Слънчицето вънка грее, МАРТенчето по поляните лудее! - тема 17

• 42 978
  • 755
  •   1
Отговори
# 705
  • София
skretch  newsm10

# 706
  • Варна
Привет от Турция. Ваканцията тече, аз си почивам, Аслан е обграден от група ентусиасти да го забавляват и той, естествено е на седмото небе  Mr. Green Само с вдигането и носенето на ръце имаме малък проблем, но с говорене всичко се постига, имам напредък Simple Smile Баба иначе е приятно изненадана от самостоятелното хранене на Аслан  Wink Понеже така и не успях да купя мобилно столче за хранене, го измислих по друг начин. С предпазния колан за люлки + две възглавници се получи същото. Сега яде директно на масата с нас и е много доволен Simple Smile  За жалост ваканцията ще е кратка, но и за толкова съм благодарна. Аслан е видимо променен, с тати все около него добива повече увереност и нито веднъж не е проявил чвствителност към крясъците на другите деца. Не ми се мисли как ще понесе раздялата, която уж ще е вече за кратко, само да намерим нов дом при баща му.

Мед аз също още не давам, не мога да се престраша, а и не бързам. Има заместители за палачинките например, така че медът може да почака още малко Simple Smile

Лъки, честит празник на баткото, да ви е жив и здрав  Hug

Щях и още да пиша, ама ме викат. До скоро  Peace

# 707
  • София
Здравейте мили мами!

Аз тези дни по задачки тичам. Вече съм регистрирана официално в бременните редици. Вчера усетих бебето за първи път.

"Батко" Теди е с нова прическа, постригахме го за първи път, скътах бебешките косици и си поплаках. Стана си момченце, вече няма бебешко излъчване, но пак си е на мама бебето Simple Smile Днес за да докаже, че е пораснал падна от спалнята на глава и добре, че имаме паркет с килим иначе не ми се мисли...Добре е, но цяла сутрин гледам дали е координиран.

Мър, хремата отшумя и се радвам, че диша свободно.

Лъки, да ти е жив и здрав рожденника! Само радости да носи на мама и тати!   bouquet

Вили, щом сте на почивка с тати, значи и ти и Аслан сте добре  Peace Гуш от нас!

Ивелина, Честит рожден ден! Желая ти здраве!   bouquet

Статийката не прочетох. От коментарите ви горе долу ми се очерта картината. Прясно мляко давам само във вид на кремове на Теди. Директно не го е пил никога до сега. Месо яде, ако иска да е вегетарианец/веган нека порасне и да реши, да чете и да се интересува. Докато го храня аз ще яде месо и млечни продукти. Дали очертавам вкуса му не знам, старая се да съм изрядна в храненето и да е балансирано. Ако реши друго, когато стане зрял човек няма да го спирам. Иска ми се да го науча, че всяка крайност е вредна, колкото и БИО да звучи - не само за храната говоря.
Мед не давам. Имам съображения, които не искам да споделям за да не се уплаши някой. Нито домашен нито от магазина няма да дам до 3 години.

Да се разпиша за анкетката
1.По колко пъти спи детето на ден/24часов/?И по колко часа спи?
Вечер заспива около 21:30 и става към 7,30, дневният сън е от 14:00 до към 16,30
2.Колко са храненията с твърда храна за ден?
3 хранения с твърда храна - закуска, обяд, вечеря (към 18ч.) и към 21ч. - АМ тройка около 260мл
3.Кое е любимото им за хапване?
Праскови, банани и пъпеш от плодовете. От закуските - кус кус със сиренце, обича много хляб и напоследък обяда и вечерята не ги иска без него. От ястията - пиле фрикасе, крем-супички и пилешка супа

Скреч  Peace

Маринелс, радвам се за ЕЕГ то и стискам палци в черешката! Ще се радвам да те гледам!  Hug

И накрая да питам Сиренце къде е във фейсбук, просто не те намирам мила!

П.С. може да ви се стори малко телеграфен поста ми, но съм уморена, а десният ми крак така ме боля вчера, цяла нощ не съм мигнала заради него та ще опитам да поспя.

