Неадекватност на критериите при записване в начално училище

• 20 458
  • 453
  •   1
Отговори
# 45
Да със сигурност винаги има начин "да се вмъкнеш", както се изразиха по-горе! Но тъкмо тази "вмъкванщина" няма да я има или поне ще бъде силно занижена, ако децата се оценяват и подбират според възможностите и даденостите им!
За мен наистина е абсурдно качественото образование да бъде разпределено на териториален (предимно) принцип! По тази логика, ако живея близо до банка следва и да работя там или пък да ползвам намаление в кварталната аптека, или да се возя безплатно на метрото, защото адресът ни е в близост до метростанция! Laughing Laughing Laughing Абсурдно звучи, нали? Ама по отношение на училищата явно е правилно! Laughing

# 46
  • София
Практиката обаче показва, че "вмъкващината" е най-силно застъпена там, където децата се подбират "според възможностите" им!  Wink

dianichka 1, наистина си ентусиаст-идеалист!

Истината е, че трябва да се работи в посока подобряване нивото във всички училища, а не как да пресеем наплива към единиците "уникални", "елитни", "модерни", "централни" или както искаш ги наречи!

# 47
  • София
Практиката обаче показва, че "вмъкващината" е най-силно застъпена там, където децата се подбират "според възможностите" им!  Wink

Право в десятката! Mr. Green

# 48
  • София
питаш за други добри квартални, така ли? На първо мислене най-близо до 18-то е 32-ро,  също и онова училище със съъстава Росна китка, някъде около Солунска е 41-во. Повечето училища в центъра са добри, защото са стари и с традиции, че и на добро място.

Винаги ми е било забавно как млади майчета се самозаслепяват на тема "трябва да има входни изпити за първи клас", защото си вярват твърдо, че точно техните отрочета ще влязат от раз, направо ще издухат конкуренцията.

За вмъкването, дълбоко се съмнявам да не направиш всичко възможно, че и невъзможно да си вкараш детето в желаното училище. Класика.

# 49
Да, за голямо съжаление сте прави!!!!
Но не смятате ли, че е така, точно защото тези места са единици? Ако такъв прием е масов, няма да го има това напъване. Така, както нещата се понаместват по-нагоре. При приемните изпити след седми клас, например. Не казвам, че и там понякога нещата не стават по другия начин, ама все пак са единични случаи. Повечето деца се явяват честно на изпити и после честно биват класирани. За ВУЗ-овете вече да не говорим. Ще ми се да има такива възможности и за дребосъците!
Напълно подкрепям мнението, че трябва да се работи за повишаване на общото ниво, но това няма да стане отведнъж!

# 50
питаш за други добри квартални, така ли? На първо мислене най-близо до 18-то е 32-ро,  също и онова училище със съъстава Росна китка, някъде около Солунска е 41-во. Повечето училища в центъра са добри, защото са стари и с традиции, че и на добро място.

Винаги ми е било забавно как млади майчета се самозаслепяват на тема "трябва да има входни изпити за първи клас", защото си вярват твърдо, че точно техните отрочета ще влязат от раз, направо ще издухат конкуренцията.

За вмъкването, дълбоко се съмнявам да не направиш всичко възможно, че и невъзможно да си вкараш детето в желаното училище. Класика.

Е всичко изброено е все в един и същи район! А какво ще кажеш за Младост, Дружба, Надежда и Люлин? Огромни квартали, страшно много жители и съответно страшно много деца!
И не е важно дали точно аз ще направя или няма да направя нещо, а това, че сме изправени пред такава дилема въобще!

# 51

И аз мисля,че в първи клас могат да се оценят само възможностите/финансови/ на родителите Peace

Точно така.Преди време ,когато имаше изпит в руското училище във Варна, частни детски градини рекламираха възможността си да подготвят деца за това училище.Колко от родителите могат да си позволят частна детска градина?

Освен това , с какво толкова са различни децата на 6 години, че да говорим за среда?

