кога може спокойно да се дава сладолед на децата?

• 9 941
  • 121
  •   1
Отговори
# 45
  • в огледалото на живота
Не си спомням кога точно започна. Може би на две и нещо, може и предното лято да е опитвала от моя. Не я спирам от пиенето и яденето на студено. Аз до преди да родя имах доста проблеми с гърлото и чести зловещи гнойни ангини. От злополучен личен опит- ако при едно сравнително не много болезнено гърло се опитвах да се церя с топли чайчета или супи- огромните гнойни сливици на другия ден ми бяха в кърпа вързани. При болно гърло- по-добре студено, отколкото топло, прилагам го и при дъщеря си сега.
Винаги ми е било чудно защо се получава при някои това.
Преди доста години,в детска възраст ми направиха операция за отстраняване на сливиците.След първия ден единствената храна ,която ми даваха бе сладолед и студени чайове.Бях във възторг.....ама детска му работа... Laughing

# 46
Не си спомням кога точно започна. Може би на две и нещо, може и предното лято да е опитвала от моя. Не я спирам от пиенето и яденето на студено. Аз до преди да родя имах доста проблеми с гърлото и чести зловещи гнойни ангини. От злополучен личен опит- ако при едно сравнително не много болезнено гърло се опитвах да се церя с топли чайчета или супи- огромните гнойни сливици на другия ден ми бяха в кърпа вързани. При болно гърло- по-добре студено, отколкото топло, прилагам го и при дъщеря си сега.
Преди доста години,в детска възраст ми направиха операция за отстраняване на сливиците.След първия ден единствената храна ,която ми даваха бе сладолед и студени чайове.Бях във възторг.....ама детска му работа... Laughing

Аз също се лекувам си лекувам гърлото със студено Simple Smile

# 47
Специално за сладоледа нямам спомен, понеже самата аз не обичам и вкъщи се купува сигурно 2-3 пъти в годината. Мъжът ми и децата ядат сладолед. Приемливо е след минаването на обща храна.
По отношение на студените храни и напитки - никога не съм ограничавала децата, понеже никога не са имали проблеми с гърлото. От бебета пият студено мляко направо от хладилника. Газирано пият рядко, защото ние с баща им не пием газирано и просто не купуваме, но някъде на гости могат да пият спокойно.
Прекаленото "изнежване" и ограничаване на децата, според мен, им вреди повече. Peace
А и съм съгласна с предните постове от личен опит - имам хроничен фарингит и от известно време го лекувам успешно със студено. Лошото е, че не обичам прекалено студени напитки, както и прекалено горещи - аз си падам по всичко на стайна температура. Но децата не са длъжни да живеят по моите вкусове и ги оставям да си изграждат техни.

# 48
Специално за сладоледа нямам спомен, понеже самата аз не обичам и вкъщи се купува сигурно 2-3 пъти в годината. Мъжът ми и децата ядат сладолед. Приемливо е след минаването на обща храна.
По отношение на студените храни и напитки - никога не съм ограничавала децата, понеже никога не са имали проблеми с гърлото. От бебета пият студено мляко направо от хладилника. Газирано пият рядко, защото ние с баща им не пием газирано и просто не купуваме, но някъде на гости могат да пият спокойно.
Прекаленото "изнежване" и ограничаване на децата, според мен, им вреди повече. Peace
А и съм съгласна с предните постове от личен опит - имам хроничен фарингит и от известно време го лекувам успешно със студено. Лошото е, че не обичам прекалено студени напитки, както и прекалено горещи - аз си падам по всичко на стайна температура. Но децата не са длъжни да живеят по моите вкусове и ги оставям да си изграждат техни.

Напълно съм съгласна с изнежването, ама без да искам почнах да я изнежвам нашата щерка. Все ме е страх да й давам студено, въпреки, че знам, че не вреди чак толкова. Особено пък периода, в който минавеме от дълъг на къс ръкав, много ме е страх да не я разболея, хем знам, че не бива да я изнежвам, че не бива толкова да треперя над нея, ама пусто... Докато има време май трябва да спра  Rolling Eyes

# 49

Защото, когато има оток, независимо дали е на гърлото, сливиците или на крака, се лекува със студени компреси, а не сгряващи.

