Автоимунен тиреоидит на Хашимото (24)

• 72 701
  • 761
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Donchev12, най-високо ми беше 330, последно като съм пускала ТАТ беше 64 при референтна граница до 112 и повече не съм го излседвала. Но няколкото пъти когато съм го изследвала ми направи впечатление, че пада пропорционално с ТСХ-то - беше 330 с ТСХ 6.4, после беше 156 с ТСХ 3.5 и последно беше 64 с ТСХ 2.7, това още преди да забременея, но повече не съм се занимавала да го изследвам.
А сестра ти задължително да отиде на ендокринолог, тези стойности хич не са хубави за жена, на която тепърва и предстои да ражда, а още повече за 18 годишно момиче.

# 106
Благодаря ви за точните отговори, да определено ще мине през ендокринолог + ТАТ и МАТ да се надяваме те да са в норма, макар че на нея и се вижда майтап нещо,интересното е че нямаме никой от 2та рода с проблеми с щитовидната айде аз винаги съм в действие и го отдадох на стреса но и нейното явно е нещо генетично предразположено при мен няма бременност и такива неща но при жените като ви чета коментарите става дума за съвсем друго нещо  Naughty

# 107
интересното е че нямаме никой от 2та рода с проблеми с щитовидната айде

А роднините изследвали ли са се, за да го твърдиш със сигурност?

Аз се опитвам да се преборя с моята майка и да я накарам да си пусне изследвания, ама тя упорита! ooooh!

# 108
Ето ме и мен отново  wavey

Сутринта ходих до Кандиларов и ето резултатите -

TSH    H     7.63        uIU/ml      0.27 - 4.2
TAT    H     291        IU/ml      < 115
MAT    H     259        IU/ml      < 34
Пролактин         310        mIU/l      127 - 637

Е, TSH-то ми не е 36, както ми го изкараха 2 лаборатории в Плн. Вярно, че аз пия Л-Тироксин 50мг от 2 седмици, но не вярвам чак пък толкова да е свалил хормона. Явно си имам Хашимото.
Едно леко успокоение е, че пролактина е ОК...
От утре почвам да пия по 75мг, понеже трябваше още миналата седмица да почна, но изчаках да си пусна изследванията в Кандиларов и на 30.05 съм на лекар отново...

# 109
  • вече в собствен дом
А някой пробвал ли е да пие от добавките Вижън и дали има ефект да се пие?

# 110
  • гр. София
Здравейте, отново! Виждам, че много от вас пият и допълнителни добавки освен еутирокса. Интересува ме по-специално селена - аз съм с високи стойности и на ТАТ, и на МАТ, но не ми е изписано нищо освен еутирокс. Моята ендокриноложка казва, че ТАТ и МАТ не можели да се свалят с нищо и не бивало да ме притесняват, дори ако планирам бременност. Те показвали единствено наличие на Хашимото и не пречели на забременяването и съответно на износването на плода. Трябвало да се контролира само ТСХ-то да е под 2. Дали това е вярно? Единствено пия витамини pregnacare conception. Но гледам, че на някои от вас им препоръчват селен за антителата, т.е. и те са от значение... или аз нещо бъркам.
Между другото днес гледах по бтв в сутрешния блок репортаж именно за заболяванията на щитовидната жлеза, казаха, че около 1 млн. българи страдали от някакви отклонения във функциите й.  Shocked Не съм очаквала, че проблема може да е толкова сериозен...

# 111
  • София
lina_babs, абсолютно вярно ти е казала ендокриноложката ти!  Аз лично пих селен 1 година и нямаше никакъв ефект. Като цяло антителата се изследват с диагностична цел, след това се следи само ТСХ, което е хубаво да е под 2, специално за бременни.

