Отговори
# 510
1. Спят ли ношем вашите деца? Филип не пие нощем мляко, но пък лочи чай, буди се за бибата си, мрънка -врънка . ПОне 6-7 пъти на нош става някой за да му дава чай или биба. Моля, дайте съвети какво да правим, че не се издържа.  Tired
2. Пият ли от чаша ? - Филип умира да "пие" от чаша, което си изразява в тотално оливане и излизване на съдържанието върху него А тук, в една книжка, която ми дадоха от кабинета на док пише, че вече трябва да може да пие от чаша.   Thinking
3. Ползвате ли вече гърне? Колебая се дали да запозна да го уча или да чакам.  Thinking
4. Ползвате ли още биби?
5. Рисуват ли вашите деца? Фифо никакъв интерес не проявява към пишещите средства, освен, че се опитва да ги изяде. а в книжката ми пише, че вече трябва да може да дращи нещо Thinking

Изобщо, много ми е притеснено, че нещо изостава.... и не ходи още.  ooooh!

Норе, нали знаеш, че всяко дете е различно? Излишно е да сравняваш децата, пък били те и наборчета... едно ще проходи първо, друго ще проговори първо, трето ще има други заложби... не бих се притеснявала за това, или онова, освен ако няма сериозна причина за това, а както схващам при Филип няма такава причина. Hug
Все пак ще отговоря на въпросите ти и дори ще си позволя да коментирам малко...покрай опита ми и с Рая.

1. Нико спи по 7-8 часа непробудно само ако не го болят зъбите. Има нощи, в които се буди едва в 6-7, за да суче и доспива до 8-9, но има нощи и когато започва да се прибужда и мрънка още от 23 ч. За мое щастие тези нощи понамаляват.
Скрит текст:
Рая все още има нощи когато се буди и ме търси. Понякога иска да спи в нашата стая, а друг път сама си отива в нейната и си спи там сама по цяла нощ. Та, искам да кажа, че има и моменти когато се будят без видима причина колкото и да са пораснали.
2. Да, Нико пие от чаша - може и пие хубаво, но това изобщо не му пречи в момента, в който реши, че не му се пие да я излее върху себе си. Mr. Green
3. Гърнето Никола го ползва само за стилна шапка. Laughing Преди 2 годишна възраст не виждам смисъл да го слагам на гърне..а и в много книги за отглеждане на децата не се препоръчва. Peace
4. Никога не е смукал биберон, нито той, нито кака му. Тук винаги съм се учудвала как децата имат биберони в устите си до 5-6 годишни и как се возят в колички също до тази възраст. Рая винаги много са и се радвали хората по улиците, ама тя отказа количката си на година и 2 месеца и си ходеше сама.
5. И Нико само дъвче на кака си моливите, все още пастелите и боите не му е дала да яде. Mr. Green Изобщо не се сеща да рисува. Само да вметна, че Рая започна да пише/драска на около година и 8-9 месеца. Peace

Та, може да е от полза да се успокоиш и да не очакваш от горкия Филип да прави неща непривични за него.  Hug Hug Hug

# 511
Нандолини, Тони -  Hug Благодаря за отговорите! Ще чакам и други да се включат, особено със съвети относно спането нощем  Praynig Макар, че май нещата отиват към:
, но има спасение............ все някога ще се оженят и ще се наспим сспокоино.[/color]
  hahaha
И последнооо (за днес, може би, ама едва ли) въпросче - колко струват тези триколки (?!) в БГ - да знам дали да купувам и влача от тук, или да си взема в Бг? Тук са по 100 $
https://www.bg-mamma.com/assets/vessur/img/not_found.png

# 512
Честит рожден на сладкия ни Марти! Да е все така прекрасен и много да радва мама!

Сега много на бързичко изсипвам една торба въпроси и бягам, че нямам време да дишам:

1. Спят ли ношем вашите деца? - спи, но се пробужда. Понякога 1 път, а понякога (като снощи)4-5 пъи. Обилновено гушкам, милвам и заспива. Откакто отказа нощното сукане вечерно време не давам нито чай, нито вода, нито мляко.

