Неадекватност на критериите при записване в начално училище

• 20 481
  • 453
  •   1
Отговори
# 420
Струва ми се, че малко преигравате. Thinking  Трудно ми изглежда  постигната на лотариен принцип тройка или малко отгоре  от неучещ и мързелив ученик да демотивира чак толкова едно старателно дете, че даже и да осакати живота му .

На пръв поглед - да. Но децата са различни. Някои приемат нещата доста навътре и ги преживяват трудно.

# 421
  • Sofia
Дъждовно време , нужно е децата да свикват с несправедливостите още в ранна детска възраст  Peace. Жалко е , че се налага, но нищо в тази държава не е справедливо. Тук могат да "изплуват" не просто умните , а и силните психически деца.
 Много преживях с големия, не ми се изпада в подробности. Научи се да бъде силен и да се бори. Да не гледа в паницата на другия , а просто да дава максимума от себе си.
 И повярвайте , че това не се учи и в най-елитното училище  Peace. Интересувайте се от децата си, разговаряйте с тях, и всичко ще бъде наред  Hug.
 Дано децата ви бъдат приети в най-желаните училища , но никое от тях не може да ги направи истински хора. Това може да направите само вие  Peace.

# 422
Дъждовно време , нужно е децата да свикват с несправедливостите още в ранна детска възраст  Peace. Жалко е , че се налага, но нищо в тази държава не е справедливо. Тук могат да "изплуват" не просто умните , а и силните психически деца.
 Много преживях с големия, не ми се изпада в подробности. Научи се да бъде силен и да се бори. Да не гледа в паницата на другия , а просто да дава максимума от себе си.
 И повярвайте , че това не се учи и в най-елитното училище  Peace. Интересувайте се от децата си, разговаряйте с тях, и всичко ще бъде наред  Hug.
 Дано децата ви бъдат приети в най-желаните училища , но никое от тях не може да ги направи истински хора. Това може да направите само вие  Peace.

newsm10

# 423

Всичко това го знам прекрасно. Ежедневно работя с деца и все разрешавам разни конфликти. Просто обясних какво може да последва. Защото и това ми е пред очите. Виждайки как някой успява без положени усилия, друг спира да се бори.

# 424
  • София

Всичко това го знам прекрасно. Ежедневно работя с деца и все разрешавам разни конфликти. Просто обясних какво може да последва. Защото и това ми е пред очите. Виждайки как някой успява без положени усилия, друг спира да се бори.
Тази форма  на демотовация, за която говориш, сякаш е по-характерна при малките, за които съвсем обяснимо  е по-трудно да преценят плюсовете и минусите на бездействието и носенето по течението и съответно да се подведат в даден момент по измамната  тестова "успеваемост" на друг. Тук е и ролята на родителя - да контролира, да обяснява кое, как и защо, да стимулира детето да постига напредък със собствени сили.Както и на учителя - да разграничава ясно  двата типа поведение в клас, стимулирайки старанието. Стимулът е най-добрата мотивация за едно дете.
Говорим , разбира се, не за някакъв материален стимул.Уточнявам, понеже има немалко родители, стимулиращи децата си с пари за отлични оценки и с обещания за купуването на  желани материални придобивки. Confused А похвалата върши идеална работа.Докато при един учил старателно и подготвял се системно седмокласник, за какъвто ставаше дума по повод тестовете, този етап малко или повече  е отминал и  шмекерлъците на някой преписвач или тото-играч трудно ще доведат до демотивация на първия.

Последна редакция: пн, 28 май 2012, 07:15 от eine in Rente gegangene Nixe

# 425
Леле Judy, това звучи ужасно!!!

Да, и не е само цитираното. Както писах- има още много, има го всяка година.
Пиша го не за да подкрепя становището си /за себе си знам, че на тестове яко се преписва, има ученици, които до ХІІ клас изкарват с преписване основно, дори не само на тестове, че и по- натам по нашите ВУЗ-ове и учителите се правят, че не ги забелязват/, а за да дам една по- обективна картинка, пък после- всеки си има глава на раменете- да мисли с нея и да решава кое има тежест.

eine in Rente gegangene Nixe, не разбрах какво значи "просто чувала и прочела". Човек, който каже и напише, спнодели личен опит, е минал през конкретно положение. Това, че друг не е минал, не значи, че чудото го няма. И аз през престъпления сериозни лично не съм минавала и какво- значи няма ги. Лесно било.

А, и лично съм минавала, между впрочем.  Sunglasses

Та, както вече писах, давам цитати на различни съфорумци и всеки да си решава дали сме нормална система или нещо някакво такова. Хич и не смятам да споря, т.к. за себе си знам какво е положението отдавна.

Наскоро пуснах тази тема:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=659550.msg22026394#msg22026394
Нямаше желаещи да коментират. Специфична е, знам, иска и конкретни разсъждения, не общ лаф. Тук има точно за оценяването на матурите и тежестта на тройката по тях. Полезно е.
"Петица на матурата е равна на тройка. Така смята проф. Боян Вълчев от Съюза на учените в България, секция ”Филологически науки”. Според него изборът на въпроси и оценяването на матурите у нас не отговарят на никакви световни стандарти. ”Заради системата за обучение по български език и оценяването навсякъде около нас се шири безграмотност”, заяви Вълчев на пресконференция на Съюза на учените в България."

