Неадекватност на критериите при записване в начално училище

• 20 464
  • 453
  •   1
Отговори
# 330
Пак ли се преструваш, че не разбираш?

Ще пробвам да ти го кажа кротко, моме Дианке. Казах ти вече, че много добре разбирам какво искаш, но не споделям нищо от това. Както и почти всички, които се включиха в темата. И вземи си редуцирай тона.

Извинявай, ако тонът ми не ти е харесал, според мен е по-скоро закачлив, отколкото лош! Peace
Но не ми харесва да ми преписваш твърдения, които не съм направила! Ако не споделяш тезата ми, ОК, ама недей да извърташ нещата! И още не си ми отговорила на въпроса, който ти зададох по-напред!

# 331

dianichka 1, не мисли че детето ще научи някакъв източен език до 4 клас. Това са пълни илюзии. Най-добре изберете училище, което да ви е удобно и знаш, че учителите се справят горе-долу с дисциплината.

Благодаря ти за съвета Елл! По-напред и аз самата писах, че това по принцип е най-добрия вариант, ама май не винаги е възможен!
Много ми хареса скрития ти текст! Дай Боже!

# 332
Личи си , че си идеалистка  Laughing. Дали децата са с еднакви възможности , или с коренно различни , всички училища и учители са ДЛЪЖНИ да се съобразяват с програмата на МОН! Всички започват от А и Б, и всички в 1 клас смятат само до 20  Peace. Учителите са ограничени от системата , и не могат да вървят своеволно напред.
 Поинтересувай се и ще разбереш, че дори и децата н НУКК учат по задължителната учебна програма. Това , че ги избират с конкурс  не значи , че учат различни неща. Одобрените учебници са едни и същи за територията на цялата страна.
 За протокола ще ти кажа , че и двете ми деца можеха да четат гладко и да смятат да 100 преди първи клас. Не е имало обаче и момент, в който да скучаят в клас. Има толкова психологически моменти , с които децата трябва да свикнат, че отличната им подготовка няма никакво значение  Peace.

newsm10

dianichka 1, между другото, има опция за редакция. Не е необходимо да редуваш само твои постове през няколко минути.

# 333
Радвам се, че когато трябваше да записвам дъщеря ми първи клас, не бях обхваната от такива истерии за каквито чета последните години. Дали защото нямаше такива форуми, в които сякаш родителите се надъхват един друг за това и онова, но нещата за мен и хората, които познавах по това време и на които им предстоеше същото, бяха много по-спокойни.
Въобще не ме е вълнувало в кое училище какво се предлага, има ли джингитайски, какви са родителите на децата, които ще се запишат там, нито пък дали критериите били добри.
За едни са добри, за други не. Какво се видя и от темата. За мен изпит за първи клас е меко казано странен. Какво да му се изпитва на това дете и защо му е това да му се причинява още преди първи клас, все едно стреса във всеки следващ клас ще му е малко.

Бих посъветвала майките на бъдещите първолаци по-малко да четат из нета, по малко да се ровят в разните му училища и да се радват, че на детето им му предстои такава хубава емоция.
Нищо няма да стане, ако запишете детето си в кварталното училище, в което не се учи някакъв изчанчен език. То да научи българския пък за езиците време колкото щеш пред него. Казвам го като майка на осмокласничка, която от тази година учи в езикова гимназия. Както си и мислех чак сега дъщеря ми наистина почна да учи езика и затова никога и не се подлъгах да я записвам на странични уроци по език, нито пък да търся специално училища, които предлагат по няколко езика още от началните класове.

Все още помня времето когато щях да я запивам първи клас. Разбира се, че имаше емоции, но повечето бяха положителни. Решихме, че ще е частно училище. Видяхме какво има в квартала където живеехме и я записахме. Без дори някога да бяхме и чували за това училище, та какво остава и проучвания да правим. Просто решихме, че не искаме да обикаля цяла София и толкова. То пък се оказа страхотно и дъщеря ми още пази мили спомени от първия си клас там, въпреки че отдавна не учи в това училище. Явно като не проучваш, правиш по-добър избор Simple Smile Колко хора чета тук как проучвали ли, проучвали и след това пак мрънкат, че не било добре там, където записали детето си.
За мен критерия местоживеене е най-удачен и затова разбирам родителите на деца, които живеят близо до набедените елитни училища, че недоволстват от това, че някога децата им остават извън кварталното им училище.

