Неадекватност на критериите при записване в начално училище

• 20 538
  • 453
  •   1
Отговори
# 240
Преди години майка ми/ сега е пенсионирана учителка/ "обикаляше ученици", т.е. "ритуалът" беше учител, който ще поеме първи клас да минава по адреси/ вероятно според ДГ или не зная откъде се вземаха/ ,да се запознава с бъдещи първокласници и родителите им
И в нашето училище е така.Имахме родителска среща за родителите,чиито деца са в предучилищна и ще остават там в първи клас.На срешата бяха госпожата от предучилищната,госпожата която ще ги поеме в първи клас и директорката на училището.Та от там ни казаха,че са тръгнали да посещават деца от квартала.Имало и някакъв списък на децата които на са обхванати от детски градини.Та нашата госпожа ми каза,че в нашият блок имало 3  такива и трябвало да ги посети.Иначе не знам дали да се радвам или не,но в нашето квартално училище наплив няма.Едва се събират деца за класовете.

# 241
  • Sofia

С удоволствие бих избрала някое от изброените от теб училища всъщност. Тъкмо заради това, което предлагат. Дори и да не е обучението чак на някакво супер ниво, определено е поне над средното, нали? И то не само по немски, а и по общообразователните предмети. От друга страна поне аз не знам да има такова училище в Люлин, Надежда или Дружба. Ако ти знаеш, кажи ми  Simple Smile
Все пак територията на София не обхваща само централната градска част, нали?  Wink
Честно казано , не съм чула да има училище , в което обучението да е над средното ниво  Peace. Всички училища / включително и НУКК/ вървят по задължителната програма , спусната от МОН.
 За Люлин ще ти кажа , че има поне 2 добри училища! Може да погледнеш класиранията от олимпиадите , за да се ориентираш.
 М.г. големият ми син завърши 7 кл. в едно Люлинско СОУ. Е, преди това стигна на 2 кръг на олимпиадите по 4 предмета. На областния кръг по химия стана 8-ми , и това само с наученото в училище! Направи си сама сметката ,  какви са били учителите му  Laughing.
 Всичко е въпрос на късмет, и зависи от интересите на детето .
 Доколкото разбирам, твоята идея всъщност е  да се направи прием по някакви критерии за деца, които са постигнали в ПГ знания над средното ниво. Е, това няма как да се случи.
 Това , че детето е добре подготвено за 1 кл. не означава , че трябва да започне веднага с материал за 2 клас. Казвам го от личен опит.
 Мога да пиша още много , но не смятам, че е необходимо! Истината е една : в което и училище да учи детето е много важно да попадне на добър учителски екип. Програмата навсякъде е една и съща  Peace.

# 242
ама явно болшинството хора са доволни от съществуващия модел, така че продължаваме си по стария начин  Laughing

Aз ти го казах няколко пъти - колкото и да е несъвършен, сегашният модел устройва болшинството ученици и родители. Исканото от теб е изгодно явно за ограничено малцинство.

Последна редакция: сб, 12 май 2012, 10:30 от Черна станция

# 243
  • София
Те нещата са свързани помежду си. PeaceНаричаш училищата уникални заради предлаганото от тях нещо в повече.Което е равносилно на убеждението,често измамно. че училището е по-добро. Пример - немският език в начален курс не е нещо уникално,  на територията на София поне. 35 -то например предлага също обучение по немски още от 1 клас, наравно със 73-то и 20 -то. Но няма да запишеш детето си там, нали WinkТоест не говорим за достъп до каквато и да е  уникалност, а за чиста проба следване на модата, че едикое си училище е the best. Но щом не е уникално, най -естественото нещо е предимство да имат децата от района.

С удоволствие бих избрала някое от изброените от теб училища всъщност. Тъкмо заради това, което предлагат. Дори и да не е обучението чак на някакво супер ниво, определено е поне над средното, нали? И то не само по немски, а и по общообразователните предмети. От друга страна поне аз не знам да има такова училище в Люлин, Надежда или Дружба. Ако ти знаеш, кажи ми  Simple Smile
Все пак територията на София не обхваща само централната градска част, нали?  Wink
20-то ОУ, 73 -то СОУ, 5-то ОУ, 81 СОУ, 55 -то СОУ, 35-то СОУ, 18-то СОУ..Не всички са в центъра, нали?Но дори и да живееш примерно до  5-то ОУ, мисълта ми беше, че въпреки наличието на алтернатива пак ще се бориш за 20-то или 73-то и то (както е видно от не съвсем постния списък с училища с преподаване на немски от 1 клас), не защото е нещо толкова уникално и различно, а заради носещата му се слава на по-добро училище. А това вече е въпрос на късмет. Можеш спокойно да попаднеш на кофти начален учител и в набедените за най-добри училища, както и да улучиш шестица от тотото с учител в ОУ, неопределяно  като уникално.А за средата -кой ти гарантира, че приетите от цяла София деца ще оформят по-качествен колектив в сравнение с  такъв на децата от квартала? Гаранция- Франция... Ще кажеш, затова искам да има изпит. И тогава хоп -  кръгът се затваря, защото тези училища не са уникални с нищо, имат статута на квартални и като такива не следва да имат изпитен подбор на входа.