Лека нощ

# 708
Ехо, да не ме забравите съвсем...
Чета си аз, как хората не давали месо на детето си, защото били вегетарианци, и как виждаш ли, горкото то, нямало право на избор и разни такива и ми става странно. Аз не виждам чисто технически как би станало така, че ако аз съм вегетарианец, да давам месо на детето си - аз месо не готвя (теоритично), не ядем на масата, не купуваме салами, няма нищо подобно в хладилника ни, как тогава да му дам на това дете месо? Да купя специално за него ли, пържола ли да му изпека? Не разбирам... Тъй като тук децата не са принцове и принцеси, на които мама, татко, баба и дядо слугуват без ограничение, а са част от семейството, то се очаква, че като част от него следват ритъма на семейството. Разбира се, че ще обяснявам, че месото е гадно и разни такива, това са моите възгледи и вероятно и децата ми ще ги наследят.
Мъжът ми например не понася риба - никаква. Затова у дома риба не се яде, децата ми са опитвали риба единствено, когато например сме при свекърва ми, и тя е направила нещо, но и те се мръщят, щото не са свикнали. Знам, че и Томасито не понася риба, та в този ред на мисли - дава ли на децата си? Как може да готвиш нещо, ако ти се обръщат червата, само защото трябва да се яде. Има толкова хора, които не ядат това и онова...
Сега по другите въпроси:
1.По колко пъти спи детето на ден/24часов/?И по колко часа спи? Вечер - заспива към 8.15-8.30 и сутрин става към 7.30-8.00. През деня спи един път - около 40-50 минути, около 12 часа. Значи към 12.15-12.30 минути общо
2.Колко са храненията с твърда храна за ден? Ми тя си яде само твърда храна. От съвсем скоро започна да заспива, като пие мляко от бутилка. Но общо взето закуска, обяд и вечеря - твърда храна + сутрешна и следобедна закуска - плодове, сиренца, разни такива.
3.Кое е любимото им за хапване? - Непрекъснато се мени, но две неща остават любими - ПАСТА, всякакъв вид - спагети, охлюви, абе каквито и да са форми, стига да може да се държат с ръка и ХЛЯБ. В момента обича ягоди и стафиди.
Мед - давала съм, след като стана на 1 година, но хич не го обича, даже се потриса.
Мляко - пие си краве мляко, но съвсем от скоро, след няколкомесечни опити да открия АМ, който да и хареса.
Notova , купих за Александър такова столче (подобно). Супер е, много лесно се чисти, детето само си се качва и слиза на него. Аз съм махнала предната преграда и съм го сложила на масата, т.е. Александър си яде на масата с нас, иначе това подносче/ограда отпред е много малко за каквото и да е, когато е сложено, детето пък е твърде далече от масата и непрекъснато изпуска неща и се олива със супа/по-течна манджа. Махнала съм и седалките, иначе не ми мърда да пера всеки ден и тях. Аз много го харесвам, но както казах - за Александър, започна да го ползва след втората година. София каквато е спъната горката, остава и за това да я мисля - дали ще падне от стола, докато яде. Ама всеки си знае децата.
Хайде, толкова от мен, добро Ви утро

# 709
katilias,,Томасито дали дава риба?      .....дори котарака не яде....

# 710
katilias,аз пък познавам мама вегетарианка,която спокоино си дава месо на детето именно защото мисли,че когато порасне то само трябва да определи дали да яде месо или не.И мисля,че е права (мое мнение). Аз например не понасям авокадо,но понеже е много полезно го давам на детето и не виждам нищо толкова странно в това!Това,че нещо не харесва на нас не означава че няма да се хареса на детето.И аз пък не разбирам,защо трябва да го ограничаваме до това което харесваме ние.Друг въпрос е убеждението на някои вегетарианци,че месото е абсолютно вредно,но да не навлизам в подробности,skrech го обясни чудесно в последния си пост!  Hug
Не мисля,че като се опитваме да направим най-доброто за детето му слугуваме.И да аз купувам някои неща специално за нея.

# 711
  • София
Това,че нещо не харесва на нас не означава че няма да се хареса на детето.И аз пък не разбирам,защо трябва да го ограничаваме до това което харесваме ние.

Не мисля,че като се опитваме да направим най-доброто за детето му слугуваме.

Подкрепям с 2 ръце!
Само бих добавила, че аз не ям някои неща, които съпругът ми обича и буквално ми се обръщат червата от тях (шкембе чорба например) и затова той сам си ги готви и яде. Не си представям да му кажа, че каквото не ям аз няма да яде и той...
Но наистина всяко семейство си знае и това не е недоброжелателна реплика към тебе, Кати!!!  Hug

Имам нужда от малко помощ. Как да сложа снимка от личните си папки в компютъра директно тук в темата. Когато натисна бутона вмъкни снимка, между скобките какъв адрес да вмъкна. Когато съм слагала снимка от интернет е ясно и става, но снимките ми не са там, разбира се. Благодаря предварително.

Лека нощ и до скоро, момичета!

# 712
Това,че нещо не харесва на нас не означава че няма да се хареса на детето.И аз пък не разбирам,защо трябва да го ограничаваме до това което харесваме ние.

Не мисля,че като се опитваме да направим най-доброто за детето му слугуваме.

