Каква е вината на Фатмагюл? (Fatmagül'ün Suçu Ne ?) - Тема 117

• 46 285
  • 747
  •   1
Отговори
# 150
# 151
Димони,великолепни постове!
Боровинка,  Peace
Фантазия,Мамарис,аз винаги стоя зад думите си!
Радвам се,че ви харесват творбите ми!
Знаете ли,навремето бях част от литературна група към училището ми! Когато показах на моята учителка това стихотворение,тя ми каза така:"Може и да имаш талант,но това тук(стихотворението) не е достатъчно добро за да го четат повече хора!"
Сега разбирам,че всъщност тя е била много далеч от истината!
Лек ден!

Последна редакция: нд, 13 май 2012, 18:12 от mal4eva1984

# 152
Димони  Hug култов е последният ти пост ! Както всички, но този описа точно мислите ми. Някъде се къса веригата. Керим и Фатмагюл за мен нямат комуникация. Ф я окачестяваме като по-затворена и мълчалива. В такава критична за любимия й ситуация обаче, не достатъчно силната подкрепа, не може да бъде оправдана. Кому сега трябваше да има първа брачна нощ, а след това да се терзаем заради неоправданите очаквания ? След като Керим си изля сърцето и душата, следвайки едно нормално развитие - би трябвало тя да отвори истински сърцето си за него, да разкаже какво стана когато Мустафа я отвлече,как се е почувствала. Мястото за разговора беше точно там. За мен Карим и Фатмагюл са много далече един от друг на духовно равнище. Няма как да разбереш как се чувства и какво иска другия, ако не му споделиш. Така хората се опознават и постепенно от само себе си, започват да разбират някои от чувствата на любимия без думи. Те обаче са даже пример за обратния вариант. Всичко това е в пълен противовес с невероятната, любов-чудо между двамата герои. Ясно ми е, че сценаристките се търсели нестандартен начин да развият сюжета, но по този начин много от нещата изгубват логика. Някак кухо стоят думите на Ф, след като той подробно изля мъката си. Това трябваше да бъде двустранен процес. И след видните проблеми, не би трябвало да има първа брачна нощ, а първо Керим да се успокои, заедно да поговорят, да изчистят всички съмнения помежду си и чак тогава. Знам ли, това е моят анализ до момента, може да ме опровергаят в четвъртък. Ако това стане аз ще съм много доволна !  Blush

