Медицина в Медицински университет - София

• 83 776
  • 71
  •   1
Отговори
# 45
  • Сред мелниците

В тази връзка не мога да се съглася, че за трагичното положение, което описвате, са виновни учителите в гимназиите и недостатъчният брой кандидати.
Както писах по-горе, за мен основни виновници са преподавателите в МА. Ако те са безкомпромисни и последователни в спазването на някакви критерии, ситуацията ще е коренно различна. Тогава ще завършват по-малко, но няма да са случайно попаднали. Това ще е допълнителен стимул за желаещите да станат лекари, тъй като "всички завършват" действа доста демотивиращо дори и на тези, за които тази благородна професия е призвание.
Pomakova, страхотен пост!
Ironic, съгласна съм с теб, че основната работа трябва да се свърши в самия университет. И аз задавах същия въпрос, защо не е по-ситна цедката през време на следването и който не става, да отпадне.

Щом мислим еднакво за университета, мисля, че трябва да имаме същите изисквания и преди университета - т.е. в училище. Даже там ми се струва по-важно.
 Нали в училище уж за първи път ги научават, че който не учи не трябва да завърши?
А това не става.

Точно в училище им внушават, че учил не учил и хоп -  с диплома.  И понеже си говорехме за бал и оценките от дипломите . Ами 6-ци по биология и химия в Немската , в НПМГ равни ли са на 6-те от ХХ СОУ с 80% цигански етнос? И така , КРЪЦ, по една единица от училище и балът ти пада с две единици. Така че училищата няма как да ги прескочим.

А в университетите, които имат повече места, отколкото кандидати, се свалят изискванията още повече и полуграмотните ученици стават полуграмотни студенти, а след 4 години полуграмотни бакалавъри.
 Жалкото е, че  нивото пада навсякъде и никой не се притеснява от това ooooh!.   
Вярно е, че лекарят недоучил, може да убие човек, но същото може да направи и недоучилият архитект?!  Но да не се отплесвам за университетите по принцип, нали темата е за
Медицински университет,въпреки че точно за там  никой не спори, че конкуренцията е най-високата възможна. Този университет води рейтинга от доста години.

Ние също обмисляхме варианта чужбина, но се отказахме.  Стори ни се много трудно като следване не на майчиния език.  Така че сме си тук , с голям хъс и с отлични оценки на изпитите. Както се каза вече, средата е добра, амбициите на една голяма част са високи, има конкуренция вътре в самите групи и засега смятам, че вървим добре.
Ясно е, че при специализациите няма да се играе честно и в този смисъл съм нахъсана срещу системата за подбора , но няма какво да нааправим.

За самото обучение, това което може да се направи е толкова много, че направо ме хваща бяс  като се заговорим   в къщи.
Ректорът им се хвали с високите доходи на университета, но парите не отиват за повишаване на нивото на обучение.  Направила са там някакъв ремонт, но основни неща, като интерактивно обучение, онлайн ресурси, макети , модели , вместо или като допълнение на класическите трупове...и какво ли не.
Ох, какво писание направих, съжалявам за дългия пост Embarassed

Последна редакция: нд, 04 май 2014, 20:43 от В

# 46
  • София
Точно в училище им внушават, че учил не учил и хоп -  с диплома.  И понеже си говорехме за бал и оценките от дипломите . Ами 6-ци по биология и химия в Немската , в НПМГ равни ли са на 6-те от ХХ СОУ с 80% цигански етнос? И така , КРЪЦ, по една единица от училище и балът ти пада с две единици. Така че училищата няма как да ги прескочим.
Малко изместваме темата, но аз не виждам проблем ученик от ХХ. СОУ да учи медицина, ако успее на покрива строгите критерии на преподавателите в МА по време на следването си. Peace
Давам обратния пример - трябва ли някой с отлични оценки по профилните предмети химия и биология, с високи оценки на приемните изпити да стане лекар, ако по време на следването загуби мотивация да учи и влачи следването с тройки и компромиси?
Ето защо твърдя, че решаваща роля относно знанията и компетентността на бъдещите лекар имат университетските преподаватели.

