Неадекватност на критериите при записване в начално училище

• 20 525
  • 453
  •   1
Отговори
# 30
  • София
моите наблюдения ги казах - колкото и да са различни, си приличат достатъчно много, че да не се профилират още от детската градина или от първи клас. Първо трябва да се постави здрава основа, на която да се гради профилиране, и то доста по-нататък в училище. Но ако толкова е важно за теб детето ти от първи клас да учи английски или китайски - детето е твое, волята е твоя! Конкретно за моите деца беше добро попадение цялостната общообразователна подготовка, която няма как да се компенсира дори в гимназията.

# 31
моите наблюдения ги казах - колкото и да са различни, си приличат достатъчно много, че да не се профилират още от детската градина или от първи клас. Първо трябва да се постави здрава основа, на която да се гради профилиране, и то доста по-нататък в училище. Но ако толкова е важно за теб детето ти от първи клас да учи английски или китайски - детето е твое, волята е твоя! Конкретно за моите деца беше добро попадение цялостната общообразователна подготовка, която няма как да се компенсира дори в гимназията.

Виж сега, струва ми се, че започнаха да се объркват нещата. Както личи и от заглавието на темата, не коментираме какъв да бъде изборът на началното училище, защо, къде и как, а невъзможността да запишем детето си там, където вече сме избрали, поради недомислени ограничения. За това кое е най-добро за децата ни и какво да изберем, е изписано в множество други теми. Така че предлагам да не се разводняваме с такива съждения!

# 32
И аз за чуждия език имам съвсем други наблюдения, с изключение единствено на 20-то и 73-то, и то защото там се учи немски, а не английски. Всички останали предлагат "разширено" изучаване на английски (почти винаги) от 1-ви клас и втори западен от 5-ти (голям смях) и всъщност децата масово си посещават езикови школи и изобщо не разчитат на език в училище.

Нова, ще дойдеш и ти на мойто, че не са еднакви всички училища!  Laughing Laughing Laughing

А, не, ти ще дойдеш! Wink
Моят син е в 6-ти клас, аз това го минах.
Пести сили за прогимназията, там става по-зле.

ПП. Съветвам те да подбереш много, много внимателно началния учител, не само, че училищата не са еднакви, но и в едно и също училище учителите могат да бъдат коренно различни.

Напълно съм съгласна с теб! Точно така стоят нещата! И точно за това се ядосвам толкова, изборът ни за училище е силно ограничен, а доколкото разбирам и не навсякъде можеш да избереш учител!

# 33
  • София
аз ти отговорих точно по темата в първия си пост - 18-то, 20-то, 22-ро и др. (без музикалното, нукк, хореографското и др.), са точно квартални училища! Квартални! Не уникални! Обикновени ОУ-та и СОУ-та, за които е нормално да имат като важен критерии местоживеенето. Разбирам, че никак не ти харесва тази работа, но това е положението! Всяко училище има право да си зададе някакви критерии за прием, и повечето включва адресна регистрация на детето, братя и сестри в същото училище, родители като бивши възпитаници на училището и др.

# 34
  • София
dianichka 1, пак питам (не се заяждам, просто ми е интересно, пък и смятам, че човек, активно недоволстващ от нещо, би трябвало да има поне за себе си алтернативно предложение) - кой според ТЕБ е адекватния критерий, според който твоето уникално дете е в правото си да измести примерно моето уникално такова от училището, което ние сме избрали според нашите критерии, не защото за нас е уникално, а защото е доброто квартално училище, което ми е на 5 крачки от входа? (да вметна, че не съм пряко засегната от ситуацията, и двете ми деца вече са ученици).
Питам също така и защото миналата година беше нададен крупен вой от родители на деца, живеещи непосредствено до нашето училище, които останаха извън списъка...

# 35
аз ти отговорих точно по темата в първия си пост - 18-то, 20-то, 22-ро и др. (без музикалното, нукк, хореографското и др.), са точно квартални училища! Квартални! Не уникални! Обикновени ОУ-та и СОУ-та, за които е нормално да имат като важен критерии местоживеенето. Разбирам, че никак не ти харесва тази работа, но това е положението! Всяко училище има право да си зададе някакви критерии за прием, и повечето включва адресна регистрация на детето, братя и сестри в същото училище, родители като бивши възпитаници на училището и др.

Благодаря за разясненията, но тези неща ги знаех и преди ти да ми ги обясниш! Въпросът е до колко са правилни, или както съм написала адекватни!

# 36
  • София
за мен са напърво правилни. Явно за теб не са, защото няма как да се вмъкнете в тях. Логично.

И на мен ми е любопитно какви са за теб "правилните" критерии.

# 37
dianichka 1, пак питам (не се заяждам, просто ми е интересно, пък и смятам, че човек, активно недоволстващ от нещо, би трябвало да има поне за себе си алтернативно предложение) - кой според ТЕБ е адекватния критерий, според който твоето уникално дете е в правото си да измести примерно моето уникално такова от училището, което ние сме избрали според нашите критерии, не защото за нас е уникално, а защото е доброто квартално училище, което ми е на 5 крачки от входа? (да вметна, че не съм пряко засегната от ситуацията, и двете ми деца вече са ученици).
Питам също така и защото миналата година беше нададен крупен вой от родители на деца, живеещи непосредствено до нашето училище, които останаха извън списъка...

