Неадекватност на критериите при записване в начално училище

• 20 586
  • 453
  •   1
Отговори
# 150
Начален учител съм и съм против входните тестове! Разказвам случай от преди 8-9 години. Поемам 1 клас. Имам момченце в класа, което в началото на годината четеше книгите на Карал Май, събираше и изваждаше до 100. Много богата обща култура, страхотен речников запас. Три седмици след началото на годината, училищната психоложка пуска тест за училищна готовност. Въпросното детенце излезе с най-нисък резултат. Просто беше много притеснително. Ако това дете трябваше да се явява на входен тест, сигурно щеше да е в някое училище с деца от контингента. (В момента е ученик в немската гимназия). Имам още много подобни примери. От тази година имам две дечица, които дойдоха с много лоша предучилищна подготовка. Сега завършват с отличен. На диктовка от страница и половина, допускат до 3-4 грешки. Четат гладко, събират и изваждат до 20 без проблем.
Основните критерий за прием трябва да са местоживеене, на второ място месторабота. Лично мнение.

# 151
  • София
Стиша, абсолютно подкрепям мнението Ви.Моето дете беше на 4,5 -5г.,когато започна да чете и пише сама. Не съм я карала,но тя непрекъснато ходи с тетрадки,книжки и химикалки из вкъщи и в детската-просто такова си е детето.Въпреки това е може би най-свитото и срамежливо дете в групата си,а и на площадката. Това ме безпокои,защото при устен разговор с хора,които познава малко,тя буквално си мънка под носа...

# 152
Добре де освен музикалното,балетното,училище с изучаване на японски,китайски,танганайски,на другите какво толкова им е елитно? Някъде предлагали нески,френски-това толкова рядко  и екзотично ли е? Скоро носих служебни документи в 18-то-аме не ми хареса:претъпкано,малки и големи се блъскат,неугледни стаи др. Да не говорим за оживените улици наоколо. Ами 32-ро-на два огромни булеварда,шум прах, мръсотия. Аз лично най-много държа на свестен учител за 1-4 клас и за такива условия,които да осигуряват безопасност на децата:малките задължително да са отделени от големите,да не са по 30-35 в паралелка,и учителите да могат да ги обгрижват. Как ще стане това в едно претъпкано у-ще. И едно дете в първи клас колко "солидни" знания по японски ще научи пък и каква ще е ползата от тях? В много от кварталните у-ща има много свестни начални учители така че не виждам причина за подобни истерии. И пак да питам: децата,които живеят до тези "елитни"у-ща и не могат да се запишат в първи клас не са ли те именно дискриминирани защото там се е напълнило с деца от цяла София.
п.п Нямам интерес към никое от тези училища,детето ми ще учи в кварталното,което е залепено за блока ни при избран учител,а аз съм тази,която ще следя стриктно дали напредва,изостава и пр. Учителят не е слънце да огрее навсякъде. А и в това у-ще разбрах,че стриктно се спазва нормативът от 22 деца в клас. Пожелавам на всички да намерят най-доброто за техните деца.  bouquet

# 153
Хрумна ми една идея: при кандидатстване в т.наречените"елитни у-ща първо да се приемат децата,за които то е квартално,а после за определена квота другите желаещи като толкова искат да се състезават с изпит. Макар че за мен изпит за първи клас е безумие.

# 154
Хрумна ми една идея: при кандидатстване в т.наречените"елитни у-ща първо да се приемат децата,за които то е квартално,а после за определена квота другите желаещи като толкова искат да се състезават с изпит. Макар че за мен изпит за първи клас е безумие.

Отдавна е хрумнало и се прилага адресът да е първостепенен критерий, но ще рече, че тези с адресна регистрация в района по презумпция са интелигентни и достойни за дадено училище, а другите, понеже не живеят там- да се доказват.

# 155
  • София

Отдавна е хрумнало и се прилага адресът да е първостепенен критерий, но ще рече, че тези с адресна регистрация в района по презумпция са интелигентни и достойни за дадено училище, а другите, понеже не живеят там- да се доказват.
Касита,погледни критериите за 73то:
1. Брат или сестра в:

- начален етап на 73.СОУ – 20 точки;

- прогимназиален или гимназиален на 73.СОУ - 15 точки;

2. Деца на служители, работещи в системата на образованието – 20 точки
3. Местоживеене в района на училището – 20, 15, 10 или 5 точки.

Забележки към 3.критерий:

- приемащият документите прави сверка на местоживеенето с представен от родителя/настойника документ за самоличност;

- при равен брой точки, предимство има живеещият по-близо.

4. Месторабота на родителите в района на училището – 10, 8, 6 или 4 точки.

Забележка към 4.критерий - адресът на местоработата се доказва със служебна бележка.
5. Деца на бивши ученици в 73. СОУ – 10 точки.

Забележка: Деца на учители и служители в училището ще се приемат с предимство.

При положение,че живея на 50м от 73,но съм учила в 18СОУ,където пък няма критерии за родител,посещавал у-щето и съответно и там нямам шанс,къде да си запиша детето?
А в 73 се влиза с над 30т...

