Неадекватност на критериите при записване в начално училище

• 20 443
  • 453
  •   1
Отговори
# 390
Много е вярно ,че ако с едно дете се работи качествено вкъщи -то показва добри резултати и в училище.

Какво значи да се работи качествено в къщи с детето? Да контолирам домашните, да дам някое упражнение - да, но чак пък да работя работата на учителката, няма да стане. Аз както и повечето хора имам друга работа и благодарение на това и учителката има работа.

Родители-откачалки напоследък много, но то си е за тях и децата им. Пък нека си мислят, че е за добрата кауза и "среда".  Crazy

# 391
Една част от децата в Славейков са на родители работещи в отсрещната сграда на съда, така малко по малко се създава мода.
Друго - линиите на автобусите по Владислав създават удобство на пътуващите деца от Победа нататък.
Не на последно място състезанията по математика на които масово се явяват учениците до четвърти клас.

Двете училища имат общ белег, родителите имат поне средни интелектуални  и фин.възможности и инвестират в децата си

Така е, но за математическите състезания  се използва само сградата на Славейков. Нищо повече. И да, финансовите възможности са много важни за въпросните училища, но не и интелектуалните /лични наблюдения/.

# 392
грешиш! Имат алтернатива! Алтернатива няма балетното училище, но 18-то и 73-то са като всяко друго СОУ.

+1

http://mon4.mon.bg/rank/ - на този линк е в процес на публикуване рейтинг скалата на министерството след външното оценяване на учениците от 4-ти клас. Интересни изводи могат да се направят от нея ...
Освен за набедените за елитни, така и за 107, 119 и 125, където човек очаква представянето на учениците на матурата по математика да е подобаващо за славата на тези училища, но уви ...

сега гледах горния линк. Много странно ми се вижда - от първите 40 места - 20 са частни училища. От това следва ли, че частното образование у нас е на много високо ниво или има нещо гнило в цялата тази работа?

# 393
  • София
не знам, ама аз подозирам, а и съм чувала от доста познати с деца в ЧУ, че здраво се подсказва на малките матури. ДОста хора си преместиха децата от частни в държавни училища, дори бяха наели частни учители да подготвят децата за въпросните матури, защото се усетиха, че децата са зле. Не отричам, има много добри частни училища, но те са едно-две, максимум три или четири за София - ако не греша съм чувала хубави неща за Св Георги, Св София, Дорис Тенеди (те са ми под въпрос). Вие си преценете.

# 394
  • София
http://mon4.mon.bg/rank/ - на този линк е в процес на публикуване рейтинг скалата на министерството след външното оценяване на учениците от 4-ти клас. Интересни изводи могат да се направят от нея ...
Освен за набедените за елитни, така и за 107, 119 и 125, където човек очаква представянето на учениците на матурата по математика да е подобаващо за славата на тези училища, но уви ...
От това следва ли, че частното образование у нас е на много високо ниво или има нещо гнило в цялата тази работа?

Че матурите си се правят в самите училища, а квестори са учителите. В едно частно не че подсказват точно, но малко преди матурата решават почти идентични задчи, на самата матура на детето се намеква къде има грешка (ако има), дават му се указания как да я поправи. Не може да се каже точно, че учителите са решили задачата, но без тяхната намеса  грешката би останала
Чак ми е смешна тази класация, защото една от причинирте да преместя детето ми от едно частно у-ще в държавно беше математиката и определено не сгреших - нивиото е в пъти по-високо. А в табличката по-горе съответното частно е по-напред от държавното Joy

Много по-показателни са резултатите от състезанията и олимпиадите, защото там условията за всички са еднакви!

Последна редакция: сб, 19 май 2012, 12:23 от Лекси

# 395
Много по-показателни са резултатите от състезанията и олимпиадите, защото там условията за всички са еднакви!
Не мисля. Подготовката за тях в повечето случаи става извън училище - вкъщи, курсове, школи... А, доколкото говорим за избор на училище за начален курс, там пък олимпиади изобщо няма. А и на състезания и олимпиади условията също могат да не са еднакви за всички.

# 396
  • София
нашите в държавното училище навремето изрешиха една камара тестове, правиха нещо като пробни, накрая с поглед ги решаваха доста деца. Проблемът на повечето им беше недостигът на време, та затова правиха пробни тестове, имахме някакви книжки купени и редовно работеха по тях.