# 47
Добре сте се заговорили,  не ми се струва да измествате темата.  Нали става дума за медицина в Медицински университет София?
Според мен е важно как се учи в Медицинския университет, а не само как се влиза. Според мене и двете сте прави.
Аз засега не мога да кажа какво да се промени в следването. За кандидатстването съм съгласна с мнението на В, защото детето за което се интересувах за кандидатстване казва че такова сериозно учене никога не се е случвало в училище. От сутрин до вечер се учи вкл. и в почивните дни и по празниците . И освен това казва че чак сега разбира повечето неща. а пък са ги учили в училище и има само шестици  Whistling Как става тази работа ?Значи наистина в училище не са си гледали работата учителите а родителите като гледат 6-те и са били  спокойни.

# 48
 Аз съм кандидаствала в МУ София( и с биология като цяло), но избрах да уча и завърша Ветеринарна медицина. Кандидаствах 2005-та година.
 За да се подготвиш за изпита по биология трябва труд. Помня, че учех нон стоп, но е интересно и времето минава бързо. И аз бях така -  в училище 6-ци по биология, но чак като почнах да уча за изпит наистина почнах да разбирам, това което чета и да вниквам в него.
 Тази подготовка е много ценна после при следването, защото и по време на него се учи много, трябва да си се тренирал да помниш много цифри, факти , названия и тн.
 Аз бях решила в последния момент, че искам да кандидаствам с биология и за 3 месеца сериозно учене постигнах отлични резултати на всички изпити по биология, на които се явих.
 Химията не съм учила така сериозно, но там наблюдението ми е че трябва да се решават много задачи, и да познаваш добре своиствата и особеностите на химичните елементи. Т.е добър учител да ти обясни подробно основите на органичната и неорганична химия и след това много практика в бързото и правилно решаване на задачи. Задачите по химия често имат повече от едно решение (т.е имат различно записване - кратко, дълго). Понякога условието е да покажеш най-краткия път от едно съединение до друго. Друг път условието е да покажеш всички възможни начини да се получи това съединение . Доста е раздживено и итнересно, просто се иска практика и да си навлезнал в материала.
Не съм имала познати или "вътрешна" помощ в МУ и пак имах почти пълно 6 на изпита (по биология). А мои състуденти от малки градове бяха изкарали пълни 6-ци по биология без дори да са ходили на уроци - просто старание вкъщи и много помнене и писане.
Друг съвет от мен - свиквай да пишеш -  по много, бързо и четливо! учителите ти ще те учат как да НЕ оставяш каквито и да е знаци по написаното ,които да се изтълкуват като знаци към проверящаите, за което получаваш автоматично слаба оценка. Разни странни почерци и прекалено стилизирано писане могат да са голям минус при писмените изпити и кандидатстудентски и други.
 #Crazy

# 49
  • варна
Здравейте не зная дали някой може да ми помогне но да попитам.Дъщеря ми твърдо се е насочила към медицина.Бяхме решили биология -води се биология и здравно осигуряване паралелно с това се изучава и химия и опазване на околната среда но химията е с по-малко часове.Сега ни казаха че е по-добре да запише химия защото макар и по-малко часове биологията също се изучава а пък после лесно може и сама да навакса пропуснатото по биология. Докато химията е по-трудна и може да се навакса с много частни уроци.Та въпросът ми е дали биология или химия да запишем с цел по-нататък да продължим медицина.Благодаря предварително. newsm78      Става въпрос за дете което сега ще кандидатства след 7ми клас а имаме още 4 дни да решим твърдо.

# 50
  • гр. София
Здравейте не зная дали някой може да ми помогне но да попитам.Дъщеря ми твърдо се е насочила към медицина.Бяхме решили биология -води се биология и здравно осигуряване паралелно с това се изучава и химия и опазване на околната среда но химията е с по-малко часове.Сега ни казаха че е по-добре да запише химия защото макар и по-малко часове биологията също се изучава а пък после лесно може и сама да навакса пропуснатото по биология. Докато химията е по-трудна и може да се навакса с много частни уроци.Та въпросът ми е дали биология или химия да запишем с цел по-нататък да продължим медицина.Благодаря предварително. newsm78      Става въпрос за дете което сега ще кандидатства след 7ми клас а имаме още 4 дни да решим твърдо.