Последна редакция: сб, 12 май 2012, 09:59 от eine in Rente gegangene Nixe

# 244
Интересна ми е изобщо концепцията за образование у нас.

Ако в начален курс образованието беше едно за всички, но  след 4-ти се извършваше подбор в много от училищата, то тогава съм склонна да си мисля, че тази "уникалност" още  от първи клас нямаше да се търси.
Но сега наистина няма избор до 8-ми клас, не влезеш ли в системата още от 1-ви, с изключение на МГ.
За мен това е проблемът.

Последна редакция: сб, 12 май 2012, 10:23 от нова

# 245
  • София
С усилено изучаване на немски са и т.нар. училища на сдружение "Шилер", които не са и в широкия център. Там има подбор на кандидат-първокласниците  с тестове или интервю, както и в НУКК.
Драмите всяка година показват, че масовото въвеждане на такъв подход е меко казано безумие.
Моето мнение също е, че детето трябва да учи максимално близо до дома си.
П.П. Разбирам позицията на авторката - с бъдещ пъровкласник е позволено да има илюзии!

# 246
  • София
лично аз не виждам проблем в системата, дори смятам принципите й като доста добри - има специализирани училища, в които се приемат деца от първи клас, поради естеството на занятието и там се приема с някакъв предварителен подбор, за който дори детето не е нужно да е имало опит. Очевидно е, че няма смисъл да те приемат в музикалното, ако нямаш слух, или в балетното ако си закръглен или с тромава походка. Конкретно това с НУКК е някаква странна измишльотина, създадена да обслужва децата на отговорните другари, а не че децата са полугениални, и тази нишка си важи и сега. Всички останали училища са общообразователни, обикновени училища, всяко от които гледа да сложи нещо на кукичката - език, рисуване, хореография, дизайн и каквото там им скефне, но основно следват един и същ учебен план и няма нищо уникално в тях. И няма никакъв смисъл от профилиране след четвърти клас, защото децата все още не са минали общообразователната подготовка. Как, например, ще разбера аз, че детето ми е талантливо в химията, като те започват да учат химия реално в седми клас, като в шести само я загатват?

Това, което е нужно,  е да се повдигне качеството на общообразователната подготовка във всички училища, за да имат децата стабилна основа, пък след седми клас вече ще е ясно кого накъде го влече и може да се профилира. Но да профилираш 10-годишни деца, които нямат почти никаква информация за дяловете на човешкото познание, също и са абсолютно неориентирани какво им се удава и какво ги влече, е зорлем вкарване в рамки от страна на родителите и системата. Ранното профилиране е новият вариант на класовото разделение - всеки си има отредено място, което не напуска и няма как да напусне, защото му е отрязан достъпът до всякакви странични пътища и той на практика може да е много добър с мотиката, но няма никаква идея как се сади, и затова ще си остане профилиран с мотиката още от дете.

# 247
Интересна ми е изобщо концепцията за образование у нас.

Ако в начален курс образованието беше едно за всички, но  след 4-ти се извършваше подбор в много от училищата, то тогава съм склонна да си мисля, че тази "уникалност" още  от първи клас нямаше да се търси.
Но сега наистина няма избор до 8-ми клас, не влезеш ли в системата още от 1-ви, с изключение на МГ.
За мен това е проблемът.

Да, точно така мисля и аз!

# 248
С усилено изучаване на немски са и т.нар. училища на сдружение "Шилер", които не са и в широкия център. Там има подбор на кандидат-първокласниците  с тестове или интервю, както и в НУКК.
Драмите всяка година показват, че масовото въвеждане на такъв подход е меко казано безумие.
Моето мнение също е, че детето трябва да учи максимално близо до дома си.
П.П. Разбирам позицията на авторката - с бъдещ пъровкласник е позволено да има илюзии!