# 112
lina_babs, абсолютно вярно ти е казала ендокриноложката ти!  Аз лично пих селен 1 година и нямаше никакъв ефект. Като цяло антителата се изследват с диагностична цел, след това се следи само ТСХ, което е хубаво да е под 2, специално за бременни.
А аз не съм много съгласен с това мнение смисъл понеже се интересувам четох в някакво американско изследване че 30-40% от неправилната функция  на жлезата се дължи или на йод или на селен и при консумацията на селена в някой казвам случай когато има дефицит антителата се повлиявали, та може и да не помага но няма и да навреди, аз пия по 200мг на ден селеногин това е мое мнение след 40 дни ще кажа има ли ефект от селена  Peace

# 113
  • София
И аз пих точно селеногин. Сподели дали има резултат при теб. Аз лично за себе си съм решила да си живея живота и да не се вторачвам много. Имам си лекар, имам му доверие - това е най-важното.

# 114
И аз пих точно селеногин. Сподели дали има резултат при теб. Аз лично за себе си съм решила да си живея живота и да не се вторачвам много. Имам си лекар, имам му доверие - това е най-важното.
Ще споделя разбира се, аз също си живея живота но искам да имам поглед върху нещата аз също имам лекар и му вярвам но не на 100 понеже много пъти съм патил от тях и съм предпазлив вече Simple Smile

# 115
  • гр. София
Благодаря за поясненията.  Hug Наистина не са ми много ясни тези антитела, но мисля пак да питам ендокриноложката като отида при нея в края на юни заради ТСХ-то. Много се надявам дотогава да съм го вкарала в нормата.

# 116
  • София
Ето ме и мен отново  wavey

Сутринта ходих до Кандиларов и ето резултатите -

TSH    H     7.63        uIU/ml      0.27 - 4.2
TAT    H     291        IU/ml      < 115
MAT    H     259        IU/ml      < 34
Пролактин         310        mIU/l      127 - 637

Е, TSH-то ми не е 36, както ми го изкараха 2 лаборатории в Плн. Вярно, че аз пия Л-Тироксин 50мг от 2 седмици, но не вярвам чак пък толкова да е свалил хормона. Явно си имам Хашимото.
Едно леко успокоение е, че пролактина е ОК...
От утре почвам да пия по 75мг, понеже трябваше още миналата седмица да почна, но изчаках да си пусна изследванията в Кандиларов и на 30.05 съм на лекар отново...

Мдааааааааа, да кажеш как е минал прегледа после  Hug

# 117
Да споделя и аз моя опит във връзка с добавките. Диагностицирана съм с Хашимото от около 6 години, 5 от тях ходих по доктори и тук и в Дубай и пих Л-Тироксин 50 но ефект нямаше - ТСХ си седеше между 8-10. От около година започнах да ходя при Др. Тодорова и тя смени Л-тироксина с Еутирокс 125 + Омега 3 + Селен + Метофгамма. За 7 месеца ТСХ падна постепенно от 10 на 2.
След 3 месеца ниски стойности обаче по неизвестни причини ТСХ ми скочи на 14.7 . Според док това можело да е реакция от големия студ или друг преживян стрес. Тъй като тъкмо трябваше да започвам ин витро и не ми се искаше пак да чакам толкова месеци да се смъкне ТСХ реших да послушам сестра си която е доста запозната с добавките и започнах да пия освен по горе споменатите - Хлорела - на базата на водорасли и Майтаке - гъби. След първият месец ТСХ падна на 3.47, след още 15 дни - 1.12  Simple Smile и вече започнах стимулацията за ин витро.

# 118
  • София
Март месец пиех еутирокс 100/125, изследването показа ТСХ 0.06
Намалихме дозата на 100 всеки ден и днес резултат 7.59  #Crazy

# 119
  • Пловдив
Днес бях при Начев. След раждането ТСХ ми е 0.89 и ми спря Л-тироксина. След 45 пак ще правя контрола и още, ако е в норма си оставам без лекарства до към януари догодина, когато ще пускам контрола  Crazy Много съм доволна!!!

Общи условия

Активация на акаунт