На море в Гърция - 7

• 146 443
  • 731
  •   1
Отговори
# 705
  • Sofia
ICC благодаря за побутване на вьпросчето аз май се интересувам за района около Ставрос Неа врасна Аспровалта но и за другите места може инфо тай или иначе не сьм дала още резерве и мога да попороменя посоката  Joy Joy

# 706
Не го побутнах, ами се смотах.Ей, не ми се смейте пуснах един цитат без отговора. Исках да споделя малко цени за храна- прясно мляко 1,6 евро, хляб 1,5 евро, каисии 1,2; диня 0,6; кисело мляко, ако е без консерванти 2,0- 200гр, ако е с голяма трайност 3,0- 1кг. Месо от Лидл, ако е на промоция е с абсолютно наши цени, копър магданос-0,35; домати около 1евро, краставици около 1 евро, салами от 5 евро на промоция до 12-15 евро, друго в момента не се сещам. Сирене си носехме от БГ. Минерална вода, ако е по големи опаковки горе долу като у нас.

# 707
  • В светлината на слънцето
Ние купувахме прясно мляко редовно заради децата. Цената на литър беше между 1 и 1,5 евро. Хлябът е около и под едно евро - зависи от вида. Черният например, беше 1,15, а ръчният от пекарната - 80-90 цента. Киселото мляко - между 1,5 и 2 евро. За другото - нямам идея.
Имаше обаче едни уникални гръцки сладоледчета на клечка с големината на 3-4 хапки. Те бяха по 50 цента, но с невероятен вкус. Иначе традиционните им сладкиши са по 8-9 евро килото.

# 708
  • Sofia
Не го побутнах, ами се смотах.Ей, не ми се смейте пуснах един цитат без отговора. Исках да споделя малко цени за храна- прясно мляко 1,6 евро, хляб 1,5 евро, каисии 1,2; диня 0,6; кисело мляко, ако е без консерванти 2,0- 200гр, ако е с голяма трайност 3,0- 1кг. Месо от Лидл, ако е на промоция е с абсолютно наши цени, копър магданос-0,35; домати около 1евро, краставици около 1 евро, салами от 5 евро на промоция до 12-15 евро, друго в момента не се сещам. Сирене си носехме от БГ. Минерална вода, ако е по големи опаковки горе долу като у нас.
Мила и на мен ми се е случвало  bowuu
А доообре поносими са цените а само тоз LIDL не се ориентирах кьде се намира по пьт за някое от селцата или....
А момичета искат ли още Зелена карта за колата на нащта граница като се минава и за децата Акт за раждане или само паспортите? Hug Hug

# 709
  • София
Ние също пазарувахме от там на място, най-вече от Лидл. Цените не бяха фрапиращо по-различни от нашите. От тук си напазарувахме преди да тръгнем джин  Mr. Green защото 15 евро за бутилка твърд алкохол ми се видя дооооста скъпичк. От тук си взехме и минерална вода и биричка в кенчета, защото на моя мъж нещо не му харесваха тамошните марки. Но пък от Лидл в Никити си купувахме едно невероятно пивко бяло винце по 2 евро бутилката, даже си взехме и едно кашонче за БГ на тръгване.

# 710
Да ви разкажа малко за  о-в Лесбос Laughing
Заслужава си да му се отдели една седмица, та и повече, прекрасен зелен остров, много гостоприемни хора, цените повече от прилични, стига се с гръцки ферибот от Dikili, от Айвалък пътуват турските Jale, първо с едно корито и не на последно място с 1/3 по-скъпо от гръцката NEL.
Посещават го основно англичани и чехи, българчетата бяхме екзотика.
Успях само малко в северната част да пообиколя, Анаксос е като Вурвуру, по оживена е Петра, Евталоу е супер интересно, на плажа има минерален извор, стоиш 3 мин в топлата вода и излизаш да се разхладиш в морето, над Моливос/Митимна може да се види голямата крепост, в Петра има огромна църква върху скала.
Не ми стигнаха трите дни, но един от спътниците ми нямаше повече отпуска.
Аз го съчетах със 7 дни преди това в Айвалък и съм много много впечатлена и от него, и от плажа на Саръмсаклъ и до Бергама ходихме.
Въобще Айвалък, о-в Джунда и района все едно си в Гърция, то и историята им е такава - умешана.
На връщане само дето се озорихме с пътя някакви си 850 км ни отнеха 19 часа, като сме спирали за около 2-3 часа за пазар, но това са си три граници, два ферибота, делничен ден, но пък турците строят пътища като полудели. От границата, предполагам  Измир е целта, до основното шосе строят още едно и ще го превърнат в  отличен първокласен път с по две платна в посока, то и сега е пуснато на места, но не изцяло.
Въобще опита ми 2 в 1 /Турция+Гърция/ излезе много успешен, догодина или ще го повторя или ще слизам по на юг, срещу почти всеки от турските курорти има по един гръцки остров.