2. Пият ли от чаша ? - Пие, но ако аз държа. Иначе се улива. Но като стане по-топличко, ще и давам да се самообслужва.

3. Ползвате ли вече гърне? Колебая се дали да запозна да го уча или да чакам.  - Не. Мързи ме да махам памперси и дрехи, а и тя реве щом я сложа на гърне. На лято, като е само по една рокля, ще я пробвам, но няма да я насилвам.

4. Ползвате ли още биби? -Не, никога не е ползвала.

5. Рисуват ли вашите деца? -Не, не рисува. Гризе химикали, моливи и маркери.
Изобщо, много ми е притеснено, че нещо изостава.... и не ходи още.  ooooh! - и Али не ходи...Ама за мен си е гений...Зъл гений Mr. Green

Ние от снощи сме с още един зъб...Вече са 6-4 горе и 2 долу tooth
Луси - заведи го на офталмолог В, но аз пак ти казвам какво ми казаха на мен - до определена възраст е нормално да има разминаване в очите на децата. Нещата може и да се коригират от самосебеси на по - късен етап. Но може и да трябва намеса. Peace Аз се надявам на Али далекогледството да се коригира само Praynig
ЧРД на прекрасното ни приятелче Мартиии newsm59 Да расте здрав и все така лъчезарен. Честит празник и на мама Теди  Hug
Усмихната вечер!

Последна редакция: чт, 31 май 2012, 19:24 от Бисквитка

# 513
1. Спят ли ношем вашите деца? Да. Не знам обаче какво да те посъветвам - при нея всичко стана от самосебе си и не знам нищо по въпроса...
2. Пият ли от чаша ? Само ако аз държа чашата. Иначе има голям мерак и само да ме види с чаша започва да ме дърпа.
3. Ползвате ли вече гърне? Не, мисля че е прекалено рано - оставям този момент за към август месец  Peace
4. Ползвате ли още биби? Да, за приспиване. После я прибирам, защото ако я види, си я иска.
5. Рисуват ли вашите деца? Точно онзи ден бях седнала до ниската масичка и трябваше да запиша нещо, а Мариса беше до мен. При което като приключих, тя грабна молива и започна да драска  Shocked Аз много се учудих, защото мислех, че е твърде рано за това.
Ти показвала ли си му?!

...и не ходи още - и Мариса не ходи. В Бургас се пускаше, правеше по 4-5 крачки, но тук - не! В същото време като хване колата за бутане или количката си, ходи много стабилно... според мен я е страх да се пусне  ooooh! (още на 11 месеца баща й я беше изтървал 3 пъти за отрицателно време и тя много се стресна... дори ревеше от баща си  ooooh!)

Тези триколки са към 200 или 250 лв тук  Peace

Тони, знам, че движението е много важно... но така като гледам време ще имам от юли до септември - тогава ангажиментите ми ще са само към детето и домакинството и ще съм free от даскалото  newsm44 За толкова време нищо няма да постигна, но поне може да поставя началото и после като свикна да успявам да го съчетавам с всичко останало...
 hahaha представих си Нико със стилната шапка  Joy
Луска, порасна най-после танцуващото бебе  Mr. Green Hug
Дано тия оси-моси да са някакви глупости на д-рката ви  Praynig
Цвете, това с поредността на израстване на зъбите изобщо да не те тревожи!  Peace Hug
Олееееее колко сладко си закусва Моника  Crazy Flutter Crazy И голямата лъжица не й се е опряла!!!  Joy Нанди, за пореден път - много е сладичкаааа!  Hug Hug Hug

Благодаря ви за пожеланията за моя тати!  Hug По случая ще се почерпим с прясна риПка - мъжО ходи днес до морето да монтират една табела и по пътя е "хванал" чернокопче  Crazy
Много обичам да ям рибешко  Crazy Party Flutter

# 514
  • при палмите и алигаторите,FL
Хоупи, според мен Не купувай колело.

Ние бяхме купили за Соник, но от най еФтинките Илиенски кучета. По скъпо колело от този тип според мен е ненужна инвестиция на пари. Ако сега се купи децата ще се возят на него 4 макс 5 месеца, зимата в България не е подходящ сезон за колелета, а пък догодина дечковците ще са готови за Големашко колело .