# 50
  • София
И двамата проядоха сладолед към 1,5г. за ужас на свекърва ми . На всичкото отгоре си го хапват целогодишно, нямат ден без сладолед. Даже когато са били болни , лекарката не всеки път , но когато може им разреша да си хапват , защото знае, че ядем. И аз и мъжът ми също доста си хапваме.

# 51
От както ядат с лъжица, в началото се мръщеха (5м), после на 9м го обожаваха, а сега е поне три пъти в седмицата и ако не е на пръчка, може да изядат и цялата кутия. В яслата им дават също поне веднъж седмично сладолед, а там има деца и на 7 месеца. Децата ми пият в детската градина също само газирана вода (ама истинки газирана, а не като българските боклуци) или газирана вода с  сок, а в къщи им давам сока и млякото директно от хладилника. Големия не помня откога не е боледувал, малкия боледуваше само при адаптацията си към яслата преди година и половина. Проблеми с гърло и сливици не сме имали.

# 52
Rila, похвално всичко, което разказваш. Сладолед на 5м! Другия път го почни направо от раждането. Така ще свикне по-бързо да не се мръщи.
 Понякога си мисля, че детските градини в България все пак си имат предимства.
Ама какво се учудвам. Като знам колко дебели Берти (живеете в Германия, нали?) си водят децата под 1г в Макдоналдс да хрупат пържени картофи..

# 53
  • София
Според мен защото е започнал възпалителен процес, а топлото подпомага бързото му "узряване".

# 54
Soleil Въпрос на предразсъдъци, северняците се лекуват със студ и са здрави, а южняците се пазят на топло и лекуват с антибиотици. А щом се мръщи и после зяпа за още, значи му харесва. Калявам ги от раждането, защото нямам времето, нито възможността да остана с кекави дечица в къщи. За сметка на това нямат проблем, да са цял ден навън при -18*С, дори спяха зимата в количката навън,  да са по тениска при 10*С или да се къпят в морето при 14*С, при нас мнооого рядко става над 20*С, а при 25*С се тръшкаме и мрем.

# 55
  • София
а може би не е имала предвид студеното Soleil Wink

# 56
Няма лошо в каляването. Просто  сладолед на толкова малка възраст е ужасно вреден. Както и газираната вода. Аз и детето също бяхме свикнали да пием много газирана вода. Развивах теории на майка ми в БГ, че е полезна, докато не прочетох повече. Детето се научи да си иска сладолед всеки ден, именно защото всички около нас ядяха (в Германия).

# 57
Аз също съм закърмена с газирано (немска традиция), само по принуда друго пия и се радвам на здрав стомах и гърло, както и останалите ми роднини. Правя ракова профилактика стомах-дебело черво с ендоскоп на всеки 2-4 години и проблеми нямам. Киселината в газираното е слаба и неутрализира солната киселина. При неутрализирането се отделят газове и се повишава налягането, което при една язва би било проблем, а за здравия стомах единственото неприятно нещо е пръцкането и уригването. Ако някой си е прецакал стомаха и има хеликобактер, газовете могат и да го убият, но пък при редовна консумация на пуфер не се допуска повишение на количеството киселини и риска намалява.
Никога не ми се е случвало кварталните алкохолици с неизменната бира в ръка, да носят рецепта за омепрацол, пантопрацол, магалдрат, рени, риопан или да купуват Хидрогенкарбонат, а те консумират до 25 бири дневно, което мен би ме убило на място. Не  съм се задълбочавала в химичните реакции, иначе да спра да дишам, защото погълнатото количечество СО2 в кръвта е логично да образува същата НСО2 от газираната вода, и ако организма нямаше регулационни механизми, то хората живеещи в градовете с високо СО2 съдържание, да бяха с газирана кръв.

Последна редакция: чт, 17 май 2012, 22:14 от rila11

# 58
  • София
В Италия ми направи впечатление, че масово предпочитат газирана вода пред нормалната. Аз по начало не я обичам, дъщеря ми и тя не долюбва газирани напитки- боцкали й. Там обаче сладолед ядат всички и по много и бебетата на по година- година и нещо и те близотят, ама то си им е традиция сладоледството...

# 59
  • София
Добре, че е тази тема, за да разбера, че даването на сладолед и газирани напитки на децата е почти задължително.
Пък после защо нямаме култура на хранене.

Общи условия

Активация на акаунт