# 156

Ами ето, нали дадох линк към 20-то, след приема по адресна регистрация за останалите има състезание, ама за родители, кой може по-дълго да спи на двора. Joy
Не е по-малко безумно и напълно разбирам хората, за които това е най-малкото странно.

Ех, тези езици! Едно време родителите спяха на Славейков, пред Алианса, сега по дворовете на училищата...
Не ми се вижда да сме претърпели кой знае какво развитие. Confused

# 157
...Основните критерий за прием трябва да са местоживеене, на второ място месторабота. Лично мнение.

Аз също така мисля. Особено що се касае до мястото на работа. Снощи гледах каква хубава група в ДГ са, прекрасна група. Детето иска да е със същите деца в училище- това включва точно 3-те училища, които са ми до работата. Дано слухът за задължително местоживеене не е баш тъй или да си влезе и вторият критерий, че ми е страшно удобно. В едното училище мога да гледам буквално какво става през пътя целия учебен ден.  Laughing Начално е, което ме възспира, но останалите две са си основни и са ми на 5-10 минутки пеша от работа.

И аз споделям наблюденията ти, че на 6-7 години емоцията води пред знанията. То това е до пубертета чак, а за някои хора- и цял живот.  Simple Smile

# 158
Каси,а всички тези деца,които учат в кварталните си у-ща не са интелигентни така ли? Само в тези няколко ли е цветът на СОфия?

# 159
  • София
ааа, чакайте малко! Самият факт, че живееш до елитно училище, вече те прави елитен, защото обичайните нарочени за елитни са баш в центъра, и или трябва баба ти или ти самият да си израснал там, или да си се доказал финансово, че да можеш да си позволиш да живееш до училището, пък може и да си от Горно уйно!  Wink

# 160
Нова,как точно става изпита по спане? Походни легла,палатки спални чували? Ами ако след всички тези мъки се окаже,че не сте доволни от учител,училище или нещо друго и искате да се местите? Язък за спането. Или просто седене до дупка щото толкова зор за нищо?

# 161
Нова,как точно става изпита по спане? Походни легла,палатки спални чували? Ами ако след всички тези мъки се окаже,че не сте доволни от учител,училище или нещо друго и искате да се местите? Язък за спането. Или просто седене до дупка щото толкова зор за нищо?

Аааа, не знам.
Аз по дворове не съм спала, моето дете е в кварталното, можех и в 20-то да го запиша, удобно ми е що годе, но немски не ми звучеше добре тогава.
А и доволни-недоволни, все тая, можеш ли да го местиш всяка година, докато попаднеш на учител, проучване се прави преди, а не след.
Ако все пак го преместиш някъде, където е останало място, то най-вероятно ще е освободено от друг недоволен.
Нямам нужда от такива гимнастики.
При най-добрите начални учители от випуск местата са заети преди да са обявени. Поне така беше в нашето, аз му запазих място преди да започне официалният прием. И то съвсем официално, ама това преди 6 години.

А и това с местенето в начален курс хич не го разбирам, защо хората искат да си местят децата, вместо да искат от учителите да си вършат работата? newsm78

# 162
  • София
Eeee, не мога да повярвам - "елитно" за начално до основно образование. И двете ми деца са в ОУ. И ако трябва да бъдем точни, това е правилната формула. За първокласници ОУ, критерий единствен - местоживеене.

Приятели в Лондон и Чикаго, смениха района на местоживеене, за да са в по-добрия квартал, по-елитните хора, по-добрите училища, и повече работа за да можеш да си плащаш кредита. Но и там си има критерий за местоживеене, не можеш да мъкнеш детето през целия град.

# 163

А и това с местенето в начален курс хич не го разбирам, защо хората искат да си местят децата, вместо да искат от учителите да си вършат работата? newsm78

И да искаш и да не искаш, те толкова могат. Особено в централните, упс ... елитарните училища. Пробвано е. Аз моето го преместих в първи клас от училището, което беше на нашата улица. Само след първи клас махнаха 7 деца от класа и всичките живееха наоколо. Веднага бройките се запълниха от елитни деца от Аспарухово, Галата, Константиново и не знам къде. В началото на трети клас (тази учебна година) записали едно ново момиченце и след точно 5 дена го махнали. Бройката на класа обаче грижливо се попълва от директора.
Сега детето ми е през 4-5 улици и е доста по-добре.   Sunglasses Новото училище от едно време е набедено за мутренско и това донякъде го пази от елитарни набези.  Mr. Green

# 164

Приятели в Лондон и Чикаго, смениха района на местоживеене, за да са в по-добрия квартал, по-елитните хора, по-добрите училища, и повече работа за да можеш да си плащаш кредита. Но и там си има критерий за местоживеене, не можеш да мъкнеш детето през целия град.

За Лондон не съм сигурна, но за Чикаго критерият "местоживеене" е единствен. Училищата се издържат с данъците от имотите. Хубав квартал-високи данъци-хубаво училище и съответно обратното. Няма как Пена от Сусурлево да си замъкне детето, където иска, защото искала да е в хубава среда. Като иска хубава среда, купува си или си наема жилище в хубав квартал или праща детето в частно.

Общи условия

Активация на акаунт