Скрит текст:
Което пък ми напомни за ей тая количка

# 515
Момичета,благодаря ви за прекрасните пожелания!Благодаря ви,че ви има! Hug

Нандиииии това е колело мечта!Много пъти съм си го мислила,но не бях виждала.

По въпросите:
1.Вече спи цяла нощ.Понякога се разбужда,давам бибата,ако не стане го взимам при нас.Заспива веднага.
2.Не съм го пробвала въобще.Пие си от чаша с накрайник.
3.Не съм го слагала на гърне.И аз съм от мързеливите,а и не съм сигурна,че е момента.
4.Ползва биба,главно за приспиване.
5.Не рисува,и не ходи.Като гледам няма и да е скоро.

Много неадекватно включване направих,деня беше дълъг...
Иначе Марти беше малко болен-сопоили и от тях кашлица.Но вече е добре.Пораснал е с 1 см и не е качил нищо.На 1 годинка е 75см и 10.900кг.

# 516
Нанди, много е готино това колело (второто)  Crazy искам и аз такова.... ама искам и да съм като тази мама  Rolling Eyes или поне близо до нейното телосложение  Tired
Аз откакто надебелях така не смея да се кача на колело. Преди карахме много - имах компания колоездачи и обикаляхме разни дестинации извън града... беше страхотно всеки път - тръгвахме сутринта и вечерта се прибирахме и... направо в бара захващахме бирите
еееех, спомени, спомени...

Скрит текст:
Малко преди
и сега
но си имам това

# 517
# 518
Здравейте, скъпи мои,
все по-рядко се включвам, обаче хич не намирам време за писане (четенето обаче не го пропускам, щото и от телефона мога да си чета и така релаксирам за по няколко минути). А като тръгна и на работа, хич не знам дали и с четенето ще смогвам.

Първо да честитя рождения ден на сладкия Мартин и на сладката мама Теди и да им пожелая здраве и само здраве!

При нас какво ново - в понеделник на Ники му свалиха конците и превръзките и вече изглежда доста по-добре. Вече направихме няколко ритуални бани, че милия 10 дни не можеше да се къпе (а това му е любимата част от деня). Хирургът каза да изчакаме 1 месец (тогава сме на контрола) и ще ни изпише някакво мазило за белезите, че на мен сега ми изглеждат брутално големи.

ДеСимонка, палатка имаме от от тези шушляковите, дето с две движения се свива на кълбо и не заема никакво място. Каката много си играе с нея, ама не непрекъснато, че много място заема разпъната, ами като се сети през няколко месеца я вадим и настава голяма игра. Даже иска да спи понякога вътре. Но според мен е за по-големи деца (от 1-годишни)
За слизането от дивани, столове и т.н – Ники се научи доста отдавна и незнайно как, защото никога не съм му показвала. Един ден просто го видях как слиза сам и ме изуми. Даже веднъж реши да “слезе” по същия метод от един 1-сантиметров праг (между паркета и плочките), при което след като го преодоля заднешком продължи да върви назад, докато не се блъсна в шкафа ...телешка му работа

Луси, не ти пречи да заведеш В. профилактично на офталмолог за твое успокоение. Ние не че сме ходили, но то даже май е желателно, ако не и задължително, да има поне един очен преглед на тази възраст, не знам защо не може да дадат направление по ЗК . По-добре един преглед повече и ако има нещо да се реагира навреме, отколкото само да се притесняваш и да го мислиш.

