Невероятна разходка из Странджа

• 12 838
  • 26
  •   1
Отговори
Преди време посетих едно от най-красивите кътчета в България - Странджа. Странно е, че не съм обикаляла повече из планината при положение, че толкова често ходя на море по южното Черноморие ! Трябва да си призная, че надмина всичките ми очаквания.

Отседнахме в китното селце Бръшлян, сгушено сред вековните гори на Природен парк Странджа. Тук сякаш времето беше спряло. По калдъръмените улички се пренасяш назад във времето. Възрожденски къщи се издигат от двете им страни. Но не само архитектуата ме впечатли , а и районът - природата е изключително красива. За разлика от другите планини като Рила и Пирин, Странджа е по - ниска, хълмиста, но притежава свой собствен чар. Уникалната растителност придава на планината леко екзотичен вид. Тук могат да се видят тъмнозелените листа на зелениката, контрастиращи с ярките й цветове. Многобройни реки пресичат планината и образуват закътани сред буйната растителност меандри. Направихме няколко разходки до околните села Звездец и Стоилово. В близост е защитената местност "Велека", откъдето минава река Велека.

Препоръчвам планината на всеки, който не е бил там:) Само се пазете от кърлежи !!!

- -

# 1
  • Варна
Искам да попитам къде отседнахте в селото и там ли се хранихте.
Не съм ходила в  Странджа, но мислим скоро да я посетим.
 Тук има невероятни снимки от Странджа.

# 2
И аз съм силно впечатлена от Странджа. Искам да уцеля летните празници, когато там на живо правят обичая нестинари. Страхотни гори има там.

# 3
  • Варна
Amorex, kога са тези празници ?

# 4
Те минаха вече - Св. св. Константин и Елена.

# 5
  • Бургас
Не, нестинарите отбелязват празника си по стар стил - в ноща на 3.06 срещу 4.06. И то само в село Българи Peace
А иначе да, Странджа е много красива.

# 6
през 2011 на 20 август (ако не се лъжа) - на празника на Резово, също имаше нестинари.

# 7
познаващи Странджа, посъветвайте ме за интересни местенца които да посетим. Мислим да направим седмична обиколка из тази планина, но не знаем нищо за нея.  Hug

# 8
И ние сме очаровани от Странджа и въпреки, че имаме вила там, чак миналата година се разходихме както трябва Embarassed
Хареса ми на реката на село Младежко-там водят туристи от Сл.бряг и предполагам, че летния сезон е лудница. Ние ходихме малко преди да започнат туровете им. Село Бръшлян също е интересно, но и за там важи същото. До село Стоилово, точно покрай пътя има водапад-там става и за пикник. на Петрова нива се разкрива невероятна гледка.
Има една местност Ковач, от където може да си купите най-вкусните сирене и кашкавал от биволско мляко Peace
За нестинарските танци, знам, че се провеждат на няколко места, преди дори и в Царево, където съм ги гледала.

# 9
Oще един запален фен на Странджа  Hug
Надявам се да ви зарадвам с няколко снимчици!

# 10
Bellucci, моля сподели къде са правени снимките..

# 11
И на мен много ми харесаха снимките с рекичката! Бих искала и аз да посетя тези места някой път.

# 12
Горските снимки са около Младежко, на различни места са снимани. Местата позволяваха да прекараш 1-2 вечери на палатка и усещането е страхотно. Препоръчително с по-голяма компания, че все пак не е обособено за къмпингуване  Laughing Последната снимка е от с. Българи в деня с/у празника на Св. Константин и Елена, когато са и нестинарските танци. Това нещо трябва да се види и почувства, за да се разбере. На мен ми подействаха много силно и препоръчвам на всеки поне веднъж да ги види.
Още едно хубаво местенце е Ковач край Малко Търново, страноприемницата вдясно като се отбие, готвят мноого вкусно и има страхотна природа наоколо, еко-пътеки, водопади, река. Вляво пък е рибарника и базата е по-хубава, но кухнята не чак толкова. За съжаление от тези местенца нямам качени снимки.
Надявам се съм била от полза   bouquet

п.с. сега се сетих - за тези, които обичат да се разхождат из горите, но вечер предпочитат удобството на хотел, хубави местенца са Божура и Странджа. Първият е по-нов и модерен, разкрива се мн приятна гледка от терасата, има басейнче и е чистичко. Странджа е перфектна за деца, с огромна зелена поляна, люлки, пързалки, басейн и бунгала. И двете сме посещавали многократно. Мога да дам снимки при интерес.

Последна редакция: ср, 08 авг 2012, 18:30 от Bellucci

# 13
Да, ако не те затруднява, би ли пуснала снимки? Иначе аз ги проверих и двете места в нета - страхотно ми харесаха! Жалко, че не познавам този край и че минаваме само за морето от там и то транзит.

# 14
Bellucci мерси, че споделяш... а защо казваш, че е препоръчително да е по-голяма компанията? Има ли проблеми в района?
Ние мислим семейно с кемпер да пообиколим местенцата.. ще бъдем само аз, мъжо и детето.

Понеже си правя маршрут и случайно открих, че село Звездец си има страница във фейса.  Wink

http://www.facebook.com/pages/%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%BE-%D0%97%D0 … 6/171349889624851

Последна редакция: чт, 09 авг 2012, 09:04 от Бо_

Общи условия

Активация на акаунт