СТРАСТИ - градините в София кампания 2012/2013

• 144 424
  • 1 244
  •   1
Отговори
# 885
Не, не заради такива децата с реални проблеми са пренебрегвани, а защото изискват реална грижа. И не само реална, но и компетентна, специален подход в повечето случаи, а тези неща няма кой да ги предостави.

# 886
  • София
Ми, то и самата с-ма (в смисъл концепция) го позволява, а от СО няма особена воля за ясна регламентация - каката от 2 до 4-годишна възраст ми беше нон-стоп с хрема (хроничен ринит), а от 2 до 3 годишна възраст - с упорита екзема на дясното краче (хроничен дерматит), ама не съм я изкарала "хронично болна". Т. е. при желание не е трудно да му намериш на детето някоя болест. Да не говорим, че на децата с асма ок. мене лекарите им забраниха да посещават ДЗ поне до 4-годишна възраст, т. е. това не е заболяване, к. да предполага по-голяма нужда от социализация, а напротив - пребиваването в колектив от толкова ранна възраст може значително да утежни състоянието на детето... Иначе Саня сигурно ще се включи днес с инфо от РГ вчера  Peace

# 887
  • София
Аз извадих документ за АД, но така и не го ползвах.
Обаче съм предупредила в градината.
Въпреки това, им трябваха месеци, докато свикнат.
Нямат никаква подготовка за грижа или поне да не се шашкат, когато на детето му избият петна и почне да се чеше.
Накрая аз самата разбрах, че дава реакция на яйца и цитруси и им казах.

Пак да питам - аз ако не отида /не знам къде и без това/ да подам документ, че вече не работя, някой ще се сети ли да го отрази в системата?

# 888
  • София, България
И аз нещо да попитам - големият ми син от септември месец посещава предучилищна група в училище. Но в системата стои още като посещаващ детска градина. Трябва ли да направя постъпки, за да му променят статуса, автоматично ли ще стане в някой момент, или и така да остане ... мен не ме бърка особено, нали  newsm78 /няма да кандидатствам с малкия в същата градина/

# 889
  • София
И аз нещо да попитам - големият ми син от септември месец посещава предучилищна група в училище. Но в системата стои още като посещаващ детска градина. Трябва ли да направя постъпки, за да му променят статуса, автоматично ли ще стане в някой момент, или и така да остане ... мен не ме бърка особено, нали  newsm78 /няма да кандидатствам с малкия в същата градина/

Директорката е трябвало вече да го отрази, друг е въпросът защо не е...  Peace

# 890
  • София, България
ами защо ... така държи място, нали  newsm78 ама пък каква и е ползата ... не знам  newsm78

# 891
  • София, Люлин-8
Не, не заради такива децата с реални проблеми са пренебрегвани, а защото изискват реална грижа. И не само реална, но и компетентна, специален подход в повечето случаи, а тези неща няма кой да ги предостави.
Като се замисля може би си права  newsm78
Още повече като си спомня реакцията на директорката на градината в която ни бяха приели, че се е установило, че детето е с диагноза.  Sad
И притеснението на сестрите как трябвало да го наблюдават и т.н.
Че на всичкото отгоре се опитаха да ми се бъркат и в решенията как да се лекува детето  #Cussing out

# 892
  • София
Пак да питам - аз ако не отида /не знам къде и без това/ да подам документ, че вече не работя, някой ще се сети ли да го отрази в системата?
Не, няма да се отрази автоматично. Твоя грижа е в профила да има актуални данни.

Така и не се направи интеграция със системата на НОИ, за да се вижда кой е договор и кой не, въпреки че имаше идея да има такава връзка...

радос, може да им пишеш в обратна връзка, за да оправят данните. Защо дир-ката не го е направила това, не се знае ... Само тя може да каже...
Но няма и да е проблем и да не им пишеш. Ако не бъркам, детенцето  ти е 2006 набор. След старта на кампанията 2006 ще го махнат от системата, понеже тази година 2006 ще са първокласници.

# 893
Кой и защо не отписва децата не ми е ясно (бюджет  newsm78), но миналата година кандидатствахме на текущо класиране и ни приеха - сменихме градината. След няколко месеца имаше проблем - детето се водеше посещаващо две ДГ... Новата директорка ме помоли да звънна на старата, за да отпише детето от нейните списъци, а старата твърдеше, че е отписала когато сме напуснали  Tired И след всичко това ми се обади този месец (година по-късно), за да ми иска такса за миналия февруари... Седяло и така в списъците  Sick
Та е радно най-напред да направят пак едно разяснение на дир-ките как да работят със системата  Peace

# 894
Здравейте, момичета... И аз да питам - според Вас дали ще отпадне критерий 4 (К4) за прием за предстоящата кампания, според който се дават 3 допълнителни точки на децата, чиито родители или баба и дядо работят в подобно общинско заведение, след като миналата година дете осъди Столична община и критерия бе обявен за дискриминационен от Административния съд?

# 895
Аз мисля, че вече отпадна. Някои градини са го приели в допълнителните критерии като 0,1 точка.

# 896
  • София, Люлин-8
Аз мисля, че вече отпадна. Някои градини са го приели в допълнителните критерии като 0,1 точка.

В системата още си виси въпросният критерии, та не мисля че за момента е махнат.