Подкрепям с 2 ръце!
Точно същото щях да цитирам и аз  Peace
Освен това, понякога готвя специално за детето, защото се случва да ми се ядат неща, които не са подходящи за него и съответно трябва да направя отделно за нас и за него. Това по-скоро го определям като угаждане на себе си Laughing

# 713
katilias,аз пък познавам мама вегетарианка,която спокоино си дава месо на детето именно защото мисли,че когато порасне то само трябва да определи дали да яде месо или не.И мисля,че е права (мое мнение). Аз например не понасям авокадо,но понеже е много полезно го давам на детето и не виждам нищо толкова странно в това!Това,че нещо не харесва на нас не означава че няма да се хареса на детето.И аз пък не разбирам,защо трябва да го ограничаваме до това което харесваме ние.Друг въпрос е убеждението на някои вегетарианци,че месото е абсолютно вредно,но да не навлизам в подробности,skrech го обясни чудесно в последния си пост!  Hug
Не мисля,че като се опитваме да направим най-доброто за детето му слугуваме.И да аз купувам някои неща специално за нея.

Ами много хубаво си го написала
Мъжът ми не обича риба и всякакви рибни деликатеси, но аз и големия син обичаме и той естествено че ни купува да си сготвим, както пък ние не ядем шкембе чорба, свински краченца и др. но това не значи че не мога да му сготвя да си хапне.

Кати за мен и ти с твоите възгледи не си права и не виждам чисто технически защо да не направиш на децата си да хапнат неща, които ти не понасяш
Но.... това си е твоето семейство и ти правиш това което е правилно за теб
Аз просто си изказвам мнението  Wink

# 714
Здравейте Simple Smile
Аз цяло лято почти не готвя, карам го на пресни зеленчуци и плодове, мръвчица тук-таме (аз не си падам по нея много, но тати не се наяжда ако я няма) Ако сме и двамата еднакви по вкус за ядене може би нямаше да има такова разнообразие  и така и детето нямаше да го опита. Обаче ето, аз прясно мляко не ям, повръща ми се от него, на детето не съм давала, освен като съставка на нещо. Месото не ми е любимо, хапва ми се, но рядко, детето с я обича на моменти яде голямо количество, а понякога категорично я отказва. Обича плодове много и зеленчуци по-малко, но най-обича да е тестено! Това е и моя вкус. Само че се ограничавам от тестото, че много ми лепне Simple Smile
Според мен е важно да предлагаме разнообразие, независмо от нашите предпочитания. Един обича едно друг-друго! Важното е да е здравословно за децата и да имат възможността да изберат.

# 715
  • България моята родина
Привет на всички.Имам някои въпроси,които не са по темите,които се обсъждат,но ми нужна помощ и съвети.Искам да отбия малкия вече,но се оказва мисия невъзможа.Баща му не може да се справи,а той като види,че няма мляко реве с часове и баща му се предава и ме вика.Имам някои конкретни въпроси не само за това.По специално към майките,които кърмят или са отбили вече децата.
1.Когато започнахте да давате твърда храна заедно с кърмата акото на малките стана ли твърдо,и твърдо ли е в момента?
2.Заместихте ли вечерното кърмене за спане с АМ?
3.Бащите ли помогнаха за отбиването и колко време продължи?
4.Будят ли се децата които още са кърмени по време на спане и през деня с плач(Сашо се будипо няколко пъти и плаче,за да дам гърда и да заспи отново)
5.Малко страничен въпрос как процедирате за темата с гърне,само на гърне ли слагате или пробвате на ръце в банята да се изпишка или да ака(при нас нищо не помага не казва,не иска гърне,води ме в банята помислих,че му се прави нещо пускам водата да тече да се изпишка или нещо друго,но не става.