# 153
# 154
  • Бургас
 newsm10

И така продължавам предния си пост.Мисля си,че в този случай психоложката няма да свърши никаква работа на Керим за решаване на проблема му.Отговорът на въпроса „кой тогава”,може би се крие в песента,която двамата пяха в 32еп..Ще цитирам по спомен „Ах,жено, само ти и никой друг, можеш  да пречистиш живота ми”.Така си мисля аз,че Фатмагюл единствено може да му помогне.
Обаче ми прави впечатление,че сценаристките не и дават,особено напоследък,в устата достатъчно силни реплики.Сцената в спалнята беше много силна,но репликите на Фатмагюл,колкото и силни да бяха,не бяха достатъчни.И ако някой каже,че това е така,защото Фатмагюл си е такава,ще кажа не е вярно,защото в други ситуации тя е била много по-силна в изказа си.Примери:
В 34еп.,когато Фатмагюл разговаря с Керим,заради случката с писмото от Фахретин, изрича следните думи- От прошката олеква,дори и само да се опитваш да простиш ти помага да ти олекне,вярвай ми.Това е усилие,което правиш за себе си,не заради другите.В същия епизод  казва още една силна реплика„Доверието е много важно,то е по-важно от това да обичаш”.
В 27еп. когато тя подслушва разговора между Керим и Рахми,вечерта отива при Керим в бараката  и му казва-и аз искам да забравя,не искам да си спомням нищо от онази нощ,всяка вечер като затварям очи искам на другата сутрин да е по-различно,но щом затворя очи,всичко е пред очите ми,не мога да забравя,онази вечер,която ти не можеш да си спомниш,аз бях като разпъната на кръст,преживях всяка минута,дори и да мисля за това,че ти не си ме ранил физически,не мога да те приема по-различно,опитвам се, но не мога,заклевам се и аз искам да забравя,искам отново да обичам,искам да съм нормален човек,да се възстановя,искам отново да вярвам,да се доверя на някого,да не ме оставя сред нищото.
В 71еп. също имаше силни реплики за доверието,за чието изграждане на тях им трябвало повече време и,че сега би реагирала подруг начин ако види Керим с някой от онези мръсници.
Силни реплики изречени от Фатмагюл могат също да се намерят из целия сериал. При сценката в спалнята,думите и бяха също много силни и показателни,но някакси нещо ми липсва,Не ми е достатъчно това за да се успокоя ако съм на мястото на Керим.Така ги чувствам аз нещата.Тя може да говори и ако беше казала поне толкова,колкото Керим каза щеше да е друго положението.Но нали проблемът му не трябва да се реши току така,трябва да ни занимават още с него.Колкото и да се опитвам да приема нещата каквито ми ги представят,ми е трудно да харесам това решение на сценаристките.Докато не беше излекувана сякаш по-нямаше проблем да говори за оная нощ.Разбира се с това не твърдя,че е напълно излекувана,а че е в много напреднала фаза на лечението си.Мисля си,че когато силно обичаш един човек,ти си готов да позволиш отново да те заболи,ако с това ще помогнеш на любимия.Тя познава проблемът му отдавна,още от времето,когато не го обичаше.След като каза това,което каза,можеше и повече.Не е въпрос до срам.
Освен това почти всички тук определяте Фатмагюл като срамежлива.Аз не съм на същото мнение.Тя е срамежлива само в определени  граници.Истински срамежливият човек не е толкова отворен в контактите си с други хора.Иначе да се срамуваш да говориш за интимни неща е нормално и за много други хора,които не са отгледани в такава среда.
За сценката на другата сутрин още няма окончателно да се изказвам,защото чакам основателно обяснение в следващата серия.За мен това не е нормално,най-малко 1/2ч след ставането да продължават да мълчат и да се наблюдават,когато едно изречение,пък  било то и за това какво е времето днес би нарушило това мълчание.Изключвам напълно възможността някой да им се е обадил и да им е казал за Мустафа.Тези погледи говорят друго.Не ги свързвам и със срам и ако въобще минимално при Керим,примесено у него като все едно е ядосан малко на себе си.
Надявам се обаче да се е справил добре.Тя няма база за сравнение,така че не е фатално.Не вярвам да я е наранил или тя да се е почувствала зле,защото нейния поглед не говори за такива неща.Жалко е,че чрез проблема на Керим пак наказаха Фатмагюл.Т.че тук приказката на всекиму заслуженото,не върви.
Искам да споделя и мнението си за целувките.Повечето от вас казаха,че им харесват.Аз нямам никакви забележки към Керим.Обаче Фатмагюл ми изглежда странна.Отварянето на устата и ми напомняше непрекъснато на жираф,лама или камила,която си протяга устните напред  за да си
вземе късче зеленина.А иначе ,че бяха звучни,бяха.

Димони,хареса ми поста ти,изпълнен с доста "доказателства",че Ф.можеше да постъпи по друг начин,да каже други думи.Аз не мога да се обосновавам така добре,и в първия момент реагирах доста емоционалано след епизода,не защото съм очаквала интимност,а заради това ,че тя за мен все още не го приема като част от себе си,макар и неопитна,/че колко от нас ли са били /според мен инстинкта и трябваше да и подскаже друго,да го прегърне да му каже така необходимите думи-Простих ти!,защото извинявайте,но не може  да се подразбира че тя му е простила.Както му каза когато летяха за Истанбул-Ти си един от най-големите ми врагове!така можеше да му прошепне- Простих ти ! и да го прегърне.
Не знам дали целувките им бяха достоверни от страна на Ф.,но насеченото дишане на Керим когато я целуваше ...оооо..за мен си беше толкова реалистично,че дори да не бях видяла целувки това ми стигаше!
Поствам една песен,която много ми харесва и поздравявам всички момичета от темата с нея.Това,че ви открих ми помага толкова много на този етап от живота ми! newsm51