Хоуп, преди да ти отговоря на въпросите, искам да ти кажа, че няма за какво да се притесняваш относно развитието. Не ти го казвам само за да те успокоя, а наистина го мисля. Стига си чела тея книжки, касаещи развитието (а и тея па американци нещо много бързоразвиващи ша ми дойдат). Тея таблици са толкова приблизителни, че абсолютно не можеш да се ориентираш по тях дали детето ти се развива добре. Повярвай ми, ако детето ти е бавноразвиващо, ще го разбереш, без да се чудиш (сещам се за съвета в една книжка за “нови” майки как да разпознаят коликите: “Ако се чудите дали детето ви има колики, значи няма колики”.) Та, на въпросите:

1. Спят ли ношем вашите деца? -
Спи, но още се буди да яде по веднъж, както и ако нещо го тормози, се случва да се буди, да прорева или пък дори да побудува малко.
Не се притеснявай за това. Като че ли по-голямата част от децата на тази възраст имат проблеми с нощния сън и не спят спокойно или пък реват/ядат/мрънкат. Още са много малки, а сега растат зъби, преработват огромен куп нова информация, придобиват огромен куп нови умения и т.н. Всичко това се отразява на нервната система и съответно на спокойния сън. Като поотрааснат ще почнат да спят по-добре. Мисля, че поне до 2 г. е нормално да е така. Има деца, при които продължава до доста късно, или пък такива при които е по-екстремно.

2. Пият ли от чаша ?
Не, защото дори не съм го пробвала. Пие само от биберон. Дори от чаша с накрайник не съм го пробвала. Пробвах веднъж със сламка, но не се сети кво да направи. Без да иска дръпна веднъж и се задави.

3. Ползвате ли вече гърне? Колебая се дали да запозна да го уча или да чакам.  –
Не и вероятно няма да ползвам преди 2г.

4. Ползвате ли още биби? –
Даа, много, и не само за заспиване. Като се размрънка и веднага му е в устата. Много го успокоява. Особено във фаза на зъборастеж много я гняви. В момента му растат 2-та кътника горе (9 и 10 поред) и не я маха от устата. Даже днес така яде по едно време – с биба в устата, маха, лапа яденето и пак бибата обратно.

5. Рисуват ли вашите деца? –
Божее, ти си луда бе жена, то аз не мога да рисувам още, какво остава за него.

А по предишното ти притеснение за "нескопосаната майка" - аз нали знаеш, че преди най-редовно взимах завоя с главата на Ники в касата на вратата... без коментар...

И аз да питам нещо, което малко ме втрещи днес – някой дава ли на децата от сухарите на Пападополус – онези червените, Goldies ли, кви бяха. Аз отдавна тях купувам и с нея правя попарата, но това може би е единственото нещо, което съм дала за ядене на детето и на което не съм му прочела състава (защото някакси ги знам от сто години). Та днес се зачетох и освен глюкозен сироп видях, че съсържат  и палмово масло(!!). Абе нали щяха да го забраняват, защото е канцерогенно, изобщо не съм подозирала, че го има вътре. Някой може ли да коментира? Та, спрях ги от употреба веднагически.

...забравих да кажа, че вчера бях на концерта на ZAZ и беше ....невероятно! Просто жестоко! Уникално зареждащо!

П.П. Мариетка, сега видях снимките - много голяма разлика има преди и след - колко кг са това и само от бременността ли са?

П.П. Как можах да забравя да отбележа Моника - ама вие просто разбирате ли, че ми идеше да намачкам екрана като я видях, и с тая закуската, огромната лъжица и сладките пръстета, дето ги ближе.. просто не я издържам  hahaha

# 519
Хоупи и аз исках да ти напиша, но забравих... и аз смятам, че тези книжки и таблици САМО ориентировъчни. От това което си споделяла (преди, когато имаше повече време за нас  Mr. Green) детето е будно, игриво, контактно - това са признаците, че СЕ развива нормално и нищо му няма. Просто някои умения ще дойдат малко по-късно, но това абсолютно нищо не означава!!!
От друга страна много добре знам как загриженото майчино сърце може да измисли какви ли не щуротии от притеснения, затова те разбирам и ти пращам едно голяяяямо гушшшш
SYMa, аз давам от тези сухари... ама нищо не съм чувала за това палмово масло... сега ме хвърли в чуденка  newsm78
Мила, знам, че сега шевовете ти изглеждат огромни... особено на това малко телце, но ще се смалят и надявам се и да изчезнат  Praynig Не си спомням как си раждала, но и аз след секциото бях потресена от шева - беше огромен, подут и грозен, но сега е много малък...
Да, килограмите са от бременността, на брой - повече от 50  Rolling Eyes Embarassed Изкарах на легло (можех да ставам САМО до тоалетна), като пиех хапчета за задържане, от които и се пълнее... разбира се това не ме оправдава, че все още изглеждам така  Whistling но много се надявам скоро това да се оправи  Wink