Последна редакция: пн, 28 май 2012, 08:40 от Judy

# 426
  • София
Judy, какво да означава..Форумът си е форум, всеки пише каквото намери за добре и няма гаранция доколко написаното е вярно - независимо дали е положителен отзив за нещо или не. Знаеш ли колко хора оправдават по тънката лайсна несправянето на децата си на изпит с  несвършена добре работа на квестори?Говорели, пречели, допускали да се преписва, не знаели процедурата...А пък после се оказва, че в същата тази  стая детето-отличник е попаднало на страхотни квестори. Иди и вярвай на цитати и казано от този и онзи.И сто цитата да приведем в подкрепа на една или друга позиция - все тая. Спорът е безмислен. Peace
Така е с всичко. Например сега чета в седмокласната тема споделеното от майка, че техни познати са супер недоволни от обучението в 133-то СОУ.Ами аз пък имам приятелка, която се превъзнася и е много доволна от онова, което детето й получава там . А е взискателна и амбициозна, трудно ще каже на черното бяло.А сега де?Агенция ЕЖК - една жена каза..
Затова спирам.Подсказване има и никой не го отрича. Но не е и с параметрите, които му се придават.Има случаи , в които наистина се е  случило, но има и такива  на  скалъпено  оправдание за  провал.

# 427
  • София
и какво да направим сега, като на някои места преписват и им подсказват! Хайде, Джуди, твоето дете да се зори цяла година по курсове и уроци, да има половин свободен ден за цяла седмица, да ходи по пробни изпити и да се бори за висока оценка на двата модула, пък да те видя тогава дали ще приказваш колко лесно било! Ее, аман вече! Тоя ти казал, онзи не знам какво! Мини през мелачката, пък после да си говорим! Не всяка секунда, а всяка милимунда от времето и усилията на детето си ще цениш за тази една година, и накрая със затаен дъх ще чакаш крайната оценка, която ще го вкара или остави извън желаното училище, където влизат с толкова висок бал, че направо звучи нереално тези оценки да са изкарани от живи деца!
И не се извинявам за грубостта си, защото ми писна вече! Където квесторите са сгафили, има си РИО-та, където да се подават жалби. В нашето училище проблеми с организацията не е имало. Колкото до тестовете, с тото може да изкара максимум за тройка, но мен тройките хич, ама хич не ме греят. Ако някой с тото успее да изкара 90% от първия модул, ела ми се обадИ! Не смей да оплюваш труда на толкова много деца, учители и родители!

# 428
и какво да направим сега, като на някои места преписват и им подсказват! Хайде, Джуди, твоето дете да се зори цяла година по курсове и уроци, да има половин свободен ден за цяла седмица, да ходи по пробни изпити и да се бори за висока оценка на двата модула, пък да те видя тогава дали ще приказваш колко лесно било! Ее, аман вече!

Не аз съм виновната за зора, не си изтървай нервите така. Така сте избрали- така сте направили.
Никъде тук не съм писала за тото на втори модул, не съм коментирала прием в "елитни" гимназии и прочие и ако си нещо притеснена в момента, не си го изкарвай на мен.
Аз пиша по повод подсказване и преписване. Твърдя, че го има и давам цитати затова.
И то в светлината на преценката кое училище било по- добро и дали някакви такива резултати могат да доведат до изводи за качество на провежданото в него обучение. За мен- не могат.
Не е темата за кандидатстване това, моля не ме меси.

Или не четеш, или не разбираш- аз точно това пиша- за да се прецени кое дете е подготвено /имало повече ум, мислело по- добре, отделило повече време за подготовка и т.н./, то трябва тотото, подсказванията и преписванията, ако не изцяло зачистени, то поне да бъдат сведени до минимум. Недопустимо е в едни стаи да има камери, например, в други- да няма и там да се прави каквото му хрумне на някой. Нека да няма изпит в стая без камера, която да прави пълен запис на картинката и след това да има регламент, при който при подадена жалба записът да се проверява. Кому пречи такъв регламент? На онзи, на кого не изнася.
Иначе изпадаме в уникална неравнопоставеност на децата- едни преписали и минали с подсказване, други се потили. После- заедно на класирането. Ако запис няма- какво като се оплачем в РИО?  Wink Голяма работа, ще имат една жалба в повече, ще попроверят, ще попишат и каквото било- било. Догодина- същата работа.