Вижте учебните планове на паралелките и се ориентирайте. Пък и зависи на детето какво му е по-лесно - Биология или Химия. Вариант е да отидете и до училището, но въпросът ви не е за тази тема....По-добре вижте в седмокласната  Peace  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=785339.0

# 51
  • Стара Загора
Така или иначе ще и се наложи да ходи  на уроци и по - химия , и по биология. Щом я влече биологията да отива в такава паралелка .

# 52
  • Сред мелниците
Здравейте не зная дали някой може да ми помогне но да попитам.Дъщеря ми твърдо се е насочила към медицина......

..................но въпросът ви не е за тази тема....По-добре вижте в седмокласната  ..............

Ако съм разбрала правилно, интересуваш се за нивото на подготовка във връзка с кандидатстването?
Ако е така, мястото на въпроса тук, като че ли е по-подходящо.

Химията за Медицински се счита доста  по-голям и по-труден изпит от биологията. Ако само  това е критерия, май звучи по-логично да е в паралелка химия .
От друга страна, ако успехът на паралелката е по-висок , сигурно и нивото  по време на ученето ще е по-високо.
И тогава аз бих гледала къде балът за прием е по-висок.

# 53
  • варна
Благодаря ви много Hug

# 54
  • София
Не знам дали някой още следи темата... имам питане, дано някой може да ми помогне. Синът ми има желание да учи и след това да работи като парамедик. Покрай ужасиите със спешната помощ напоследък се коментираше в публичното пространство темата за включване на специалност парамедик в МУ, но не открихме нищо по сайтове (а на място не сме ходили  Embarassed ). Някой има ли инфо дали такова нещо ще се случи в близко бъдеще? Предварително благодаря ако някой отговори.
Хубав ден!

# 55
  • В сбъднатите си мечти
Парамедик и лекарски асистент има в МУ Стара Загора от тази година ,предполагам ,че ще пуснат и в другите МУ та .
http://www.uni-sz.bg/sites/userfiles/15/file/New_specialnosti.pdf

# 56
Не знам дали някой още следи темата... имам питане, дано някой може да ми помогне. Синът ми има желание да учи и след това да работи като парамедик. Покрай ужасиите със спешната помощ напоследък се коментираше в публичното пространство темата за включване на специалност парамедик в МУ, но не открихме нищо по сайтове (а на място не сме ходили  Embarassed ). Някой има ли инфо дали такова нещо ще се случи в близко бъдеще? Предварително благодаря ако някой отговори.
Хубав ден!

Тази година имаше прием за медицински асистент. Вземете от Ректората списъка със специалностите и проверете какъв е изпита. Мисля че беше само биология.

# 57
Съгласна съм с Ironic, че през време на следването трябва да се спазват изискванията на отговорната професия , за която се подготвят тези деца. Но това е положението във всички ВУЗ. Как да се организира контролът трябва да кажат от Министерство на образованието.
За нивото на кандидатите обаче трябва сериозно да се говори.
Това е форум на майки ( и бащи). Те трябва да знаят, че ако искат детето им да учи медицина, трябва да се погрижат да го научат да учи ддоста време преди да тръгне да кандидатства.
 В последните години се срещнах с няколко деца, които са силно мотивирани, полагат според тях огромни усилия, но не успяват да покрият онова ниво, което да им гарантира висок резултат на кандидатстудентските изпити. За такива деца е жалко, особено ако имат потенциал.

По този въпрос ми се иска да разбера мнението на майките.

# 58
По биология нали се пишат теми. За да се има отличен успех на изпита по биология (особено за момичета е важно) е нужно да се посещава учител, който подготвя кадри за съответния МУ и знае какво от учебниците се иска (обикновено са няколко учебника за един клас) или да се ходи на кандидат - студентски курсове към съответния МУ. И темите се учат наизуст, като стихотворение, дума по дума.

# 59
  • гр. София
По биология нали се пишат теми. За да се има отличен успех на изпита по биология (особено за момичета е важно) е нужно да се посещава учител, който подготвя кадри за съответния МУ и знае какво от учебниците се иска (обикновено са няколко учебника за един клас) или да се ходи на кандидат - студентски курсове към съответния МУ. И темите се учат наизуст, като стихотворение, дума по дума.

Което е много тъпо.

Общи условия

Активация на акаунт