# 334

dianichka 1, между другото, има опция за редакция. Не е необходимо да редуваш само твои постове през няколко минути.
[/quote]

Ами да, но така ми е по-удобно!  Grinning

# 335

Ами да, но така ми е по-удобно!  Grinning
[/quote]

Ех, ако в живота всичко ставаше по удобния начин... Ама има и правила, но ти точно тях не желаеш да разбереш и приемеш. Критерият "местоживеене" е най-адекватният. Неадекватно е всичко, което не устройва теб.

# 336
Критерият "местоживеене" щеше да е адекватен, ако не беше толкова гъвкаво възможен за манипулиране.

# 337
Критерият "местоживеене" щеше да е адекватен, ако не беше толкова гъвкаво възможен за манипулиране.

Това, че някой е намерил начин да нарушава закона, не прави закона лош.
Критерият "местоживеене" може да е манипулируем от хората, които са си навили на пръста, че искат детето им да учи в даденото училище, но това не го прави неадекватен заради това.
Критерий $изпит$ също може да бъде манипулиран. Да не мислите, че в НУКК влизат само най-добре представилите се на изпита кандидат- първолаци Simple Smile

# 338
  • София

Факт , но показващ ни , че  неадекватен е  не  критерият "местоживеене" сам по себе си, а спазването му. Практиката в толкова много места по света доказва, че критерият си е съвсем адекватен.Което означава, че при нас трябва да се работи не в посока премахване на принципа като дискриминиращ,за какъвто го смята авторката, а  по осъществяването на контрол  върху спазването му.Има ли желание, има и начини. Peace

# 339
  • Варна
Аз също мисля,че критериите се манипулират по всякакви възможни начини. Сигурно може и да се осъществява контрол, ама не ми изглежда особено лесно да се върви в тази посокаnewsm78

Ако се гледат стриктно критериите, повечето от училищата във Варна,за които има наплив, едва ли ще съберат и половината от децата, които имат в момента. Просто в централните райони не живеят толкова много деца. За едно от тези училища съм свидетел как в последните години обявавят незаети места след приключване на истерията по записване на първолаците Peace
Хрумва ми идеята дали въпросните училища не си допълнят бюджета като обяват официално платен прием, за деца неотговарящи на критериите, вместо родителите им да плащат за заобикаляне на критериите Laughing

# 340
  • София
по нашенско, че и не само по нашенско, правилата съществуват, за да се заобикалят. Наскоро мярнах някакъв репортаж за ДГ и приема на децата с хронични заболявания. Мен лично тръпки ме полазиха, може и да съм суеверна на тази тема, но не бих измислила хронично заболяване на детето си, само и само да го вкарам в градина. Страх ме е, че действително ще се сдобие с такова или някакво по-страшно.

# 341
  • Варна
по нашенско, че и не само по нашенско, правилата съществуват, за да се заобикалят. Наскоро мярнах някакъв репортаж за ДГ и приема на децата с хронични заболявания. Мен лично тръпки ме полазиха, може и да съм суеверна на тази тема, но не бих измислила хронично заболяване на детето си, само и само да го вкарам в градина. Страх ме е, че действително ще се сдобие с такова или някакво по-страшно.

Е това вече наистина е гадно Peace Но доколкото знам е класически номер и за по-горна възраст - за 1 клас, след 7 клас и т.н. Пази боже Praynig

# 342

Ами да, но така ми е по-удобно!  Grinning

Ех, ако в живота всичко ставаше по удобния начин... Ама има и правила, но ти точно тях не желаеш да разбереш и приемеш. Критерият "местоживеене" е най-адекватният. Неадекватно е всичко, което не устройва теб.
[/quote]

Много странно обвинение ми отправяш! Както казваш самата ти "има опция...." т.е. възможност. Ако искаш се възползваш от нея, ако искаш не! Това е различно от правило! Peace
А правилата ги приемам, но да- не винаги ги разбирам. А ако си прочела внимателно първите ми постове, то трябва да си разбрала, че не съм по принцип срещу критерия за местоживеене, а само за определени училища, които според мен нямат алтернатива. Иначе лично мен този критерий не ме засяга особено, така че обвиненията ти са безпочвени.  Peace

# 343
  • София
грешиш! Имат алтернатива! Алтернатива няма балетното училище, но 18-то и 73-то са като всяко друго СОУ.

# 344
грешиш! Имат алтернатива! Алтернатива няма балетното училище, но 18-то и 73-то са като всяко друго СОУ.

+1

http://mon4.mon.bg/rank/ - на този линк е в процес на публикуване рейтинг скалата на министерството след външното оценяване на учениците от 4-ти клас. Интересни изводи могат да се направят от нея ...
Освен за набедените за елитни, така и за 107, 119 и 125, където човек очаква представянето на учениците на матурата по математика да е подобаващо за славата на тези училища, но уви ...

Общи условия

Активация на акаунт