# 711
evhen, когато преди години за първи път тръгнахме към Турция (беше със сухоземен транспорт - за близо месец, обикаляйки буквално цялото крайбрежие плюс едно Памуккале и Кападокия), екипът, който беше вече минал по същия път ни предупреди, че ни очакват древногръцки градове и руини на всеки 40 км. Оказа се вярно. Особено около Анталия колко ги има..., ама не е това темата. Голяма слабост ми е тази страна именно заради тия старини. Blush

# 712
[quote author=katerinia link=topic=657648.msg22308782#msg22308782 date=134028
А доообре поносими са цените а само тоз LIDL не се ориентирах кьде се намира по пьт за някое от селцата или....
А момичета искат ли още Зелена карта за колата на нащта граница като се минава и за децата Акт за раждане или само паспортите? Hug Hug
[/quote] Аз имам предвид Лидл в Никити-Ситония, но цените на всички Лидли в Гърция са еднакви, а къде се намират е показано в сайта им, другите цени са от Вурвуру. За зелена карта ни казаха, че не е задължителна, тя се явявала като потвърждение, че имаш гражданска застраховка, но ако им покажеш на"страховитите" гръцки полицаи застраховката на български, казвали, че не разбират. Аз досега (трети път съм в Гърция) даже не съм виждала полицай, камо ли да ме спре, не знам как изглеждат. Моите деца са големи и за тях не знам.

# 713
Момичета, нещо, което нее съвсем по темата, но са ми нужни познавачи на Гърция. Много мие мила хазяйката и искам преди да си тръгнем да я поканя на българска вечеря. Блъскам си главата и не мога да се сетя манджа, която да имаме само ние и да не наподобява тяхна?! Някой да се сеща и да ми подскаже нещо? Confused

# 714
Зелена карта никой не ни е искал. Но полицаи ме спряха. Mr. Green Беше ми изгоряла някаква крушка по фаровете, затова. Та страховитите полицаи видяха документите, посочиха ми проблема и пожелаха с усмивка "кало дромо". Това беше. Дори и те не поискаха зелена карта.  И между другото бяха супер любезни, без да започват разговора с познатата фраза "И к'во щe правим сега..."
ICC, идея нямам. Балканските кухни имат доста общи неща, така че нямам представа с какво може да изненадаш. newsm78 Сега се сещам, че при тях май няма качамак. Но не съм съвсем сигурна.  Thinking Или ако имат, то не го приготвят по нашия начин. В Италия например, го пекат на скара или върху тиган. 

Последна редакция: чт, 21 юни 2012, 17:00 от lulumba

# 715
И аз си помислих за качамак, но първият проблем е, че нямам царевично брашно, а на всичко отгоре съседите ми бяха румънци, които си носеха брашно и подло ме изпревариха. Мисля си за родопски пататник на тиган, някой срещал ли го е в Гърция?

# 716
lulumba, пожелах си твоето пътешествие Laughing, вярно не е  за това темата, ама в турската само инклузивите си мерят.
ICC - на влизане в Лесбос ми искаха зелена карта май newsm78

# 717
... Но полицаи ме спряха. Mr. Green Беше ми изгоряла някаква крушка по фаровете, затова. Та страховитите полицаи видяха документите, посочиха ми проблема и пожелаха с усмивка "кало дромо". ...
Брей, тия полицаи много зорки бе.  Party За зелена карта и аз питах в моя Булстрад, казаха че няма нужда и че ще ми направят само сертификат на "чуждестранен" език, та да бъде разбираемо за гръцките полицаи.  Wink

# 718
момичета и ние май ще отидем в Керамоти.много благодаря на lulumba за подробните описания там   bouquet.

# 719
Ние купувахме прясно мляко редовно заради децата. Цената на литър беше между 1 и 1,5 евро. Хлябът е около и под едно евро - зависи от вида. Черният например, беше 1,15, а ръчният от пекарната - 80-90 цента. Киселото мляко - между 1,5 и 2 евро. За другото - нямам идея.
Имаше обаче едни уникални гръцки сладоледчета на клечка с големината на 3-4 хапки. Те бяха по 50 цента, но с невероятен вкус. Иначе традиционните им сладкиши са по 8-9 евро килото.