Да не забравя за какво влязох...
Искам да поздравя дечицата ни с предстоящия празник (че утре ще съм ни жива - ни умряла  Crazy)

Честит първи 1ви юни, мили деца!!!

Аз сега ще продължавам
Стискайте ми палци утре  Praynig Praynig Praynig

# 520
И аз да питам нещо, което малко ме втрещи днес – някой дава ли на децата от сухарите на Пападополус – онези червените, Goldies ли, кви бяха. Аз отдавна тях купувам и с нея правя попарата, но това може би е единственото нещо, което съм дала за ядене на детето и на което не съм му прочела състава (защото някакси ги знам от сто години). Та днес се зачетох и освен глюкозен сироп видях, че съсържат  и палмово масло(!!). Абе нали щяха да го забраняват, защото е канцерогенно, изобщо не съм подозирала, че го има вътре. Някой може ли да коментира? Та, спрях ги от употреба веднагически.

СИМа, не се вкарвай в приключение. Аз тези сухари не ги купувам, защото имаха и някакви Ета (доколкото си спомням). Купувам Elite.

Относно палмовото масло - нищо му няма на маслото, то си е естествен продукт, дори има и БИО такива. Преди време се бях зачела по случая - http://www.bb-team.org/articles/3400_palmovo-maslo.

Сещам се как навремето шефът ми разправяше, че след като Буш станал президент, изведнъж в щатите излезли доста изследвания за вредата от захарта и колко е полезен царевичният сироп. Със закон било прието той да се ползва като подсладител. Та въпросът е - ха познайте кой е бил един от големите спонсори на кампанията на Буш? (бтв това инфо не съм го проверявала в нета Simple Smile).

# 521

Честит празник на малките ни съкровища!
Да са все така неповторими, незабравими, неустоими!
Много да ни радват и слушкат!

# 522
Сима, Мариетка -  Hug Hug Hug не само, че ме успокоихте, а и че споделихте. Аз също, дълбоко в себе си знам, че нищо му няма, но понякога се впрягам, започвам да се вглеждам и да се паникьосвам. Но, както каза и Нанди, така ще е поне до като се оженят!  Crazy
Всеки път като започна да се шашакам си припомням, че съм тръгнала на училище без да знам нито една буквичка и нито едно число, а на 12 годишна възраст говорех 3 езика. В тази връзка, да ви споделя , че с годините човек затъпява прогресивно! Това ви го съобщавам ни в клин, ни в ръкав, но съм абсолютно сигурна в думите си!  Crossing Arms

И да се похваля малко - купихме си много готин апарат - изключително компктен, но е по-добър от половината професионални такива! Имам изключителен мерак да се начуа да снимам като хората. Дайте идеи за някои книжки или сайтове, които обясняват основните неща. Бубето ми каза за една, която обаче не мога да намеря онлайн. И всеки съвет ще ми е от полза. Това пусто боке искам да го разгадая, пък!!!  Twisted Evil

и накрая - за оциклянето - след раждането ми дойде на 2-ия месец. После започна да ми идва през 2 месеца и изиключително обилно. И пъпки придобих.  ooooh! От два месеца съм на ОК и направо се родих - цикъла не го усещам, от пъпките няма и следа, дори старите белезни изчезнаха.  Party

За финал, искрено илично, на всички наши деца:

Честит 1-ви юни! Бъдете ни здравички, мили деца! Много усмихнати и щастливи! Hug Hug Hug

# 523
  • при палмите и алигаторите,FL

# 524
  • Стара Загора
Сима, Мариетка -  Hug Hug Hug не само, че ме успокоихте, а и че споделихте. Аз също, дълбоко в себе си знам, че нищо му няма, но понякога се впрягам, започвам да се вглеждам и да се паникьосвам. Но, както каза и Нанди, така ще е поне до като се оженят!  Crazy

