Удряй, ако те ударят! Дали?

• 18 515
  • 403
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Сега се чудя: Временни ли са и двата типа поведение или си е до характер? Или до родителско поведение? Бъркам ли?
до дете и не знам дали са временни - синът ми си дава всичко на външни хора/деца - раздава, губи, забравя, изобщо не му пука за вещите му /освен когато му ги иска сестра му - тогава брани до последно/, щерката не дава нищо, играчки не губи никога. Възпитавани са уж еднакво и не е от първо и второ дете, защото големия си беше такъв още преди да се появи ситната.  Peace

# 301
  • София

Сега се чудя: Временни ли са и двата типа поведение или си е до характер? Или до родителско поведение? Бъркам ли?
Някои неща са до етап или темперамент, но в голямата си част поведението зависи и от възпитанието, особено при по- големите деца. За дете на 2 не говорим.

# 302
Даването/вземането на играчки е щекотлива тема за всяка партида родители. Оказва се, че универсално правило няма, нито пък очаквана линия на поведение.

# 303
  • София
Даването/вземането на играчки е щекотлива тема за всяка партида родители. Оказва се, че универсално правило няма, нито пък очаквана линия на поведение.

Мен лично този въпрос никога не ме е притеснявал. Нормално е дете на 2 да не си дава играчките, не е нормално да го оставиш при това положение да взима чуждите, но пък всеки родител сам си преценява как да реагира. Не бих могла да претендирам, че моите методи са универсални, да не говорим да се сърдя, че хората постъпват по различен начин.

# 304

`псолютно съм съгласна.
Редовно се улавям как изпращам неправилни сигнали към детето. Хем искам да бъде добро хлапе, да внедря някакви полезни качества у него, да бъде мила и внимателна с най-ситните пешеходци, хем при сблъсък с по-буен нрав ми светва, че притъпявам естествените ѝ инстинкти.
От друга стара пък срещайки майки, които откровено си агресират децата и осъзнавайки, че вече са отприщили духа от бутилката, пледират децата да бъдат оставени да бъдат набити от отроците им, защото в живота е така, та съвсем не съм наясно вече с линията си на поведение.

# 305
Играчките обаче са крайъгълният камък около когото, се въртят 99% от всички детски конфликти във възрастта поне до 4.
Искам или не, няма начин да не обръщам внимание, както и да не си задавам същите въпроси като Рони.
В момента детето ми не проявява особен интерес към чуждото, своето дава, но на определени деца и рядко, ако е подканяно напористо, и никога, ако преди това със сила му е изтръгнато от ръцете. Играчки навън не нося, не намирам смисъл, но кавга и за една пръчка се случва. Богатство е.
Реакциите на познатите ни другарчета са ми известни, съответно и предотвратими.

# 306
  • София
Играчките обаче са крайъгълният камък около когото, се въртят 99% от всички детски конфликти във възрастта поне до 4.
Искам или не, няма начин да не обръщам внимание, както и да не си задавам същите въпроси като Рони.
В момента детето ми не проявява особен интерес към чуждото, своето дава, но на определени деца и рядко, ако е подканяно напористо, и никога, ако преди това със сила му е изтръгнато от ръцете. Играчки навън не нося, не намирам смисъл, но кавга и за една пръчка се случва. Богатство е.
Реакциите на познатите ни другарчета са ми известни, съответно и предотвратими.
Аз детските конфликти ги знам, и ги разбирам и приемам, но родителската драма не я разбирам. Нужно е просто да се събираме с хора със сходни разбирания и толкова.

# 307
Е, не мисли, че аз се тръшкам за някоя лопата. Опитвам се да бъда дипломатична с всички, които населяват местната площадка, Бояна. В тези жеги, например, ме ни се ходи надалеч, а и децата вече са във възрастта, когато държат на своите другарчета, позиционирани на своята територия.
Та, да се върна на дипломатичността- за да има мир и разбирателство между децата, гледам да запазя добрите си отношения с родителите, т.е. действам, изучавайки поведението на ахилесовата им пета- децата.

# 308
  • София
Е, не мисли, че аз се тръшкам за някоя лопата. Опитвам се да бъда дипломатична с всички, които населяват местната площадка, Бояна. В тези жеги, например, ме ни се ходи надалеч, а и децата вече са във възрастта, когато държат на своите другарчета, позиционирани на своята територия.
Та, да се върна на дипломатичността- за да има мир и разбирателство между децата, гледам да запазя добрите си отношения с родителите, т.е. действам, изучавайки поведението на ахилесовата им пета- децата.
Аз изобщо нямах теб предвид или някой от темата, а принципно.  Peace

# 309
Майката каза, че поощрява това й поведение и се радва, че е "ербап".

Дори и когато се разплаква вашето дете, майката на другото дете пак ли така мисли и я поощрява ? Tired

Ами не става въпрос точно за случката с мойто дете, а малко преди това жената ми изложи своите възгледи като ми разказа разни други случки, в които е поощрявала детето да постъпи така или иначе. Всъщност мен това не ме интересува. Не смятам, че е редно да коментирам възпитанието на другите деца. Просто започнах да се питам аз дали не бъркам някъде.

Хем искам да бъде добро хлапе, да внедря някакви полезни качества у него, да бъде мила и внимателна с най-ситните пешеходци, хем при сблъсък с по-буен нрав ми светва, че притъпявам естествените ѝ инстинкти.
Нещо такова ....

# 310
  • Пловдив
Лесно ви е на вас. Тук горе-долу като гледам всичките си определихте децата като кротки, отстъпчиви, не се бият с другите.... Чудно ми е тогава от къде все взимат агресивните деца по детските площадки????

Аз отглеждам две деца с различно поведение и темперамент (за третото още нямам мнение що за характер е). Единия е кротък, природно отстъпчив, толерантен и не се е налагало да го уча да не напада. Другият.... меко да кажа - силно защитава територията си. Че и на брат си територията от външни Mr. Green Що приказки съм изприказвала и нагледни примери дала - пак си правят каквото им иде от вътре.

# 311
Янтра, аз съм срещала много рядко агресивни деца по площадките. Като цяло избягвам площадките като място за забавление, но все пак като минаваме през някоя, децата са нормални Simple Smile

# 312
  • София
достатъчно е на площадката да има 1-2 деца с лошо поведение, и вече всичката работа отива на кино. Същото става после в яслата, градината, училището... Вярна е приказката за червивите ябълки, дето разваляли цялата кошница.

# 313
Дори аз, върлият противник на площадките, с вечната си критика, не съм срещала повече от едно истински агресивно дете през цялото си родителстване, камо ли две, събрани на куп.
Това че, дърпат играчките си и не дават своите, това че, нечии игри са по-шумни и подвижни, не  прави децата агресивни.

Детската агресивност, повтаряна като мантра, срещам само тук. Идва като вид самонавиване.

# 314
  • София
много се фокусирахте върху играчките, според мен другите взаимоотношения са важните, например играят си една групичка деца и идва едно, което не иска да играе с тях, а да им развали играта.

Общи условия

Активация на акаунт