Математически турнири - 16

• 117 877
  • 742
  •   1
Отговори
# 615
  • София

моля ви споделете дали правилно разбирам задача номер 8 от коледното състезание за първи клас
http://math-bg.com/wp-content/uploads/2010/01/KMS06_U_R_1.pdf
за мен сборът на едната редица трябва да е с едно по голям от следващата горна редица от пирамидата, правилно ли го разбирам? логиката е , че е пирамида и основата е най голяма newsm78
Числото във всяка " тухличка" е сбор от числата в двете " тухлички", върху които е стъпила тя. Примерно:
     6
  4     2
3    1    1
mnogo blagodaria za otgovora Dideva   bouquet

# 616
Моят син я реши тази задача със знанията от трети клас от темата Дърво на възможностите (или нещо подобно беше). Решението му беше 2.2.1 (2 сини 2 червени 1 жълто) . Не знам дали е правилен този начин за кръг, но и той получи 4. При това му отне 1-2 секунди решението  Simple Smile

Ако синът ми беше смятал като в читанката за 3 клас щеше да има със 7 точки повече, но .... Отговорът наистина е 4, но логиката зад него е малко по-различна.

Ако поставим едно герданче върху маса ние можем да го въртим или да го обърнем обратно. В случая от значение е само взаимното разположение на мънистата едно спрямо друго и именно това трябва да се съобрази, т.е. това е „хитрината” в тази задача. Поради тази причина е даден и примерът с 3 червени и 2 сини мъниста в началото на задачата.

Нека започнем да подреждаме първо червените и сините мъниста. Има само два начина за такова подреждане: 1) червено до червено и синьо до синьо (ЧЧСС) и 2) червено срещу червено и синьо срещу синьо (ЧСЧС).

При 1) имаме три възможности за поставяне на жълтото мънисто: 1а) между две червени; 1б) между две сини и 1в) между червено и синьо.

При 2) имаме само една възможност за поставяне на жълтото мънисто: 2а) между червено и синьо.

Или общо имаме 4 варианта.

# 617
Възможно е, Ant12, не споря. Нито пък се опитвам да се задълбочавам в неговата логика, защото обикновено децата мислят по доста по - различен начин от нас. Затова и писах, за да ми даде някой мнение дали е верен начинът му на смятане. Уточнила съм, че не знам дали е правилен  Peace  По-скоро ме учуди бързият му и самоуверен отговор, че и съвпадаше с верния Simple Smile . Не сме сядали специално да я решаваме, а докато вършеше нещо друго я сметна, не сме чели подробностите в началото. Може би щеше да се замисли повече, пък можеше и да се обърка от първото герданче.

Последна редакция: чт, 18 окт 2012, 09:14 от Миши-Тети

# 618
  • Sofia
Момичета, за СМТ как и къде става записването?
В курсовете на СМГ записват ли ги? Там само за Черноризец ни казаха и записахме, а за този не Thinking

# 619
В курсовете на СМГ записват ли ги? Там само за Черноризец ни казаха и записахме, а за този не Thinking

Миналата година за всички състезания СМГ се грижеха да уведомяват децата и да ги записват. Само за Коледното и Великденското ние ги записваме, защото не се провеждат там. Имаше май на едно състезание проблеми за тези, които не са платили навреме, защото нямаше достатъчно места за всички желаещи да се явяват в СМГ.  newsm78

# 620
  • София
Рано е още, предполагам.

# 621
"Депутатите приеха също, че математическите гимназии вече няма да могат да приемат ученици от пети клас. Ако искат да правят ранен прием, те ще трябва да се преобразуват в средни математически училища. "
Това го прочетох във в.Стандарт.

# 622
  • София
"Депутатите приеха също, че математическите гимназии вече няма да могат да приемат ученици от пети клас. Ако искат да правят ранен прием, те ще трябва да се преобразуват в средни математически училища. "
ееее, нееее, просто нямаме късмет, ние, по-малките набори  Cry
Проблема е, че няма добра алтернатива 5-7 клас, не могат ли да го разберат нашите мили управници  #2gunfire

# 623
Това не е новина. Не се притеснявайте. Специално СМГ ще продължи да приема ученици след 4-ти клас. Вече е измислено, издъвкано и няма място за притеснение.  Peace

# 624
Проблема е, че няма добра алтернатива 5-7 клас, не могат ли да го разберат нашите мили управници  #2gunfire

Няма проблем, просто ще се води средно математическо училище до седми клас. Не се тревожете.

# 625
  • София
благодаря, много се радвам, че са намерили решение  Hug

# 626
  • София

Няма проблем, просто ще се води средно математическо училище до седми клас. Не се тревожете.
СМУ ще станат настоящите МГ, т.е. няма вече да бъдат гимназии.

# 627
  • София
ееее, нееее, просто нямаме късмет, ние, по-малките набори  Cry
Проблема е, че няма добра алтернатива 5-7 клас, не могат ли да го разберат нашите мили управници  #2gunfire
СМУ ще станат настоящите МГ, т.е. няма вече да бъдат гимназии.

това само промяна в наименованието ли ще е или ще има и други промени Thinking

# 628
...

това само промяна в наименованието ли ще е или ще има и други промени Thinking

Доколкото разбирам, преименуването не е само на хартия. За да станат МГ-ата средни училища, трябва да приемат ученици от първи клас, а това си има своите предизвикателства, особено с целодневното обучение. Дори да приемат по 2-3 паралелки от 1 до 4 клас, пак на училищата ще им трябват по десетина свободни стаи, което не знам дали всяко МГ ще може да си позволи. Доколкото знам, в СМГ и сега учат на две смени. Дано да измислят нещо.

# 629

Доколкото разбирам, преименуването не е само на хартия. За да станат МГ-ата средни училища, трябва да приемат ученици от първи клас, а това си има своите предизвикателства, особено с целодневното обучение. Дори да приемат по 2-3 паралелки от 1 до 4 клас, пак на училищата ще им трябват по десетина свободни стаи, което не знам дали всяко МГ ще може да си позволи. Доколкото знам, в СМГ и сега учат на две смени. Дано да измислят нещо.

По принцип наименованието СМУ означава, че училището е с прием от първи клас, НО тези училища могат да не приемат ученици от 1-ви клас, ако решат така, т.е. училището е от 1-ви до 12-ти клас, но ръководството може да реши да няма прием за начален курс. Така се запазва приема след 4-ти клас, което беше под въпрос при досегашната форма. Е, не се казва гимназия, но това едва ли е проблем за някой.

Общи условия

Активация на акаунт