# 716
  • София
1 - Не. Имало е инцидентно твърдо ако, пряко свързано с храната, която е ял, ако е и сукал малко в същото време. Запека(твърдото ако) е сигнал за стомашен проблем, не е нормлно изхождане нито при захранване, нито при отбиване, но може да се появи при проблем със захранването или при рязко отбиване.
 2. - Не и нямам планове да го правя.
3. - отбивах баткото на по-голяма възраст и беше различно.
 4. Не. Спи спокойно и се буди без плач. Случвало ми се е с баткото да се събужда и аз му памагам да се унесе в сън отново, като посуче.
 5. - Аз обичайно лятото го държа без памперс. Не го уча да седи на гърне или в тоалетна, просто го оставям да тича гол(ако е навън. Ако сме вътре, слагам гащи с тензухено парче вътре. Или е гол, когато е на терасата). Но винаги, като се изпишка му казвам, че това е пиш или когато брат му ходи в тоалетната да пика, го пита него дали му се пишка. Или аз го подканям понякога, обичайно без резултат. такива работи. Вчера много странно ме изненада, като ми каза, че му се пишка и ми донесе гърнето  Thinking (той обичайно не го ползва по предназначение, а си играе като с играчка с него). Та вчера ми го носи, аз му го подложих и той се изпишка. По-късно това се повтори. Гледахме с Митко някакво клипче на компютъра, Никола ми говореше нещо, но не му обръщах внимание, след малко го гледам пак ми носи гърнето и вика "Мамо, пикам!" и пак се изпишка в гърнето.
 За акането си е винаги в памперса. Даже без памперс не може да се отпусне да се изака. За това дори да е гол, като го видя, че му се ака, слагам памперса. Не ми дава да го държа над леген или тоалетната чиния, нито седи на гърнето.
 п.п. Никола също ме води в банята и ми казва, че имал пиш, но не пишка. Но аз продължавам да си го водя, като поиска. Все някога ще се научи.

# 717
Ивелина, при нас отбиването стана по-ряско. Първо отбих дневните, по-лесно беше с тях, а после и нощните, като отидох при майка ми (аз бях много против, но след неуспешен опит, малкия ме видя през ноща и така и не се успокои). При мен се наложи да пия хапчета за спиране, понеже бях със свръх стимулация на кърма (не искам да си спомням какъв ад изживях) Таткото гледа малкия, а той първата нощ плакъл малко и пиинал водичка, втората вечер плакъл час и половина и накрая заспал, от тогава насам само ако коремче или зъбки го мъчат се пробужда. Спи спокойно и се буди весел, а преди се събуждаше с рев и често, мислех, че никога няма да спи спокойно или да се събуди весел, но при нас се получи. Промяната в акото беше в обретната насока. Кирил се изхождаше на 3, 4 дена 1 път, а откакто мина на твърда храна започна да се оаква доста често, а и се хранеше в големи количества (сега вече се нормализира и не е така лакома, а аз му правя редовно АМ, понеже си мисля, че е най-добрата храна за него, поправете ме ако греша  Peace ) Сега вече се изхожда през ден или всеки ден и всичко е ОК. Грнето е до никъде, той не казва. Пишка по пода и аз бърша, когато го направи започва да вика ма-ма и да го маже. Акото си е в гърнето, хващам го когато се напъва и го слагам скорострелно, но той не ми казва, ако не го хвана си върши работата и това е!

# 718
  • София
Добър вечер, мамчета!

Да отговоря, макар и само на един от въпросите.

5.Малко страничен въпрос как процедирате за темата с гърне,само на гърне ли слагате или пробвате на ръце в банята да се изпишка или да ака(при нас нищо не помага не казва,не иска гърне,води ме в банята помислих,че му се прави нещо пускам водата да тече да се изпишка или нещо друго,но не става.[/u]

Слагам го само на гърне, никога не съм го държала в банята, но не ми се е налагало. Той си седи на гърнето. Ако се наложи да го държа няма да мога поради проблеми с кръста и колената, особено ако е по-продължително. На твое място бих пробвала със седалка за тоалетна, може пък да стане! Аз го слагам отрано на гърнето (започнахме от 11-тия месец) и си мисля, че колкото по-големи са, по-трудно се съгласяват с гърне. За казването и Теди не казва, но знае кое какво е и е въпрос на време да започне да си казва. Слагам го на гърне след определени процедури  (не в точни часове) напр. след хранене и след сън задължително. Дори и да направи нещо в памперса това създава навици занапред и информацията не се губи в главата на детето. Успех!  Peace

# 719
  • София
Ей го вече няколко дена детето продължава да ми казва, когато му се пишка и ако не му обърна внимание, ми носи гърнето. И това при условие, че не съм се старала да го уча, само го информирам кога какво става и къде се прави. И съм го подпитвала иска ли да пишка, като му подавам гърнето(без да му досаждам твърде често, без да го карам да седи, без да го гоня или каквото и да е, което може да го подразни). Не го подмамвам да седи на гърнето с играчки ли храна или телевизор или изобщо какво да е(уточнявам, защото знам за такава практика, която на мен не ми допада, никак даже). Ако ще го прави, да го прави, защото самото то - пишкането в гърнето е забавно. Не защото ще получи награда любима храна или залисан в занимавката си, ще се облекчи неусетно. Искам да знае какво и защо прави, а не да става по измамния начин. То си е направо манипулиране за мен това. Същата работа и при захранването - Айде за мама, айде за тати. Или - я виж тука какво прави патето па-па-паааа ..йде храната в устата, щото се забляло детето и може да му набуташ всичко.

Общи условия

Активация на акаунт