За четвърти клас подготовката обичайно е в училище. На уроци тръгнаха деца, чиито родители (наши познати семейства) изведнъж установиха, че оценките им са надути, и когато са дали вкъщи пробно някой от тестовете от сайта на МОН. Тогава се е издънила цялата работа, и хората се юрнаха да наваксват. Пак добре, че са се усетили, че срамота детето ти да не може да покрие материала и да е грамотно в четвърти клас!

Винаги  е важна основата от училище, защотото дори по курсовете (а това е в седми и отчасти в шести клас), не може да се навакса и надмине базисното ниво, та чак и върхови постижения на олимпиади да има, и то по всички предмети.

# 397
Исках да кажа, че високите постижения от  състезания са свързани с допълнителна подготовка, често осъществявана извън училището, в което учи детето ( уточнявам пак, че говоря за начална степен) и затова не могат да са критерий при избора на училище.
Иначе, ако говорим за курсове за подготовка за НВО в седми клас, базата наистина е важна, но тя не зависи само от избора на училище.

# 398
  • София
като се види нивото на първия кръг, може да се добие представа по това колко деца се явяват от училище и колко са им шарени резултатите. По олимпиадите, и то по повечето предмети, ходят горе-долу все едни и същи деца, а тези деца няма как да се подготвят на курсове и по математика, и по бъларски, и по история, и по география, и по природните науки. А не ми се вярва всичките по всичко да са гениални. По-вероятно е да имат свестни учители, да си  знаят материала и да са поощрявани да ходят по такива мероприятия.

# 399
За децата от начален курс има само две олимпиади общинският кръг, за които също се провежда по училища и теоретично пак би могло да се помогне на децата ( не казвам, че това е обичайна практика  Peace ). Много рядко родителите на бъдещите първокласници се интересуват от постиженията на училището в прогимназиален етап, може би защото учителите, които преподават там не винаги преподават и в начална степен.

# 400
  • София
първо трябва да се пита за конкретните учител, които ще поемат първокласниците. А аз бих погледнала предсставянията на олимпиадитте за 5-7 клас, плюс кенгуруто, колкото да се ориентирам дали в училището има разбиране по въпроса децата да се занимават с олимпиади и състезания, и дали има живот в училището. Сега всяко училище си има сайт, не е трудно човек да погледне.Сега е по-лесно, предии седем-осем години само от уста на уста се получаваше инфо.

# 401
Понеже в тази тема се твърдеше, че на изпитите в VІІ клас не се преписвало и подсказвало- лично аз чета това всяка година и го чувам лично, но чутото не го цитирам /ще рече някой, че си измислям, затова/, цитирам директно писаното:

в бургас в повечето училища се преписваше масово благодарение на квесторите странно защо тази година и камери нямаше поне тук баловете ще са масово високи кам 80 имам наблюдения от различни училища говоря за математиката
И в С-я се е преписвало. Не е честно! #Cussing out

Понеже хората се съмняваха- не се съмнявайте. С преписването се опорочава всичко. А, и София не прави изключение. То аз не съм се и съмнявала.
Учителка, по повод това:

При нас е имало ужасни условия на изпитите. По мат. масово преписване, посказване, шумене.. Деси се оплака, че не е успяла да се съсредоточи. Истината е, че ученици (определно по-слаби от нея) са успели да препишат успешно от добрите математици в стаята и имат по-голям брой точки на модул 1.
Разбира се, това не е оправдание, че дъщеря ми се е издълнила на този лесен изпит. Sad

По БЕЛ пък едно момче се оплакало, че не се сещало как завършва разказът и познайте... даден му е пак теста от квестор. Shocked
И това било равен старт.

Мами, не знам дали ще има  ефект, но пускайте жалби в РИО, за недобросъвестни квестори. Честно казано, има колеги, които правят безумия на такива изпити. Съжалявам, че го казвам, защото сме от една гилдия, но....
Нормалното протичане на един изпит, почти изцяло зависи от квесторите!

И вие ще си направите сметка кое училище как подготвя по резултатите от изпитите?
Аз- не.
"
и при нас е имало яко преписване и подсказване. Ние не сме справили блестящо 23 и 24 задача каша, но детенце беше възмутено и обезверено как деца които цяла година учебника не са срещали квесторите им диктували какво са писали нашите деца. как да и обясня да се бори с това - това е на всяка олимпиада, изпит и класно.

И още има. Но да не става тежко.
Та с две думи- на същото мнение съм, като преди- не вярвайте на тези резултати твърде.
И за състезанията е същото- те не са резултат от училищна подготовка основно.