Аз например приемам, че училището е образователно-възпитателна институция и всъщност това трябва да е основната му функция, различно от "да ми е под ръка", да "гледат" детето ми докато съм на работа и такива неща.
Т.е, ако се концентрираме върху основното, то би трябвало да има някакъв подбор по възможности,  за да са децата в сходна среда.
Проблемът в България обаче е липсата на класово разделение, във всяка сфера, кварталите за живеене са обособени по неясен принцип, та и кварталните училища така.
На запад един и същи квартал се обитава от близка по възможности социална прослойка, училището се посещава от децата на същата тази социална прослойка, та подбор пак е осъществен.

Освен ако не приемате, че е правилно обучението на деца със сходни възможности в една група (среда).

# 38

Благодаря ти за въпроса и жалко, че никой друг освен теб (имам предвид хората, от които зависят тези неща) не се интересува от моето мнение!  Laughing
Далеч съм от мисълта, че моето уникално дете трябва да измести твоето такова!  Laughing
Наистина не разбирам с какво този израз толкова Ви ядоса! Laughing
По същество: няма как всички да живеем, или да работим в близост, или да сме бивши възпитаници на добрите училища. А мисля, че вече всички се съгласихме, че едни училища са по-добри от други, самата ти си написала "доброто квартално училище". Моята  мисъл е, че всички деца трябва да имат равен шанс да получат добро образование в добро училище. А в момента това не е така!!!! Лично за мен изпитът е добър вариант, защото тогава децата ще са подбрани според техните СОБСТВЕНИ възможности и дадености. А за онези, които смятат, че децата са твърде малки, твърде неузрели и т.н., за да се явяват на изпит, остават останалите варианти за училища. Разбира се, ще се съглася и с всякакви други критерии, които поставят децата пред равен старт!
А ще призная, че примерно 18-то, 133-то и 20-то са обикновени квартални училища, тогава когато ми посочите поне още три училища в различни квартали, които да предлагат същото и за които да има такъв голям наплив1

# 39

Аз например приемам, че училището е образователно-възпитателна институция и всъщност това трябва да е основната му функция, различно от "да ми е под ръка", да "гледат" детето ми докато съм на работа и такива неща.
Т.е, ако се концентрираме върху основното, то би трябвало да има някакъв подбор по възможности,  за да са децата в сходна среда.
Проблемът в България обаче е липсата на класово разделение, във всяка сфера, кварталите за живеене са обособени по неясен принцип, та и кварталните училища така.
На запад един и същи квартал се обитава от близка по възможности социална прослойка, училището се посещава от децата на същата тази социална прослойка, та подбор пак е осъществен.

Освен ако не приемате, че е правилно обучението на деца със сходни възможности в една група (среда).

ТОЧНО ТАКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!

# 40
за мен са напърво правилни. Явно за теб не са, защото няма как да се вмъкнете в тях. Логично.

И на мен ми е любопитно какви са за теб "правилните" критерии.

Интересен е речника ти "да се вмъкнем" newsm78
Но щом за теб всичко е правилно и е ОК, няма какво да коментираме повече!

# 41

Правилно е. Но в първи клас (т.е. преди първи, когато се кандидатства за първи) не може да се оцени какви възможности имат децата, а само с кое дете е работено и с кое не. А това много яко изкривява преценката. Трябва да минат поне 4 години за да се даде шанс на всяко дете вече да покаже способности, а не ефект от родителски амбиции. Затова не дават да има изпити за 1 клас.

# 42

Правилно е. Но в първи клас (т.е. преди първи, когато се кандидатства за първи) не може да се оцени какви възможности имат децата, а само с кое дете е работено и с кое не. А това много яко изкривява преценката. Трябва да минат поне 4 години за да се даде шанс на всяко дете вече да покаже способности, а не ефект от родителски амбиции. Затова не дават да има изпити за 1 клас.

Не виждам противоречие, изпити има във всяка степен на образованието!

# 43
  • Варна

И аз мисля,че в първи клас могат да се оценят само възможностите/финансови/ на родителите Peace

# 44

И аз мисля,че в първи клас могат да се оценят само възможностите/финансови/ на родителите Peace

То, погледнато мащабно, и в 7-ми клас се оценяват те.
Ако родителите не могат да си позволят едни 1500-1600 лева за курсове е много вероятно детето да изпадне от състезанието. В масовия случай.
Хеле ако не е случило и на училище до 7-ми клас.

Та равен шанс и равен старт няма, според мен.
След като няма, то аз нямам нищо против поне да е официално.

А специално в 20-ти ама никак не учат деца само от квартала. Аз лично познавам три, само на едно от тях е квартално.

Общи условия

Активация на акаунт