# 52
  • София
доколкото разбрах, теб те интересуват училищата точно в този район, а не в Младост или Люлин.

Виж сега, разбирам те прекрасно - искаш детето ти да учи в определен кръг училища, които смяташ за уникални, а те не са никак уникални; не се побирате в критериите и искаш да призовеш недоволните да споделят твоето недоволство и още малко революция да вдигнеш, само и само детето ти да влезе в добро училище, пък дори под прикритието на общото благо. Дай да си го кажем направо - ако отговаряхте на критериите, нямаше да гъкнеш!

# 53
На времето и аз исках "най-доброто" за своето дете. Търсихме, гледахме, сравнявахме и накрая разбрахме, че по-добро от най-близкото училище няма. И се записахме в кварталното. Нито за момент не съм съжалила, въпреки че училището според мен не е кой знае какво.

Та за мен децата да се водят на училище в другия край на града е признак на прекалени амбиции, а и простотия, честно казано. Знам случаи на деца, водени от Младост в 119 (или 112 беше?) училище, защото "щели да учат в Английската". Без коментар.

# 54
доколкото разбрах, теб те интересуват училищата точно в този район, а не в Младост или Люлин.

Виж сега, разбирам те прекрасно - искаш детето ти да учи в определен кръг училища, които смяташ за уникални, а те не са никак уникални; не се побирате в критериите и искаш да призовеш недоволните да споделят твоето недоволство и още малко революция да вдигнеш, само и само детето ти да влезе в добро училище, пък дори под прикритието на общото благо. Дай да си го кажем направо - ако отговаряхте на критериите, нямаше да гъкнеш!

Не знам защо си толкова мнителна към мен и ме подозираш през цялото време! Не, не се интересувам само от у-щата в този район! И още нещо- за моя радост освен критериите за местоживеене съществуват и други, според които се "вмъкваме"както казваш, но не това е важното! При всяко положение смятам нещата за несправедливи и заставам зад всяка моя дума!

# 55
На времето и аз исках "най-доброто" за своето дете. Търсихме, гледахме, сравнявахме и накрая разбрахме, че по-добро от най-близкото училище няма. И се записахме в кварталното. Нито за момент не съм съжалила, въпреки че училището според мен не е кой знае какво.

Та за мен децата да се водят на училище в другия край на града е признак на прекалени амбиции, а и простотия, честно казано. Знам случаи на деца, водени от Младост в 119 (или 112 беше?) училище, защото "щели да учат в Английската". Без коментар.

Може би си права! Но пак казвам, че не коментирам дали е по-добре в кварталното или в някое друго, а това, че всеки трябва да може да избира!

# 56
  • София
Мнителна съм, защото обичайно такива теми се пускат от майки, които се чувсват ощетени и не са постигнали това, което искат - в случая шансовете за влизане във въпросните "уникални" училища клони към нула. Ако не, от какъв зор се опитваш да развяваш байряка на възмущението и дискриминацията?

# 57
  • София
Ами то и сега може да избира, само че съобразявайки се с критериите, които според субективното виждане за един са добри, за друг лоши. А училища с голям наплив има доста в София, всички са в различни квартали... Доколко навсякъде напливът е оправдан, друг въпрос...

# 58
За болшинството деца най-добрата опция е кварталното училище. Именно по тази причина системата с предимство за живеещите в района на училището защитава интересите на най-голямата част от децата. Както се каза, недоволни и ощетени ще има винаги, но така май все пак е по-справедливо, защото е в интерес на по-голям процент от децата.

# 59

Може би си права! Но пак казвам, че не коментирам дали е по-добре в кварталното или в някое друго, а това, че всеки трябва да може да избира!

Не, не трябва всеки да може да избира общообразователно училище. Само ако е специализирано, т.е. приемът да става с изпит или частно. Всеки може да избира квартала, в който да живее. От там нататък, детето му трябва да учи в съответното най-близко училище. Както си беше едно време. Ама пусти делегирани бюджети.

Общи условия

Активация на акаунт