Неадекватност на критериите при записване в начално училище

• 20 579
  • 453
  •   1
Отговори
# 165

А и това с местенето в начален курс хич не го разбирам, защо хората искат да си местят децата, вместо да искат от учителите да си вършат работата? newsm78

И да искаш и да не искаш, те толкова могат. Особено в централните, упс ... елитарните училища. Пробвано е. Аз моето го преместих в първи клас от училището, което беше на нашата улица. Само след първи клас махнаха 7 деца от класа и всичките живееха наоколо. Веднага бройките се запълниха от елитни деца от Аспарухово, Галата, Константиново и не знам къде. В началото на трети клас (тази учебна година) записали едно ново момиченце и след точно 5 дена го махнали. Бройката на класа обаче грижливо се попълва от директора.
Сега детето ми е през 4-5 улици и е доста по-добре.   Sunglasses Новото училище от едно време е набедено за мутренско и това донякъде го пази от елитарни набези.  Mr. Green

Да, и това го има.
И често се оказва, че се оплакваш на арменския поп.
Но това пак е резултат от единичното спасяване, ако не един, а 10 се оплачат има разлика.
А и учителите са хора като всички нас, би трябвало калпавите да са сменяеми.

Приятели в Лондон и Чикаго, смениха района на местоживеене, за да са в по-добрия квартал, по-елитните хора, по-добрите училища, и повече работа за да можеш да си плащаш кредита. Но и там си има критерий за местоживеене, не можеш да мъкнеш детето през целия град.

За Лондон не съм сигурна, но за Чикаго критерият "местоживеене" е единствен. Училищата се издържат с данъците от имотите. Хубав квартал-високи данъци-хубаво училище и съответно обратното. Няма как Пена от Сусурлево да си замъкне детето, където иска, защото искала да е в хубава среда. Като иска хубава среда, купува си жилище в хубав квартал или праща детето в частно.

Споменах го и аз по-напред това с кварталите, подбор си е,  и в европейски страни е така, но тук това няма как да стане, докато данъците на един район отиват в друг и да се чуди човек защо аз трябва да плащам 400, а някой друг 100?

Последна редакция: пт, 11 май 2012, 11:25 от нова

# 166

Но това пак е резултат от единичното спасяване, ако не един, а 10 се оплачат има разлика.
А и учителите са хора като всички нас, би трябвало калпавите да са сменяеми.

Ами ние в първи клас голям панаир вдигнахме, включиха се доста родители, стигнахме до всякъде, писахме, връзки, лични разговори, даже срещнахме разбиране, даже ни казаха, че знаят за тези проблеми, но кръгът се затваряше с привикване на директора, който е един П**ьо Маринкин и не направи нищо освен някакво леко административно наказание (предупреждение). В крайна сметка си махнахме децата. С предния випуск знаем, че е имало същите истории, но тази учителка си стои там вече 20 и кусур години. И не е въобще единствената. Тези, които не са като нея са по-скоро изключение в това училище, което от своя страна не знам как, но бе обявено за елитно през последните години. Като си беше квартално, беше добре.

докато данъците на един район отиват в друг и да се чуди човек защо аз трябва да плащам 400, а някой друг 100?

Тъй де, във Варна вече ако искаш да живееш на центъра, трябва да приемеш че детето ще учи в лошо квартално училище, което е набедено за елитарно от някого или пък да се нагърбиш да го водиш всеки ден на далече. Едно от децата, които преместиха в първи клас, заедно с нашето живее в къща залепена до оградата на (бившето) училище. Сега го водят всеки ден до училище в квартал Чайка и обратно, което коства време и средства и причинява ред неудобства, но въпреки това хората са много по-доволни.

Последна редакция: пт, 11 май 2012, 11:48 от Анонимен

# 167
  • София
Все си мисля, че критерият местоживеене, който се споделя от повечето пишещи тук е справедлив, но не съвсем, защото погледнете напр. местоживеенето, което е основен критерий в 18 и 32 СОУ - квадрат от по една пряка около училищата, а ако си на другата пряка - е нямаш предимство.
Като смятаме, че предимство следва да има местоживеенето - защо в Горна баня приемат децата с приемен изпит, който няма нищо общо с показването на някакъви талант, кое му е по-специалното на това училище? Изпитът, вярвам, че повечето от вас са запознати си е чиста подготовка за материала за първи клас, малко логика и нищо друго. Е значи М-вото на културата може да прави изпити за първи клас, за да отсее деца, пък МОН, не може. Смятам, че няма нищо лошо за училищата, за които желаещите са повече от възможните места да има изпит. До колкото имам информация за двете училища с немски език със сдружение Шилер е нещо подобно - има изпит и някакво доплащане - полудържавно - получастно. Друг е въпросът, че е голяма вероятността тези изпити да са субективни и пак се връщаме в изходна позиция. Критерий местоживеене и всеки да се оправя както може.

# 168
  • София
ако трябва да бъда честна, не ме кефи местоположението точно на 18-то, защото точно там Пиротска е много кофти улица, близо е онази наркоманска градинка до църквата, да не говорим че доста близо е и циганска махала. Не мога да си представя вечер как ще се прибира едно дете.

# 169
Аз мисля,че дори е вредно да се насажда у децата чувство на елитарност от такава ранна възраст.

Съвсем различно е да се занимаваш с изкуство, това са специфични възможности.
Но да определяме две деца , които не са постъпили все още в първи клас за такива с различни интелектуални възможности- е смешно и нелепо.

Ще се сведат нещата до абсурдност коя градина как подготвя децата, от там- коя ясла как ги подготвя и ще настъпи безумие, заплатено с цената на психическата адекватност на децата.