Имам лични впечатления от училище без камери. Следих преди 2-3 години /лично любопитство/- излизаше на челни места в класиранията от матури. Обаче на състезания, напр., нямаше кой- знае какви представяния. Миналата година нямаше подредба на училищата според резултати от матури, просто имаше списъци по номера, имена на децата и оценки, но те не бяха подредени по училища.

eine in Rente gegangene Nixe , разбира се, че всеки пише каквото сметне за необходимост. Аз споделих какво са писали хората и който чете си прави собствени изводи.  Sunglasses

Последна редакция: пн, 28 май 2012, 09:19 от Judy

# 429
  • София
Не мога да разбера защо с лека ръка се омаловажава труда на децата?Настоящият формат на изпитите след 7 клас може да не е оптимален,но децата се готвят за това,което им се каже,не го избират те.
И наистина има РИО,има МОМН,защо не се подават жалби,ако се счита,че квесторите по някакъв начин са ощетили децата?
Ами хубаво да сложат камери навсякъде,но това зависи от съответните институции.И на кого точно не му изнася да има такива?На децата,на училището,на РИО...?

# 430
  • София
Не съм си изпуснала нервите, съвсем съзнателно го написах.
На никого, освен маже би на МОН, не му дреме за тройките и четворките, защото хората се борят за друго с това външно оценяване. И все пак, се разчува къде е преписвано и подсказвано, та пак ВО е някакъв, какъвто и да е мижав, но някакъв критерий. Ако средният успех на класовете е около четворка, значи е средна хубост (защото скалата се прави по средната оценка от цялата съвкупност). Дори с курсове, бих предпочила средният успех на паралелка да е над четири и нещо, може би близо до петицата (хайде да не се изхвърлям, че над пет звучи странно), защото това показва, че поне в това училище има някакво разбиране от страна на учителите и родителите за високи резултати, а не класове пълни с тройкаджии и четворкаджии, дето се чудят къде да се почешат. На курсове и уроци се надгражда върху основата, която дава учителят в училище. Затова като отиде човек да си записва детето на курс, или му пускат някакъв диагностичен тест, или го разпитват детето в кое училище учи и какви са му оценките, защото се знае в кое училище кои учители подготвят добре децата си, и с голяма точност се ориентират какво може да се очаква от детето. В този смисъл, ВО никак не е за подценяване, защото с трици маймуни не можеш да наловиш, ако децата нямат стабилна подготовка в клас.

За тотото имам предвид първия модул, защото на втория няма как да стане, а и статистиките на МОН и официално ВО е първият модул, а вторият се води кандидат-студенски изпит. Но и на първи модул не се изкарват лесно максимален или близък до максималния брой точки, защото децата се разсейват, недочитат или просто сглупяват и пропускат елементарни знаци и вместо 3 пишат -3, и ето ти грешка за нещо елементарно.

# 431
Тук е тема за критериите при записване в начално училище. Гимназиите не са тук. Тях и кандидатстването в тях можете да ги обсъждате в съответните теми.
Тук ставаше въпрос затова, дали по резултати от матури могат да се направят изводи затова, доколко едно училище подготвя добре учениците си. Понеже някои смятат, че по тоз критерий могат да подберат качествено.
Ако в даденото училище в ІV клас поголовно се подсказва /което е фасулска работа/, без да може това да се докаже /а то е почти недоказуемо, ако оставим само на твърдения на единици, понеже болшинството не смеят и да гъкнат/, ако в VІІ клас има вероятност едно дете просто да напрепише от другарчето до /пред, зад/ него /което при липса на контрол е също изключително лесно/, то състезанието отива на кино.
Като притурим и подготовката за матури VІІ клас, която е основно в шлока или при частен учител, изводи въз основа на резултати от това препитване в насока "най- добро училище" са безпочвени.

Just...a woman , като подам жалба, без да мога да докажа твърдение, тогава какво?  Sunglasses Хората са наясно, затова и рядко го правят. А кога ли пък ще подаде жалба този, на когото се помага, аз, лично, не се сещам.

# 432
  • София
всяка система има бъгове, но по някакъв начин си изработваме ориентири при вземане на решение. В сравнение с четвъртокласниците, при седмокласниците подсказването и преписването е по-затруднено, така че това повишава относително достоверността на оценката.

Като извод мога да кажа следното - първо се гледа конкретният начален учител, после цялостния живот в училището, особено директорът, и трето, едно око на олимпиадите и резултатите на седмокласниците. Най-голяма тежест има началният учител, но ако човек планира детето му да остане в това училище до седми клас, е добре да се замисли и за другите два фактора.

# 433
Тук ставаше въпрос затова, дали по резултати от матури могат да се направят изводи затова, доколко едно училище подготвя добре учениците си. Понеже някои смятат, че по тоз критерий могат да подберат качествено.

За мен резултатите от НВО в 4 клас категорично не са показател за нивото на подготовка в училището. А тези в 7 клас, нямат нищо общо с началните класове. В първите четири класа децата могат да попаднат на чудесен начален учител, но в прогимназията може всичко да се обърне.

# 434

За мен резултатите от НВО в 4 клас категорично не са показател за нивото на подготовка в училището. А тези в 7 клас, нямат нищо общо с началните класове. В първите четири класа децата могат да попаднат на чудесен начален учител, но в прогимназията може всичко да се обърне.
Напълно съм съгласна с това.

Общи условия

Активация на акаунт