По повод това се поразрових в ИСОДЗ и що да видя. В градината за която чакаме ние нямаше приети деца по т.2.2.4., а сега незнайно откъде се мъдрят 4 деца във 2-ра яслена и 1 в първа яслена приети по тази точка  Shocked

Е добре де аджеба нали уж нямало кой да разглежда документите до април месец, аз като ходих ноември ме върнаха да чакам април. Кой ги е приел тези деца тогава  Rage

Направо ми писна вече вратички постоянно се отварят за тези дето си плащат, а другите кучета ни яли  smile3511

# 897
  • София
Е добре де аджеба нали уж нямало кой да разглежда документите до април месец, аз като ходих ноември ме върнаха да чакам април. Кой ги е приел тези деца тогава  Rage
Явно няма компетентен човек, който да разгледа документи за реално заболяване ...
Съжалявам, че така се получава при вас.

# 898
  • СОФИЯ
РГ 30.01.2013 г.
Не ми остава време да пиша дълго, а тази РГ и като време беше доста удължена, нямах възможност да остана до края.
На 14.01, след повече от 6 м. от запитването, МЗ най-накрая са се произнесли за ХЗ. Считат, че може да бъде прилаган списък от НАРЕДБА № 39 от 16.11.2004 г. за профилактичните прегледи и диспансеризацията.В тази наредба откривам „Чл. 12. (1) Заболяванията, при които децата подлежат на диспансеризация, са посочени в приложение № 4.” Самото приложение е много дълго, като цяло изобщо не се ориентирам и не разбирам – само за заболяванията, посочени като „хронични” ли следва да се отнася. Ако някоя мама е с медицинско образование или по други причини има представа, ще помоля да се включи. Ще вземем отношение на следващата РГ. Като лаик ми се струва, че не е редно „Заболяванията, при които децата подлежат на диспансеризация” автоматично да водят до по-голяма необходимост от социализация на детето.
Докладваха резултати от проверки в ОДЗ №№ 2, 65, 73 и 79. В ОДЗ № 7 още не е извършена. Никъде не са открили нарушения! Навсякъде има комисия, к разглежда молбите на децата с ХЗ, за едното ДЗ /79/ имало и лекар по...трудова медицина в комисията. Всички деца били с ТЕЛК или ЛКК, т.е. съобразно изискванията. Има и деца под 3 г., пак нарушение на ЗНП...вече ми омръзна да дъвчем и да се дърляме за едно и също. За да получим резултатите от проверките в писмен вид ще тр да ги поискаме в такъв. Ще го направим, тук са прави – поискали сме ги на РГ, докладвани са на РГ. Две деца от ОДЗ 73 са приети с ХЗ, но...стоят на опашките като чакащи, д-ката не ги била отразила просто...Като цяло цифрите от проверките и отразеното в ИСОДЗ изобщо не съвпадат.
Изчезналите места във филиала на ОДЗ 62. Съжаляват за некоректния отговор в обратната връзка. Въпросът бил съвсем друг, технически, филиалите не били отразени като бройки, свободни места изобщо нямало. Обещаха да обяснят в ИСОДЗ, или в секция Новини, или на страницата на ДЗ, аз до момента не виждам нищо там.
По наше искане присъства д-ката на ОДЗ № 2. Представи и тя като останалите д-ки обществената иф за 2009 г. /едното от спечелените дела на СНБМ с/у СО/ в табличен вид. За мен нито едно от обясненията й не става. Децата с ХЗ в ОДЗ № 2 са преобладаваща част, з там ги отглеждат много добре, освен това родителите от района са по-различни от останалите, з много добре си знаят правата и ги отстояват, голямата бройка на ХЗ се дължи на натрупване през годините, з тя всичко съвестно е отразявала в ИСОДЗ. Надявам се, че полемиката ще е поне маркирана в протокола. Нямаше и никакво адекватно обяснение за причините, посочени в графа „бр записани деца в групата по др причини”. Пак заваляха коментари, че с Ели сме я „разпъвали”, тук не било съд и аз не следва да прилагам професионалните си умения като задавам подвеждащи въпроси.
За писанията и нападките към СНБМ в сайта на ОДЗто се извини, както и за тези лично към Ели. Явно все пак й е станало ясно, че нямаме нищо общо с публикацията във в-к Телеграф. Изпратихме я с очакване за повече места по общия ред на предстоящата кампания. Покани ни да посетим ДЗто.
Има и още от РГ, ще допълвам при възможност ако Ели не успее да се вкл преди това.

# 899
  • СОФИЯ
Здравейте, момичета... И аз да питам - според Вас дали ще отпадне критерий 4 (К4) за прием за предстоящата кампания, според който се дават 3 допълнителни точки на децата, чиито родители или баба и дядо работят в подобно общинско заведение, след като миналата година дете осъди Столична община и критерия бе обявен за дискриминационен от Административния съд?

Няма никакви индикации, че решението на АССГ е влязло в сила, то е първоинстанционно и най-вероятно е обжалвано пред ВАС. Т.е. за тази кампания К4 остава.

0.1 т. не е К4, а ДК за работещи в образованието.

Общи условия

Активация на акаунт