Lulumba, незнам откога и къде са тези цени, но по 24 май бяхме на къмпинг в Гърция  - Порто Елея и пазарувахме от супермаркетите на Никити, та ето моите впечатления ако сте в този район. Това което най-обичам там е пристанището на Омрос Панагия/нещо такова на бълг. език/. Вески ден до 10-10,30 има прясна риба, миди, калмари, октоподи и всичко каквото е предложило морето предната нощ. Тази година в сравнение на миналата има определено покачване на цените поне с 10 % вкл и на рибния пазар. В Никити пазарувахме от Лидл, Масутис и още един супер има по-голям не му помня името. Определено в Лидл цените са по-ниски, но качеството и разнообразието е под всякаква критика. В Лидл единствено свинското месо на промоция е изгодно.Плодове пазаруваме по принцип от крайпътните сергии - много по-качествено и мисля по-добри цени.Хляба в тези супери е около 1,50 евра, а от пекарните близо 2 евро и грамаж доста по-малък.В сравнение с миналата година цените са доста по-солени.Кола, фанта, и тн просто двойни- 2,50 евро за 2 литра, изгодна е бирата в Лидл на стекове, зехтина , маслините и май до тук спираме. Моят опит - обикновено ходим големи компании и доколкото позволява мястото в колите всякакво безалкохолно,вода и алкохол се купува от бг - цените са на половина. Там където ходим в хладилниците има камера и от бг се взима месо - всякакво, вече толкова сме се специализирали в количеството, че нямаме никакви проблеми при престоя там. Сирене, кашкавал и филета за сандвичи също. В Гърция пазаруваме основно хляб, и морски дарове и риба.Та ако някой очаква цени по-ниски от бг просто греши, там е криза и вместо да падат цените те вървят нагоре и няма как да е по- евтино при положение, че основното ддс е по- високо, бензина,  работната ръка и тн.

Да ви разкажа малко за  о-в Лесбос Laughing
Заслужава си да му се отдели една седмица, та и повече, прекрасен зелен остров, много гостоприемни хора, цените повече от прилични, стига се с гръцки ферибот от Dikili, от Айвалък пътуват турските Jale, първо с едно корито и не на последно място с 1/3 по-скъпо от гръцката NEL.
Посещават го основно англичани и чехи, българчетата бяхме екзотика.
Успях само малко в северната част да пообиколя, Анаксос е като Вурвуру, по оживена е Петра, Евталоу е супер интересно, на плажа има минерален извор, стоиш 3 мин в топлата вода и излизаш да се разхладиш в морето, над Моливос/Митимна може да се види голямата крепост, в Петра има огромна църква върху скала.
Не ми стигнаха трите дни, но един от спътниците ми нямаше повече отпуска.
Аз го съчетах със 7 дни преди това в Айвалък и съм много много впечатлена и от него, и от плажа на Саръмсаклъ и до Бергама ходихме.
Въобще Айвалък, о-в Джунда и района все едно си в Гърция, то и историята им е такава - умешана.
На връщане само дето се озорихме с пътя някакви си 850 км ни отнеха 19 часа, като сме спирали за около 2-3 часа за пазар, но това са си три граници, два ферибота, делничен ден, но пък турците строят пътища като полудели. От границата, предполагам  Измир е целта, до основното шосе строят още едно и ще го превърнат в  отличен първокласен път с по две платна в посока, то и сега е пуснато на места, но не изцяло.
Въобще опита ми 2 в 1 /Турция+Гърция/ излезе много успешен, догодина или ще го повторя или ще слизам по на юг, срещу почти всеки от турските курорти има по един гръцки остров.

Интересува ме ферибота за Лесбос голям ли е - т.е коли качват ли се или както е от Мармарис за Родос само хора на комети, защото, ако отиваш без кола мисля, че ще има проблем на границата, че излизаш без автомобил от Турция

Последна редакция: чт, 21 юни 2012, 18:34 от Търсеща72

Общи условия

Активация на акаунт