Последна редакция: нд, 13 май 2012, 18:07 от nitka

# 155
# 156
Dimony, Обичам те бе ,жена  Heart Eyes,но за втория пост мога и да поспоря малко ,но няма да го направя ,че ще засегна много лични неща ,и така си ми харесваш  Hug  Hug  Hug

# 157
Зори,точно така мисля и аз.Просто нещо ми куца.Надявам се в следващите серии да ни опровергаят и двете.

# 158
  • Разград

# 159
Dimony, според мен малко избързаха със сватбата и затова се получи така. Спомнете си как определиха датата. Малко притиснаха ФГ и тя само каза "тамам". Трябваше й още малко време. Мое мнение  Hug

# 160
  • Враца
Поствам ви част от коментар на едно момиче от Engin Akyurek Bulgarian Fans във връзка с държанието на изнасилено момиче

Neli Damynovska: Дано след всичко, което се изписа, сценаристите си вземат бележка и да направят смислени нещата в последните 6 серии. Иначе ще ни загубят като зрители! Актьорите играят добре, но идеите им нещо куцат на места.Наистина лечението на такива проблеми,които разглежда филма е изключително трудна работа.Жертвите на изнасилване изпитват панически страх от физическа близост.Керим има страх от отхвърляне. Проблемите му от детството му ще изплуват . Проблем, който не се лекува навреме, с възрастта става все по-труден за лечение.Говоря, като се съобразявам със знанията си по психология и опита си, макар и малък.Така, че е бива толкова строго да съдим героитеА колкото до поведението на Фг , прочетох в един специализиран сайт едно мнение, което ми допадна. То няма общо с филма, но касае един и същ проблем. Момиче, което е изнасилено на 15 години от двама мъже, разказва историята си . Нужни са и били 3 години лечение да си стъпи на краката. Когато се запознава със съпруга е на 21 година и не е имала никакви връзки. Изпитвала е ужас и страх.Думите и буквално са: " Обичах го, но не знаех как да се държа с него, страхувах се, дори да го докосна.Беше му нужно много време, търпение, обич , внимание , за да ме "извади" от това състояние.Когато се опиташе да ме целуне, ставах като дърво и го гледах стреснато, като, че ли ме нямаше физически при него."

Последна редакция: нд, 13 май 2012, 18:31 от mama_an_ji

# 161
Не мисля,че за Фатмагюл имаше избързване със сватбата.Спомнете си я на къната,колко щастлива и отпусната беше.Нейните страхове тя си ги каза пред психоложката.За него обаче тази сватба му дойде не навреме.А какво трябваше да направи,да каже-още не съм готов,дай да изчакаме,че имам проблеми.Той нямаше избор.Този вулкан от чувства трябваше да избухне точно в този момент,защото ако не беше станало това,можеше да се провали след това и пак да я нарани.Но той и така я рани.Много ми е жал и за двамата.

mama_an_ji,Фатмагюл вече мина през този период.Най-подробно ни го показаха.

# 162
# 163
Много красив клип и мисля, че не е постван тук.
http://www.dailymotion.com/video/xqsrws_fatmagul-ve-kerim-ylkler-fatmagul-and-kerim-first-s_shortfilms?from_fb_popup=1&code=AQAWe4t6kz_ewYNN0xK9x-ENwaK5R

# 164
Избързаха със сватбата най-малкото, защото преди това липсваше разговор за вечерта на изнасилването, в който ФГ да покаже, че му е простила, което стана причина и за малко тягостната п.б.н. Липсваше и изясняващ разговор за Мустафа.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт