предимство да е малко по-претеглено.
Сега излиза, че дете с 2-ма родители и със здрав дядо/баба, който работи, може да измести  дете с един родител...

Бтв, не знам как точно е формулирана диагнозата и какви документи имате, но може да се поинтересуваш как стои въпросът детето да бъде прието по т.2.2.4, като тук в случая със сигурност няма да е фалшиво предимството по тази точка. Можеш да поразгледаш назад в темата, беше писано по въпроса.

# 594
  • София
Докачливостта е по-скоро в твойте постове. Аз дискутирам дали критерият върши работата, заради която г-жа Минчева твърди, че е приет, а той доказано не я върши. Няма значение защо баща ти пова работа в дг, има значение това, че този факт няма как да стимулира теб да работиш в детска градина. Заради това, че баща ти е започнал работа там, ще приемат детето ти и ти ще си се върнеш на твойта си работа и това няма поникакъв начин да помогне на недостига на млади кадри в системата.

# 595
  • Sofia
v_spasova, благодаря ти, тонът ти звучи нормално, а не назидателно, казано така звучи далеч по-добре, мой си е проблема, че споделям емоции и страсти... Тук е малко един срещу всички, и скоро имаше такива постове.

# 596
  • София, Люлин-8
Monikqe, знам че детенцето ти има проблем от съседната тема и съжалявам  Hug

Предполагам, че си малко афектирана от последните новини и затова при теб нещата малко прозвучаха като 'тропане с краче'  Peace

Опитай се да гледаш обективно за този критерий К4.
Момичетата споделиха, че като цяло не са против да има някакво предимство за работещите в тази сфера, но  това предимство да е малко по-претеглено.
Сега излиза, че дете с 2-ма родители и със здрав дядо/баба, който работи, може да измести  дете с един родител...

Бтв, не знам как точно е формулирана диагнозата и какви документи имате, но може да се поинтересуваш как стои въпросът детето да бъде прието по т.2.2.4, като тук в случая със сигурност няма да е фалшиво предимството по тази точка. Можеш да поразгледаш назад в темата, беше писано по въпроса.

newsm10

Едва ли ще стане по т.2.2.4, виждам, че детенцето е малко по-голямо от нас сиреч ясленче  Wink
А тъпата точка т.2.2.4 важи само за градински групи, ама то не пречи да си опита късмета може пък да стане.

# 597
  • Sofia
Ходим на частна ясла и аз след две седмици съм на работа. разучила съм го, не е хронично заболяване.

# 598
http://www.segabg.com/article.php?id=629590

Това значи ли, че няма да се дават по 3 точки следващата година за деца, и отпада това предимство?

# 599
  • СОФИЯ
в бюджета на общината за другата година предвидена ли е компенсация за неприетите деца,защото аз това го смятам за дискриминация, на приетите им дават по 120 лв, а на неприетите-едно голямо нищо.

Не е предвидено. Имаше предложение от общински съветници, но го отхвърлиха.

http://www.segabg.com/article.php?id=629590

Това значи ли, че няма да се дават по 3 точки следващата година за деца, и отпада това предимство?

Решението на АССГ не е окончателно. Сигурно СОС ще обжалват пред ВАС.

От една медия обещаха да ни изпратят решението.

Общи условия

Активация на акаунт