Неадекватност на критериите при записване в начално училище

• 20 444
  • 453
  •   1
Отговори
# 405
  • София

dianichka1, чисто статистически нищо не ти гарантира наличието на 1/4  от отговорите с еднаква буква. В тазгодишния тест по БЕЛ от 25 въпроса, сред които 19 са със заграждане на един  от 4  варианта, само един единствен е с верен отговор А.Тоест далече би било дете от едната четвърт верни отговори при случаен избор на буква А за всички въпроси.

Да, възможно е тази година така да е било. Не се хващай толкова буквално за думите ми. Но факт е, че налучкването се практикува масово. Случаят, за който разказвам от миналата година е факт, факт е и добрата оценка, получена от въпросното дете. Въобще идеята ми е, че писането на тема е много по-трудно и дори и с подсакзване някакво, едва ли може да се очаква висок резултат. Лично аз мисля, че тестът е по-елементарен вариант, както по БЕЛ, така и по математика. Това е мое мнение и не натоварвам никого с него!  Peace
За нищо не съм се хванала буквално, споделих факт. Peace
Колкото до тестовете , ако са направени добре, биха могли да измерят познания. Друг е въпросът, че  това условно "ако" у нас рядко е изпълнено. Замисълът на двумодулен вариант на изпитите за 7 клас въобще не е лош. Тестът измерва овладяването на минимума, а  втората част с пълното разписването на задачи или писането на преразказ прави същинската пресявка. Но това само при уговорката, че тестът е построен добре и подборът на задания за втори модул наистина позволява селекция  - нещо, което у нас не се получава като хората..

# 406
Да, така е, права си!

# 407
В едно частно не че подсказват точно, но малко преди матурата решават почти идентични задчи, на самата матура на детето се намеква къде има грешка (ако има), дават му се указания как да я поправи.

Аз пък знам от вътрешен източник, че буквално се подсказва. Все пак хората пари са дали.

Ще Ви разкажа една случка по този повод. Миналата година на изпита след седми клас, едно дете беше оградило на всички въпроси отговор Б, без изобщо да размишлява върху въпросите. Накрая имаше по висока оценка от доста деца, които се бяха подготвяли сериозно.

Това е реалността. За съжаление.

# 408
  • София
това за отговорите Д само показва,че тестовете са направени лошо. Има си научна литератураа по въпроса, ама явно няма кой да чете, а кой знае какви пишман-експерти са ги правили тези тестове!

# 409
това за отговорите Д само показва,че тестовете са направени лошо. Има си научна литератураа по въпроса, ама явно няма кой да чете, а кой знае какви пишман-експерти са ги правили тези тестове!

Права си. А и се дава възможност на децата, които не обичат да учат, да играят тото.

# 410
  • Sofia
 Тотото, обаче  не гарантира отлична оценка, а просто оценка , различна от 2 / зависи от късмета/.
 Не познавам дете играло на тото , и прието в елитна гимназия  Peace.

# 411
Тотото, обаче  не гарантира отлична оценка, а просто оценка , различна от 2 / зависи от късмета/.
 Не познавам дете играло на тото , и прието в елитна гимназия  Peace.

Няма как да бъде обратното! За приема в добрите гимназии значение има най-вече вторият модул от теста, където въпросите са отворени. Т.е няма как да се играе тото! Да не говорим, че този модул по принцип не е задължителен и на практика не е част от националното оценяване, щом не се решава от всички.  Peace
Въпросът е, че все пак говорим (или по-точно ни говорят Grinning) за национален изпит, който следва да "измери"общото ниво. а се оказва, че на практика нещата са толкова опорочени, че едва ли въобще има смисъл от него!
И в никакъв случай не подценявам децата, които съвестно са учили и са се подготвяли! Напротив! Смятам, че тъкмо те са най-засегнати от нечестната игра!

# 412
Въпросът е, че все пак говорим (или по-точно ни говорят Grinning) за национален изпит, който следва да "измери"общото ниво. а се оказва, че на практика нещата са толкова опорочени, че едва ли въобще има смисъл от него!
И в никакъв случай не подценявам децата, които съвестно са учили и са се подготвяли! Напротив! Смятам, че тъкмо те са най-засегнати от нечестната игра!

Така е.

Точно тези деца не се борят за отлична оценка. За тях е важно да изкласят. Но парадоксът е, че често те се оказват с повече точки от тези,  дето учат. Късмет...

# 413
  • София
Че подсказването или играта на тото ощетяват училите деца - това никой не го отрича.Но ги ощетява  не толкова на ниво резултати.По-скоро оставя у тях неприятното чувство, че и с мързел и неучене може да се изкара нещо относително прилично.Но само толкова.  Тотото не оказва чак такова влияние, каквото му приписвате тук. По български, както се вижда от тазгодишния тест,тото  е възможно само при 19 въпроса. Вероятността да се нацелят обаче много верни отговори е нищожна.Който владее теорията на вероятностите, ще си сметне сам за каква вроятност става дума.Това в комбинация с факта, че лотарията не сработва при останалите 6 отговора, които са отворени и като такива  носят далеч повече точки, както и  при преразказа, съвсем логично води до извода, че на практика е доста трудно на този лотариен принцип неподготвено дете да изпревари старателно готвилото се и да докара добра оценка. Същото важи и за математиката. Тотото помага да  прескочиш летвата за тройка, но не и за нещо кой знае колко повече. Peace

# 414
Че подсказването или играта на тото ощетяват училите деца - това никой не го отрича.Но ги ощетява  не толкова на ниво резултати.По-скоро оставя у тях неприятното чувство, че и с мързел и неучене може да се изкара нещо относително прилично.

Това е много гадно за децата.

# 415
Че подсказването или играта на тото ощетяват училите деца - това никой не го отрича.Но ги ощетява  не толкова на ниво резултати.По-скоро оставя у тях неприятното чувство, че и с мързел и неучене може да се изкара нещо относително прилично.

Това е много гадно за децата.

Съгласна съм! Това е отвратително! Всички знаем колко е трудно да бъде мотивирано за нещо едно вече разколебано дете!

# 416
Липсата на мотивация може да осакати целия живот.

# 417
  • София
Струва ми се, че малко преигравате. Thinking  Трудно ми изглежда  постигната на лотариен принцип тройка или малко отгоре  от неучещ и мързелив ученик да демотивира чак толкова едно старателно дете, че даже и да осакати живота му . Да, ще го раздразни, ще го накара да се чувства некомфортно, но не за дълго. Така или иначе оценките му ще се отличават осезателно от тези на непукист, не пипвал нищо и играл на тото.Не казвам, че е  редно или че одобрявам  практиката с  тото-избор на отговори, но и  не намирам, че тя с нещо кой знае какво повлиява  негативно на отличниците и на тяхната по-нататъшна мотивация.

# 418
Подкрепям русалката. Преписването, ТОТО-то и прочее шмекерлъци не могат да вкарат дете в топ гимназия, а най-много да му изкарат среден успех. Преписвачите не са конкуренти на училите. А ако някое дете е учило здраво и въпреки това го бие някой тотаджия, то явно толкова е и учило.

# 419
  • Sofia
Струва ми се, че малко преигравате. Thinking  Трудно ми изглежда  постигната на лотариен принцип тройка или малко отгоре  от неучещ и мързелив ученик да демотивира чак толкова едно старателно дете, че даже и да осакати живота му . Да, ще го раздразни, ще го накара да се чувства некомфортно, но не за дълго.
Точно това написах преди малко , но го изтрих  Peace. Реших, че доста ще се отдалеча от темата , а тя все пак е за началните училища  Wink.

Общи условия

Активация на акаунт