Абе и тогава ще ги мислим....какви жени са взели..дали са случили и т.н и т.н...ама тогава ще сме вече ние бита карта Mr. Green ама ще наблягаме на джин, бира, вино...кой квото пие Mr. Green
Искам да ви кажа, че ако не се притеснявате...тогава трябва да ви има нещо...съвсем в реда на нещата е нормалната майка да се тревожи за детето си. Някой повече...други по-малко. Аз като се притесня за децата и започвам да повръщам например. А душката ме знае какво представялвам по принцип...стоя уж здраво на земата и съм голяма жена /не само на години Mr. Green/ ама на. По принцип съм дебил...но здравето на децата и техния живот може да ме изкара извън релсите Twisted Evil
Сега да видим какво съм запомнила от въпросите:
1. Спят ли ношем вашите деца? - спи...ама когато си поиска Twisted Evil иа нощи в които ставам много често...други в които съм станала веднъж и то да го завия защото все спи над завивките си...голямото е същото...с това оправия нямаме Twisted Evil
2. Пият ли от чаша ? - не...моите са говеда. Пие от авенското шише с биберон 2-ка водата и неще с твърд накрайник но...това предстои да го уча защото ми писна да наливам през час вода вътре.
3. Ползвате ли вече гърне? Колебая се дали да запозна да го уча или да чакам.  – не...твърдо не. Достатъчно друга работа имам. Чакам знак от него. С брат му свалих памперса на 2г...дневен и нощен в рамките на два дена. ЯВно му беше дошло времето. Идеята ми е да е осъзнато до някъде детето. Слави примерно това, че е мокър не го го спира да си ходи така...т.е явно не му беше дискомфортно. С повече катове дрехи става номерът Mr. Green В началото ходих навсякъде с една раница дрехи...вътре поне 5 чифта за смяна и 1 памперс...като свършат катовете...и слагах пампреса за да не е прибирам у нас...не за друго Mr. Green
4. Ползвате ли биба - предполагам става въпрос за биберона - залъгалка - ползваме да...усилено Mr. Green Чеши се там..забалвява се с него. До 2 години ще го махна...ако трябва и насилствено.
5. Рисуват ли вашите деца? - какво рисуване у нас..кви пет лева. АЗ немога да рисувам дет се вика та...той ли Mr. Green АЗ съм на принцип, че всяко дете си има мании - примерно Слави обича да оцветява /не рисува - оцветява/, реди пъзели и строи кули.....неговия приятел, който му е набор му дай да разглежда книжки, списания, събира разни камъни и иска да може да чете и смята и се опитва наистина детето...моето обаче не. Мисълта ми е, че не е задължително да рисува...може да го избия на няъде. Едва тази зима Слави започна да рисува и то нещо смислено не...някакъв сюреализъм Mr. Green

За кг. говорите...аз съм тромбон Mr. Green ама от плюскане...не от нещо друго. АКо спра да плюскам...може и да влезна в някакви норми Mr. Green Не лежа по цял ден...постоянно съм на педала с двамата по цял ден...обаче време за плюскане намирам и това е Crossing Arms Тъй че ако ще има председател тоя клуб на търкалящите се майки - аз съм човека мили майки Mr. Green Mr. Green Mr. Green
И не на последно място
Честит празник мили дечица. Запазете детското в себе си дори и когато станете големи. За нас вие винаги ще останете слънцата огряващи душите ни Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Весел празник Hug

П.п връщам се да допиша - Хоупче имахме такова колело за Слави...абе да ти кажа..може и без него. Но ако си харесала...по-добре си купи от Чикаго. Тук на същата цена ще вземеш някой пластмасов боклук, че ще се чудиш къде да го сложиш. Има такива колела с гумени гуми...те са по-добри. На Слави беше Кетлер...доволна бях. То още е живо...ама му няма джаджите...само колетото е.

Общи условия

Активация на акаунт