Ами да вземат да направят уеднаквени програми поне до 4 клас, че да мирясат всички майки.

# 170
  • София
програмите са все едни и същи. Някои училища залагат на въдицата за езиковото обучение от първи клас, за да привлекат повече деца и да си вдигнат реномето. Реклама, демек, ПР. А е много важно каква е атмосферата в училище и дали в училището има живот, дали децата имат кръжоци, вътрешни събития, както и общообразователната подготовка. СИП по математика, български, география или история са сто пъти по-полезни за децата от някакви мижави сипове по език. Че и за втори се лакомят! Все ми изниква в ума гротеската "кАжи, баба, тенкю!", но във варианта "а моето дете учи японски/китайски!".

# 171
  • София
Ми що да не залагат, като народа, не само че лапа въдицата, ами и изпит иска да си причини!  Laughing

# 172
Като сте се заприказвали - и аз да се вмъкна.

Критерии: местоживеене и месторабота.
Проблемът според мен е друг - че критериите не са единни - т.е. всяко училище само си ги избира и приоритизира.

Решението: информационната система на детските заведения например потуши много полемики и възприе уеднаквени критерии. Спря и нощуването в района. Системата е вече разработена, спокойно може да се приложи.

Винаги съм се чудила защо трябва да се ходи до Н училища, да се подават Н комплекта документи и да се ангажират хората с палаткови лагери.

Иначе на мен също ми предстои първокласничка, и аз (не съвсем) леко откачих, но да си призная тази тема ми беше доста по-полезна от всичко, което изчетох за конкретни училища. Свали ме на земята. Именно поради горчивата ирония в нея...

Проблемът обаче ми е друг - "квартално" училище в класическия смисъл нямаме - най-близкото е на поне 15 минути пеша (около 1.5 км). Същото е положението и по параграф "месторабота".

Тогава се сблъсках с понятието "микрорайон"... Хем нямаме никакви шансове, а на всичкото отгоре и не ни е удобно. Пат! По тази причина реших, че местоположението не е най-важно, разширих кръга и... съвсем затънах. В момента проучвам частното образование, което не мога да си позволя. Защо го правя - и аз не знам.

Но идеята за единни критерии смятам, че хич не е лоша.

# 173
Каси,а всички тези деца,които учат в кварталните си у-ща не са интелигентни така ли? Само в тези няколко ли е цветът на СОфия?

Само живеещите около тези няколко и с условието разстоянието от дома до сградата на училището да не е повече от 150 м.

И детските градини приемат допълнителни критерии, различни за всяка от тях.

# 174
Lale,видях,че си в Бъкстон. Мислила ли си за 2-ро,5-то а и 52-ро в Бояна? Има удобен транспорт. За критерии не съм запозната,сигурно ги има и на сайтовете на тези училища. Идеята за единна система е страхотна. Учудвам се че в темите за ДГ има много родители,които предпочитат да спят 3 дена пред съответната градина вместо да си редят нещата по интернет. За мен това е безумие,но хора всякакви.

# 175
Децата не отиват неподготвени на училище! В детсата градина, а ако не са посещавали такава, то в подготвителен клас точно това правят! Подготвят! За училище,за първи клас! Жалко, ако сте смятали, че само отглеждат децата ви и е важно единствено дали са спали и яли!
И не само, че учат, а извършват и диагностика на знанията и уменията на децата, ако се поинтересувате, ще ви кажат какви са им резултатите!
Лично аз съм изключително доволна от подготовката, която дъщеря ми получи в детската градина!

Официалните изисквания (учебен план) са доста скромни и не могат да се мерят с изискванията за изпит.

# 176
Дианичка, в ДГ децата основно трябва "да са се наяли и наспали",а държа и да са се наиграли. Не ги оставяме само да го пасе някой докато съм на работа. За това учителите там са с предучилищна педагогика,обучени са как да "преподават уроци" на малките,учат ги да рисуват,пеят и т.н. Все пак ако едно дете чете,пише перфектно,смята таблицата за умножение и въобще е толкова напред с материала какво ще прави в първи клас? Децата са различни,но все пак трябва да има някакви единни критерии.

# 177
Каси,а всички тези деца,които учат в кварталните си у-ща не са интелигентни така ли? Само в тези няколко ли е цветът на СОфия?

Само живеещите около тези няколко и с условието разстоянието от дома до сградата на училището да не е повече от 150 м.

Аха, значи понеже съм на 200 или 300 м от училището, да се разкарвам всеки ден с детето до другия край на града, понеже от него край на града хората искат децата им да учат до нас.  Crazy Да си разменим жилищата направо?

# 178
Искам да попитам мамите,които имат по-големи децакато Нова, Андариел и някои други-споделете вие как избрахте учител и у-ще за децата си. Какви бяха критериите ви,отговориха ли на очакванията ви,с какви проблеми се сблъскахте? Искам да си"сверя часовника" пък и мисля,че мнението на хора с опит е важно и полезно.

# 179

Аха, значи понеже съм на 200 или 300 м от училището, да се разкарвам всеки ден с детето до другия край на града, понеже от него край на града хората искат децата им да учат до нас.  Crazy Да си разменим жилищата направо?

Както ти е удобно, Check Please.
Явно не си разбрала- аз се шегувам. За мен е важен критерият "местожителство в района".
Важно е и да се намери законов начин да се ограничат паралелките в начален курс за да може да се установи що-годе приличен баланс между училищата. Не зная във Варна как е, но в София от три съседни училища едното се пука по шевовете, а другите две едвам събират по една-две паралелки първи клас.

Общи условия

Активация на акаунт