Последна редакция: сб, 26 май 2012, 08:05 от Judy

# 402
Леле Judy, това звучи ужасно!!! Жалко е, че на някой места явно така се изкарват високите оценки, докато на други децата трябва сами да се справят. А после всички заедно кандидатстват!!!
Вероятно и на матурата е същото?!
Честно казано, лично на мен стария вариант за кандидатстване с изпити, ми се струва по-справедлив! Особено за кандидатстването във ВУЗ. Много често тогава се случваше хора с отличен успех в училище да изкарат дори двойка на приемния изпит, което показва колко големи "отличници" са всъщност!
Да не говорим пък за формата на изпита! Тест по БЕЛ??!! Мисля си, че не е едно и също сам да напишеш и развиеш определена тема (трудно ще се оправиш, ако не си учил, дори и с подсказване) и да заграждаш отговори.
Ще Ви разкажа една случка по този повод. Миналата година на изпита след седми клас, едно дете беше оградило на всички въпроси отговор Б, без изобщо да размишлява върху въпросите. Накрая имаше по висока оценка от доста деца, които се бяха подготвяли сериозно. Ясно е, че чисто статистически поне 1/4 от отговорите са наистина Б (или А, В, Г) Laughing
Та това показва недвусмислено колко всъщност "мерят" тези тестове!  Grinning
Но все пак надявам се, в общия случай да не стоят така нещата! Peace

# 403
  • София
Judy, виж сега. Ти просто си  чувала или прочела, докато нашите деца бяха минали през  тази седмокласна изпитна мелачка и преките им наблюдения бяха малко по-истински за споделяне. Със същата успеваемост като твоята мога да постна тук множество  цитати от хора, заявили, че квесторите идеално са си свършили работата.И какво от това...Продължавам да твърдя, че и през миналата, и през по-миналата година поведението на квесторите беше друго. Единични бяха случаите на толкова груби нарушения като тазгодишните.Сякаш тази година нещата се обърнаха с обратен знак и  в единични се превърнаха случаите, в които квесторите си бяха свършили работата. Sad Но понеже не казвам на черното бяло, веднага отбелязах този факт в седмокласната тема, подкрепен с прякото изживяване на изключително близки ми две деца в различни столични училища. Peace
Всичко е вероятно синджир марка, умишлено е търсен ефектът на постигане на  висока успеваемост, за отчитане пред не знам си кого - като се тръгне от неслучайно дадения  повече от елементарен изпит по математика, мине се през явно некачествения инструктаж на квесторите, през подсказването , през неработещи камери  в училища с налични такива и се стигне до нежеланието на инспектората да реагира адекватно на подадени сигнали за нарушения. Thinking

Колкото до другата  част от твърдението ти - никога не съм се застъпвала за  идеята резултатите от седмокласните изпити по училища  да се ползват за ориентир.Високите оценки са резултат от много фактори и евентуално добрата училищна подготовка е само един от тях, но рядко достатъчен.Но това не променя убедеността ми, че картинката с квесторите през изминалите години изглеждаше другояче в общия случай.

dianichka1, чисто статистически нищо не ти гарантира наличието на 1/4  от отговорите с еднаква буква. В тазгодишния тест по БЕЛ от 25 въпроса, сред които 19 са със заграждане на един  от 4  варианта, само един единствен е с верен отговор А.Тоест далече би било дете от едната четвърт верни отговори при случаен избор на буква А за всички въпроси.

# 404

dianichka1, чисто статистически нищо не ти гарантира наличието на 1/4  от отговорите с еднаква буква. В тазгодишния тест по БЕЛ от 25 въпроса, сред които 19 са със заграждане на един  от 4  варианта, само един единствен е с верен отговор А.Тоест далече би било дете от едната четвърт верни отговори при случаен избор на буква А за всички въпроси.

Да, възможно е тази година така да е било. Не се хващай толкова буквално за думите ми. Но факт е, че налучкването се практикува масово. Случаят, за който разказвам от миналата година е факт, факт е и добрата оценка, получена от въпросното дете. Въобще идеята ми е, че писането на тема е много по-трудно и дори и с подсакзване някакво, едва ли може да се очаква висок резултат. Лично аз мисля, че тестът е по-елементарен вариант, както по БЕЛ, така и по математика. Това е мое мнение и не натоварвам никого с него!  Peace

Общи условия

Активация на акаунт