Мисля си, че ако има повече такива училища, драмите ще са много по-малко, тъкмо защото ще може да се избира между повече възможности.

# 249
  • София
Незнам какво е уникалното на уникалните училища, но съм открила една уникална зависимост между задръстванията и учебната година - по време на ваканции, задръствания няма Laughing

# 250
ама явно болшинството хора са доволни от съществуващия модел, така че продължаваме си по стария начин  Laughing

Aз ти го казах няколко пъти - колкото и да е несъвършен, сегашният модел устройва болшинството ученици и родители. Исканото от теб е изгодно явно за ограничено малцинство.

Да, абсолютно си права! Не че очаквам с писането тук нещо да се промени, но ми беше любопитно да разбера какво мислят и останалите майки. Честно казано малко съм изненадана, че не се включиха повече майки на бъдещи първокласници, но независимо от това чух много интересни мнения. За мен беше много полезно да чуя, че болшинството хора са доволни и щастливи! Simple Smile И с това като че ли нещата вече се изчерпаха!

# 251
Незнам какво е уникалното на уникалните училища, но съм открила една уникална зависимост между задръстванията и учебната година - по време на ваканции, задръствания няма Laughing

Ами честно казано някак не мога да повярвам, че тъкмо децата от начален курс са виновни за задръстванията! newsm7
А през летните месеци почиват всички категории хора, не само учениците. Така че е напълно естествено и задръстванията да намалеят. Хайде да не търсим под вола теле?!

# 252
  • София
Не си ме разбрала правилно!
Не смятам тези училища за уникални! Напротив през годините съм ги избягвала най-старателно. Имам своите виждания и аргументи по въпроса, което не ми пречи да съм изключително загрижена какво образование получават децата ми.
П.П. Доволни и щастливи родители не прочетох тук, просто те не подкрепят твоята теза. Wink

# 253

Ами честно казано някак не мога да повярвам, че тъкмо децата от начален курс са виновни за задръстванията! newsm7
А през летните месеци почиват всички категории хора, не само учениците. Така че е напълно естествено и задръстванията да намалеят. Хайде да не търсим под вола теле?!

О не, никакво теле няма. Всички мои колеги с деца сутрин не пътуват от точка Д(дома) до точка Р (работата), а от точка Р до точка ДГ (детска градина на малкото), после до точка У (училището на голямото) и чак след това до точка Р. И това ако не стимулира задръстванията....

И няма нужда от ирония, че болшинството били доволни и щастливи. Просто това е най-малкото зло конкретно само за един проблем - записването на децата в 1 клас.

Иначе както казах, дъщеря ми учи в доста посредствено училище, но на 200 метра от дома ни. Вярно, случихме на учителка, но пък и спестеното време от транспорт ни позволи да отделяме време за други занимания. И в крайна сметка ефектът беше по-добър от (набедено за) елитно училище на майната си.

# 254
  • София
Не знам какво е уникалното на уникалните училища, но съм открила една уникална зависимост между задръстванията и учебната година - по време на ваканции, задръствания няма :Lil:

Ами честно казано някак не мога да повярвам, че тъкмо децата от начален курс са виновни за задръстванията! NeWS7

Ох,Дианичка, не знам в кой свят живееш, но когато висиш в Люлинското задръстване сутрин в осем  без двайсет между Опълченска и Ботев на - 20 градуса, натъпкани в не загрялата консерва,или смазани от навалицата в метрото, навлечени с грейки и клинове и със завист видиш моите деца станали преди половин час бодро крачещи, ще ти помахаме. Преди теб ще са в класната стая само по дънки и къси чорапи.

После моите си преобличат мокрите дрехи в къщи, хранят се с домашна храна, почиват, учат, ходят два пъти седмично на школа по английски и са много по-напред по език от съучениците си.

Трябва да се проумее, че критерият местожителство е най-важен.
За мен критерият месторабота е неразбираем. Цял ден ще е в училище за да могат след работа да си приберат детето. Ами това дете е с по-дълъг работен ден от родителите си. Кога ще почива?
Но пък по този начин понеже много хора работят в центъра се пълнят училищата, защото децата в центъра са много малко. И за да се привлекат деца и от там бюджет за училището се пускат кукичките за разширеното изучаване на езици. Но всеки си избира сам.

За мен най-важен е комфортът на моите деца.

Последна редакция: сб, 12 май 2012, 12:40 от asa

Общи условия

Активация на акаунт